Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Προετοιμασία για την πανρωσική κινητοποίηση

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Ο διορισμός σε θέση αντιπροέδρου της κυβέρνησης του επικεφαλής της ΚΟ στην Κρατική Δούμα του κόμματος "Σπίτι μας - η Ρωσία" Αλεξάντρ Σοχίν, αρμόδιου για δημοσιονομικά ζητήματα και του αντιπροέδρου της Κρατικής Δούμας Βλαντίμιρ Ριζκόφ, επίσης του κόμματος "Σπίτι μας - η Ρωσία", μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στην κυβέρνηση θα επικρατεί το "κόμμα της εξουσίας". Η κατηγορηματική δήλωση του Πριμακόφ ότι "δε θα υπάρξει κόκκινη ρεβάνς" έκανε επιφυλακτικό τον Ζιουγκάνοφ, ηγέτη του ΚΚΡΟ που αρχίζει σιγά σιγά να αποστασιοποιείται από την κυβέρνηση. Σε όλες τις τελευταίες συνέντευξης του τονίζει ότι οι κομμουνιστές θα υποστηρίξουν την κυβέρνηση μόνο στα ζητήματα εκείνα, που θα συμπίπτουν με το πρόγραμμα του ΚΚΡΟ.

Την ίδια ώρα οι ηγέτες του ΚΚΡΟ δηλώνουν αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν στις 7 Οκτώβρη την Πανρωσική κινητοποίηση διαμαρτυρίας. Για το σκοπό αυτό την τελευταία βδομάδα έγιναν δυο συσκέψεις των κομμάτων και κινημάτων που απαρτίζουν τη Λαϊκοπατριωτική Ενωση (ΛΠΕΡ), πρόεδρος της οποίας είναι ο Ζιουγκάνοφ. Στη σύσκεψη, που έγινε στις 16 Σεπτέμβρη, συμμετείχαν πάνω από 70 κόμματα και κινήματα της αντιπολίτευσης και συζητήθηκε το θέμα των συνθημάτων που θα προβληθούν στις 7 Οκτώβρη. Αποφάσισαν κύριο σύνθημα να είναι η παραίτηση του προέδρου Γιέλτσιν. Την απόφαση αυτή υπέγραψαν και εκπρόσωποι των συνδικάτων, οι οποίο πριν προτιμούσαν μόνο τα οικονομικά αιτήματα. Με τη σειρά της, η Ομοσπονδία των Ελεύθερων Συνδικάτων Ρωσίας πρότεινε να παραιτηθεί και η Κρατική Δούμα, αλλά τα περισσότερα κόμματα απέρριψαν αυτή την πρόταση.

Μετά τη σύσκεψη, ο Ζιουγκάνοφ, σε συνέντευξη Τύπου, είπε σχετικά με την κυβέρνηση: "Το πράγμα θα δείξει, αλλά την παλιά πολιτική δε θα μπορέσουν να την εφαρμόσουν. Η θα ακολουθήσουν νέα πολιτική, ή θα αναγκαστούν να φύγουν από την κυβέρνηση". "Αν επαναληφθεί η παλιά πολιτική, θα κρατήσουμε τις προηγούμενες θέσεις μας", τόνισε και ο πρόεδρος της ΕΕ της ΛΠΕΡ Νικολάι Ριζκόφ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο, οι κομμουνιστές δέχτηκαν... μια αναπάντεχη υποστήριξη από μέρους του στρατηγού ε. α. και κυβερνήτη της περιφέρειας Κρασνογιάρσκ Αλεξάντρ Λέμπεντ, ο οποίος δήλωσε ότι σκοπεύει να συμμετάσχει στην Πανρωσική κινητοποίηση διαμαρτυρίας.

Η τρόικα της ΕΕ στη Μόσχα

Η τρόικα της ΕΕ, αποτελούμενη από τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ, τον αυστριακό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σίσελ και τη βρετανή υφυπουργό Τζόις Κουίν, καθώς και ο Επίτροπος Εξωτερικών Χανς βαν ντεν Μπρουκ επισκέπτονται τη Μόσχα για να αποτιμήσουν, όπως ανακοινώθηκε, τα σχέδια της Μόσχας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Χτες συναντήθηκαν με τον πρωθυπουργό Πριμακόφ, τον υπουργό Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ, τον πρόεδρο της Κρατικής Δούμας Γκενάντι Σελεζνιόφ και άλλους αξιωματούχους. Οι Δυτικοί πιστωτές της Ρωσίας εκφράζουν φόβους ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εκτύπωση χρήματος, για να καταβάλει το τεράστιο ποσόν που οφείλει το κράτος σε καθυστερούμενους μισθούς και συντάξεις.

Σχετικά μ' αυτό, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπορίς Νεμτσόφ, σε συνέντευξη στην τηλεόραση του πρακτορείου Ρόιτερ, προειδοποίησε χτες ότι η "ανόητη πολιτική" της νέας ρωσικής κυβέρνησης να τυπώνει χρήμα, θα οδηγήσει στον υπερπληθωρισμό και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αυτή δε θα επιβιώσει περισσότερο από έξι μήνες. "Οι φιλελεύθεροι της Ρωσίας θα εναντιωθούν στην πολιτική της νέας κυβέρνησης", τόνισε ο Νεμτσόφ.

Τέλος, ο Πρόεδρός της, Μπορίς Γιέλτσιν, δήλωσε χτες ότι εξετάζει την προτεινόμενη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου, πρόσθεσε όμως ότι ίσως απαιτηθεί άλλη μια βδομάδα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία σχηματισμού της νέας κυβέρνησης. "Το θέμα του διορισμού του υπουργού Οικονομικών είναι ένα δύσκολο θέμα, νομίζω όμως ότι θα επιλυθεί μέσα σε μια βδομάδα", τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ