Παρασκευή 27 Ιούνη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΒΑΝΙΑ
Αβεβαιότητα και έξωθεν πιέσεις

ΤΙΡΑΝΑ.-

Ενώ η αντίστροφη μέτρηση προς τις εκλογές της Κυριακής φθάνει πολύ κοντά στο τέλος της, τρία στοιχεία ισχυροποιούνται: πρώτον, η βία κλιμακώνεται, δεύτερον, η "δαιμονοποίηση" των αντιπάλων από τους υποψήφιους καθίσταται κυρίαρχη στον κυκλοφορούντα πολιτικό λόγο, τρίτον, οι διεθνείς πιέσεις, έμμεσες και μη, αυξάνονται.

Χτες έφθασαν στην Αλβανία, με τρία ιταλικά στρατιωτικά αεροσκάφη, τα ψηφοδέλτια που θα χρησιμοποιηθούν την Κυριακή. Ηδη από τη Ρώμη η αυτοκινητοπομπή του ιταλικού Εθνικού Τυπογραφείου, λόγω και του "ευαίσθητου χαρακτήρα του υλικού αυτού", όπως ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Αμυνας, είχε ισχυρή αστυνομική προστασία. Μόλις έφθασε στα Τίρανα το εκλογικό υλικό, το ρόλο των καραμπινιέρων αντικατέστησαν οι άνδρες της πολυεθνικής δύναμης, οι οποίοι και ανέλαβαν την παράδοσή του στους εκπροσώπους του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ),για να διανείμουν σε όλη τη χώρα.

Κάλπες και όπλα

Πάντως, όλα δείχνουν ότι η Αλβανία οδηγείται σε εκλογές με τα όπλα ανά χείρας: η Αυλώνα, σύμφωνα με ανταποκρίσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων, τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται στη δίνη του "ξεκαθαρίσματος λογαριασμών" αντίπαλων συμμοριών. Χτες δύο από αυτές, αυτή του Ζανί, που θεωρείται πιο ισχυρή, και αυτή του Κακάμι, επιχείρησαν να λύσουν οριστικά τις διαφορές τους έξω από την πόλη, και οι μάχες διήρκεσαν επί ώρες. Οι νεκροί, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ήταν τρεις, ενώ ο αριθμός των τραυματιών είναι άγνωστος.

Φημολογείται πως η συμμορία του Κακάμι έχει ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα από το Βορρά. Στόχος των ενόπλων ομάδων είναι να ελέγξουν το λιμάνι της Αυλώνας, ώστε να επωφεληθούν της όποιας εμπορικής δραστηριότητας, είτε σε εισαγόμενα προϊόντα, αλλά και σε παράνομα φορτία.

Αξιωματούχος της πολυεθνικής είπε ότι οι συμπλοκές μεταξύ των συμμοριών "δε σχετίζονται με τις εκλογές της Κυριακής" και πως ήταν κάτι αναμενόμενο εδώ και καιρό.

Συμπλοκές αναφέρθηκαν και στο Ελμπασάν, χωρίς να ανακοινωθούν νεκροί ή τραυματίες.

Οπως παρατηρεί το "Ρόιτερ", στους Αγιους Σαράντα οι μόνοι που δεν οπλοφορούν είναι οι... τοπικοί αστυνομικοί.

Μια υποψήφιος για τις εκλογές, η Κωνσταντίνα Μπεζιάνη, υποψήφια του κόμματος της Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είπε ότι "έχω τρία Καλάσνικοφ στο σπίτι και συνήθως μαζί μου ένα πιστόλι", δίνοντας ένα δείγμα για το πώς θα διεξαχθούν οι εκλογές. Η ίδια εξήγησε ότι οπλοφορεί αφότου της τηλεφώνησαν άγνωστοι που ισχυρίστηκαν ότι κρατούν τον πατέρα της (πρώην στέλεχος της Ομόνοιας), οι οποίοι της ζήτησαν να αποσύρει την υποψηφιότητά της από τις εκλογές "εάν θέλει να τον ξαναδεί"...

Στο Φίερι, τρεις άνθρωποι - πιθανώς υποστηρικτές του Προέδρου Μπερίσα - σκοτώθηκαν και ένας τραυματίστηκε από έκρηξη σε αυτοκίνητο στο κέντρο της πόλης, κατά το ανεξάρτητο πρακτορείο "Inter". Η ίδια πηγή μετέδωσε ότι οι αρχές στα Τίρανα διεξάγουν έρευνα για να εντοπιστούν οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης...

Εκτιμάται ότι το 60% της επικράτειας της χώρας εξακολουθεί να παραμένει εκτός ελέγχου από το επίσημο κράτος, σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους και αξιωματούχους της πολυεθνικής δύναμης, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας "δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, καθώς οι συμμορίες είναι καλύτερα εξοπλισμένες".

Ο Μπερίσα

Ο Πρόεδρος υπαναχώρησε, κατόπιν πίεσης του ΟΑΣΕ, στο αίτημα να κλείσουν νωρίτερα οι κάλπες: μετά από συνάντησή του με τον Φραντς Βρανίτσκι είπε ότι "δεν υπάρχει πολιτικό, παρά μόνο νομικό πρόβλημα στο θέμα αυτό. Θα υποστηρίξω οποιαδήποτε νόμιμη λύση βρεθεί".

Για το θέμα θα πρέπει να αποφανθεί το Συνταγματικό Δικαστήριο, εκπρόσωπος του οποίου δήλωσε ότι επρόκειτο να συνέλθει χτες.

Νωρίτερα, ο Βρανίτσκι συναντήθηκε με το σοσιαλιστή ηγέτη Φάτος Νάνο και τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος, Τριτάν Σέχου. Πριν φύγει από τα Τίρανα, σήμερα, θα συναντηθεί και με άλλους αξιωματούχους.

Ο Λεονάρντ Ντέμι, στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, είπε χτες πως το κόμμα του ενδέχεται να αμφισβητήσει τα εκλογικά αποτελέσματα στις πόλεις του Νότου που ελέγχονται από επιτροπές εξεγερμένων πολιτών, κι έκανε έκκληση στον ΟΑΣΕ να επιθεωρήσει τις περιοχές πριν την Κυριακή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ