ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΣΟΦΤΕΞ
Επαναφορά της επιχείρησης στο δημόσιο

Εκβιαστικά διλήμματα απ' την κυβέρνηση και την εργοδοσία για να δεχτούν οι εργαζόμενοι τις απολύσεις που σχεδιάζουν

Οι εργαζόμενοι έφτασαν με μαχητική πορεία στο υπουργείο
Οι εργαζόμενοι έφτασαν με μαχητική πορεία στο υπουργείο
Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αναλαμβάνει καμία πολιτική ευθύνη για την πορεία της ΣΟΦΤΕΞ μέχρι τώρα, αλλά, στην ουσία, προτείνει στους εργαζόμενους να κάτσουν να βρουν με τους αρμόδιους πόσο κοστίζει το να χάσουν τη δουλιά τους 580 άτομα!

Στα παραπάνω, πάνω-κάτω, συνοψίζονται τα αποτελέσματα της χτεσινής συνάντησης των εργαζομένων με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι εργαζόμενοι της ΣΟΦΤΕΞ, χτες το μεσημέρι, μαζεύτηκαν έξω από το υπουργείο, απαιτώντας ακύρωση της ιδιωτικοποίησης, υπαγωγή της επιχείρησης, προσωρινά, στον έλεγχο του υπουργείου Ανάπτυξης μέχρι να βρεθεί οριστική λύση για τη λειτουργία της και να μην απολυθεί κανένας. Αγανακτισμένοι πια από την πολύχρονη κοροϊδία και τη γνωστή μέθοδο «νέος αγοραστής, νέες απολύσεις για να σωθεί η επιχείρηση», φώναζαν όλοι μαζί «θέλουμε δουλιά και όχι απολύσεις», ενώ επιβεβαίωναν τη διάθεσή τους για αγώνα.

Αίσθηση έκανε η μεγάλη αστυνομική δύναμη που επιστρατεύτηκε ως «ασπίδα» στην είσοδο του υπουργείου. Ο Χρ. Κατσούλιας, μέλος του ΔΣ του σωματείου, κατήγγειλε το γεγονός υπογραμμίζοντας ότι η αστυνομοκρατία «έχει στόχο να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους που διεκδικούν τη δουλιά τους και δεν είναι τρομοκράτες».

Ο πρόεδρος του σωματείου, Λ. Κολιγιάννης, μιλώντας στους εργαζόμενους τόνισε ότι οποιαδήποτε μείωση του προσωπικού διακυβεύει την πλήρη λειτουργία του εργοστασίου και ότι μόνο ενωμένοι, αγωνιστικά και χωρίς απογοητεύσεις θα υπερασπίσουν τη δουλιά τους.

Πριν από τρία χρόνια η ΣΟΦΤΕΞ είχε 2.500 εργαζόμενους. Ζητήθηκε από την πολιτεία και τότε, λόγω ιδιωτικοποίησης, να φύγει ο ένας στους δύο εργαζόμενους για να «σωθούν» οι υπόλοιποι. Σήμερα πάλι το ίδιο γίνεται, είτε με εκβιασμούς της εταιρίας - αφήνοντας στον αέρα την πληρωμή του μισθού του Απρίλη και με ανάκληση διαθεσιμοτήτων στη Δράμα - είτε με «επιχρυσωμένα» χάπια, προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης για τους εργαζόμενους, με επιδοτήσεις των εργοδοτών. Χτες, μάλιστα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, άφησε και ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσει η εταιρία, στοχεύοντας σε εκβιασμό των εργαζομένων ώστε να αποδεχτούν τα παραπάνω.

Ο Χρ. Κατσούλιας, μέλος του ΔΣ του σωματείου, είπε στο «Ρ»: «Ο υπουργός κ. Τσοχατζόπουλος και ο υφυπουργός κ. Καλαφάτης, στο μόνο που επιδίδονται καλά είναι πώς να πιέσουν τους εργαζόμενους, να "βάλουν πλάτη" στους εργοδότες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, για να μειωθεί το προσωπικό. Μάλιστα, αφήνουν έμμεσα να εννοηθεί, ότι αν οι απολύσεις είναι λίγο λιγότερες, να πανηγυρίζουμε. Εμείς απαντήσαμε ότι η μόνη λύση που μπορεί να δώσει προοπτική στην εταιρία είναι ακύρωση της ιδιωτικοποίησης, επαναφορά της στον δημόσιο έλεγχο και φυσικά να μη φύγει κανένας εργαζόμενος. Να τονίσω ότι μαθηματικά αυτό που παρουσιάζεται ως λύση, οι απολύσεις, οδηγεί στο κλείσιμο της επιχείρησης».

Τη συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων εξέφρασε ο Τ. Γόντικας, στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Πρωτοβουλία για Εργατική Λέσχη στο Περιστέρι

Στις 23 Απρίλη θα γίνει συγκέντρωση στο παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων, ώρα 7 μ.μ.

Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία πάρθηκε χτες στο Περιστέρι, που αφορά όλη την εργατική τάξη της περιοχής και ανοίγει δρόμους και για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Με γνώμονα το ότι είναι ζωντανή η ανάγκη ταξικής πολύμορφης παρέμβασης μέσα στις ίδιες γειτονιές, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές της περιοχής προχώρησαν στην πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Εργατικής Λέσχης Περιστερίου. Στα πλαίσια αυτά, η πρωτοβουλία αποφάσισε να καλέσει όλους τους εργαζόμενους της περιοχής σε πλατιά συγκέντρωση την Τρίτη 23 Απρίλη, στις 7 το απόγευμα, στο Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων στο Περιστέρι.

Σε ανακοίνωση - κάλεσμα που εξέδωσε, η πρωτοβουλία καλεί τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση να κουβεντιάσουν, να ανταλλάξουν σκέψεις για το πώς θα παρέμβουν, να βοηθήσουν όλοι μαζί στην οργάνωση των εργαζομένων στα συνδικάτα τους, στο πώς θα συμβάλουν, ώστε και στον τόπο κατοικίας να υπάρξει δράση και αγώνας των χιλιάδων εργαζομένων του Περιστερίου. Να φτιάξουν μέσα στην ίδια τη γειτονιά τους, στον τόπο κατοικίας τους, το δικό τους μετερίζι αντίστασης στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική.

Οπως σημειώνεται στο κάλεσμα, η πρωτοβουλία γίνεται στο Περιστέρι των χιλιάδων εργαζομένων. Εκεί, όπου εφαρμόζονται τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, όπου η ανεργία τσακίζει κόκαλα, όπου η φτώχεια, η ανέχεια αγκαλιάζει όλο και περισσότερους, όπου ο δήμος έχει γίνει φορέας εφαρμογής αντιλαϊκής πολιτικής και κάθε πολιτικάντης, ενόψει εκλογών, τάζει λαγούς με πετραχήλια στους άνεργους και στη νεολαία, όπου δεν υπάρχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Εκεί, όπου σπρώχνουν με κάθε μέσον τα παιδιά να εγκαταλείψουν το σχολείο και η υποκουλτούρα, η αποχαύνωση, η διάδοση των ναρκωτικών είναι επίσημη πολιτική και τυλίγει στα πλοκάμια της όλο και περισσότερους νέους.

Γι' αυτό, όπως επισημαίνουν, πρέπει να παρέμβουν τώρα, να οργανώσουν δίκτυο αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε κάθε εργαζόμενο, που δοκιμάζεται από την απόλυση, την ανεργία και την ανέχεια. Στο πολιτισμό της αποχαύνωσης και της μαστούρας, να προβάλουν τις λαϊκές παραδόσεις, τις αξίες και τον πολιτισμό της εργατικής τάξης και του λαού. Να συμβάλουν, ώστε να βγουν οι εργαζόμενοι από την απογοήτευση, τον ατομικισμό και την αδιαφορία. Να αναδείξουν την ανάγκη της οργανωμένης δράσης, σαν το μόνο μέσον που μπορεί να επιβάλει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα του λαού και του τόπου, που μπορεί να υπερασπίσει τους εργαζόμενους από την επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.

Η κυβέρνηση θα σταματήσει το ξεπούλημα;

Επίκαιρη Ερώτηση του Τ. Τσιόγκα, βουλευτή του ΚΚΕ

Το θέμα της ΣΟΦΤΕΞ φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Τάκη Τσιόγκα, η οποία απευθύνεται στον υπουργό Ανάπτυξης, Ακη Τσοχατζόπουλο.

Η Επίκαιρη Ερώτηση έχει ως εξής: «Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν νέες αρνητικές εξελίξεις στην Αθηναϊκή Χαρτοποιία (ΣΟΦΤΕΞ). Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι έχει υπογραφεί προσύμφωνο μεταβίβασης των μετοχών της εταιρίας. Προϋπόθεση, προκειμένου να ολοκληρωθεί το δεύτερο ξεπούλημα, είναι η απόλυση άλλων 580 εργαζομένων. Το υπουργείο και η εργοδοσία πιέζουν το σωματείο για αποδοχή των απολύσεων, αλλά και για ενεργή συμμετοχή του στην όλη διαδικασία. Προκειμένου να περάσει ο εκβιασμός, η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι δε θα πληρώσει τον Απρίλη και θα βγάλει σε διαθεσιμότητα το σύνολο των εργαζομένων. Ηδη προχώρησε σε διαθεσιμότητα 70 εργαζομένων για δύο μήνες στο εργοστάσιο της Δράμας. Για μια ακόμη φορά οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, κατά την περίοδο της ιδιωτικοποίησης της εταιρίας, ότι απολύοντας τότε τους 1.200 από τους 2.400 εργαζόμενους, διασφαλίζονται οι υπόλοιποι καθώς και η αναπτυξιακή πορεία της εταιρίας, αποδεικνύονται μόνο λόγια».

Και ο βουλευτής του ΚΚΕ καταλήγει: «ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός αν προτίθεται η κυβέρνηση να σταματήσει το δεύτερο ξεπούλημα της εταιρίας και να περάσει η εταιρία κάτω από δημόσιο έλεγχο, καθώς και να εξασφαλιστεί η εργασία για όλους τους εργαζόμενους στη ΣΟΦΤΕΞ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ