ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΩΤΑΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Προς ... δικαίωση των ναζί!

Ο εισηγητής Αθ. Ράντος δέχεται τις γερμανικές αιτιάσεις, ενώ οι συνήγοροι των θυμάτων θεμελιώνουν το δίκαιο για αποζημίωση

Μια πολύ επικίνδυνη τροπή φαίνεται να παίρνει η υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων και κινδυνεύουν να βρεθούν στο κενό οι 65.000 αγωγές, που κατέθεσαν στα ελληνικά δικαστήρια τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Στη χτεσινή συζήτηση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο (ΑΕΔ), που συνεδρίασε, χτες το βράδυ, υπό την προεδρία του προέδρου του ΣτΕ Χρ. Γεραρή, ο εισηγητής σύμβουλος Επικρατείας Αθ. Ράντος δέχτηκε αυτό που υποστηρίζει και το γερμανικό Δημόσιο(...), ότι, δηλαδή, η Γερμανία έχει δικαίωμα ετεροδικίας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι αρμόδια τα ελληνικά δικαστήρια να εκδικάσουν αυτές τις αγωγές!

Αν η άποψη αυτή γίνει και απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, αυτό σημαίνει ότι θα ανατραπεί η αντίθετη ευνοϊκή κρίση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και θα πρέπει τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας να προσφύγουν στα γερμανικά δικαστήρια, κάτι που, πρακτικά, καθίσταται αδύνατο...

Η δικαστική διαμάχη, αυτή τη στιγμή, εστιάζεται στο νομικό πρόβλημα της ετεροδικίας. Στο νομικό αυτό πρόβλημα, έχει απαντήσει η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, επικυρώνοντας την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, που δικαιώνει τα θύματα της σφαγής του Διστόμου και επιδίκασε στο γερμανικό Δημόσιο ποσό 18 περίπου δισ. δραχμών ως αποζημίωση. Επίσης, η ολομέλεια έχει δώσει λύση και στο πρόβλημα της ετεροδικίας, κρίνοντας ότι τα ελληνικά δικαστήρια μπορούν να εκδικάζουν τις αγωγές των θυμάτων των θηριωδιών των στρατευμάτων κατοχής του Χίτλερ.

Ομως, αυτό δεν άρεσε στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Στ. Ματθία, ο οποίος, με μεθοδεύσεις που καταγγέλλονται - όταν η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου έχει αποφασίσει οριστικά, με πρόσχημα ότι υπάρχει διχογνωμία μεταξύ του Α` Τμήματος του Αρείου Πάγου και της Ολομέλειας του ίδιου δικαστηρίου - φέρνει το θέμα στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. Αλλά στο ΑΕΔ δεν μπορεί παρά να έρχονται αντίθετες αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων, ενώ όταν υπάρχει απόφαση της Ολομέλειας, όπως στην περίπτωσή μας, υπερισχύει, ασφαλώς, η απόφαση της Ολομέλειας από την άποψη του Τμήματος του ΑΠ. Ο Στ. Ματθίας, όμως, διαφωνεί και επιβάλλει την άποψή του ...ως ισότιμη, τουλάχιστον, εκείνης της Ολομέλειας, καθώς διαφωνεί ως μειοψηφία... Ετσι, φθάσαμε, η χτεσινή εισήγηση να υποστηρίζει τις θέσεις του γερμανικού Δημοσίου και να παραπέμπει τα θύματα των στρατευμάτων του Χίτλερ στα γερμανικά δικαστήρια για να δικαιωθούν!

Θα πρέπει, επίσης, να επισημάνουμε ότι υπήρξαν και περιπτώσεις, όπου Ελληνες κατέθεσαν αγωγές στα γερμανικά δικαστήρια (Πρωτοδικεία Καλσρούης και Βόννης), τα οποία, όμως, απέρριψαν τις αγωγές «θεωρώντας εαυτόν» αναρμόδιο. Συγκεκριμένα, το Πρωτοδικείο Καλσρούης, εκδικάζοντας αγωγή Ελληνα μετανάστη, πρόβαλε την αιτιολογία ότι αρμόδια είναι τα ελληνικά δικαστήρια. Ενώ το Πρωτοδικείο της Βόννης απέρριψε παρόμοια αγωγή «ως αβάσιμη κατά νόμο», με το σκεπτικό ότι οι ιδιώτες - θύματα της ναζιστικής βαρβαρότητας δεν έχουν δικαίωμα αγωγής, γιατί κατά το Διεθνές Δικαστήριο οι αποζημιώσεις ρυθμίζονται με διακρατικές συμφωνίες. Να σημειωθεί, όμως, ότι τέτοιες συμφωνίες δεν υπέγραψε ούτε διεκδίκησε η χώρα μας από τη Γερμανία.

Η συζήτηση στο δικαστήριο χτες επικεντρώθηκε στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την ετεροδικία που υπογράφτηκε το 1972 στη Βασιλεία της Ελβετίας. Ο εισηγητής Αθ. Ράντος υποστήριξε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ετεροδικία (κρατική ασυλία) για τη Γερμανία, παίρνοντας υπόψη και την απάντηση που έδωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου σε αίτημα του ΑΕΔ, καθώς και δύο πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ετεροδικία.

Οι συνήγοροι του γερμανικού Δημοσίου, προκειμένου να αποφύγουν καταδικαστική απόφαση, προσέφυγαν στην κινδυνολογία, προβάλλοντας πως, αν η έκβαση τη δίκης είναι σε βάρος του γερμανικού Δημοσίου, αυτό θα διαταράξει τις ομαλές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες!

Αντίθετα, οι συνήγοροι των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας με ατράνταχτα νομικά επιχειρήματα θεμελίωσαν το δίκαιο των θυμάτων της γερμανικής κατοχής για αποζημιώσεις. Ενώ, σχολιάζοντας το αντιφατικό της πρότασης του εισαγγελέα, αναρωτήθηκαν χαρακτηριστικά: Με ποια λογική ο κάτοικος του Διστόμου κρίθηκε θετικά, οριστικά και αμετάκλητα από ελληνικό δικαστήριο, ενώ τα θύματα, π.χ., των Καλαβρύτων ή του Χορτιάτη θα πρέπει να προσφύγουν στο Βερολίνο για να διεκδικήσουν το δίκιο τους;

Οσον αφορά στις μεθοδεύσεις να πάει η υπόθεση από την Ολομέλεια του ΑΠ, που αποφάσισε οριστικά και αμετάκλητα, να πάει ξανά από το Α` Τμήμα στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, αυτές, τόνισαν, καταργούν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Η συζήτηση συνεχιζόταν μέχρι πολύ αργά το βράδυ και το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από νωρίς ο χώρος των δικαστηρίων στην Αλεξάνδρας κατακλύστηκε από αντιστασιακούς και θύματα των ναζί, που ήρθαν για να διαμαρτυρηθούν, με πρόσκληση του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Πολλοί απ' αυτούς κατέκλυσαν την αίθουσα και τους διαδρόμους του δικαστηρίου για να παρακολουθήσουν τη συζήτηση.

Εκτός των μελών του Εθνικού Συμβουλίου και άλλων εκπροσώπων των αντιστασιακών οργανώσεων και των μαρτυρικών πόλεων, στη δίκη παραβρίσκονταν, εκ μέρους του ΚΚΕ, οι Αντώνης Σκυλλάκος βουλευτής και μέλος της ΚΕ και ο Κώστας Βουλγαρόπουλος μέλος της ΚΕ, Π. Λαφαζάνης κ.ά.

ΓΥΑΡΟΣ
Προτάσεις ανάδειξης της ιστορικής μνήμης

Η Επιτροπή παρέδωσε τις προτάσεις της στον υπουργό Αιγαίου

ΥΠ. ΑΙΓΑΙΟΥ

Την υλοποίηση των σχετικών προτάσεων για την απότιση φόρου τιμής στους αγωνιστές που μαρτύρησαν στο θανατονήσι της Γυάρου, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος από το ΥΠΠΟ, ζητά η Ειδική Επιτροπή Εισηγήσεων για ενέργειες απότισης τιμής στους αγωνιστές της Γυάρου. Η επιτροπή ολοκλήρωσε τις σχετικές προτάσεις της στην τελευταία συνεδρίασή της την Πέμπτη 11.4.2002. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή επισκέφθηκε πρόσφατα το νησί μαζί με τον υπουργό Αιγαίου Ν. Σηφουνάκη προκειμένου να διαμορφώσει την τελική της εισήγηση.

Καθόσον έχει σταματήσει να χρησιμοποιείται το νησί ως πεδίο βολής από το Πολεμικό Ναυτικό, η Επιτροπή εισηγείται επιπλέον και:

- Τη δημιουργία της αναγκαίας υποδομής για την πρόσβαση των επισκεπτών - προσκυνητών.

- Καθαρισμό του νησιού από τα βλήματα, εντός του 2002.

- Την ανάδειξη όλων των περιόδων κατά τις οποίες λειτούργησε η Γυάρος ως στρατόπεδο φυλακής. Υπενθυμίζουμε ότι η Γυάρος λειτούργησε, από το 1947 έως 1952 και από το 1954 μέχρι το 1961 την πρώτη μοναρχοφασιστική περίοδο και, 1967-'68 και 1973-'74 τη δεύτερη χουντική περίοδο.

- Τη δημιουργία ενός δικτύου διαδρομών «μνήμης» σε όλο το χώρο των στρατοπέδων με τη χάραξη μιας διαδρομής στην οποία θα βρίσκει ο προσκυνητής μικρής κλίμακας πυρήνες μνημειακού ή λειτουργικού χαρακτήρα.

- Αποκατάσταση του κτιρίου των φυλακών, που αναδεικνύεται ως κεντρικό μνημείο, καθώς και των άλλων σημαντικών κτιρίων και του νεκροταφείου των κρατουμένων.

- Διαμόρφωση μουσείου εντός του χώρου των φυλακών και συνεδριακού κέντρου στα υφιστάμενα κτίρια.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός Αιγαίου, ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής, ότι «το υπουργείο έχει δεσμεύσει από τον προϋπολογισμό του τα αναγκαία χρήματα για την ολοκλήρωση των απαραίτητων μελετών».

Ωστόσο, όπως είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός, κατά την επίσκεψη στο νησί, για την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων που προτείνονται «δεν επαρκούν τα χρήματα του υπουργείου Αιγαίου και θα χρειαστεί να αναζητηθούν πρόσθετοι πόροι από την κυβέρνηση». Κι αυτό, ακριβώς, η έλλειψη χρονοδιαγράμματος για σύντομη ολοκλήρωση των έργων με την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης από την κυβέρνηση, είναι που προκαλεί και τα περισσότερα ερωτηματικά για το αν και μέχρι πότε, τελικά, θα υλοποιηθούν τα παραπάνω...

Καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα στο φόντο της «νέας τάξης»

Διανύουμε, δίχως αμφιβολία, μια σκοτεινή, δύσκολη περίοδο για τους λαούς, για την ανθρωπότητα ολάκερη. Στην Παλαιστίνη διενεργείται γενοκτονία με τις ευλογίες των ΗΠΑ και με τις «πλάτες» της ΕΕ. Γενικότερα, ιδιαίτερα μετά την 11η του Σεπτέμβρη, με το πρόσχημα της πάταξης της τρομοκρατίας, η εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία, οι καταχτημένες λαϊκές ελευθερίες βρίσκονται υπό διωγμό. Λαοί ποδοπατιούνται και κυβερνήσεις εξευτελίζονται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, επιχειρείται η επιβολή της «αυτοκρατορικής διακυβέρνησης» των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων και παρατρεχάμενών τους.

Στις ΗΠΑ νομιμοποιούνται τα βασανιστήρια, οι συλλήψεις χωρίς ένταλμα, οργανώνονται έκτακτα στρατοδικεία ακόμη και πάνω σε αμερικανικά αεροπλανοφόρα, νομιμοποιούνται οι πλέον ωμές και προκλητικές παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών. Ακόμη και οι προληπτικές καταλήψεις πρωτευουσών, αεροδρομίων ή τμημάτων κρατών, η ανατροπή κυβερνήσεων και τα πραξικοπήματα ομολογούνται πλέον ανοιχτά από τους ιθύνοντες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ως νόμιμα και ενδεδειγμένα μέσα δράσης. Τρανή απόδειξη το πρόσφατο πραξικόπημα στη Βενεζουέλα. Οχι μόνο οι ΗΠΑ αλλά και η ΕΕ στήριξαν ξεκάθαρα τη 48ωρη δικτατορική κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχάνων της χώρας και την (προσωρινή ευτυχώς) ανατροπή του εκλεγμένου και λαοφιλούς Προέδρου, Ούγο Τσάβες.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συστηματική οικοδόμηση ενός αυταρχικού, βαθιά αντιδημοκρατικού νομικού και κατασταλτικού οπλοστασίου, που έχει αρχίσει τουλάχιστον δέκα χρόνια τώρα τόσο στη χώρα μας όσο και γενικότερα στην ΕΕ. Αρκεί και μόνο να παραθέσει κανείς λέξεις: Συνθήκη Σένγκεν, ηλεκτρονικό φακέλωμα, Εσελον, ευρωαστυνομία, Γκέτεμποργκ και Γένοβα, τρομονόμος, ευρωτρομονόμος, που απειλεί όποιον επιθυμεί «να αποσταθεροποιήσει σοβαρά ή να καταστρέψει τις θεμελιώδεις πολιτικές, συνταγματικές, οικονομικές ή κοινωνικές δομές μιας χώρας ή ενός διεθνούς οργανισμού».

Σε αυτά πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσει κανείς:

1. Την αναθεώρηση του άρθρου 28 του Συντάγματος, που θεσμοθετεί την υποταγή της Ελλάδας στην ΕΕ και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην κατάργηση του ελληνικού Συντάγματος.

2. Τη Συνθήκη της Νίκαιας, που θεσμοθετεί την έτσι κι αλλιώς δεδομένη κυριαρχία του διευθυντηρίου των πολυεθνικών στην ΕΕ, ενώ ο αυταρχισμός σε βάρος διαδηλωτών και απεργών είναι πια καθημερινό φαινόμενο.

Ενα από τα επιχειρήματα εκείνων που νομοθετούν ή στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα τα αντιδημοκρατικά αυτά μέτρα είναι ότι διαθέτουν την πλειοψηφία του λαού. Με αυτή την έννοια έχει ξεχωριστή σημασία να υπενθυμίσουμε ότι:

- Η συντριπτική πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης διενεργούν καθημερινή, συνεχή, ανελέητη, επιστημονικά επεξεργασμένη προπαγάνδα και πλύση εγκεφάλου σε όφελος των καθεστωτικών δυνάμεων, ενώ παράλληλα αποκλείουν ή διαστρεβλώνουν και συκοφαντούν κάθε φωνή αμφισβήτησης,

- Στην Ελλάδα ίσχυσαν και ισχύουν εκλογικά συστήματα που αλλοιώνουν, για την ακρίβεια νοθεύουν, τα εκλογικά αποτελέσματα αφού μετατρέπουν τη λαϊκή μειοψηφία σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Δεν μπορεί να αποσιωπάται το γεγονός της μόνιμης παραβίασης του Συντάγματος με όποιο εκλογικό σύστημα έχει ισχύσει μεταπολιτευτικά. Γιατί το Σύνταγμα μιλά για την ισότητα της ψήφου. Μόνο που η ψήφος εκείνου που ψηφίζει το πρώτο ή το δεύτερο κόμμα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από τις ψήφους των υπόλοιπων πολιτών, καθώς απαιτείται μικρότερος αριθμός ψήφων για την εκλογή ενός βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ απ' ό,τι για την εκλογή ενός βουλευτή του ΚΚΕ, του ΣΥΝ ή του ΔΗΚΚΙ.

Και δε φτάνουν αυτά, αλλά καλλιεργείται η φιλολογία περί αλλαγής του εκλογικού συστήματος σε ακόμη πιο καλπονοθευτική κατεύθυνση, στη λογική του πλειοψηφικού, όπου τα ψευτοδιλήμματα του ψηφοφόρου σε όφελος των δύο μεγάλων κομμάτων θα γίνουν πιο ισχυρά. Παράλληλα, καλλιεργείται η φημολογία περί υιοθέτησης ενός δήθεν πιο «αναλογικού» συστήματος με αντάλλαγμα την υποταγή στη λογική της κεντροαριστεράς και τη συναίνεση στα αντιλαϊκά μέτρα και νομοθετήματα της κυβέρνησης.

Η επιμονή στην προώθηση νέων καλπονοθευτικών συστημάτων δείχνει την επιμονή να συνεχιστεί και να βαθύνει η νόθευση της λαϊκής βούλησης. Αποτελεί πλευρά της γενικότερης επίθεσης στις δημοκρατικές κατακτήσεις. Ετσι, προβάλλει έντονη η ανάγκη να υιοθετηθεί σε όλα τα επίπεδα (βουλευτικές εκλογές, δημοτικές και νομαρχιακές, εκλογές φορέων κλπ.) η απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα. Καθήκον κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενου ανθρώπου είναι να αντιταχθεί ενεργά στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, να αγωνιστεί για την απλή αναλογική, για την υπεράσπιση γενικότερα των δημοκρατικών δικαιωμάτων, για την υπεράσπιση του δικαιώματος κάθε λαού να ζει με αξιοπρέπεια, χωρίς ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις και κηδεμονία, να είναι ελεύθερος να διαλέγει όποιο δρόμο θεωρεί καλύτερο.

Σε αυτή τη συζήτηση, σε αυτό τον αγώνα, επιθυμούμε ως «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» να είμαστε παρόντες. Μια τέτοια ευκαιρία είναι ίσως και η εκδήλωση της προσεχούς Τρίτης 23/4 στο Πανεπιστήμιο Αθήνας με προοπτική την ενδυνάμωση του κινήματος για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τη συμβολή σε αυτό ολοένα και περισσότερων αγωνιστών από πολύ διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες. Carpe diem! (άδραξε τη μέρα). Αυτό είναι το σύνθημά μας για την ανατροπή της σκοτεινής, απάνθρωπης, αντιδημοκρατικής τάξης πραγμάτων.


Δημήτρης ΚΑΛΤΣΩΝΗΣ

Εκκληση της «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ»

Η Πανελλήνια Ενωση Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικής δίωξης «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ» έδωσε στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση - έκκληση:

«Αξιότιμοι κύριοι

Πραγματοποιούμε και φέτος την πασχαλινή οικονομική μας εξόρμηση με σκοπό την εξεύρεση οικονομικών πόρων για την ενίσχυση των θυμάτων πολιτικών διώξεων, που το Σωματείο μας περιθάλπει στα 27 χρόνια της λειτουργίας του.

Οπως σας είναι γνωστό υπάρχουν ακόμα και σήμερα αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης, που σε προχωρημένη πια ηλικία και με σοβαρά προβλήματα υγείας, σχεδόν στο σύνολό τους, στερούνται κάθε πόρου ζωής και ασφαλιστικής κάλυψης, με συνέπεια να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν τις στοιχειώδεις βιοτικές ανάγκες τους καθώς και εκείνες σε φαρμακοϊατρική περίθαλψη.

Η κατάστασή τους αυτή, όπως είναι ευνόητο, είναι απόρροια της συμμετοχής τους στην Εθνική μας Αντίσταση και των διώξεων που ακολούθησαν με συνέπεια να χάσουν τις δουλιές τους, τις ασφαλίσεις τους και να βρεθούν χωρίς κανέναν πόρο ζωής, αφού η Πολιτεία αρνήθηκε πεισματικά την υλική τους αποκατάσταση.

Ετσι το βάρος της συμπαράστασης στους ανθρώπους αυτούς ανέλαβε το Σωματείο μας που - κι ας μη θεωρηθεί υπεροπτικό - πολλούς κράτησε στη ζωή με τη βοήθειά του χάρη και στη δική σας πολύχρονη συμπαράσταση.

Τη συμπαράστασή σας αυτή είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε και στη φετινή μας οικονομική εξόρμηση στα πλαίσια της οποίας απευθυνόμαστε και σε σας, με την πεποίθηση ότι δε θα αρνηθείτε τη συνεισφορά σας όχι - απλά - σαν εκπλήρωση μιας ανθρωπιστικής υποχρέωσης, αλλά σαν εκπλήρωση ενός δημοκρατικού χρέους.

Βέβαιοι ότι η έκκλησή μας αυτή θα βρει από μέρους σας πρόθυμη ανταπόκριση, σας ευχαριστούμε θερμά και σας ευχόμαστε καλό Πάσχα.

Με πολλή τιμή

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΑΣ. ΦΙΛΙΑΣ

Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΑΝΑΗ ΨΙΛΟΠΟΥΛΟΥ»

ΣΗΜ.: Προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία του Σωματείου μας (Ακαδημίας 78 τηλ. 010-3822.776) και στην Εθνική Τράπεζα στο λογαριασμό 129/498908-21.

Εκδήλωση της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» καλεί στην εκδήλωση - συζήτηση που διοργανώνει την Τρίτη, 23 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα Προπυλαίων του Πανεπιστημίου Αθήνας, με θέμα: «Τα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα και ο περιορισμός των δημοκρατικών δικαιωμάτων».

Σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Η προώθηση καλπονοθευτικών εκλογικών συστημάτων δείχνει την επιμονή να συνεχιστεί η νόθευση της λαϊκής βούλησης. Αντικειμενικά εντάσσεται μέσα σ' ένα συνολικότερο πλαίσιο αυταρχισμού και περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών, που συντελείται στο πλαίσιο της "αντιτρομοκρατικής εκστρατείας" στη χώρα μας και διεθνώς. Καθήκον κάθε δημοκράτη είναι η εναντίωση σ' αυτές τις εξελίξεις, η από κοινού απαίτηση καθιέρωσης της απλής αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ