Παρασκευή 27 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Μεγαλύτερη κλίση προς... δεξιά

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Εντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στην Παλαιστινιακή Αρχή αλλά και στον ισραηλινό κυβερνητικό συνασπισμό η απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού να προωθήσει τον "σκληροπυρηνικό" Αριέλ Σαρόν στο υπουργείο Οικονομικών και στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Σύμφωνα με το ισραηλινό ραδιόφωνο, ο Αριέλ Σαρόν πρόκειται να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών, μετά την απομάκρυνση του Ντον Μεριντόρ, ενώ παράλληλα μεθοδεύεται η συμμετοχή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που χαράσσει την πολιτική απέναντι στους Παλαιστινίους, στο οποίο μέχρι σήμερα συμμετέχουν ο ίδιος ο Νετανιάχου και οι "μετριοπαθείς" Γιτζάκ Μοντερχάι, υπουργός Αμυνας και Νταβίντ Λεβί, υπουργός Εξωτερικών.

Η είδηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Παλαιστινίου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ, που τόνισε ότι η ανάμειξη του Σαρόν στις ισραηλινο - παλαιστινιακές συνομιλίες απειλεί να "τορπιλίσει" την "ειρηνευτική διαδικασία". Εντονη, όμως, υπήρξε η αντίδραση και της ισραηλινής αντιπολίτευσης, αλλά και του Νταβίντ Λεβί, ο οποίος φέρεται να απειλεί με παραίτηση.

Στο μεταξύ, αναστάτωση έχει προκαλέσει τόσο στο Ισραήλ όσο και στα παλαιστινιακά εδάφη η είδηση ότι έφθασε στο Τελ Αβίβ ειδική αμερικανική ερευνητική ομάδα για να ανακρίνει τον υφυπουργό Παιδείας, Μοσέ Πελέντ, βουλευτή του συγκυβερνώντος δεξιού κόμματος Τσομέτ, ο οποίος υποστηρίζει ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν την εμπλοκή του Γιάσερ Αραφάτ στη βομβιστική επίθεση στο Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου στη Νέα Υόρκη το 1993. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Πελέντ, που πήρε την άδεια της κοινοβουλευτικής επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για να αποκαλύψει τις πληροφορίες του, υποστηρίζει ότι ο Αραφάτ συναντήθηκε με εξτρεμιστές μαχητές στο Σουδάν, λίγες ημέρες πριν από τη βομβιστική επίθεση στο Κέντρο Παγκόσμιου Εμπορίου, που στοίχισε τη ζωή σε 6 ανθρώπους και τραυμάτισε εκατοντάδες.

Μια άλλη είδηση που κυριαρχεί στη χτεσινή ισραηλινή ειδησεογραφία είναι οι δηλώσεις του Γιεχούντα Τουέρσκι, επικεφαλούς της Ερευνητικής Ενωσης Σοβαρών Εγκλημάτων, που υποστηρίζει ότι στο Ισραήλ "ξεπλένονται" οι μεγαλύτερες ποσότητες "βρώμικου χρήματος" που προέρχονται από το οργανωμένο έγκλημα της Λατινικής Αμερικής, των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών και της Ευρώπης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ