ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Δε θα κινηθεί και ο Ηλεκτρικός!

Κόντρα στην εφοπλιστόδουλη ΠΝΟ οι ναυτεργάτες θα δώσουν τον τόνο ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και των άλλων ταξικών συνδικάτων

Απεργιακό «λουκέτο» μπαίνει μεθαύριο και στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Αν και την απεργία στον Πειραιά καλύπτει το Εργατικό Κέντρο, ωστόσο το ένα σωματείο μετά το άλλο παίρνει αποφάσεις συμμετοχής. Χτες στην απεργιακή λίστα εντάχθηκαν ακόμα τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και τα σωματεία των εργαζομένων στους ΗΣΑΠ που αποφάσισαν την ακινητοποίηση του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου για 24 ώρες. Σκληρή αναμένεται η αναμέτρηση στα βαπόρια. Τα σωματεία των μηχανικών και των θερμαστολαδάδων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ έχουν ήδη πάρει απόφαση για συμμετοχή στην απεργία, ενώ ήδη συγκροτούνται σε κάθε καράβι απεργιακές επιτροπές, στις οποίες συμμετέχουν ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων. Οι απεργοί του Πειραιά θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο στην οδό Σκυλίτση.

Βέβαια, η πλειοψηφία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, αρνήθηκε ακόμα και να συγκαλέσει συνεδρίαση της διοίκησης για πάρει τη σχετική απόφαση, προκαλώντας για μια ακόμα φορά την οργή και την αγανάκτηση των ναυτεργατών. Οι ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ με χτεσινή τους ανακοίνωση επισημαίνουν ότι η απόφαση του ΕΚΠ καλύπτει τους «ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων, ανεξάρτητα από τη στάση των συμβιβασμένων ηγεσιών των σωματείων τους και της ΠΝΟ» και τους καλεί να «μετατρέψουμε τα καράβια σε φρούρια για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας». Απεργία έχει κηρυχτεί ακόμα, στα γιαπιά του Πειραιά, στις μεταλλουργικές και μηχανουργικές επιχειρήσεις, στα τσαγκαράδικα, στις επιχειρήσεις ιματισμού, στα εργοστάσια ελαιουργίας και σαπουνοποιίας και αλλού.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Αποφάσισαν απεργία

Τα Εργατικά Κέντρα που είχαν αποφασίσει μέχρι χτες απεργία για τις 18 του Απρίλη και η απόφασή τους καλύπτει όλους τους εργαζόμενους της περιοχής είναι:

Αθήνας

Πειραιά

Θεσσαλονίκης

Λάρισας

Ελασσόνας

Τρικάλων

Βόλου

Καρδίτσας

Φαρσάλων

Αλμυρού

Βόρειας Εύβοιας

Κοζάνης

Πτολεμαΐδας

Νάουσας

Αλεξάνδρειας Ημαθίας

Κιλκίς

Καστοριάς

Ορεστιάδας

Φωκίδας

Ιωαννίνων

Ηγουμενίτσας

Αγρινίου

Μεσολογγίου

Αρτας

Ναυπάκτου

Λουτρακίου

Μεγάρων

Λαυρίου

Ναυπλίου

Αργους

Τρίπολης

Καλαμάτας

Λακωνίας

Κεφαλονιάς

Λευκάδας

Ζακύνθου

Λέσβου

Ρόδου

Σάμου

Λασηθίου

Αρκαδίας

Σπάρτης

Αμαλιάδος

Ξάνθης

Το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας αποφάσισε 4ωρη στάση εργασίας 8 με 12 το μεσημέρι.

Καλύπτονται από απόφαση Ομοσπονδιών

Οι Ομοσπονδίες που έχουν αποφασίσει 24ωρη απεργία για τις 18 του Απρίλη και η απόφασή τους καλύπτει όλους τους εργαζόμενους του αντίστοιχου κλάδου, ανεξάρτητα από το αν συμφωνούν κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές, είναι:

Μετάλλου

Οικοδόμων

Σιδηροδρομικών

Φαρμάκου

Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος

Ιδιωτικών Υπαλλήλων

Λογιστών

Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδιωτικών Ιδρυμάτων

Τύπου και Χάρτου

Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΟΣΕΓΟ)

Θεάματος - Ακροάματος

Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ).

Η ξεφτίλα τους με αριθμούς

Πώς το 5,4%, που λένε ότι υπέγραψαν, δίνει αύξηση 3,4%

Οι αυξήσεις του 5,4%, που ισχυρίζεται ότι υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, στην πραγματικότητα, θα οδηγήσουν σε αύξηση του εισοδήματος των μισθωτών μόνο κατά 3,4%!

Και εξηγούμε: Στο 5,4%, συμπεριλαμβάνεται ποσοστό 1,1%, που αποτελεί το λεγόμενο «διορθωτικό ποσό» και υποτίθεται πως μ' αυτό καλύπτονται οι διαφορές που υπήρχαν από την προηγούμενη Συλλογική Σύμβαση, λόγω αύξησης του επίσημου τιμαρίθμου σε ποσοστά πάνω από την προηγούμενη σύμβαση. Συνεπώς, όταν μιλάμε για αυξήσεις του φετινού εισοδήματος, «πέφτουμε» αυτόματα στο 4,3% ( δηλαδή, 5,4%-1,1%).

Αυτό το ποσοστό, όμως, του 4,3% δε θα δοθεί για ολόκληρη τη χρονιά. Οι μισθωτοί θα πάρουν 2,5% για τους πρώτους 6 μήνες και ακόμα 1,8% για το δεύτερο εξάμηνο. Ετσι, ο μισθός του Δεκέμβρη πράγματι θα εμφανίζεται κατά 4,3% μεγαλύτερος από το Δεκέμβρη του 2001, αλλά το ετήσιο εισόδημα, συνολικά, θα είναι μόνο κατά 3,4% μεγαλύτερο από το περσινό.

Με δυο λόγια, ούτε το 5,4% που ανακοινώθηκε δεν αποτελεί αλήθεια. Η σύμβαση προβλέπει αύξηση εισοδήματος μόλις κατά 3,4%!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ