• Αμεση φαίνεται μια συμφωνία για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων
  • - Καρπούς φαίνεται ότι απέφερε η νέα μεσολαβητική προσπάθεια του Ντένις Ρος, ειδικού απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον. Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις, χτες το απόγευμα, θεωρούνταν... - 1996-12-24 00:00:00.0"/>
  • Αμεση φαίνεται μια συμφωνία για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων
  • - Καρπούς φαίνεται ότι απέφερε η νέα μεσολαβητική προσπάθεια του Ντένις Ρος, ειδικού απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον. Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις, χτες το απόγευμα, θεωρούνταν... - 1996-12-24 00:00:00.0" /> Προς συμφωνία για τη Χεβρώνα; | ΔΙΕΘΝΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τρίτη 24 Δεκέμβρη 1996
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 17
    ΔΙΕΘΝΗ
    ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
    Προς συμφωνία για τη Χεβρώνα;
    • Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος "επέσπευσε" τις ισραηλινο - παλαιστινιακές συνομιλίες για τη Χεβρώνα
    • Αμεση φαίνεται μια συμφωνία για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων

    Καρπούς φαίνεται ότι απέφερε η νέα μεσολαβητική προσπάθεια του Ντένις Ρος, ειδικού απεσταλμένου του Αμερικανού Προέδρου, Μπιλ Κλίντον. Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις, χτες το απόγευμα, θεωρούνταν πολύ πιθανό μέσα σε ώρες ή το πολύ εικοσιτετράωρα, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από την πόλη της Χεβρώνας. Πάντως, μέχρι την ώρα που ο Ντένις Ρος ενημέρωνε, σε ένα ταξίδι -αστραπή στο Κάιρο, τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Αμρ Μούσα, τίποτε συγκεκριμένο δεν είχε ανακοινωθεί.

    Καταλυτική μοιάζει να ήταν η επίδραση του Αμερικανού απεσταλμένου στην ισραηλινή τακτική. Μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις, που είχε το Σάββατο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και τον υπουργό Εξωτερικών, Νταβίντ Λεβί, και την Κυριακή το πρωί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, ο Ντένις Ρος κατάφερε να φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου αυτοπροσώπως. Ετσι, από χτες το πρωί, σε μεγάλο ξενοδοχείο της Δυτικής Ιερουσαλήμ συνεδριάζει η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον στενό συνεργάτη του Αραφάτ, Αμπού Μαζέν, και η ισραηλινή, ενώ μεγάλο μέρος των συνομιλιών παρακολούθησε ο ίδιος ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, όπως τουλάχιστον μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

    Τόσο ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νταβίντ Μπαρ Ιλάν, όσο και στενοί συνεργάτες του Γιάσερ Αραφάτ, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο μια συμφωνία να επιτευχθεί μέχρι αργά χτες το βράδυ και να ακολουθήσει άμεσα η συνάντηση Αραφάτ - Νετανιάχου, που θα "σφραγίσει" τη συμφωνία για την ισραηλινή αποχώρηση από τη Χεβρώνα. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Μπαρ Ιλάν, σημειώνοντας, τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων, μια σημαντική στροφή, η ισραηλινή κυβέρνηση θα τηρήσει όλες τις ειρηνευτικές συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Τόνισε, μάλιστα, ότι "δεν υπήρχαν αντιρρήσεις σχετικά με την αποχώρηση από τη Χεβρώνα και ότι το μοναδικό πρόβλημα ήταν οι εκατέρωθεν εγγυήσεις, θέμα που φαίνεται ότι ξεπεράστηκε". Από την πλευρά του, ο Παλαιστίνιος ηγέτης φέρεται να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος, αλλά και συγκρατημένος. Ετσι, δεν έκανε καμία δήλωση και απλώς ανακοίνωσε ότι αναμένει τα αποτελέσματα των συνομιλιών που θα του μεταφέρει ο Αμπού Μαζέν για να αποφασίσει οριστικά.

    Για τις τελευταίες εσπευσμένες εξελίξεις ενημέρωσε, χτες, την αιγυπτιακή ηγεσία ο Αμερικανός απεσταλμένος στην περιοχή, Ντένις Ρος. Ο Αμερικανός διπλωμάτης, ο οποίος επρόκειτο να επιστρέψει αργά χτες το βράδυ στο Ισραήλ, συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών, Αμρ Μούσα. Οι δύο άνδρες απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους. Παρ' όλα αυτά, σε προχτεσινή του συνέντευξη, ο Μούσα επαναλάμβανε τις επικίνδυνες στιγμές που περνά η "ειρηνευτική διαδικασία" και κατηγόρησε, για το αδιέξοδο, την ισραηλινή κυβέρνηση και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

    Μικροεπεισόδια συντηρούν την ένταση στη Δυτική Οχθη

    Η κινητικότητα και η αισιοδοξία, που επικρατεί σε διπλωματικό επίπεδο, δεν μπορεί, όμως, να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα στη Δυτική Οχθη. Την Κυριακή το πρωί, αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη σε φυλάκιο του ισραηλινού στρατού λίγο έξω από τη Βηθλεέμ, με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρότατες υλικές ζημιές, ενώ δεν υπήρχαν ανθρώπινες απώλειες. Ο ισραηλινός στρατός ενίσχυσε τις δυνάμεις του στην περιοχή, ενώ εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών.

    Επεισόδια σημειώθηκαν, χτες, και στη Χεβρώνα, που σχεδόν καθημερινά γίνεται μάρτυρας μικροσυγκρούσεων ανάμεσα σε Παλαιστινίους και τον ισραηλινό στρατό ή ακόμα και Εβραίους εποίκους με τον ισραηλινό στρατό, μικροσυγκρούσεις που έχουν αυξήσει κατακόρυφα την ένταση. Με πέτρες επιτέθηκαν, χτες, στον ισραηλινό στρατό αρκετοί νεαροί Παλαιστίνιοι. Η επέκταση των επεισοδίων αποφεύχθηκε, τελικά, και έγιναν 2 συλλήψεις.


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ