ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2002
Σελ. /40
Πάουελ: Αποστολή εξετελέσθη...

Λαοί εξανδραποδισμένοι και υποταγμένοι: Το όραμα που ενώνει ΗΠΑ - Ισραήλ

Του Κ. Μητρόπουλου από τα «Νέα»
Του Κ. Μητρόπουλου από τα «Νέα»
«Με άδεια χέρια», λέει, έφυγε ο Κ. Πάουελ από τη Μέση Ανατολή. Ουδέν αναληθέστερον. Πάσχισε να βοηθήσει τον Σαρόν να συγκαλύψει το αποτρόπαιο έγκλημά του. «Εδειχνε» διαρκώς τον Γ. Αραφάτ, ως υπεύθυνο της «τρομοκρατίας», δίνοντας συγχωροχάρτι για τη σφαγή που γινόταν μπροστά στα μάτια του. Εφυγε αφήνοντας ακόμα και τους ικέτες στο Ναό της Γεννήσεως στα νύχια των δημίων τους.

Η «περιστερά» δεν πήγε για να «σβήσει τη φωτιά», να σταματήσει τον πόλεμο, να στριμώξει τον «χασάπη» της Μέσης Ανατολής, όπως αφελώς ή σκόπιμα κάποιοι διέδιδαν. Πήγε για να συμπαρασταθεί στο «φίλο Σαρόν». Ηθελε να επιβάλει τους ταπεινωτικούς όρους της συνθηκολόγησης στον «ηττημένο». Βάσιμα, λοιπόν, δήλωσε «απογοητευμένος» από τον Γ. Αραφάτ.

Κυρώσεις από τις ΗΠΑ; Ασφαλώς. Αλλά σε βάρος ...των Παλαιστινίων. Αν δε συμμορφωθούν θα τους κλείσουν τα γραφεία στην Ουάσιγκτον και θα τους κόψουν την «ανθρωπιστική βοήθεια».

Λαούς εξανδραποδισμένους, σφαγμένους, βαθιά πληγωμένους, φοβισμένους και ανήμπορους να σηκώσουν κεφάλι, υποτελείς και ακίνδυνους για τη νέα τάξη. Να το όραμα, που ενώνει ΗΠΑ και Ισραήλ. Οραμα που γοητεύει και τους Ευρωπαίους «συμμάχους», οι οποίοι δεν υποσκάπτουν βέβαια τα θεμέλια της νέας τάξης.

«Νομίζουν ότι με τη σύλληψη του άνδρα μου θα τελειώσει η ιντιφάντα, η εξέγερση των παιδιών μας εναντίον της ισραηλινής κατοχής... Η αδικία είναι μεγάλη. Μπήκαν με τανκς στις παλαιστινιακές πόλεις, σκότωσαν, κατέστρεψαν τις περιουσίες μας, δε θα βρουν ποτέ δικαίωση». Μαρουάν Μπαργούτι, σύζυγος του ηγετικού στελέχους της «Φατάχ» Μαρουάν Μπαργούτι. (Συνέντευξη στον Γ. Διακογιάννη στα ΝΕΑ). Περήφανη απάντηση στο «όραμα» των αρχιδολοφόνων των λαών.

Αηδία και οργή, που ο πλανητάρχης έπιασε στο στόμα του τις μητέρες των Παλαιστινίων. Η σφαγή της Τζενίν φέρει και τη δική του «υπογραφή». Ανείπωτη η φρίκη. Καλύτερα να μιλήσουν οι ανταποκριτές που έφτασαν «οργανωμένα» εκεί. (Βλέπε διπλανές στήλες).


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΤΕΡΑΤΩΔΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑ

ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΤΑΦΟΣ: «Ενα τερατώδες έγκλημα πολέμου παρά την προσπάθεια κάλυψής του από το Ισραήλ, τελικώς αποκαλύφθηκε. Τα ισραηλινά στρατεύματα ισοπέδωσαν το κέντρο του προσφυγικού καταυλισμού, στο οποίο φθάσαμε χτες απεσταλμένοι της εφημερίδας "The Independent". Εκεί αντικρίσαμε χιλιάδες ανθρώπους που ζουν πλέον ανάμεσα στα ερείπια. Μια πυκνοκατοικημένη περιοχή εμβαδού 160.000 τ.μ. και πλάτους 550 μ. έγινε σκόνη και θρύψαλα. Οι ισραηλινές μπουλντόζες δημιούργησαν βουνά ερειπίων ύψους 10 μ. Η δυσοσμία και τα πτώματα που βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης διαχέεται παντού, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για τεράστιο τάφο. Οι άνθρωποι που πέρασαν ημέρες κρυμμένοι σε υπόγεια και συνωστίζονταν σε μικρά δωμάτια, καθώς βομβαρδίζονταν από πυραύλους, λένε ότι υπάρχουν εκατοντάδες πτώματα θαμμένα κάτω από τη σκόνη σωρών ερειπίων που προκάλεσαν τα τανκς και οι μπουλντόζες... Ενας ήσυχος, θλιμμένος νεαρός Παλαιστίνιος, ονόματι Καμάλ Ανίς, μας οδηγεί εν μέσω των ερειπίων εκεί όπου κάποτε υπήρχαν πρόχειρα νοικοκυριά. Ξαφνικά σταμάτησε, δείχνοντας: "Να, αυτός είναι ένας ομαδικός τάφος", είπε. Το βλέμμα μας καρφώθηκε πάνω σε ένα σωρό ερειπίων. Εδώ ο Κεμάλ, όπως είπε, είδε τους Ισραηλινούς στρατιώτες να στοιβάζουν 30 πτώματα κάτω από ένα μισογκρεμισμένο σπίτι. "Οταν ολοκλήρωσαν τη... δουλιά, γκρέμισαν το κτίριο με μπουλντόζα, καλύπτοντας τα πτώματα με τα συντρίμμια του. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ένα άρμα μάχης για να ισοπεδώσουν το συγκεκριμένο σημείο. Δεν μπορούσαμε να δούμε τα πτώματα, αλλά μπορούσαμε να τα μυρίσουμε", είπε ο νεαρός Παλαιστίνιος». (Phil Reeves «INDEPENTENT» - «ΒΗΜΑ»).

ΗΘΕΛΗΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ: «Επειτα από μία δεκαετία ανταποκρίσεων σε πολεμικά μέτωπα όπως της Τσετσενίας, του Κοσσόβου, της Βοσνίας και της Σιέρα Λεόνε, σπάνια είδα τέτοια ηθελημένη καταστροφή και τέτοια απαξίωση της ανθρώπινης ζωής». (Ανταποκρίτρια των «ΤΑΪΜΣ του Λονδίνου» - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τζενίν: Διεθνή επιτροπή για έρευνα της σφαγής ζητεί η Δ. Αμνηστία - ΚΡΑΝΙΟΥ ΤΟΠΟΣ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ - Σημάδια ύφεσης και δημοσιονομικής κάμψης με την κυβέρνηση να βρίσκεται σε αδράνεια.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Καθολική απεργία αύριο - ΝΕΚΡΩΝΕΙ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Από τα μεσάνυχτα ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ.

ΑΥΓΗ: ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΓΕΦΥΡΟΠΟΙΟΣ Ο κ. ΣΗΜΙΤΗΣ - ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΑ «ΠΑΡΑΜΑΓΑΖΑ» ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΛΛΑΖΕΙ ΡΟΤΑ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΙΝΤΡΙΓΚΕΣ ΚΑΙ ΔΟΛΟΠΛΟΚΙΕΣ.

ΕΣΤΙΑ: 170 ΕΔΡΕΣ ΒΛΕΠΕΙ Η ΝΔ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΚΟΡΔΕΛΕΣ ΚΟΒΕΙ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ, ΚΟΡΔΕΛΕΣ ΕΚΟΒΕ ΚΑΙ Ο ΡΑΛΛΗΣ, ΑΛΛΑ...

ΤΑ ΝΕΑ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ 140.000 ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ.

ΕΘΝΟΣ: ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΙΚΟ ΙΟ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ.

ΧΩΡΑ: ΚΥΚΛΩΜΑ ΚΟΚΑΪΝΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΛΙΑ Ι.Χ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΦΕΥΓΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΠΟΛΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ-ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Μυρωδιά θανάτου: «Πριν από δεκαπέντε ημέρες, προτού εισβάλουν οι ισραηλινές δυνάμεις, τα στενά δρομάκια στο Χαρτ Αλ Χαβασίν, στην καρδιά του στρατοπέδου προσφύγων της Τζενίν, έσφυζαν από ζωή. Χθες, η γειτονιά ήταν μια σιωπηλή χωματερή όπου κυριαρχούσε η μυρωδιά των πτωμάτων και των πυρομαχικών. Παντού έβλεπε κανείς σημάδια από ζωές που διακόπηκαν...» (Suzanne Goldenberg απεσταλμένη της «GUARDIAN» - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

Πεθαίνεις εκατό φορές: «Ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζενίν ήταν ένα ηφαίστειο. Τώρα απομένει μονάχα ένας κρατήρας. Στο κέντρο του καταυλισμού δεν υπάρχει πια τίποτα. Ακόμα και οι ίδιοι οι κάτοικοι δυσκολεύονται να βρούνε πού ήταν τα σπίτια τους. Το σπίτι του Τζαγουάντ δεν καταστράφηκε, αλλά αυτό του αδελφού του Ιγιάντ, δεν υπάρχει πια. "Δεν ξέρω γιατί το έκαναν αυτό", λέει ο Ιγιάντ, "δεν ανήκω στην Αντίσταση, δεν έχω όπλα, κανένας δεν κρυβόταν στο σπίτι μου. Υποθέτω ότι το έκαναν για να ανοίξουν δρόμο για τα άρματα μάχης, για την επόμενη φορά. Στην Τζενίν δεν πεθαίνεις μια φορά: πεθαίνεις εκατό φορές, χίλιες φορές..."» (Κριστόφ Αγιάντ, απεσταλμένος της «Liberation» - «ΝΕΑ»).

Ο χειρότερος εχθρός του Ισραήλ: «Αποκηρύσσουμε κάθε δικαίωμα του Σαρόν να μιλάει εξ ονόματος των Εβραίων του κόσμου. Ασφαλώς δε μιλάει εξ ονόματός μας. Η κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων θα μπορούσε εύκολα να κλιμακωθεί σε μια μεγάλη περιφερειακή σύρραξη. Το Ισραήλ έχει πυρηνικά όπλα και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Σαρόν είναι προετοιμασμένος να τα χρησιμοποιήσει. Κατά τη γνώμη μας, αυτός και η πολιτική του έφεραν τη Μέση Ανατολή στα πρόθυρα της καταστροφής, που μπορεί να συμβεί από στιγμή σε στιγμή. Ο Σαρόν είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον ισραηλινό λαό και για τους Εβραίους όλου του κόσμου. Η ειρηνική λύση είναι αδύνατη, όσο αυτός παραμένει στην εξουσία. Η ισραηλινή αντίσταση και τα κινήματα ειρήνης αξίζουν όλη την υποστήριξή μας». Από το μανιφέστο που έχουν υπογράψει περισσότεροι από 1.300 διακεκριμένοι Εβραίοι από 28 χώρες του κόσμου (Από τα «ΝΕΑ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ