Τρίτη 16 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΑΓΙΟ ΔΥΣΤΟΣ
Καμιά έρευνα δεν έγινε σωστά

Ανάγλυφη εικόνα για τη «βρώμικη» επιχείρηση, που στήθηκε με τις πλάτες του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, με σκοπό να αλλοιωθούν τα στοιχεία που έδειχναν ότι το τραγικό ναυάγιο του τσιμεντάδικου «ΔΥΣΤΟΣ» της ΑΝΕ - ΗΡΑΚΛΗΣ (θυγατρική της ΑΓΕΤ) αποτέλεσε καθαρό ναυτικό έγκλημα με θύματα 20 ανθρώπους, έδωσε χτες στο τριμελές Εφετείο Πειραιά ο δεύτερος πραγματογνώμονας, που ερεύνησε τις αιτίες του ναυαγίου Αχ. Κακαράτζας.

Ο πραγματογνώμονας από την αρχή της κατάθεσής του φάνηκε ότι ήθελε να τηρήσει «ίσα βάρκα - ίσα νερά». Ομως από τις ερωτήσεις - «φωτιά» που του έθεσαν οι δύο δικηγόροι των οικογενειών των θυμάτων Χρ. Βρούστης και Π. Παπαθεοδωρόπουλος αναγκάστηκε να αποκαλύψει μια σειρά στοιχεία.

Ειδικότερα, ο πραγματογνώμονας παραδέχτηκε ότι «ποτέ δεν ερευνήθηκε το ναυάγιο», ότι «κανείς από τους πραγματογνώμονες δεν απέκτησε σαφή εικόνα για το πλοίο» και όσο για τους δύτες που έκαναν τις έρευνες παραδέχτηκε ότι «δεν έκαναν καλά τη δουλιά τους»! Οταν ρωτήθηκε από τον δικηγόρο των οικογενειών Χρ. Βρούστη, γιατί οι πραγματογνώμονες δε ζήτησαν τη λήψη παχυμετρήσεων, ώστε να έχουν σαφή εικόνα για τη δομική αντοχή του πλοίου ο Α. Κακαράτζας απάντησε ότι «δεν είχαμε δείγματα ότι το πλοίο είχε ρήγματα»!

Βέβαια στη συνέχεια δεν μπόρεσε να απορρίψει την ύπαρξη ρήγματος πριν την ανατροπή του πλοίου και συγκεκριμένα στην αριστερή πλευρά του πλοίου. Παραδέχτηκε ότι ο Ελληνικός Νηογνώμονας «παρανόμησε», με την έκδοση πιστοποιητικών για το πλοίο, που αφορούσαν στο κενό σημείο που υπήρχε μεταξύ των διπύθμενων και του νέου αμπαριού που είχε διαμορφωθεί από τη μετασκευή του πλοίου το 1985. Οσον αφορά στις έρευνες για τα αίτια του ναυαγίου διευκρίνισε ότι αυτές έγιναν από ιδιωτικό συνεργείο που «έδινε λόγο» στην πλοιοκτήτρια εταιρία, ενώ οι προανακριτές, που ήταν παρόντες στη διάρκεια των ερευνών δεν είχαν πρόσβαση σε κανένα από τα ευρήματα ούτε κανείς τούς έδινε λογαριασμό!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ