Τρίτη 16 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Η ξεφτίλα τους με αριθμούς

Πώς το 5,4%, που λένε ότι υπέγραψαν, δίνει αύξηση 3,4%

Οι αυξήσεις του 5,4%, που ισχυρίζεται ότι υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, στην πραγματικότητα, θα οδηγήσουν σε αύξηση του εισοδήματος των μισθωτών μόνο κατά 3,4%!

Και εξηγούμε: Στο 5,4%, συμπεριλαμβάνεται ποσοστό 1,1%, που αποτελεί το λεγόμενο «διορθωτικό ποσό» και υποτίθεται πως μ' αυτό καλύπτονται οι διαφορές που υπήρχαν από την προηγούμενη Συλλογική Σύμβαση, λόγω αύξησης του επίσημου τιμαρίθμου σε ποσοστά πάνω από την προηγούμενη σύμβαση. Συνεπώς, όταν μιλάμε για αυξήσεις του φετινού εισοδήματος, «πέφτουμε» αυτόματα στο 4,3% ( δηλαδή, 5,4%-1,1%).

Αυτό το ποσοστό, όμως, του 4,3% δε θα δοθεί για ολόκληρη τη χρονιά. Οι μισθωτοί θα πάρουν 2,5% για τους πρώτους 6 μήνες και ακόμα 1,8% για το δεύτερο εξάμηνο. Ετσι, ο μισθός του Δεκέμβρη πράγματι θα εμφανίζεται κατά 4,3% μεγαλύτερος από το Δεκέμβρη του 2001, αλλά το ετήσιο εισόδημα, συνολικά, θα είναι μόνο κατά 3,4% μεγαλύτερο από το περσινό.

Με δυο λόγια, ούτε το 5,4% που ανακοινώθηκε δεν αποτελεί αλήθεια. Η σύμβαση προβλέπει αύξηση εισοδήματος μόλις κατά 3,4%!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ