Τρίτη 16 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Τρελές αυξήσεις και κόψιμο εκπτώσεων

Ο μέσος όρος θα είναι 7-8% σε δυο δόσεις, αλλά το νέο ναυλολόγιο προβλέπει και συν - πλην 40% (!) στον καθορισμό περιπτώσεων ναύλων

«Τρελές» αυξήσεις στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας και «κόψιμο» των εκπτώσεων για συνταξιούχους ναυτεργάτες, πολύτεκνους και άλλες κατηγορίες, αποφάσισαν χτες τα κυβερνητικά επιτελεία, εξασφαλίζοντας νέα υπερκέρδη στα εταιρικά μεγαθήρια, που λυμαίνονται τις ελληνικές θάλασσες, και νέα δεινά σε βάρος των νησιωτικών κοινωνιών.

Το ύψος των νέων ναύλων είναι δυσθεώρητο και προσπαθούν να το αποκρύψουν με διάφορες αλχημείες με ...«υψηλά» μαθηματικά και όρους όπως «εξισορρόπηση», «μεσοστάθμισμα» και άλλα παρόμοια για τον υπολογισμό τους! Η διαμόρφωση των νέων ναύλων καθορίστηκε χτες, στη διάρκεια της σύσκεψης που έγινε μεταξύ των υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Εμπορικής Ναυτιλίας, Ν. Χριστοδουλάκη και Γ. Ανωμερίτη, αντίστοιχα, στο ΥΠΕΘΟ. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν εκδόθηκε καν ανακοίνωση, με το πρόσχημα ότι το νέο ναυλολόγιο δεν έχει επεξεργαστεί πλήρως από τις υπηρεσίες του ΥΠΕΘΟ και η ενημέρωση στους ναυτιλιακούς συντάκτες έγινε ...τηλεφωνικώς από το γραφείο του υπουργού Γ. Ανωμερίτη!

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το γραφείο του υπουργού, ο μέσος όρος των αυξήσεων καθορίστηκε σε 7-8% σε δύο δόσεις. Δηλαδή 5% από τον Ιούνη και 2% ή 3% από την 1η Νοέμβρη, οπότε και τίθεται σε πλήρη εφαρμογή το νομοθετικό έκτρωμα 2932/2001 της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο απελευθερώνεται πλήρως η εφοπλιστική ασυδοσία. Ομως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, για την ...«εξισορρόπηση» των αδικιών που επικρατούσαν σε διάφορες ακτοπλοϊκές γραμμές, το νέο ναυλολόγιο προβλέπει ένα συν - πλην 40%(!) στον καθορισμό περιπτώσεων ναύλων. Σαν παράδειγμα αναφέρθηκε, μάλιστα, ότι το εισιτήριο από Πειραιά για Πάρο είναι ακριβότερο από αυτό της γραμμής Πειραιά - Νάξου, αν και η απόσταση της πρώτης είναι μικρότερη, όμως, δε διευκρινίστηκε αν θα φτηνύνει το εισιτήριο για την πρώτη γραμμή ή αν θα αυξηθεί η τιμή του εισιτηρίου για τη δεύτερη... Βέβαια, σε όλα αυτά θα πρέπει να υπολογιστεί ότι από την 1η Νοέμβρη, σύμφωνα με το νέο νόμο για την ακτοπλοΐα, θα επιβληθεί στα εισιτήρια και το χαράτσι του επίναυλου, του οποίου το ποσοστό ακόμα δεν έχει καθοριστεί.

Οσον αφορά στις μέχρι τώρα εκπτώσεις, κόβονται όλες, εκτός από αυτές για τους άπορους, τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τα παιδιά και τους φοιτητές. Για τους τελευταίους, οι εκπτώσεις θα είναι δεκάμηνες, αφού δε θα ισχύουν για Ιούλη και Αύγουστο... Επίσης, θα ισχύσει, σύμφωνα με το γραφείο του υπουργού, φτηνός ναύλος για τους μόνιμους κατοίκους ορισμένων μικρών νησιών του Αιγαίου, τα οποία, όμως, ακόμα δεν έχουν καθοριστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ