ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ποινικοποιείται η οικονομική ενίσχυση σε λαούς και κινήματα
  • Η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και του ΣΥΝ επικύρωσε στη Βουλή τη σύμβαση για την «καταστολή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας»
  • Αντ. Σκυλλάκος: Ρίχνετε νερό στις κάθε φορά ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ποινικοποιείτε την αλληλεγγύη
  • Αντιδράσεις και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τη στιγμή που η σφαγή των Παλαιστινίων από τις ορδές των εισβολέων Ισραηλινών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, η κυβέρνηση επέλεξε να φέρει χτες για κύρωση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τη διεθνή σύμβαση για την «καταστολή της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», που στην ουσία ποινικοποιεί την κάθε οικονομική ενίσχυση σε κινήματα και λαούς που αντιπαλεύουν τη «νέα τάξη» και τον ιμπεριαλισμό.

Σε μια περίοδο που η κρατική τρομοκρατία του Ισραήλ εκδηλώνεται σε όλο της το μεγαλείο, η κυβέρνηση επέλεξε την κύρωση της συγκεκριμένης σύμβασης, μεταθέτοντας τη συζήτηση στην «τρομοκρατία». Σ' αυτήν την προσπάθεια βρήκε συμμάχους τη ΝΔ αλλά και τον ΣΥΝ, που την υπερψήφισαν, παρά τις επιφυλάξεις τις οποίες εξέφρασαν και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Την αγανάκτησή του για την κύρωση της συγκεκριμένης σύμβασης εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, τονίζοντας ότι όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, κάνει λόγο για γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, έρχεται η κυβέρνηση και αναδεικνύει σε πρωτεύον θέμα την «τρομοκρατία» γενικώς και αορίστως. Την ίδια στιγμή, είπε, με τα ίδια επιχειρήματα το Ισραήλ και οι ΗΠΑ ασκούν κρατική τρομοκρατία προωθώντας τα κρατικά τους συμφέροντα, σήμερα στην Παλαιστίνη, χτες στο Αφγανιστάν, αύριο στο Ιράκ και άλλες «τρομοκρατικές χώρες».

Η «τρομοκρατία», συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, αποτελεί το πρόσχημα για τις εκάστοτε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και ερμηνεύεται κατά το δοκούν, αφού παλιότερα οι του ΟΥΤΣΕΚΑ για τους Αμερικανούς ήταν τρομοκράτες και μετά σύμμαχοι, ενώ και ο ίδιος ο Μπιν Λάντεν, πριν ανακηρυχτεί σε υπ' αριθμόν 1 τρομοκράτη, χρηματοδοτούνταν από τις ΗΠΑ.

Ο Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι σήμερα ο ΟΗΕ σύρεται από τις ΗΠΑ και τόνισε ότι σήμερα διεθνώς δεν υπάρχει κοινώς αποδεκτή έννοια της τρομοκρατίας και έτσι οι ισχυροί χαρακτηρίζουν «τρομοκρατία» κάθε αντίσταση στα σχέδιά τους.

Χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας της σύμβασης είναι και το ότι μπορεί να ασκηθεί δίωξη και κατά οποιουδήποτε υπάρχουν «υπόνοιες» ότι χρηματοδοτεί «τρομοκράτες», κάτι που ο Αντ. Σκυλλάκος χαρακτήρισε πρωτοφανές, ενώ οπισθοδρόμηση αποτελούν και οι διατάξεις για τη χορήγηση ασύλου και την έκδοση ατόμων. Μάλιστα, με βάση τη σύμβαση διώκονται και οι «προπαρασκευαστικές πράξεις τρομοκρατίας», κάτι που η ελληνική κυβέρνηση δεν τόλμησε να βάλει στον «τρομονόμο» που ψήφισε.

Για να αποδείξει το επικίνδυνο των διατάξεων ο βουλευτής του ΚΚΕ έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα. Είπε ότι το Ισραήλ θεωρεί τον Γ. Αραφάτ και παλαιστινιακές οργανώσεις τρομοκράτες, άρα όσοι μαζεύουν χρήματα για την ενίσχυσή τους κάτω από προϋποθέσεις μπορεί να θεωρηθεί ότι χρηματοδοτούν τρομοκράτες. Αναφέρθηκε και στην Κολομβία, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ συγκεντρώνει χρήματα για την ενίσχυση του αντάρτικου κινήματος που υπάρχει στη χώρα, πράξη που με βάση τις διατάξεις της σύμβασης μπορεί να χαρακτηριστεί ενίσχυση τρομοκρατών.

Με το δουλοπρεπές επιχείρημα ότι η μη κύρωση της σύμβασης θα εκθέσει διεθνώς τη χώρα μας, οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τάχθηκαν υπέρ της κύρωσης, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος η Μ. Δαμανάκη, εκ μέρους του ΣΥΝ, είπε ότι εάν δεν επικυρωθεί η σύμβαση το πολιτικό κόστος που θα υποστεί η Ελλάδα θα είναι τεράστιο.

Αποκαλυπτικός ήταν και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Α. Λοβέρδος, ο οποίος είπε ότι η κύρωση της σύμβασης είναι μονόδρομος, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι σήμερα το τι είναι τρομοκρατία «το ορίζει ο ισχυρός».

Τη σύμβαση καταψήφισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Σπυριούνης, λέγοντας ότι σήμερα υπάρχει εκμετάλλευση του όρου «τρομοκρατία» και θυμίζοντας ότι στην εποχή τους τρομοκράτες είχαν χαρακτηριστεί ο Κολοκοτρώνης και ο Καραϊσκάκης, στους οποίους οφείλει την ύπαρξή του το ελληνικό κράτος.

Ισχυρές επιφυλάξεις διατύπωσε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψής, που δήλωσε ότι συμφωνεί με τις απόψεις του Αντ. Σκυλλάκου, ενώ πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Με αυτές τις διατάξεις ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Μ. Γλέζος μπορεί να ξανασταλούν στις φυλακές ενώ όσοι οργάνωσαν την πρόσφατη συναυλία συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους στο Σύνταγμα μπορεί να κατηγορηθούν για "προπαρασκευαστική τρομοκρατική πράξη"». Επιφυλακτικός ήταν και ο Γερ. Αρσένης, που πρότεινε να μείνει σε εκκρεμότητα η ψήφιση της σύμβασης, αλλά τελικά ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ προχώρησαν στην ψήφισή της.

Αύριο, μετά από πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σ. Βαλυράκη, η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής θα συζητήσει για το θέμα της «τρομοκρατίας» ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Οπως ανέφερε ο βουλευτής, πρέπει «να εξεταστεί το πολιτικό φαινόμενο της τρομοκρατίας στην πατρίδα μας, ως φαινόμενο που είναι πολύ πιθανόν να έχει σχέση με μεθοδεύσεις για την επίτευξη διπλωματικών και πολιτικών στόχων, μια εκδοχή που δεν έχει μέχρι στιγμής επαρκώς εξεταστεί».

ΑΙΓΑΛΕΩ
Πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ

Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Πολιτική συγκέντρωση πραγματοποιούν την Κυριακή, 21 Απρίλη 2002 και ώρα 11.00 π.μ. οι Κομματικές Οργανώσεις Αιγάλεω - Περιστεριού - Χαϊδαρίου και Αγ. Βαρβάρας του ΚΚΕ, στο κλειστό Γήπεδο του Μπάσκετ στο Αιγάλεω και καλούν το λαό των νοτιοδυτικών συνοικιών, τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες να δώσουν μαχητικό «παρών». Στη συγκέντρωση θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Οπως υπογραμμίζουν, στην ανακοίνωση - κάλεσμά τους, οι κομματικές οργανώσεις του ΚΚΕ, ο λαός της περιοχής πρέπει να δώσει δυναμικό «παρών», να δηλώσει με τη συμμετοχή του «την αντίθεσή του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της ολιγαρχίας και των κομμάτων που τις υπηρετούν.

Να εκφράσει την αλληλεγγύη του στον παλαιστινιακό λαό και να καταδικάσει μαζί με τους κομμουνιστές την απάνθρωπη πολιτική του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης που στηρίζουν τους φονιάδες του Ισραήλ σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης και των άλλων λαών.

Να στηρίξει την πρόταση του ΚΚΕ ότι οι ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές δεν μπορούν να γίνουν μακριά και έξω από τα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας, της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, της παιδείας, του πολιτισμού και τόσα άλλα».

ΛΑΡΙΣΑ
Παρουσίαση του βιβλίου για τον Χαρίλαο Φλωράκη

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Χρήστου Θεοχαράτου «Χαρίλαος Φλωράκης και Λαϊκό Κίνημα», οργανώνει η Κομματική Οργάνωση Λάρισας του ΚΚΕ σε συνεργασία με την «Τυποεκδοτική ΑΕ».

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 21 του Απρίλη, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα του «Χατζηγιάννειου» Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Λάρισας και την παρουσίαση του βιβλίου θα κάνουν ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, ιστορικός και μέλος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Τριαντάφυλλος Γεροζήσης, διδάκτωρ Δικαίου του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και συγγραφέας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ