Τρίτη 16 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Φόβοι παράτασης της ύφεσης

Οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ εξέφρασαν επίσης ανησυχίες για αναζωπύρωση του πληθωρισμού

Οι φόβοι παράτασης της ύφεσης, αλλά και της αναζωπύρωσης του πληθωρισμού, είναι εμφανείς στους ηγετικούς κύκλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εξελίξεις βέβαια οι οποίες δημιουργούν τουλάχιστον αμηχανία στους αρχιτέκτονες του ευρωπαϊκού εποικοδομήματος... Απηχώντας τις απόψεις αυτές, οι οποίες συζητήθηκαν στο άτυπο συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ στην Ισπανία, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκης, μετέφερε στους εκπροσώπους του Τύπου τις ακόλουθες θέσεις:

  • Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετατίθεται πλέον για το Σεπτέμβρη του 2002 αντί του β΄ εξαμήνου, για το οποίο γινόταν αρχικά λόγος. Η συγκεκριμενοποίηση αυτή υποδηλώνει την ανησυχία των υπουργών Οικονομίας για την κατάσταση της οικονομίας, καθώς η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας τίθεται πλέον υπό την αίρεση ναι μεν αλλά...
  • Η επιδείνωση της κατάστασης αποδίδεται στις... αβεβαιότητες που υπάρχουν για τη Μέση Ανατολή, που μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα μεγάλη άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Ετσι αποκαλείται κομψά η ιμπεριαλιστική και σιωνιστική επέμβαση στην πολύπαθη Παλαιστίνη. «Αβεβαιότητες» κατά τον Ν. Χριστοδουλάκη υπάρχουν και για τις... εξελίξεις στη Βενεζουέλα -- έτσι αποκαλείται η λαϊκή εξέγερση και η ανατροπή των πραξικοπηματιών -- η οποία είναι η τέταρτη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου.
  • Οσο για τον πληθωρισμό, στην ΕΕ εκτιμούν ότι θα είναι υψηλότερος, όχι όμως κατά πολύ, από τον αρχικό στόχο του 2%.
  • Την άνοδο του ελληνικού πληθωρισμού την απέδωσε στις στρογγυλοποιήσεις λόγω ευρώ -- πρώτη φορά ομολογούν ότι οι «στρογγυλοποιήσεις» είχαν επίπτωση στον πληθωρισμό -- στη μεταφορά του πληθωρισμού που σημειώθηκε το Γενάρη και στους επόμενους μήνες και, τέλος, στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ