ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
«Να ξεσηκωθούν οι συνειδήσεις»

Δηλώσεις καλλιτεχνών, που πήραν μέρος στη συναυλία αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης, στη Θεσσαλονίκη

Παρούσα η Κίνηση «Δράση - Θεσσαλονίκη - 2003» στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης για τους Παλαιστίνιους.
Παρούσα η Κίνηση «Δράση - Θεσσαλονίκη - 2003» στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης για τους Παλαιστίνιους.
Συνεχίζουμε σήμερα με τις δηλώσεις των καλλιτεχνών, που πήραν μέρος στη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης στην πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη, στις 15 Απρίλη.

Νατάσα Γερασιμίδου: «Νομίζω πως ήταν απαραίτητη, όχι μόνο η παρουσία μου στην εκδήλωση, αλλά η εκδήλωση στην ψυχή μου. Σήμερα οι Παλαιστίνιοι και όλοι οι λαοί του κόσμου υποφέρουν και έρχονται και τα πολύ χειρότερα. Και νομίζω ότι αυτά θα περάσουν από πάνω μας, ή από δίπλα μας ή και μέσα μας».

Μανώλης Ανδρουλιδάκης: «Ο δικός μου λόγος συμμετοχής σ' αυτήν τη συναυλία ήταν να πω ένα τραγούδι, που να ξεσηκώσει κάποιες κοιμισμένες συνειδήσεις από την τηλεόραση, τον καναπέ και τις διάφορες ανοησίες που κυκλοφορούν στις οθόνες μας. Να κατέβω στην πλατεία, όπως ήρθε όλος αυτός ο κόσμος, που είναι χιλιάδες σήμερα και αυτό είναι παρήγορο. Πιστεύω ότι είναι στα χέρια του παλαιστινιακού λαού και ο αγώνας που κάνει αυτή τη στιγμή είναι, νομίζω, ο μόνος δρόμος. Δηλαδή, να παλέψει ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού. Ας μη γελιόμαστε, ο φασισμός δεν έχει απλώς το πρόσωπο του Σαρόν. Ο Σαρόν είναι μια μαριονέτα. Αν δεν ξυπνήσουμε και εμείς μαζί μ' αυτούς, που είναι ξύπνιοι και αγωνίζονται, νομίζω ότι το μέλλον θα είναι μαύρο και αυτό δε θέλω να το πιστέψω».

Δημήτρης Νικολούδης: «Είμαστε εδώ πάλι για να διαμαρτυρηθούμε, μόνο που αυτή τη φορά έχω την αίσθηση ότι οι διαμαρτυρίες είναι σ' όλο τον πλανήτη. Πιστεύω ότι όλη αυτή η ενέργεια δε θα πάει χαμένη, κάπου θα βγάλει. Εύχομαι να οδηγήσει σε μια δίκαιη ειρήνη στην περιοχή και αυτός, τελικά, είναι και ο δικός μας σκοπός. Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε εδώ. Αυτό που προσφέρουμε βέβαια είναι λίγο μπροστά σ' αυτό που περνά ο κόσμος στην Παλαιστίνη».

Νίκος Κατσικάς: «Πιστεύω ότι ο κάθε καλλιτέχνης πρέπει να ενώνει τη φωνή του με τον υπόλοιπο λαό για τέτοιους σκοπούς που αφορούν στην εναντίωση στις δολοφονικές επιθέσεις που γίνονται στην Παλαιστίνη».

Παναγιώτης Καραδημήτρης: «Ο παλαιστινιακός λαός έχει δικαίωμα να έχει πατρίδα, να ζει όπως εκείνος θέλει, όπως ονειρεύεται. Μ' όσους λαούς αγωνίζονται γι' αυτό το σκοπό είμαι πάντα μαζί και πάντα συμπαραστέκομαι στον αγώνα τους».

Εκπρόσωπος του συγκροτήματος «Δυτικές Συνοικίες»: «Είναι χαρά μας που συμμετέχουμε στη συναυλία και στο δίκαιο αυτό αγώνα. Μας κάλεσαν να δώσουμε το δικό μας χρώμα στην εκδήλωση και ευχόμαστε καλή τύχη στον παλαιστινιακό λαό και επιτυχία στον αγώνα του».

Ο άνθρωπος της ειρήνης...

Ανθρωπο της ειρήνης χαρακτήρισε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Αριέλ Σαρόν, ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, που συχνά χαρακτηρίζεται και σαν «μετριοπαθής» από τους κάθε λογής «διεθνολόγους» και «αναλυτές», στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Ιερουσαλήμ αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Σαρόν.

Σκέψου τώρα τι θα λεγόταν, αν δεν ήταν «μετριοπαθής» ο Πάουελ κι αν είχε προλάβει ο Σαρόν και οι χασάπηδές του να ολοκληρώσουν το «ανθρωπιστικό και φιλειρηνικό» έργο τους στην Παλαιστίνη με τον αφανισμό όλων των Παλαιστίνιων και την τέλεια ισοπέδωση όλης της περιοχής.

Τότε, σύμφωνα με τα μέτρα του αξιότιμου υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ και της καμαρίλας του Λευκού Οίκου και των στρατοκρατών του Πενταγώνου, απ' όπου προέρχεται ο σημερινός επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας - έτσι για να μην ξεχνιόμαστε - θα έπρεπε ο Σαρόν να αναγορευτεί σίγουρα σε μεγάλο ευεργέτη της ανθρωπότητας. Ισως, μάλιστα, η καθωσπρέπει Δυτική αστική κοινωνία τον πρότεινε και για το βραβείο Νόμπελ για την Ειρήνη ή μπορεί ακόμα να τον ανακήρυτταν και «Αγιο», όχι βέβαια της χριστιανοσύνης γιατί ο άνθρωπος είναι ακραιφνής Εβραίος, αλλά δε λείπουν δα οι άγιοι από την εβραϊκή θρησκεία. Μπορεί να τον έκαναν «προφήτη» που είναι πιο προσφιλής τίτλος αγιοσύνης στον Ιουδαϊσμό. Κάποιος κατάλληλος τίτλος διάκρισης, τελοσπάντων, θα βρισκόταν για να τιμηθεί ο άνθρωπος που έχει μετατρέψει όλη την Παλαιστίνη σε «καμένη γη», που δολοφονεί καθημερινά γέρους, γυναίκες, παιδιά, που δεν έχει αφήσει πέτρα πάνω στην πέτρα στον πολύπαθο αυτόν τόπο.

Ολα αυτά αποτελούν, για την κυρίαρχη αμερικανική και όχι μόνο, αντίληψη και πολιτική, πολύ εντυπωσιακά επιτεύγματα που είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεται η ηθική της αστικής σήψης, για να χαρακτηρίσει κάποιον «άνθρωπο της ειρήνης» και, γιατί όχι, να τον ανακηρύξει «άγιο» ή άξιο βράβευσης λόγω «εξαιρετικών υπηρεσιών προς την ανθρωπότητα»...

Είναι προφανές ότι για τους ηγήτορες των ΗΠΑ η ειρήνη και η προσφορά στην ανθρωπότητα έχει τη μορφή του τανκ, των απανθρακωμένων και ακρωτηριασμένων πτωμάτων, των κατεστραμμένων πόλεων και χωριών, της εν ψυχρώ εκτέλεσης παιδιών και άλλων αθώων θυμάτων, του αεροσκάφους που σφυροκοπά πολιτικούς στόχους και ανυπεράσπιστους αμάχους, της γενικευμένης, απερίγραπτης κτηνωδίας, της κατάλυσης κάθε έννοιας του δικαίου των λαών να έχουν πατρίδα και να ζουν χωρίς ξένες επεμβάσεις.

Αλλωστε, οι Ούνοι της σημερινής ιμπεριαλιστικής νέας τάξης έχουν δώσει επανειλημμένα δείγματα γραφής για τις περί ειρήνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων απόψεις τους. Είναι ακόμα πρόσφατες στη μνήμη του ελληνικού λαού οι «ανθρωπιστικές» τους βόμβες και πύραυλοι που ισοπέδωσαν τη Γιουγκοσλαβία και την πήγαν πίσω στην εποχή του λίθου για να τη ...συνετίσουν. Είναι ακόμα νωπές οι μνήμες μας από την «ειρηνική» εισβολή τους στο Αφγανιστάν που μετέτρεψε τη χώρα σε κόλαση πυρός, για να τιμωρήσουν δήθεν τον Μπιν Λάντεν, που εξακολουθεί να παραμένει ασύλληπτος, ενώ η χώρα τελεί υπό την πλήρη κηδεμονία και έλεγχο των ΗΠΑ. Και είναι ακόμα ανεξίτηλη στη μνήμη των ανθρώπων η φρίκη του πολέμου στον Κόλπο, που και πάλι με πρόσχημα την ειρήνη καταστράφηκε το Ιράκ και πεθαίνουν μέχρι σήμερα τα παιδιά του.

Κοντά σε όλα αυτά τα θαυμαστά σύμβολα της Pax Americana προστίθεται τώρα και η κατεστραμμένη από τον «άνθρωπο της ειρήνης» Παλαιστίνη, ο ορυμαγδός και η δυστυχία του λαού της. Με τόσα κατορθώματα στο ενεργητικό του ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός γιατί να μη βαφτίζει «ειρηνοποιό» το χασάπη Σαρόν; Το ίδιο έργο με αυτούς επιτελεί ο άνθρωπος. Από τα ίδια ιδανικά εμφορείται. Και να σκεφτεί κανείς ότι μερικοί πίστευαν ότι η επίσκεψη του Πάουελ στη Μέση Ανατολή θα έβαζε φρένο στις θηριωδίες των Ισραηλινών!

Θα ήταν αφέλεια να πιστεύει κανείς κάτι τέτοιο, γιατί η ειρήνη και ο κόσμος τον οποίον πρεσβεύει ο Σαρόν και οι Αμερικανοευρωπαίοι προστάτες του, δεν είναι η ειρήνη ούτε ο κόσμος των λαών. Αυτοί πιστεύουν στην ωμή βία, καταπίεση, εκμετάλλευση. Για τους λαούς, όμως, η ειρήνη δε μοιάζει με τανκ, με βόμβα, με πύραυλο. Η ειρήνη των λαών έχει το σχήμα του περιστεριού και του κλαδιού της ελιάς, εμπνέει τους ανθρώπους με το αίσθημα της αγάπης στη ζωή. Και αυτό το αίσθημα είναι πιο δυνατό από τα όπλα και τη βία και οι λαοί θα βρουν τον τρόπο να διαφυλάξουν το περιστέρι της ειρήνης από τις κτηνώδεις μεταμφιέσεις των Αμερικανών και των υποτακτικών τους «ειρηνοποιών».


Στράτος ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΗΣ

Εκδηλώσεις και ψηφίσματα αλληλεγγύης

Συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό προγραμματίζονται:

  • Στην Χίο, σήμερα Πέμπτη, 18 Απρίλη, στις 19:30 στην Πλατεία Βουνακίου, με ομιλίες και συναυλία καλλιτεχνών, αλλά και έκθεση φωτογραφίας, προβολή ταινίας και προσπάθεια συγκέντρωσης χρημάτων και φαρμάκων για τον παλαιστινιακό λαό.
  • Στο Δήμο Δάφνης, όπου συνεχίζεται η προσπάθεια συγκέντρωσης φαρμακευτικού υλικού και οικονομικής ενίσχυσης, οργανώνεται στάση εργασίας την Παρασκευή 19 Απρίλη στις 12:00, όταν θα σταματήσει συμβολικά για ένα 5λεπτο κάθε δραστηριότητα, ενώ την Κυριακή 21 Απρίλη στις 20:00 προγραμματίζεται εκδήλωση στην Πλατεία Δημαρχείου με ομιλίες εκπροσώπων της PLO και της Αντιπολεμικής Κίνησης.
  • Στα Γρεβενά, όπου πραγματοποιείται την Παρασκευή 19 Απρίλη, στις 20:00, στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, εκδήλωση με πρωτοβουλία του Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας «Ο Καπετάν Σκοτίδας» και της Επιτροπής Ειρήνης Γρεβενών, ενώ συμμετέχει και το Εργατικό Κέντρο Γρεβενών.

Με ομόφωνο ψήφισμά τους, τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Κομοτηνής και Πυλαίας συμπαρίστανται στο δράμα του Παλαιστινιακού λαού και καταδικάζουν την επίθεση των Ισραηλινών, καθώς και την απαράδεκτη στάση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών που την ανέχονται και τη στηρίζουν.

* Ανακοινώσεις συμπαράστασης στον Παλαιστινιακό λαό εξέδωσαν ακόμη η Παγκρήτιος Ενωση της Αττικής και το Δημοτικό Συμβούλιο Ραφήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ