Παρασκευή 27 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Σίγουρος" για πρωθυπουργός ο Γιλμάζ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Παρά το ότι ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, απέχει αρκετά από το να έχει εξασφαλίσει έστω και σχετική πλειοψηφία στην τουρκική Βουλή, κι από την άλλη ο παραιτηθείς πρωθυπουργός Νετσμετίν Ερμπακάν δηλώνει πως 278 βουλευτές δε θα ψηφίσουν υπέρ του αντιπάλου του, ο Γιλμάζ δείχνει βέβαιος περί της αναγόρευσής του σε πρωθυπουργό. Ξέρει κάτι που οι άλλοι αγνοούν;

Κατά πληροφορίες, ο Γιλμάζ θεωρεί βέβαιο ότι ο Πρόεδρος Ντεμιρέλ θα εγκρίνει τον κυβερνητικό συνασπισμό τεσσάρων κομμάτων, εξαιρουμένων των ισλαμιστών, έστω κι αν δε συγκεντρώνουν πλειοψηφία στη Βουλή.

Ο ηγέτης του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας επιμένει ότι θα παρουσιάσει τη σύνθεση της κυβέρνησής του στην αρχή της επόμενης εβδομάδας στον Πρόεδρο, για να την εγκρίνει και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στη Βουλή.

Χτες ο Γιλμάζ συναντήθηκε ξανά με τον Μπουλέντ Ετσεβίτ, τον αρχηγό του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς (DSP, εθνικιστικών τάσεων), και συζήτησαν ακριβώς για την κατανομή ρόλων στη σχεδιαζόμενη κυβέρνηση "ευρείας συναίνεσης" κατά των ισλαμιστών του Κόμματος Ευημερίας.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γιλμάζ, μετά τη συνάντηση, ο Ετσεβίτ συμφώνησε να αναλάβει τη θέση του αντιπροέδρου στην κυβέρνηση.

"Θα κάνω την ίδια πρόταση στον Χουσαμετίν Τσιντορούκ", δηλαδή τον επικεφαλής του Κόμματος για μια Δημοκρατική Τουρκία (DTP, δεξιά), πρόσθεσε ο Γιλμάζ.

Το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (CHP, σοσιαλδημοκρατικό) του Ντενίζ Μπαϊκάλ θα την υποστηρίξει χωρίς να συμμετέχει σ' αυτήν.

"Μια επιτροπή αποτελούμενη από δύο βουλευτές από κάθε κόμμα που θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση, θα αρχίσει από αύριο το πρωί να εργάζεται πάνω στη γενική σύνθεση της κυβέρνησης και το πρόγραμμά της", κατέληξε ο Γιλμάζ. Στο μεταξύ ακόμη μία βουλευτής του Κόμματος του Ορθού Δρόμου παραιτήθηκε. Είναι η - τρίτη κατά σειρά - Ιζιλέι Σαϊγκίν, η οποία θα ενισχύσει τις προσπάθειες του Γιλμάζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ