ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Νομιμοποίησε, εκβίασε, έφυγε

Χειρότερη κατάσταση από ό,τι βρήκε αφήνει πίσω του ο Κόλιν Πάουελ, ολοκληρώνοντας με «αποτυχία» την περιοδεία του και προκαλώντας οργισμένο αναβρασμό στον αραβικό κόσμο

Κάθε τόσο μέσα από τα χαλάσματα προβάλει άλλο ένα δείγμα του φρικιαστικού έργου του ισραηλινού στρατού

Associated Press

Κάθε τόσο μέσα από τα χαλάσματα προβάλει άλλο ένα δείγμα του φρικιαστικού έργου του ισραηλινού στρατού
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οπως ήρθε, έτσι έφυγε. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ εγκατέλειψε, χτες, τη Μέση Ανατολή χωρίς κανένα θετικό αποτέλεσμα και έχοντας, απλώς, παράσχει την αναγκαία νομιμοποίηση στις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, διαψεύδοντας τις όποιες ψευδαισθήσεις.

«Η εκεχειρία δεν είναι ένας όρος που μπορεί να σχετιστεί με την παρούσα κατάσταση». Αυτό δήλωνε ο Κόλιν Πάουλ, μετά από την ολοκλήρωση και της τελευταίας συνάντησής του με τον Παλαιστίνιο ηγέτη στη Ραμάλα, που έριξε την αυλαία στην πολυδιαφημιζόμενη περιοδεία του. Τόνισε ότι «για εκεχειρία θα μπορέσουμε να μιλήσουμε όταν τερματιστούν οι εισβολές και ολοκληρωθεί η ισραηλινή αποχώρηση». Δήλωσε ικανοποιημένος, επειδή «η ισραηλινή ηγεσία έδωσε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα λίγων ημερών και διαβεβαιώσεις ότι θα τηρηθεί», αν και ο ίδιος «θα επιθυμούσε να είναι γρηγορότερη».

Ο Πάουελ υπογράμμισε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα παραμείνουν στην περιοχή για επαφές και με τις δύο πλευρές και εξέφρασε την «ανησυχία» του για το αδιέξοδο στη Βηθλεέμ και τις καταγγελίες για την Τζενίν, χωρίς να ντραπεί να υποστηρίξει ότι δε μετέβη «επειδή δεν προλάβαινε». Πάντως, δεν παρέλειψε να επιπλήξει και πάλι τον Γιάσερ Αραφάτ, επαναλαμβάνοντας ότι «χρειάζονται πλέον πράξεις κατά της τρομοκρατίας και ότι οι ΗΠΑ έχουν απογοητευτεί από την ολιγωρία του», καλώντας τον να «κάνει τη στρατηγική πολιτική της ειρήνης». Ο Πάουελ ανακοίνωσε ότι, εκτός από τον μεσολαβητή Αντονι Ζίνι, στην περιοχή θα μεταβεί και ο διευθυντής της CIA, ενώ ο ίδιος γνωστοποίησε ότι «θα επανέλθει, για να προωθήσει τα βήματα προόδου που θα έχουν επιτευχθεί».

Αρωμα πάνω από τα υπολείμματα άταφου πτώματος στην Τζενίν για να γίνει ανεκτή η μυρωδιά

Associated Press

Αρωμα πάνω από τα υπολείμματα άταφου πτώματος στην Τζενίν για να γίνει ανεκτή η μυρωδιά
Τον ΥΠΕΞ του έσπευσε να στηρίξει ο Αμερικανός Πρόεδρος. Ο Τζορτζ Μπους εξήρε τον Πάουελ «για το δύσκολο έργο του» και εκτίμησε ότι «έγινε πρόοδος». Τόνισε ότι «είναι ώρα για επιλογές ειρήνης από όλους», καλώντας τον Παλαιστίνιο ηγέτη «να κάνει πράξη την καταδίκη της τρομοκρατίας», τους Αραβες ηγέτες «να πάψουν να χρηματοδοτούν τους τρομοκράτες και να χαρακτηρίζουν μάρτυρες τους δολοφόνους» και το Ισραήλ «να συνεχίσει την αποχώρησή του», καταλήγοντας ότι μοναδική λύση είναι αυτή των «δύο γειτονικών κρατών».

Ισραηλινή προκλητικότητα

«Εμείς δώσαμε στον Πάουελ χρονοδιάγραμμα αποχώρησης και προτείναμε διεθνή διάσκεψη. Ο Γιάσερ Αραφάτ δεν έδωσε τίποτε», δήλωνε προκλητικά ο σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ντόρε Γκολντ. Ο ίδιος ο Σαρόν άφηνε να εννοηθεί ότι «υποχώρησε» όσον αφορά στην παρουσία του Γιάσερ Αραφάτ σε μια ενδεχόμενη διάσκεψη, αρκούμενος να δηλώσει ότι «δε διοργανώνει ο ίδιος τη σύνοδο».

Ο Σαρόν απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ανάπτυξης διεθνών παρατηρητών «αφού δε θα αποτρέπουν τους Παλαιστινίους τρομοκράτες, αλλά θα εμποδίζουν τα ισραηλινά αντίποινα». Προθυμοποιήθηκε, όμως, να δεχτεί 10 παρατηρητές της CIA «κυρίως για τα σύνορα της Αιγύπτου με τη νότια Λωρίδα της Γάζας, στη Ράφα, για να σταματήσει το λαθρεμπόριο όπλων των Παλαιστινίων».

Αμερικανικές απειλές προς Αραφάτ

Εκμεταλλεύονται τον χρόνο που επιτρέπεται η κυκλοφορία για να ψάξουν τους νεκρούς τους μέσα από τα χαλάσματα

Associated Press

Εκμεταλλεύονται τον χρόνο που επιτρέπεται η κυκλοφορία για να ψάξουν τους νεκρούς τους μέσα από τα χαλάσματα
«Ρωτώ τη διεθνή κοινότητα, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον ΟΗΕ, είναι αποδεκτή αυτή η κατάσταση; Να μην μπορώ να βγω από την πόρτα; Ο ισραηλινός στρατός ανακαταλαμβάνει όλα τα εδάφη μας. Πιστεύετε ότι αυτή η κατάσταση δε θα επηρεάσει σύντομα τη σταθερότητα και την ειρήνη ολόκληρης της περιοχής;» Εξοργισμένος εμφανίστηκε ο Παλαιστίνιος ηγέτης μετά τη συνάντησή του με τον Κόλιν Πάουελ, λίγο πριν επανεγκλωβιστεί στα δωμάτια - φυλακή του.

Ο υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, χαρακτήρισε τη συνάντηση «ολοκληρωτική καταστροφή», ενώ ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ υπογράμμισε ότι «η κατάσταση είναι χειρότερη από ό,τι ήταν πριν έρθει ο Πάουελ. Η ισραηλινή κατοχή συνεχίζεται και δεν ξέρω πια αν υπάρχει καν Π. Αρχή». Ο επικεφαλής ασφαλείας της Λωρίδας της Γάζας, Μοχάμαντ Ντάχλαν, κατηγορηματικότερος υπογράμμισε ότι «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι οι ΗΠΑ νομιμοποίησαν την ισραηλινή επίθεση. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Εχουμε δικαίωμα να αυτοαμυνθούμε. Ο Πάουελ δεν πέτυχε ούτε τα τανκς να απομακρύνει από το αρχηγείο του Αραφάτ. Οι Αραβες ας συνειδητοποιήσουν ότι για την Ουάσινγκτον μοναδικός ηγέτης εδώ είναι ο Σαρόν».

Οπως έγινε γνωστό, ανεπισήμως, ο Πάουελ άσκησε ασφυκτικές πιέσεις στον Αραφάτ απειλώντας τον, ότι αν δεν ελέγξει άμεσα την τρομοκρατία, οι ΗΠΑ θα διακόψουν τη χρηματική βοήθεια των 75 εκατομμυρίων δολαρίων που χορηγούν ετησίως από 1994. Φυσικά, ούτε λόγος έγινε για ανάλογη διακοπή των 5 δισ. δολαρίων που ετησίως χορηγούνται στο Ισραήλ, ούτε αναφορά στο ότι πλέον δεν υπάρχει αστυνομικός μηχανισμός στην παλαιστινιακή πλευρά.

Δυσφορία και αμηχανία

Κάποτε εδώ στο ίσωμα που άφησαν τα τανκς ήταν σπίτι και έμεναν άνθρωποι

Associated Press

Κάποτε εδώ στο ίσωμα που άφησαν τα τανκς ήταν σπίτι και έμεναν άνθρωποι
Ο αραβικός κόσμος, που ήδη δεν έκρυβε την ανησυχία του, χτες εμφανίστηκε αμήχανος και εξαιρετικά δυσαρεστημένος. Οι προσπάθειες διεθνών αναλυτών να χαρακτηρίσουν ως «επιτυχία» του Πάουελ την «επιβολή του Γιάσερ Αραφάτ ως συνομιλητή στο Ισραήλ» δε φαίνεται να πιάνουν τόπο. Ο Ιορδανός πρωθυπουργός Αλί Αμπού Ραγιέμπ, προειδοποιούσε ότι «εάν αποτύχει η περιοδεία Πάουελ, αν λήξει χωρίς ολική ισραηλινή αποχώρηση, τότε η καταστροφή απειλεί ολόκληρη την περιοχή».

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος δηλώνοντας «αδιάθετος» ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ. Παρά την προσπάθεια Πάουελ να διασκεδάσει την κατάσταση, αξιωματούχοι και αναλυτές υπογράμμιζαν ότι επρόκειτο για μια συνειδητή επιλογή του Μουμπάρακ. Ο Πάουελ αρκέστηκε σε συνάντηση με τον Αιγύπτιο και τον Ιορδανό ομόλογό του. Λίγο αργότερα, το πρακτορείο ΜΕΝΑ μετέδιδε ότι ο Μουμπάρακ χαρακτήριζε «ανώφελη και παράλογη» τη διενέργεια συνόδου, εφόσον ο ισραηλινός στρατός δεν αποχωρεί.

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός Ραφίκ Χαρίρι δήλωνε στο CNN ότι «δεν μπορεί να ελέγξει τη δράση των Παλαιστινίων που ζουν στο Λίβανο κατά του Ισραήλ, γιατί ούτως ή άλλως έχουν δικαίωμα αντίστασης στην ισραηλινή κατοχή». Οι ΥΠΕΞ Συρίας - Λιβάνου ζητούσαν τον αποκλεισμό του Ισραήλ από την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη της Βαρκελώνης, πρόταση που απέρριψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μάλιστα, «καταπίνοντας» σιωπηλώς τον αποκλεισμό της ΕΕ από την πρόταση για Σύνοδο Κορυφής, ο Ισπανός προεδρεύων της ΕΕ, Ζοζέ Πικέ εμφανίστηκε «βασιλικότερος του βασιλέως» χαρακτηρίζοντας «τεράστια επιτυχία» την περιοδεία Πάουελ που «σύντομα θα δείξει τα αποτελέσματα».

Ανείπωτη η φρίκη ενώ συνεχίζονται οι επιχειρήσεις

ΤΖΕΝΙΝ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Ατελείωτος είναι ο κατάλογος των καταγγελιών των διεθνών και παλαιστινιακών ανθρωπιστικών οργανώσεων για τις παραβιάσεις κάθε είδους ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για παραβιάσεις, κατά συρροήν, των συνθηκών της Γενεύης περί ανεμπόδιστης εργασίας του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, περί παροχής βοήθειας σε τραυματίες, περί περισυλλογής νεκρών και περί προστασίας των αμάχων. Οι καταγγελίες αφορούν όλη τη Δυτική Οχθη, όπου τελειωμό δεν έχει η παράθεση ξεχωριστών περιστατικών με τραυματίες που αιμορραγούν μέχρι θανάτου, παιδιά που πεθαίνουν από πείνα, νοσηλευτές, γιατρούς και ξένους φιλειρηνιστές που ξυλοκοπούνται και αρρώστους ανθρώπους που πεθαίνουν αβοήθητοι.

Τα μάτια όλων, όμως, γεμάτα φρίκη παραμένουν στραμμένα προς την Τζενίν. Το δύσκολο έργο της συλλογής ανθρώπινων μελών, θαμμένων πτωμάτων, απομειναριών ανθρώπινης σάρκας βαραίνει τα μέλη του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, που καταγγέλλουν ότι ο ισραηλινός στρατός δεν τους επιτρέπει να σκάψουν κάτω από τα συντρίμμια αν και έχουν εντοπίσει ανθρώπινα οστά και δείγματα ομαδικών τάφων. Επίσης, τους απαγορεύτηκε να φέρουν εκσκαφείς για να τους διευκολύνουν, ενώ τους απαγορεύουν την πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος του ισοπεδωμένου καταυλισμού με αποτέλεσμα να αργοπεθαίνει ανυπολόγιστος αριθμός τραυματιών, ανθρώπων θαμμένων κάτω από τα συντρίμμια που λιμοκτονούν λεπτό με το λεπτό. Τα μέλη των συνεργείων καταγγέλλουν ότι Ισραηλινοί στρατιώτες τους εκφοβίζουν ανοίγοντας πυρ εναντίον τους, ενώ υπογραμμίζουν ότι ο κίνδυνος επιδημιών είναι πλέον άμεσος αφού η πτωμαϊνή καλύπτει τα πάντα και δεν υπάρχει τροφή, νερό, φάρμακα.

Για διαρκή παραβίαση των συνθηκών της Γενεύης κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό και η Επιτροπή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που μάταια προσπαθεί να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στους επιζώντες του καταυλισμού, μέσα και έξω από αυτόν. Γιατροί και νομικοί διεθνών οργανώσεων που κατάφεραν να προσεγγίσουν στο νοσοκομείο της πόλης αναφέρουν ότι έλεγξαν, τουλάχιστον, 27 πτώματα, που έφθασαν στο νοσοκομείο, και ότι έχουν, πλέον, αποδείξεις για δολοφονίες εξ επαφής και ομαδικές εκτελέσεις.

Το θέμα της Τζενίν συζητήθηκε, χτες, και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με τον ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου να καταγγέλλει «φρικώδη εγκλήματα πολέμου» και την επικεφαλής Μέρι Ρόμπινσον να ζητά άμεση αποστολή ομάδας έρευνας. Ανάλογο αίτημα διατύπωσε και ο Κρις Πάτεν, επίτροπος αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι «αν το Ισραήλ δεν έχει να κρύψει τίποτε, τότε ας επιτρέψει τη διεξαγωγή έρευνας».

Αγριότητες και κατά ξένων φιλειρηνιστών

Την ίδια στιγμή, στη Νάμπλους, νοσοκομειακές πηγές επιβεβαίωναν ότι, μέχρι στιγμής, έχουν καταφέρει να μεταφέρουν στο νοσοκομείο 71 νεκρούς Παλαιστινίους αλλά κατήγγειλαν ότι δεν τους επιτρέπονται οι μετακινήσεις. Μάλιστα, μια ομάδα ξένων φιλειρηνιστών, κυρίως Δανών, Βρετανών και Αμερικανών, που προσπάθησαν να προστατεύουν Παλαιστινίους νοσοκόμους για να προσεγγίσουν νεκρούς και τραυματίες, ξυλοκοπήθηκε σκληρά από τον ισραηλινό στρατό, που τους κατέστρεψε κάμερες και φωτογραφικές μηχανές. Οι φιλειρηνιστές μιλούν για «συμπεριφορά ζώων» από τους Ισραηλινούς στρατιώτες.

Ενώ στη Βηθλεέμ και στο Ναό της Γέννησης παραμένει το αδιέξοδο, ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε νέες εισβολές στα χωριά Σιλάτ α Χάρτια, βορειοδυτικά της Τζενίν, και Μπαλά' α, ανατολικά της Τουλκαρέμ, όπως και στο χωριό Μπέιτ Ιμρα, στη Χεβρώνα, όπου τα πρώτα στοιχεία αναφέρουν, συνολικά, 2 νεκρούς πολίτες, αδιευκρίνιστο αριθμό τραυματιών και δεκάδες συλλήψεις. Συλλήψεις και 18ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε και στις παλαιστινιακές περιοχές της Ιερουσαλήμ, όπου οι κάτοικοι υποχρεώθηκαν να περάσουν τη νύχτα σε αθλητικά γήπεδα και σχολεία, όπου τους περιόρισε «για λόγους ασφαλείας» ο ισραηλινός στρατός.

Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το φάσμα της πείνας, εξαιτίας του αυστηρού αποκλεισμού εδώ και εβδομάδες, απειλεί τα πάντα, έγινε, χτες, μεγάλη διαδήλωση υπέρ της άμεσης απελευθέρωσης του ηγέτη της «Φατάχ», ενώ ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε και δύο τραυματίστηκαν έξω από τον εποικισμό Ντουγκίτ. Την ίδια ώρα, η ΕΕ, η Παγκόσμια Τράπεζα, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός επιβεβαίωναν ότι ο ισραηλινός στρατός έχει προκαλέσει άμεσες καταστροφές 600 - 800 εκατομμυρίων δολαρίων στην παλαιστινιακή υποδομή, ενώ συνολικά οι καταστροφές στις επενδύσεις αποτιμούνται σε τουλάχιστον 5 δισ. δολάρια.

«Αποτυχία»;

«Παταγώδης αποτυχία η περιοδεία Πάουελ» διατυμπάνιζαν, χτες, πολλά διεθνή ΜΜΕ, ενώ αναλυτές εξέφραζαν την απογοήτευσή τους. Βέβαια, ορισμένοι άλλοι - εκτός φυσικά από τον Αμερικανό Πρόεδρο - όπως παραδείγματος χάριν ο προεδρεύων ΥΠΕΞ της ΕΕ, Ζοζέ Πικέ, υποστήριζαν ότι «πρόκειται για μεγάλη επιτυχία». Ανάμεσα στη μία και στην άλλη εκτίμηση η διαφορά είναι τεράστια.

Τι θα σήμαινε επιτυχία της περιοδείας Πάουελ; Γιατί προφανώς με αυτό το κριτήριο συμπεραίνεται ότι απέτυχε. Για όλους όσοι αρέσκονταν στις ψευδαισθήσεις, προφανώς επιτυχία θα σήμαινε να εξασφαλιστεί κάποιου είδους επιφανειακή κατάπαυση του πυρός. Αυτό θα σηματοδοτούσε κάποια λύση; Οι οπαδοί αυτής της άποψης θα απαντήσουν θετικά.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι δε θα σηματοδοτούσε καμία λύση. Το εξελισσόμενο πρωτοφανές αιματοκύλισμα δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της αμερικανο-εμπνευσμένης «ειρηνευτικής διαδικασίας». Της απροθυμίας, δηλαδή, της Ουάσιγκτον να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ ως έχουν. Οι ΗΠΑ, που σε άλλες περιπτώσεις έχουν δείξει περισσή προθυμία να θέσουν σε εφαρμογή το άρθρο 7 της Χάρτας του ΟΗΕ, που προβλέπει άσκηση βίας προκειμένου να εφαρμοστούν αποφάσεις του Οργανισμού, υποστήριξαν τις ισραηλινές ηγεσίες στην τακτική της διαρκούς περιφρόνησης αυτών των αποφάσεων.

Οταν ο εθνικοαπελευθερωτικός νόμιμος αγώνας ενός λαού χαρακτηρίζεται τρομοκρατία, όταν καλείται η Παλαιστινιακή Αρχή, που πλέον όχι μόνο δεν έχει μηχανισμό, υποδομές, κτίρια, αστυνομικά τμήματα, αλλά ούτε καν τη δυνατότητα τηλεφωνικών επικοινωνιών, να «πατάξει την τρομοκρατία», και όλα αυτά αποτελούν τη βάση της «πρωτοβουλίας» Πάουελ και διατυπώνονται χωρίς αιδώ, τότε ούτε αφελής θα μπορούσε να πιστέψει ότι κάτι θα άλλαζε από την περιοδεία Πάουελ.

Η περιοδεία Πάουελ δεν απέτυχε. Αντίθετα, έκλεισε τα επικριτικά στόματα όσων κατηγορούσαν την Ουάσινγκτον ότι «δεν πράττει αρκετά» και νομιμοποίησε το δικαίωμα του Σαρόν να μακελεύει ανενόχλητος. Ακόμη και αν η αμερικανική ηγεσία δυσθυμεί με το μέγεθος της καταστροφής και τη χρονική συγκυρία της επέλασης Σαρόν, που της προκαλεί η αλήθεια είναι ορισμένες «επιπλοκές» στον αντιτρομοκρατικό της πόλεμο, πιθανώς η εκτίμηση του Πικέ -ότι πρόκειται «για μεγάλη επιτυχία»- να πλησιάζει περισσότερο την πραγματικότητα, τουλάχιστον όσον αφορά τα αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή. Αλλωστε, όπως δήλωνε ο Αμπού Μάζεν, Νο 2 της ΟΑΠ, «δύο είναι οι υποθέσεις: οι ΗΠΑ ή δεν μπορούν ή δε θέλουν να σταματήσουν το Ισραήλ. Πιστεύει πραγματικά κανείς ότι συμβαίνει το πρώτο;»...


Ε.Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ