Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Η οικονομία προτεραιότητα της νέας ισραηλινής κυβέρνησης

«Το ενδεχόμενο παλαιστινιακού κράτους θα συζητηθεί όταν έρθει η ώρα» δήλωσε στην Κνέσετ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας το νέο κυβερνητικό σχήμα

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΦΑ.--

«Πρώτος στόχος της νέας κυβέρνησης θα είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης». Αυτό κατέστησε σαφές, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παρουσιάζοντας στην Κνέσετ το νέο κυβερνητικό συνασπισμό. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική συνομιλία του Αριέλ Σαρόν με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος παρουσιάζοντας το «όραμά» του για το, μετά Σαντάμ, Ιράκ, συνέδεσε την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με την απομάκρυνση του Ιρακινού ηγέτη. Οι αμερικανικές θέσεις ικανοποίησαν την ισραηλινή πλευρά, αλλά όχι απαραίτητα και την παλαιστινιακή. Την ίδια στιγμή, ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε το «έργο» του στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη.

Η διασφάλιση οικονομικής σταθερότητας και η προσπάθεια ανάκαμψης καθώς και η αποκατάσταση των ρυθμών ανάπτυξης της ισραηλινής οικονομίας θα είναι η προτεραιότητα της νέας ισραηλινής κυβέρνησης, όπως δήλωνε, χτες, στο ισραηλινό Κοινοβούλιο ο Αριέλ Σαρόν κατά τη διάρκεια ομιλίας του, με την οποία παρουσίασε το κυβερνητικό πρόγραμμα. Εκτός από την οικονομία, η νέα κυβέρνηση συνασπισμού, τουλάχιστον με βάση το προγραμματικό κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, δεσμεύεται να διαφυλάξει την εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια των Ισραηλινών πολιτών, καλεί τους Παλαιστινίους να εγκαταλείψουν το δρόμο της βίας, χαρακτηρίζει τους εποικισμούς ως σημαντικότατο αναπτυξιακό και εθνικό σχέδιο, αν και δηλώνει ότι δε θα δημιουργήσει καινούριους, και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο «αναδιάταξης των ισραηλινών δυνάμεων» στη Δ. Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας «αν αυτό κριθεί ωφέλιμο για τα ισραηλινά εθνικά συμφέροντα».

Οπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός η συζήτηση για το παλαιστινιακό κράτος, η οποία προϋποθέτει και αρκετές «επίπονες υποχωρήσεις», δε θα γίνει παρά μόνο «όταν έρθει η κατάλληλη ώρα». Η τοποθέτησή του επιβεβαίωσε όσους υποστήριζαν ότι ούτε ο Αριέλ Σαρόν αλλά πολύ περισσότερο ούτε οι κυβερνητικοί του εταίροι, δύο εκ των οποίων αντιτάσσονται στην προοπτική ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, προτίθενται να αλλάξουν το παραμικρό στην πολιτική στρατιωτικής καταστολής που ακολουθείται σήμερα.

Σε μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, μάλιστα, ο αποπεμφθείς, από τον Αριέλ Σαρόν, πρώην ΥΠΕΞ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου άλλαξε τελικά την απόφασή του και αποδέχτηκε να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Νετανιάχου άλλαξε στάση υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφάλιζε «διευρυμένες αρμοδιότητες» τόσο στον οικονομικό τομέα, όπως είναι οι ιδιωτικοποιήσεις κρατικών επιχειρήσεων, όσο και στην ίδια την κυβέρνηση, αφού φέρεται να ζήτησε την αντιπροεδρία. Αν και δεν υπήρχε, μέχρι χθες βράδυ, επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, όπως φαίνεται ο Αριέλ Σαρόν έκανε δεκτές τις απαιτήσεις του Νετανιάχου.

Στο μεταξύ, 30 ισραηλινά τανκς και 3 εκσκαφείς εισέβαλαν στη Ράφα, στη Νότια Λωρίδα της Γάζας, όπου προχώρησαν σε νέες κατεδαφίσεις σπιτιών και συνέλαβαν 1 μέλος της «Φατάχ». Ανάλογη εισβολή και κατεδαφίσεις έγιναν και στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα, στη Νάμπλους, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας σε διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις συνελήφθησαν, συνολικά, 14 Παλαιστίνιοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ