• Εγκλωβισμένος ανάμεσα στα αντίπαλα πυρά φέρεται ότι είναι ο άμαχος πληθυσμός
  • - ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ.- Μαίνονται για δεύτερη ημέρα οι μάχες στο Βόρειο Ιράκ, ανάμεσα στα τουρκικά στρατεύματα και στους μαχητές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ). Οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες... - 1997-05-16 00:00:00.0"/>
  • Εγκλωβισμένος ανάμεσα στα αντίπαλα πυρά φέρεται ότι είναι ο άμαχος πληθυσμός
  • - ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ.- Μαίνονται για δεύτερη ημέρα οι μάχες στο Βόρειο Ιράκ, ανάμεσα στα τουρκικά στρατεύματα και στους μαχητές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ). Οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες... - 1997-05-16 00:00:00.0" /> Προελαύνει ο τουρκικός στρατός στα κουρδικά εδάφη | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Παρασκευή 16 Μάη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 15
    ΔΙΕΘΝΗ
    ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ
    Προελαύνει ο τουρκικός στρατός στα κουρδικά εδάφη
    • "Ανθρωπιστική επιχείρηση περιορισμένης εμβέλειας", χαρακτήρισε ο Τούρκος υπουργός Αμυνας την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στο Βόρειο Ιράκ
    • Εγκλωβισμένος ανάμεσα στα αντίπαλα πυρά φέρεται ότι είναι ο άμαχος πληθυσμός

    ΒΟΡΕΙΟ ΙΡΑΚ.-

    Μαίνονται για δεύτερη ημέρα οι μάχες στο Βόρειο Ιράκ, ανάμεσα στα τουρκικά στρατεύματα και στους μαχητές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ). Οι πληροφορίες παραμένουν συγκεχυμένες, καθώς όλοι οι δημοσιογράφοι έχουν διαταχθεί να απομακρυνθούν από την περιοχή και δεν είναι, πάντα, εφικτή η διασταύρωση των στοιχείων που γνωστοποιούνται.

    "Περιορισμένης εμβέλειας και σύντομη θα είναι η επιχείρηση του τουρκικού στρατού στο Βόρειο Ιράκ" δήλωσε, χτες, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Τουρχάν Ταγιάν. Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας χαρακτήρισε την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων "ανθρωπιστική αποστολή" για την προστασία "του κουρδικού πληθυσμού από τους αντάρτες του ΡΚΚ". Ο Τουρχάν Ταγιάν επανέλαβε ότι ο τουρκικός στρατός ανταποκρίθηκε στο αίτημα για υποστήριξη που υπέβαλλε ο Μασούτ Μπαρζανί, ηγέτης του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος, που έχει υπό τον έλεγχό του τις περιοχές κατά μήκος των τουρκοκουρδικών συνόρων.

    Τους ισχυρισμούς του Τούρκου υπουργού Αμυνας επιβεβαίωσε, με ανακοίνωσή του προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, το Κουρδικό δημοκρατικό κόμμα, το οποίο κατηγόρησε το ΡΚΚ ότι ευθύνεται για τη μετατροπή του Βορείου Ιράκ σε πεδίο μάχης, διότι επιμένει να στήνει στρατόπεδα σε περιοχές εκτός της δικαιοδοσίας του, προκαλώντας την αντίδραση του τουρκικού στρατού.

    Παρ' όλα αυτά, όμως, ανώτερος αξιωματούχος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση είναι ευρύτατης κλίμακας και δεν έχει καθόλου σύντομο χρονοδιάγραμμα λήξης.

    Μάχες και προέλαση του τουρκικού στρατού

    Στο μεταξύ, μαίνονται οι μάχες στην περιοχή Σαρισαριλάρ, στην οποία, όπως μεταδίδει τόσο το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων "Ανατόλια" όσο και το, προσκείμενο στο ΡΚΚ, τηλεοπτικό κανάλι MED TV, τουλάχιστον 30 αντάρτες του ΡΚΚ έχασαν τη ζωή τους κατά τις ολονύχτιες μάχες, ενώ άγνωστος αριθμός ανταρτών, αλλά και αμάχων έχει αρχίσει να αναδιπλώνεται προς τον νότο, όπου έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις του ιρακινού στρατού.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο "Ανατόλια", τα τουρκικά στρατεύματα, που υποστηρίζονται από τεθωρακισμένα και μαχητικά αεροσκάφη τύπου Κόμπρα, βρίσκονται στην περιοχή Σαρισαριλάρ απέναντι από την τουρκική επαρχία Σιρνάκ. Αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιούνται διαρκώς εναντίον των 5 στρατοπέδων του ΡΚΚ, Σινάτ, Χακούρκ, Ζαπ, Ζελί και Χαφτανίν, ενώ ευρείες μονάδες ανεφοδιασμού, μεταφοράς προσωπικού, καθώς και δυνάμεις βαρέος πυροβολικού έχουν παραταχθεί κατά μήκος των τουρκοκουρδικών συνόρων.

    Από την πλευρά του, το τηλεοπτικό κανάλι MED TV μετέδωσε ότι τα τουρκικά στρατεύματα έχουν εισχωρήσει 30 χλμ. μέσα στο έδαφος του Βορείου Ιράκ και προχωρούν προς τις πόλεις Μπατούφα, Νταρκάρ, Νταργκαλάχ, που είναι προπύργια του ΡΚΚ. Ο Ιρφάν Νταγκάν, εκπρόσωπος του ΡΚΚ στις Βρυξέλλες υποστήριξε ότι σφοδρές μάχες αναμένονταν να σημειωθούν, αργά χτες το βράδυ, καθώς ο τουρκικός στρατός πλησίαζε στα βουνά της περιοχής, όπου υπολογίζεται ότι βρίσκονται 10.000 μαχητές του ΡΚΚ. Ο Νταγκάν ισχυρίστηκε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες αυτοπτών μαρτύρων, 2.000 μαχητές του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος πολεμούν στο πλευρό των τουρκικών στρατευμάτων.

    Ορισμένες πληροφορίες, που δεν κατέστη δυνατόν να διασταυρωθούν, εμπεριέχονται και στη χτεσινή ανακοίνωσή του, αντιπολιτευόμενου τη Βαγδάτη, Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι τα τουρκικά στρατεύματα έχουν αποκλείσει και την κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει το, υπό κουρδικό έλεγχο, Βόρειο Ιράκ από την πόλη Μοσούλη, που ελέγχεται από το Ιράκ, με αποτέλεσμα να βρίσκονται εγκλωβισμένοι και να αποτελούν εύκολο στόχο εκατοντάδες άμαχοι που προσπαθούν να βρουν καταφύγιο στο Ιράκ. Μάλιστα, τονίζεται ότι ούτε οι περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως προστατευμένες ζώνες δεν έχουν γλιτώσει την προέλαση του τουρκικού στρατού.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ