ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων

Στις 16 Μάη ολοκληρώνονται τα μαθήματα στα Λύκεια και ΤΕΕ. Από 20 Μάη ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις

Ξεκινά στις 21 του Μάη ο εξεταστικός μαραθώνιος για τους μαθητές της Β' και Γ' Λυκείου με τις πανελλαδικές εξετάσεις και στη συνέχεια με τις ενδοσχολικές. Οπως ήδη έχει γίνει γνωστό τα μαθήματα στο Λύκειο θα λήξουν στις 16 του Μάη. Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας θα διενεργηθούν για τη Β' τάξη από 10 έως 18 του Ιούνη και για τη Γ' τάξη των ημερήσιων Ενιαίων Λυκείων από 11 μέχρι και 18 του Ιούνη. Από την επομένη της λήξης των εξετάσεων σε εθνικό επίπεδο μέχρι και 18 Ιούνη θα διενεργηθούν οι αντίστοιχες εξετάσεις για τη Γ' και Δ' τάξη των εσπερινών Ενιαίων Λυκείων, με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

Οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο θα διενεργηθούν κατά τάξη και μάθημα ως ακολούθως:

Πρόγραμμα προαγωγικών εξετάσεων μαθημάτων Β' Λυκείου που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο

Τρίτη 21 Μάη: Νεοελληνική Γλώσσα γενικής παιδείας

Πέμπτη 23 Μάη: Φυσική γενικής παιδείας

Σάββατο 25 Μάη: Αρχές Φιλοσοφίας θεωρητικής κατεύθυνσης, Χημεία θετικής κατεύθυνσης, Τεχνολογία Επικοινωνιών τεχνολογικής κατεύθυνσης

Τρίτη 28 Μάη: Αρχαία Ελληνικά Κείμενα θεωρητικής κατεύθυνσης, Φυσική θετικής κατεύθυνσης και Φυσικής τεχνολογικής κατεύθυνσης

Πέμπτη 30 Μάη: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία γενικής παιδείας

Σάββατο 1 Ιούνη: Γεωμετρία γενικής παιδείας

Τρίτη 4 Ιούνη: Ιστορία γενικής παιδείας

Πέμπτη 6 Ιούνη: Λατινικά θεωρητικής κατεύθυνσης, Μαθηματικά θετικής κατεύθυνσης και Μαθηματικά τεχνολογικής κατεύθυνσης

Σάββατο 8 Ιούνη: Αλγεβρα γενικής παιδείας

Πρόγραμμα απολυτήριων εξετάσεων μαθημάτων Γ' Λυκείου που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο

Τρίτη 21 Μάη: Ιστορία γενικής παιδείας

Πέμπτη 23 Μάη: Νεοελληνική Γλώσσα γενικής παιδείας

Σάββατο 25 Μάη: Βιολογία γενικής παιδείας

Τρίτη 28 Μάη: Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής γενικής παιδείας

Πέμπτη 30 Μάη: Νεοελληνική Λογοτεχνία θεωρητικής κατεύθυνσης, Μαθηματικά θετικής κατεύθυνσης και Μαθηματικά τεχνολογικής κατεύθυνσης

Σάββατο 1 Ιούνη: Ιστορία θεωρητικής κατεύθυνσης, Βιολογία θετικής κατεύθυνσης, Χημεία - Βιοχημεία τεχνολογικής κατεύθυνσης (κύκλος τεχν/γίας και υπηρεσιών), Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (κύκλος πληροφορικής και υπηρεσιών)

Τρίτη 4 Ιούνη: Φυσική γενικής παιδείας

Πέμπτη 6 Ιούνη: Αρχαία Ελληνικά θεωρητικής κατεύθυνσης, Φυσική θετικής κατεύθυνσης και Φυσική τεχνολογικής κατεύθυνσης

Σάββατο 8 Ιούνη: Λατινικά θεωρητικής κατ/νσης, Χημεία θετικής κατεύθυνσης, Ηλεκτρολογία τεχνολογικής κατ/νσης (κύκλος τεχν/γίας και παραγωγής), Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων τεχνολογικής κατ/νσης (κύκλος πληροφορικής και υπηρεσιών)

Δευτέρα 10 Ιούνη: Αρχές Οικονομικής Θεωρίας μάθημα επιλογής για όλες τις κατευθύνσεις

Πρόγραμμα ειδικών εισαγωγικών εξετάσεων πτυχιούχων ημερήσιων ΤΕΕ και πρώην ΤΕΛ για τα ΤΕΙ

Τετάρτη 12 Ιούνη: Μαθηματικά

Πέμπτη 13 Ιούνη: Νέα Ελληνικά

Παρασκευή 14 Ιούνη: Μετάδοση Δεδομένων και Δίκτυα Υπολογιστών, Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, Στοιχεία Νοσολογίας, Γραφιστικές Εφαρμογές, Μηχανές Εσωτερικής Καύσης 2, Στοιχεία Ειδικής Διατροφής, Ιστορία Κεραμικής

Σάββατο 15 Ιούνη: Ειδικές Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις, Κατασκευαστικό Σχέδιο, Εγκαταστάσεις Ψύξης 2, Εκπομπή και Λήψη Ραδιοφωνικού Σήματος, Οργάνωση και Διοίκηση Γεωργικών Επιχειρήσεων, Ναυσιπλοΐα - Ναυτική Μετεωρολογία, Κινητήρες Αεροσκαφών, Θεωρία Ωρολογοποιίας

Δευτέρα 17 Ιούνη: Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων, Ηλεκτρομηχανικά και Ηλεκτρονικά Συστήματα Αυτοκινήτου, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο (Πολεοδομία και Οικοδομικές Λεπτομέρειες), Συντήρηση Εργων Τέχνης, Κηποτεχνικές Εφαρμογές, Δομή και Λειτουργία Μικροϋπολογιστών, Ποιοτικός Ελεγχος

Τρίτη 18 Ιούνη: Προγραμματισμός CNC Εργαλειομηχανών, Σχέδιο Κοσμηματοποιίας, Οικοδομική, Σχεδίαση Επίπλου μέσω Η/Υ, Συσκευασία Τροφίμων, Ποιοτικός Ελεγχος Υφάσματος, Μηχανές Πλοίου 1, Σχέδιο Χρώμα Ψηφιδογραφίας - Υαλογραφίας.

Εξετάσεις ειδικών μαθημάτων και πρακτικών δοκιμασιών

Τετάρτη 19 Ιούνη: Αγγλικά (πρωί)

Παρασκευή 21 Ιούνη: Ελεύθερο σχέδιο (πρωί)

Σάββατο 22 Ιούνη: Γραμμικό Σχέδιο (πρωί)

Τρίτη 25 Ιούνη: Γερμανικά (πρωί), Ισπανικά (απόγευμα)

Τετάρτη 26 Ιούνη: Γαλλικά (πρωί)

Πέμπτη 27 Ιούνη: Αρμονία (πρωί), Ιταλικά (απόγευμα)

Παρασκευή 28 Ιούνη: Υπαγόρευση Μουσικού Κειμένου (πρωί)

Ανακοινώθηκαν οι μεταθέσεις εκπαιδευτικών

Ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Παιδείας τα ονόματα 5.739 εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που μετατίθενται. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο, οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν ανήλθαν σε 7.979 για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και σε 11.312 για τη δευτεροβάθμια. Από τις παραπάνω, ικανοποιήθηκαν αντίστοιχα 2.027 (ποσοστό 25.40%) και 3.712 (ποσοστό 32.81%).

Το υπουργείο Παιδείας πληροφορεί τους μετατιθέμενους ότι οφείλουν να υποβάλουν δήλωση τοποθέτησης σε συγκεκριμένο σχολείο της περιοχής μετάθεσής τους σε πέντε μέρες από την ανάρτηση των πινάκων με τις κενές θέσεις της περιοχής στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Οι μετατιθέμενοι οφείλουν επίσης να παρουσιαστούν στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην οποία υπάγεται η περιοχή μετάθεσής τους μετά τη λήξη του διδακτικού έτους (στις 30 Ιούνη) και μέσα σε δέκα μέρες. Κατ' εξαίρεση, όσοι από τους μετατιθέμενους εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στη διαδικασία των εξετάσεων οφείλουν να παρουσιαστούν εντός εύλογου χρόνου μετά την εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους και οπωσδήποτε εντός του μήνα Ιούλη 2002. Οι διευθυντές, υποδιευθυντές σχολικών μονάδων και οι Διευθυντές Διευθύνσεων και Προϊστάμενοι Γραφείων Εκπαίδευσης αναλαμβάνουν υπηρεσία μετά τη λήξη της θητείας τους.

Το υπουργείο σημειώνει ότι οι εκπαιδευτικοί που υπέβαλαν αίτηση μετάθεσής τους και δεν περιλαμβάνονται στις καταστάσεις, δε μετατίθενται είτε γιατί δεν υπήρχαν κενές οργανικές θέσεις είτε γιατί οι μετατιθέμενοι συγκεντρώνουν περισσότερες μονάδες μετάθεσης.

6ο ΤΕΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ανέσυραν βιβλία του 1979!

Αρχές Απρίλη, έφτασαν τελικά τα «νέα» βιβλία για δύο μαθήματα για τους μαθητές του 6ου ΤΕΕ Πειραιά. Συγκεκριμένα, μόλις πριν λίγες μέρες, διανεμήθηκαν τα βιβλία για τα μαθήματα Οργάνωση Αρχείων (των Σπ. Ζευγαρίδη και Γ. Σταματιάδη) και Οργάνωση Γραφείου - Μηχανοργάνωση (του Π. Ι. Φαναριώτη), για τους μαθητές της Β' τάξης, του Α' κύκλου, στον Τομέα Οικονομίας και Διοίκησης, στο 6ο ΤΕΕ Πειραιά. Ομως τα δύο αυτά «νέα» βιβλία είναι εκδόσεις του ...1979, και μάλιστα το ένα από τα δύο είναι και ...πολυτονικό!

Το χρονικό, όμως, με τα βιβλία αυτά δεν ξεκίνησε τον Απρίλη του 2002. Το Σεπτέμβρη του 2001 με την έναρξη της σχολικής χρονιάς δόθηκαν στους μαθητές, βιβλία για τα δύο αυτά μαθήματα, τα οποία είχαν «ξεμείνει» από την προηγούμενη χρονιά. Ενα μήνα αργότερα, τον Οκτώβρη τα αποσύρουν και οι μαθητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα με σημειώσεις που τους δίνουν οι καθηγητές από άλλα βιβλία. Τώρα τον Απρίλη τα βιβλία αυτά για μαθήματα που θα κληθούν να εξεταστούν οι μαθητές στις γενικές εξετάσεις είναι εκδόσεων 1979, τα οποία ανατυπώθηκαν το 2002 για να εξυπηρετήσουν τις σύγχρονες ανάγκες.

Χαρακτηριστικό μάλιστα, είναι και το περιεχόμενο των δύο αυτών βιβλίων. Για παράδειγμα αναφέρονται χαρακτηριστικά παραδείγματα εξέλιξης της περιόδου...1947 - 1968, δηλαδή μόλις κάποιες δεκαετίες πίσω.

Το γεγονός αυτό της αποστολής των δύο αυτών...«υπερσύγχρονων» βιβλίων είναι ένα παράδειγμα της πολιτικής που ακολουθείται στο χώρο της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης και το πώς το υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει τους μαθητές που φοιτούν σε αυτή. Απ' ό,τι φαίνεται στο αίτημα των μαθητών να σταλθούν στα σχολειά τους επιτέλους βιβλία σύγχρονα και κατανοητά που να εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες, το υπουργείο Παιδείας απαντά με βιβλία... αντίκες 23 χρόνων!

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
«Εμείς και ο κόσμος», στο... υπόγειο

Καταγγελία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

«Το κτίριο στο οποίο στεγάζεται και λειτουργεί το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου της Αθήνας κυριολεκτικά στραγγαλίζει τη λειτουργία του και με την πάροδο του χρόνου η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται». Αυτό τονίζει με επιστολή του προς το υπουργείο Παιδείας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, απαριθμώντας προβλήματα που πράγματι αποδεικνύουν το χάλι στο οποίο καταδικάζει η κυβερνητική πολιτική την εκπαίδευση.

Οπως σημειώνεται στη σχετική προς το υπουργείο επιστολή, στο συγκεκριμένο σχολείο:

  • Δε διδάσκονται όλα τα προβλεπόμενα μαθήματα επιλογής, λόγω έλλειψης αιθουσών.
  • Οι περισσότερες αίθουσες του Δημοτικού είναι στο υπόγειο.
  • 3 τμήματα του Γυμνασίου στεγάζονται σε ενιαία αίθουσα με τη χρήση πτυσσόμενων χωρισμάτων
  • Η αυλή του σχολείου που εξυπηρετεί 466 μαθητές, είναι όλο κι όλο 500 τετραγωνικά μέτρα.
  • Δεν υπάρχει χώρος για τη δημιουργία βιβλιοθήκης και αίθουσας πληροφορικής.
  • Δεν υπάρχει κλειστός χώρος για τη γυμναστική την περίοδο του χειμώνα.
  • Οι εγκαταστάσεις (δίκτυο αποχέτευσης, κεντρική θέρμανση κλπ.) είναι προβληματικές.
  • Το κτίριο εκτός από τα στοιχεία ακαταλληλότητας, μετά τους σεισμούς του 1999, παρουσιάζει και επικινδυνότητα.

Σε ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων τονίζει ότι όλοι μαζί γονείς, καθηγητές - δάσκαλοι, μαθητές και απόφοιτοι του σχολείου, θα αγωνιστούν ώστε οι αρμόδιοι φορείς, υπουργείο Παιδείας και Πανεπιστήμιο, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δοθεί λύση ώστε να σταματήσει η παραπέρα απαξίωση του σχολείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ