ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μίκης Θεοδωράκης και 20ός αιώνας

Εχει αυτοβιογραφηθεί, επανειλημμένα βιογραφηθεί από Ελληνες και ξένους, και, σχεδόν, καθημερινά, βιογραφείται και αυτοβιογραφείται με όσα κάνει και λέει. Τέτοιο προνόμιο - σε μερικές περιπτώσεις και υπό μία έννοια και «κατάρα» - μόνον ο Μίκης Θεοδωράκης έχει. Κι όμως, αν και πολύ «σελιδωμένος, σαν πεταλούδα έχει πετάξει έξω από τις σελίδες» των βιογράφων του, όπως είπε χτες ο συνθέτης, στην παρουσίαση από τις εκδόσεις «τυπωθήτω» μιας ακόμα βιογραφίας του (το 1983 κυκλοφόρησε στη Γερμανία και το 1998 στη Γαλλία). Τίτλος της «Μίκης Θεοδωράκης - Μια ζωή για την Ελλάδα». Συγγραφέας της ένας παθιασμένος θαυμαστής και φίλος του συνθέτη, ο Γερμανός καθηγητής, διευθυντής ενός θεάτρου στο Λουξεμβούργο Γκι Βάγκνερ, ο οποίος, αψηφώντας τα σοβαρότατα προβλήματα της υγείας του, ήρθε για την παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του, καθώς θεωρεί ότι «είναι ένα βιβλίο για την Ελλάδα».

Ο Γκι Βάγκνερ, θαυμαστής της μουσικής του Μ. Θεοδωράκη, πρωτοσυνάντησε τον συνθέτη το 1973, σε μια αντιδικτατορική συναυλία που έδωσε στο Λουξεμβούργο. Από τότε χρονολογείται η φιλία τους. Ο Γκι Βάγκνερ, αν και ξένος, «έγινε ένας από μας, ένας δικός μας», διαδίδοντας το έργο του Μ. Θεοδωράκη (με άρθρα, ποιήματα και ραδιοφωνικές εκπομπές του) και βοηθώντας τις αντιδικτατορικές συναυλίες του συνθέτη, όπως τόνισε μεταξύ άλλων η Μαρία Φαραντούρη, αναφερόμενη στον βιογράφο και τον βιογραφούμενο. Με τις συνεντεύξεις που έδωσε ο συνθέτης στον Γκι Βάγκνερ, τις αλλεπάλληλες, πολύωρες, πολυετείς συζητήσεις τους, τις αυτοβιογραφικές και πολιτικοϊστορικές αφηγήσεις του συνθέτη από το '22 και μέχρι τη μεταπολίτευση, την πληθώρα κειμένων - δημοσιευμάτων - βιβλίων, το ίδιο το έργο του συνθέτη, τις «λατρευτικές» εκδηλώσεις του κοινού στις συναυλίες του Μίκη στο εξωτερικό και μεταπολιτευτικά στην Ελλάδα, «αν και ξένος ο Γκι Βάγκνερ, βιογραφώντας τον Μίκη, κατάφερε να καταγράψει χρήσιμα ιστορικά συμπεράσματα από την Ελλάδα του 20ού αιώνα», επισήμανε ο Χριστόφορος Αργυρόπουλος.

Ο Γκι Βάγκνερ, στην ομιλία του, αναφέρθηκε στην πρώτη γνωριμία του με το συνθέτη, στη διαδικασία γραφής της βιογραφίας και στις εκδόσεις της, αλλά και στη δημιουργία το 1983, στο Λουξεμβούργο, από τον συνθέτη του Ιδρύματος Μίκη Θεοδωράκη με την επωνυμία «Φιλικοί» και στις πρωτοβουλίες του ιδρύματος για τη διάδοση του έργου του συνθέτη - εκδόσεις, συναυλίες και ιστοσελίδα στο Ιντερνετ. Η ιστοσελίδα μέχρι σήμερα μετρά 85.000 επισκέπτες. Η ιστοσελίδα ενημερώνεται συνεχώς. Το τελευταίο στοιχείο της αφορά στη συμμετοχή του Μ. Θεοδωράκη στη συναυλία υπέρ των Παλαιστινίων. Ο Γκι Βάγκνερ αναφέρθηκε και στον κύκλο εκπομπών του στο ραδιόφωνο του Λουξεμβούργου (καλοκαίρι 1998-26/12/2002), οι οποίες θα περιλάβουν συνολικά 200 ώρες με μουσική του Μ. Θεοδωράκη, «μουσική, την οποία μπορεί να νιώσει, να βιώσει και να αγαπήσει οποιοσδήποτε άνθρωπος», όπως υπογράμμισε.

Ο συνθέτης αναφέρθηκε σε μνήμες του τριάντα χρόνια πριν, αλλά κυρίως στη «θολή εποχή μας», στο «δόγμα Μπους», στη μονοκρατορία και στις σφαγές της «στη Γιουγκοσλαβία, το Αφγανιστάν, τώρα στην Παλαιστίνη», αλλά και στους «ισχυρούς ανέμους των λαών, στις υγιείς δυνάμεις που πρέπει να ξανασμίξουν για να δουν τι θα κάνουν...». Μεταξύ άλλων για το βιβλίο επισήμανε ότι «ειδικά οι νέοι, με τις 600 σελίδες του βιβλίου, μπορούν να μάθουν όλη την ιστορία της Ελλάδας, από τη Μικρασιατική Καταστροφή μέχρι τη Μεταπολίτευση».

Να σημειώσουμε τέλος ότι η βιογραφία περιλαμβάνει εκτενές χρονολόγιο (1922-2002), πλήρη δισκογραφία, βιβλιογραφία, φιλμογραφία, τον κατάλογο των έργων και 60 σπάνιες φωτογραφίες και σκίτσα του συνθέτη.


Α. Ε.

2ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών

Με διπλάσιο αριθμό ταινιών (120 φέτος, 62 πέρσι) θα διεξαχθεί το 2ο Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών «Χαμηλές Πτήσεις» στις 27 και 28/4, ταυτόχρονα σε Αθήνα («Απόλλων»), Θεσσαλονίκη («Ολύμπιον»), Αλεξανδρούπολη («Αλφα Οντεόν») και Ηράκλειο («Αστόρια»).

Στο φεστιβάλ θα προβληθούν ταινίες μικρού μήκους που δημιούργησαν εξ ολοκλήρου μαθητές λυκείων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης και της Θράκης, που συμμετέχουν στο κοινό πρόγραμμα των υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας «Πάμε σινεμά;». Με τη βοήθεια επαγγελματία σκηνοθέτη, με παροχή των απαραίτητων τεχνικών μέσων και συμπαράσταση των καθηγητών τους, οι μαθητές έγραψαν το σενάριο, σκηνοθέτησαν και έκαναν το μοντάζ μιας πεντάλεπτης ταινίας μέσα σε δύο Σαββατοκύριακα. Οι ταινίες γυρίστηκαν στο σχολείο και στο άμεσο περιβάλλον των παιδιών, τα οποία μοιράστηκαν κυκλικά κάθε ειδικότητα ενός κινηματογραφικού συνεργείου για να γνωρίσουν από κοντά τον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου.

Η λήξη του φεστιβάλ και η βράβευση των ταινιών θα γίνει στις 28/4, 8.30 μ.μ., ταυτόχρονα στις τέσσερις πόλεις και θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΤ-1.

Σημειώνουμε ότι το πρόγραμμα «Πάμε σινεμά;» ξεκίνησε το 1998 για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και το έχουν παρακολουθήσει 115.000 μαθητές. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ξεκίνησε το 2000 και το παρακολούθησαν 38.000 μαθητές.

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο ΚΘΒΕ

Το ΚΘΒΕ διοργανώνει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα επίσκεψης παρασκηνίων, στο «Βασιλικό θέατρο» - Σκηνή «Μελίνα Μερκούρη», με σκοπό την επαφή των μαθητών με την αθέατη πλευρά της θεατρικής παράστασης και τους μηχανισμούς σκηνής. Απευθύνεται σε σχολεία, θεατρικά εργαστήρια, συλλόγους κλπ. αλλά και μεμονωμένα άτομα. Το πρόγραμμα θα παρουσιάζεται (Τρίτη έως Παρασκευή, 10.30 πμ) για τα σχολεία, κατόπιν συνεννόησης (τηλ. 0310.589.115 & 0310.65.20.20, κα Κ. Πατσουράκου) και κάθε Κυριακή (11 πμ) για μεμονωμένους θεατές. Το πρόγραμμα διαρκεί 60 λεπτά (35' ξενάγηση στη σκηνή και στα παρασκήνια και 25' παράσταση). H είσοδος για τους μαθητές είναι ελεύθερη.

Γιορτάζοντας τα 40 χρόνια του, το ΚΘΒΕ προκηρύσσει διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής με θέμα: «Η θεατρική παράσταση». Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν μαθητές Δημοτικών Σχολείων όλης της Ελλάδας. Τα ενδιαφερόμενα Δημοτικά Σχολεία πρέπει να καταθέσουν τις ζωγραφιές των μαθητών, ομαδικά, ανά σχολείο, έως τις 30/4 στη διεύθυνση: Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Εθνικής Αμύνης 2, 546 21 Θεσσαλονίκη, με την ένδειξη: Για το Διαγωνισμό Παιδικής Ζωγραφικής). Οι συμμετέχοντες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως πρότυπο τις εξής υποκατηγορίες: Αναμνήσεις από μία παράσταση που παρακολούθησα ή συμμετείχα, Οι ηθοποιοί, Τα σκηνικά, Ο χώρος του θεάτρου.

Οι ζωγραφιές πρέπει να φιλοτεχνηθούν σε χαρτί ματ σχεδίασης (μεγίστη επιφάνεια 30 Χ 42 εκ.) με υλικά ζωγραφικής που θα επιλέξουν τα παιδιά ή ο υπεύθυνος δάσκαλος. Κάτω, αριστερά στη ζωγραφιά να αναγράφονται, ευανάγνωστα, με γράμματα κεφαλαία, τα στοιχεία του μαθητή: όνομα, επώνυμο, ηλικία, σχολείο, πόλη ή χωριό. Η πλαισίωση κάθε ζωγραφιάς που θα επιλεγεί θα γίνει από επιτροπή του ΚΘΒΕ, η οποία θα οργανώσει και έκθεση στο φουαγιέ της Μονής Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), το Νοέμβρη. Την έκθεση θα μπορούν να επισκέπτονται καθημερινά σχολεία, ομαδικά μαθητές ή μεμονωμένα άτομα. Οι ζωγραφιές που θα επιλεγούν για την έκθεση θα τιμηθούν με έπαινο.

Ημερίδα για τον Μπάιρον

Το θέμα «Η κληρονομιά του Μπάιρον στην Ελλάδα» θα αναπτύξει ο Βρετανός ακαδημαϊκός και βυρωνιστής, καθηγητής Ουίλιαμ Σεν Κλερ, σήμερα, 10 πμ, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (αίθουσα Προπυλαίων). Η διάλεξη γίνεται στο πλαίσιο της διημερίδας που οργανώνει από σήμερα η Επιτροπή για την Προστασία της Κληρονομιάς του Βύρωνα. Συμμετέχουν Ελληνες πανεπιστημιακοί, ο καθηγητής Αντολφ Μαλίχ (Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Οδησσού) και ο Αμερικανός καθηγητής Πίτερ Μίριαν. Αύριο (11 πμ) στο άγαλμα του Βύρωνα στο Ζάππειο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τα 178 χρόνια από το θάνατο του ποιητή στο Μεσολόγγι (19/4/1824).

Η 19η Απρίλη ορίστηκε «Μέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης» από την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για τον απόδημο Ελληνισμό.

Σήμερα και αύριο (8μμ) στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείου Υδρας θα πραγματοποιηθεί διήμερο αφιέρωμα στο Ελληνικό Λαϊκό Παραμύθι με τίτλο «Λαϊκός πολιτισμός και παραμύθι». Το αφιέρωμα περιλαμβάνει ομιλία του Μιχάλη Μερακλή. Η Σάσα Βούλγαρη θα παρουσιάσει μια αφήγηση με τίτλο «Το γαϊτανάκι με τα παραμύθια», με συνοδεία κρουστών οργάνων. Αύριο το πρωί η Σ. Βούλγαρη θα αφηγηθεί και πάλι παραμύθια στους μαθητές της Υδρας.

Συνεχίζεται στο θέατρο «Τόπος αλλού» (Κεφαλληνίας 17 και Κυκλάδων), η νέα παράσταση της χορευτικής ομάδας «Χορευτές», με τίτλο «Modus Vivendi» (Τρόπος ζωής). Η παράσταση αποτελείται από τρεις χορογραφίες: «Χ-Party» (χορογραφία της Μ. Ανθυμίδου), «Φως αμυδρό - κίτρινο» (χορογραφία της Αλίκης Καζούρη) και «Going Under» (Χορογραφία του Μιχάλη Ναλμπάντη). Χορεύουν οι: Β. Βλάσση, Λ. Καπετανέα, Σ. Κατσαρού, Ε. Μαλκότσης κ.ά. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν έως τις 27/4.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ