Τρίτη 16 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Δυναμική απάντηση μέσα στον ίδιο το ΣΕΒ

Συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κατέλαβαν το κτίριο των βιομηχάνων και έκαναν καθαρό ότι η εργατική τάξη δε δέχεται την αισχρή συμφωνία, που υπέγραψαν κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές

Από τη χτεσινή κατάληψη των γραφείων του ΣΕΒ
Από τη χτεσινή κατάληψη των γραφείων του ΣΕΒ
Με κατάληψη των γραφείων του ΣΕΒ, απάντησε χτες το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, την ώρα που οι κυβερνητικοί και εργοδοτικοί συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ συναποφάσιζαν με τους εργοδότες, για το πώς θα συνεχιστεί η εξαθλίωση της εργατικής τάξης και η ακόμα παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων.

Λίγα λεπτά μετά την κυκλοφορία της είδησης για το τι «προσφέρουν» οι εργοδότες, δεκάδες συνδικαλιστές του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου βρέθηκαν στα γραφεία του ΣΕΒ, στα οποία έκαναν συμβολική κατάληψη για περίπου δύο ώρες, αναρτώντας από την ταράτσα του κτιρίου πανό, στο οποίο έγραφε χαρακτηριστικά: «Αίσχος! Οι βιομήχανοι δίνουν "αυξήσεις" - κοροϊδία. Ολοι στην απεργία 18 Απρίλη».

Οι συνδικαλιστές μπλόκαραν την είσοδο των γραφείων των εργοδοτών και φωνάζοντας συνεχώς συνθήματα, όπως «Εσείς με το κεφάλαιο και εμείς με το λαό, κόντρα στη συναίνεση και το συμβιβασμό» και «Θέλουμε αυξήσεις πραγματικές και όχι ανατιμήσεις καθημερινές», ζήτησαν την αποχώρηση της ΓΣΕΕ από το αισχρό παζάρι μιας σύμβασης που είναι κάτω από τις ανάγκες της εργατικής τάξης και κάλεσαν τους εργαζόμενους να απαντήσουν με αγώνα και μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 18 Απρίλη. Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της κατάληψης, μοιραζόταν η ανακοίνωση - κάλεσμα του ΠΑΜΕ για την απεργία στα διερχόμενα αυτοκίνητα, ενώ από την ταράτσα ρίχτηκαν δεκάδες φέιγ βολάν του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Οπως δήλωσε ο Γιώργος Σκιαδιώτης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, η κατάληψη έγινε, καθώς οι εργοδότες αρνούνται να δώσουν πραγματικές αυξήσεις στους εργαζόμενους, την ώρα που συνεχίζουν να αυξάνουν τα κέρδη τους ενώ οι ανατιμήσεις στα προϊόντα φτάνουν μέχρι και 100%. Ο Γιάννης Πάσουλας, επίσης μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, σημείωσε ότι με την κατάληψη οι εργαζόμενοι στέλνουν το μήνυμα πως δε θα δεχτούν άλλο εμπαιγμό και εξαθλίωση και θα παλέψουν για καλύτερους μισθούς.

Ο Γ. Μαυρίκος ενημερώνει τους συγκεντρωμένους για τις αξιώσεις των βιομηχάνων, που έγιναν δεκτές από τα υποχείρια του ΣΕΒ
Ο Γ. Μαυρίκος ενημερώνει τους συγκεντρωμένους για τις αξιώσεις των βιομηχάνων, που έγιναν δεκτές από τα υποχείρια του ΣΕΒ
Στο χώρο της κατάληψης, βρέθηκε και ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και της ΕΕ της ΓΣΕΕ, ο οποίος λίγη ώρα πριν είχε αποχωρήσει από τη συνάντηση, μετά τις προκλητικές αξιώσεις των εργοδοτών και ενημέρωσε τους συνδικαλιστές. Οπως είπε στους συγκεντρωμένους, στη συνάντηση πρώτος τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ο οποίος προκάλεσε, αξιώνοντας αυξήσεις 4,2% και διευθυντικό δικαίωμα για ελαστικοποίηση επιπλέον δύο ωρών τη βδομάδα. Κάτι, που, όπως είπε ο συνδικαλιστής, δείχνει την αδιαλλαξία των εργοδοτών, καθώς, την ώρα που αυξάνουν τα κέρδη τους, υποχρεώνουν τους εργαζόμενους σε ακόμα μεγαλύτερη πτώση του βιοτικού τους επιπέδου. Ετσι, όπως τόνισε ο Γ. Μαυρίκος, όταν τοποθετήθηκε, έκανε σαφές προς τον πρόεδρο του ΣΕΒ, ότι το ΠΑΜΕ δε θα αφήσει αναπάντητη αυτήν την πρόκληση και ότι σε λίγα λεπτά θα έφταναν και τα «μαντάτα» της εργατικής τάξης στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων. Οντως, μετά από λίγα λεπτά, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ενημερώθηκε ότι τα γραφεία του συνδέσμου ήταν υπό κατάληψη, κάτι που τον εκνεύρισε, ζητώντας τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, ενώ είχε φραστική αντιπαράθεση με τον συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ, ο οποίος δήλωσε στη συνέχεια την αποχώρησή του.

Σε δήλωσή του, ο Γιώργος Μαυρίκος σημείωσε ότι, απέναντι στις προκλήσεις των εργοδοτών, το ΠΑΜΕ υποστήριξε τα πραγματικά αιτήματα των εργαζομένων και ζήτησε να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις και οι εργαζόμενοι να απαιτήσουν, με μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 18 Απρίλη, πραγματικές αυξήσεις στα εισοδήματά τους. Τόνισε, ακόμα, ότι αν ο ΣΕΒ συνεχίσει αυτήν την προκλητική στάση θα έχει να λογαριαστεί με το ΠΑΜΕ, που εκφράζει την εργατική τάξη.

Οι συνδικαλιστές έληξαν τη συμβολική κατάληψη στις 12.30 το μεσημέρι, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι έστειλαν το μήνυμα ότι δε θα δεχτούν παραπέρα εξαθλίωσή τους, έχουν δικαιώματα και απαιτήσεις από τον πλούτο που παράγουν και θα τα διεκδικήσουν αγωνιστικά, με πρώτο αμέσως επόμενο σταθμό την απεργία στις 18 Απρίλη. Την ίδια μέρα, στις 6 το απόγευμα, στο Συνδικάτο Οικοδόμων, σε σύσκεψη σωματείων, θα συζητήσουν και την οργάνωση της φετινής ταξικής Πρωτομαγιάς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ