Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Το έγκλημα της γνώμης

ΑΓΚΥΡΑ.-

Η Λεϊλά Ζανά, η φυλακισμένη Κούρδα διανοούμενη, έμαθε χτες ότι η παραμονή της στα... σωφρονιστικά ιδρύματα του τουρκικού κράτους παρατείνεται επί 2ετία. Αιτία: Τόλμησε να γράψει άρθρο από το κελί της, με το οποίο εξέφραζε γνώμη διάφορη της επίσημης εκδοχής των πραγμάτων. Βαρύ έγκλημα αυτό...

Δικαστήριο της Αγκυρας επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών στην πρώην βουλευτή "για πρόκληση έχθρας μεταξύ λαών" με άρθρο της από τις φυλακές.

Η Ζανά εκτίει ήδη ποινή κάθειρξης 15 ετών με κατηγορίες για "αυτονομιστική δράση". Το δικαστήριο έκρινε χτες ενόχους, με τις ίδιες κατηγορίες, 16 ακόμη άτομα και τους επέβαλε ποινές φυλάκισης από ένα μέχρι δύο χρόνια.

Στην πόλη Βαν της Ανατολικής Τουρκίας, άλλο δικαστήριο καταδίκασε χτες μια Γερμανίδα υπήκοο σε κάθειρξη 15 ετών επειδή "ήταν μέλος του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK)".

Κατά το πρακτορείο "Ανατολή", το κατηγορητήριο ανέφερε πως η 35χρονη Γερμανίδα Εύα Γιούνκε συνεργάστηκε με το PKK από το 1983 μέχρι τη σύλληψή της, τον περασμένο Οκτώβρη.

Η δίκη έγινε ερήμην της κατηγορούμενης, η οποία έχει ωστόσο το δικαίωμα να εφεσιβάλει την απόφαση.

Η Γιούνκε συνελήφθη από τουρκικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια επιχείρησης εναντίον ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, το 1997. Η ίδια είχε ζητήσει να δικαστεί είτε στη Γερμανία είτε στο Ιράκ, με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει δικαιοδοσία των τουρκικών δικαστηρίων στην περίπτωσή της επειδή συνελήφθη στο Βόρειο Ιράκ. Το αίτημά της απορρίφθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ