Παρασκευή 16 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ακαρπη η πρώτη ισραηλινο-παλαιστινιακή συνάντηση

Χωρίς κανένα αποτέλεσμα, έληξε η πρώτη ισραηλινο-παλαιστινιακή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Αμερικανού διαμεσολαβητή Ντένις Ρος, αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Ιδιαίτερα απογοητευμένος εμφανίστηκε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ, μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Γιτζάκ Μοντερχάι, στο σπίτι του Αμερικανού πρεσβευτή Μάρτιν Ιντικ στο Τελ Αβίβ. Ο Ερακάτ δε δίστασε να δηλώσει ότι ήταν η πρώτη φορά που οι ισραηλινο-παλαιστινιακές θέσεις φάνηκαν τόσο αγεφύρωτα απομακρυσμένες και εξέφρασε την άποψη ότι η "ειρηνευτική διαδικασία" διανύει τη χειρότερη κρίση που πέρασε ποτέ. Ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος επανέλαβε την πάγια θέση της παλαιστινιακής αρχής περί άμεσης άρσης κάθε εποικιστικής δραστηριότητας στην περιοχή Χαρ Χόμα ή Αμπού Γκνέιμ στην ανατολική Ιερουσαλήμ και δήλωσε ότι, κατά την προσωπική του εκτίμηση, το Ισραήλ δε δείχνει διατεθειμένο να κάνει κάτι τέτοιο.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας απέφυγε να κάνει δηλώσεις, ενώ ο Ντένις Ρος αρκέστηκε να χαρακτηρίσει τη συνάντηση "εποικοδομητική". Ο Αμερικανός διαμεσολαβητής συνάντησε, χτες το πρωί, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και επρόκειτο να συναντήσει τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, αργά χτες το βράδυ. Πάντως, ο Αραφάτ εμφανίστηκε, χτες, βαθιά δυσαρεστημένος από τις εξελίξεις και τόνισε ότι δε φαίνεται να γίνονται βήματα προόδου στις ισραηλινο-παλαιστινιακές σχέσεις.

Στο μεταξύ, έφθασε χτες στην Ουάσιγκτον ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ, από την οποία φέρεται αποφασισμένος να προσπαθήσει να εκμαιεύσει τη δέσμευση της αμερικανικής κυβέρνησης για αμέριστη υποστήριξη στην τελευταία φάση των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ