Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ανεπίσημες προσπάθειες του ΟΗΕ για εκτόνωση της κρίσης

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Εφταμερή ανεπίσημη συνάντηση προετοιμάζει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης ανάμεσα στο Ιράν και τους Αφγανούς μαχητές Ταλεμπάν, που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του Αφγανιστάν, μετά την ιδιαίτερα οξυμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί, τις τελευταίες μέρες, ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Τους εκπροσώπους των ΗΠΑ, Ιράν, Τατζικιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τουρκμενιστάν, Πακιστάν και Κίνας φέρεται να έχει καλέσει, σύμφωνα με ανεπίσημες προσκλήσεις, ο Κόφι Ανάν να συμμετάσχουν σε σύνοδο με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στη μεθόριο Ιράν - Αφγανιστάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την επόμενη βδομάδα στη Νέα Υόρκη. Στη συνάντηση αναμένεται να πάρουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Ιράν, Μαντλίν Ολμπράιτ και Καμάλ Κχαράζι, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι η πρώτη φορά που ανώτατοι αξιωματούχοι των δύο χωρών θα συναντηθούν μετά την ισλαμική επανάσταση στο Ιράν του 1979.

Την ίδια στιγμή, έτοιμοι να αρχίσουν τα μεγαλύτερα γυμνάσια στην ιστορία της χώρας τους είναι οι, περίπου, 200.000 Ιρανοί στρατιώτες, όλων των σωμάτων, που έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος 720 χιλιομέτρων από το σύνολο των 850 των ιρανο-αφγανικών συνόρων. Λίγες ώρες πριν την έναρξη των στρατιωτικώνασκήσεων, στην ιρανική πρωτεύουσα αναμενόταν ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Σαρτάι Αζίζ, ο οποίος φερόταν διατεθειμένος να καταβάλει προσπάθειες εκτόνωσης της έντασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ