ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΝΟ
«Μπλόκο» στο ξεπούλημα

Κοινή σύσκεψη εργαζομένων - κτηνοτρόφων σήμερα στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας

Κοινή σύσκεψη των παραγωγών - κτηνοτρόφων και των εργαζομένων της ΑΓΝΟ πραγματοποιείται σήμερα το πρωί στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συντονιστεί ο αγώνας για λύσεις σε θετική κατεύθυνση, που θα εγγυάται τη βιωσιμότητα και το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας και παράλληλα τη διατήρηση και διεύρυνση των κοινωνικών και συνεταιριστικών της χαρακτηριστικών.

Οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ, διαμαρτυρόμενοι για την πώληση του εργοστασίου σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως και για τα αντεργατικά και αντιαγροτικά σχέδια της κυβέρνησης και της ΑΤΕ την περασμένη Πέμπτη πραγματοποίησαν με καθολική συμμετοχή τρίωρες στάσεις εργασίας.

Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί την πρώτη μιας σειράς άλλων που αποφάσισαν σε γενική τους συνέλευση οι εργαζόμενοι. Μεθαύριο Πέμπτη 18/4 θα πραγματοποιήσουν απεργία, ενώ την Τετάρτη 24/4 θα γίνουν τετράωρες στάσεις εργασίας στην αρχή κάθε βάρδιας. Επίσης άλλη σύσκεψη όπου θα προσκληθούν οι φορείς του νομού Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23/4.

Οπως τονίζεται στο κάλεσμα του σωματείου εργαζομένων της ΑΓΝΟ προς τους γεωργοκτηνοτρόφους, είναι ανάγκη όλοι μαζί, εργαζόμενοι και κτηνοτρόφοι, να ενώσουν τις δυνάμεις τους και τη φωνή τους για να αποτρέψουν το ξεπούλημα της ΑΓΝΟ.

Το σωματείο καλεί τους παραγωγούς σε κοινό αγώνα, γιατί όπως τονίζει: «αν μείνουμε απαθείς, αν δεν αντιδράσουμε τώρα, τα αποτελέσματα θα τα ζήσουμε και εμείς και εσείς και θα είναι τραγικά. Γι' αυτό παίρνουμε την πρωτοβουλία να σας καλέσουμε όλους, ανεξάρτητα αν σήμερα παραδίδετε γάλα ή όχι στην ΑΓΝΟ, σε κοινή σύσκεψη, στην αίθουσα του εργοστασίου. Από τη συμμετοχή σας και από την αποφασιστικότητα όλων μας κρίνεται μια ιστορία 50 χρόνων», καταλήγει η επιστολή - πρόσκληση του σωματείου.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Φόβοι παράτασης της ύφεσης

Οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για αναζωπύρωση του πληθωρισμού

Οι φόβοι παράτασης της ύφεσης, αλλά και της αναζωπύρωσης του πληθωρισμού, είναι εμφανείς στους ηγετικούς κύκλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξελίξεις βέβαια οι οποίες δημιουργούν τουλάχιστον αμηχανία στους αρχιτέκτονες του ευρωπαϊκού εποικοδομήματος... Απηχώντας τις απόψεις αυτές, οι οποίες συζητήθηκαν στο άτυπο συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ στην Ισπανία, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, μετέφερε στους εκπροσώπους του Τύπου τις ακόλουθες θέσεις:

  • Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετατίθεται πλέον για το Σεπτέμβρη του 2002 αντί του β΄ εξαμήνου, για το οποίο γινόταν αρχικά λόγος. Η συγκεκριμενοποίηση αυτή υποδηλώνει την ανησυχία των υπουργών Οικονομίας για την κατάσταση της οικονομίας, καθώς η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας τίθεται πλέον υπό την αίρεση ναι μεν αλλά...
  • Η επιδείνωση της κατάστασης αποδίδεται στις... αβεβαιότητες που υπάρχουν για τη Μέση Ανατολή, που μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα μεγάλη άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Ετσι αποκαλείται κομψά η ιμπεριαλιστική και σιωνιστική επέμβαση στην πολύπαθη Παλαιστίνη. «Αβεβαιότητες» κατά τον Ν. Χριστοδουλάκη υπάρχουν και για τις... εξελίξεις στη Βενεζουέλα -- έτσι αποκαλείται η λαϊκή εξέγερση και η ανατροπή των πραξικοπηματιών -- η οποία είναι η τέταρτη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου.
  • Οσο για τον πληθωρισμό, στην ΕΕ εκτιμούν ότι θα είναι υψηλότερος, όχι όμως κατά πολύ, από τον αρχικό στόχο του 2%.
  • Την άνοδο του ελληνικού πληθωρισμού την απέδωσε στις στρογγυλοποιήσεις λόγω ευρώ -- πρώτη φορά ομολογούν ότι οι «στρογγυλοποιήσεις» είχαν επίπτωση στον πληθωρισμό -- στη μεταφορά του πληθωρισμού που σημειώθηκε το Γενάρη και στους επόμενους μήνες και, τέλος, στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου.
«Μέτρα» για την αγορά του Ρέντη

Σε μέτρα... άμεσης αναβάθμισης της κρεαταγοράς του Ρέντη προχωρά η κυβέρνηση, προκειμένου, οι εγκαταστάσεις και οι συνθήκες λειτουργίας της αγοράς να ανταποκρίνονται στις κοινοτικές προδιαγραφές. Και ενώ εξετάζεται η κρεαταγορά του Ρέντη να μεταφερθεί σε άλλη περιοχή, εκτός Αθήνας, σε διάστημα δύο χρόνων, η κυβέρνηση, υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες καταστημάτων στο Ρέντη, να προβούν σε επιδιορθώσεις, οι οποίες θα αποπληρωθούν από τους ιδιοκτήτες και τους χρήστες, σε μία οκταετία!

Μερικά από τα άμεσα μέτρα που η κυβέρνηση, απαιτεί να ληφθούν είναι η στεγανοποίηση των οροφών, η επιδιόρθωση ασφαλτοστρώσεων, κατασκευή τουαλετών, επιπλέον κάδοι απορριμμάτων, να συνεχιστεί το μέτρο της στείρωσης των σκύλων και ευθανασίας των έντονα νοσούντων, να χρησιμοποιούνται άσφαιρα πυρά για τα πτηνά, και η μηνιαία ενημέρωση ελέγχου των 450 ποντικοπαγίδων!

Μήνυση για απάτη σε θυγατρική του ΕΟΜΜΕΧ

Μήνυση για απάτη ύψους 790 εκατ. δραχμών σε βάρος θυγατρικής εταιρίας του ΕΟΜΜΕΧ υπέβαλε ο Σύνδεσμος Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων.

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, η εταιρία Ελληνικό Κέντρο Αργυροχρυσοχοΐας ΑΕ (ΕΛΚΑ) παραπλανούσε συστηματικά τις αρμόδιες υπηρεσίες τις ΕΕ εισπράττοντας για 5 ολόκληρα χρόνια (1995 - 1999) γενναίες επιχορηγήσεις για τη διοργάνωση της ετήσιας κλαδικής έκθεσης «Χρυσός - Ασήμι». Την ίδια ώρα απέκρυπτε το γεγονός αυτό και υποχρέωνε τους εκθέτες Αργυροχρυσοχόυς να πληρώνουν και αυτοί τα έξοδα της διοργάνωσης. Με αυτό τον τρόπο η διοίκηση της ΕΛΚΑ εισέπραττε εις διπλούν τα έξοδα διοργάνωσης.

Η μήνυση κατατέθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αργυροχρυσοχόων Μ. Πυργαρούση.

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ

-- Σε ποιο πίνακα του εντύπου Ε1 συμπληρώνονται οι προκαταβληθέντες - παρακρατηθέντες φόροι;

Ολες οι περιπτώσεις εισοδημάτων είναι συγκεντρωμένες στον πίνακα 9. Για τα ποσά του φόρου που θα αναγραφούν σε αυτόν τον πίνακα πρέπει να υπάρχουν τα αντίστοιχα δικαιολογητικά που τα αποδεικνύουν.

  • Στους κωδικούς 313-314 αναγράφεται το ποσό του φόρου που αναλογεί στα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις. Οσοι έχουν περισσότερες από μια βεβαιώσεις αποδοχών πρέπει να αθροίσουν τα ποσά του αναλογούντος φόρου, όπως αναφέρονται στις βεβαιώσεις των εργοδοτών ή των ταμείων.
  • Στους κωδικούς 315-316 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα αναγράψουν τα ποσά του φόρου που παρακρατήθηκε, ενώ σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες από μια βεβαιώσεις θα πρέπει επίσης να αθροιστούν τα ποσά.

-- Σε ποια περίπτωση οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δεν έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν φορολογική δήλωση;

Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν δήλωση όταν το ετήσιο εισόδημά τους είναι πάνω από 800.000 δρχ. Οσοι έχουν εισόδημα, αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις, κάτω από τις 800.000 δρχ. μπορούν να μην καταθέσουν φορολογική δήλωση αν δεν υποχρεώνονται από άλλο λόγο.

-- Σε ποιες περιπτώσεις η υποβολή δήλωσης είναι υποχρεωτική ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματος;

Ανεξάρτητα από το ύψος του εισοδήματός τους υποχρεωμένοι να υποβάλουν δήλωση είναι, μεταξύ άλλων, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτου, μοτοσικλέτας από 500 κ.εκ. και πάνω, όσοι έχουν ατομική επιχείρηση και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όσοι εισπράττουν ενοίκια από ακίνητα και όσοι αγόρασαν ακίνητα, καθώς και όσοι έχουν δευτερεύουσα κατοικία ή κατοικούν σε σπίτι μεγαλύτερο από 150 τ.μ.

-- Ποιες είναι οι προθεσμίες για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους;

Οι καταληκτικές προθεσμίες ξεκινούν από τις 7 Μάη και ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ φτάνουν μέχρι τις 4 Ιούνη. Οσοι όμως έχουν ήδη συμπληρώσει τη δήλωση, μπορούν να την υποβάλλουν και τώρα - σήμερα, αύριο ή άλλη μέρα - καθώς δεν είναι ανάγκη να περιμένουν την κανονική προθεσμία

Η ρύθμιση για τη «συνάφεια»

Αύριο Τετάρτη θα κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση με βάση την οποία οι ΕΒΕ θα κληθούν να πληρώσουν τα πρόσθετα αναδρομικά χαράτσια για το ΦΠΑ και το εισόδημα της εξαετίας 1993 - 1998. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, μιλώντας χτες σε εκδήλωση της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) κάλεσε τους επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους να ανταποκριθούν στο κλείσιμο των λεγόμενων ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων «χωρίς προσαυξήσεις».

Η υποβολή των ειδικών σημειωμάτων υπολογισμού για τον πρόσθετο φόρο θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ