Πέμπτη 18 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα στο φόντο της «νέας τάξης»

Διανύουμε, δίχως αμφιβολία, μια σκοτεινή, δύσκολη περίοδο για τους λαούς, για την ανθρωπότητα ολάκερη. Στην Παλαιστίνη διενεργείται γενοκτονία με τις ευλογίες των ΗΠΑ και με τις «πλάτες» της ΕΕ. Γενικότερα, ιδιαίτερα μετά την 11η του Σεπτέμβρη, με το πρόσχημα της πάταξης της τρομοκρατίας, η εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία, οι καταχτημένες λαϊκές ελευθερίες βρίσκονται υπό διωγμό. Λαοί ποδοπατιούνται και κυβερνήσεις εξευτελίζονται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, επιχειρείται η επιβολή της «αυτοκρατορικής διακυβέρνησης» των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων συμμάχων και παρατρεχάμενών τους.

Στις ΗΠΑ νομιμοποιούνται τα βασανιστήρια, οι συλλήψεις χωρίς ένταλμα, οργανώνονται έκτακτα στρατοδικεία ακόμη και πάνω σε αμερικανικά αεροπλανοφόρα, νομιμοποιούνται οι πλέον ωμές και προκλητικές παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών. Ακόμη και οι προληπτικές καταλήψεις πρωτευουσών, αεροδρομίων ή τμημάτων κρατών, η ανατροπή κυβερνήσεων και τα πραξικοπήματα ομολογούνται πλέον ανοιχτά από τους ιθύνοντες των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ως νόμιμα και ενδεδειγμένα μέσα δράσης. Τρανή απόδειξη το πρόσφατο πραξικόπημα στη Βενεζουέλα. Οχι μόνο οι ΗΠΑ αλλά και η ΕΕ στήριξαν ξεκάθαρα τη 48ωρη δικτατορική κυβέρνηση υπό τον πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχάνων της χώρας και την (προσωρινή ευτυχώς) ανατροπή του εκλεγμένου και λαοφιλούς Προέδρου, Ούγο Τσάβες.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συστηματική οικοδόμηση ενός αυταρχικού, βαθιά αντιδημοκρατικού νομικού και κατασταλτικού οπλοστασίου, που έχει αρχίσει τουλάχιστον δέκα χρόνια τώρα τόσο στη χώρα μας όσο και γενικότερα στην ΕΕ. Αρκεί και μόνο να παραθέσει κανείς λέξεις: Συνθήκη Σένγκεν, ηλεκτρονικό φακέλωμα, Εσελον, ευρωαστυνομία, Γκέτεμποργκ και Γένοβα, τρομονόμος, ευρωτρομονόμος, που απειλεί όποιον επιθυμεί «να αποσταθεροποιήσει σοβαρά ή να καταστρέψει τις θεμελιώδεις πολιτικές, συνταγματικές, οικονομικές ή κοινωνικές δομές μιας χώρας ή ενός διεθνούς οργανισμού».

Σε αυτά πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσει κανείς:

1. Την αναθεώρηση του άρθρου 28 του Συντάγματος, που θεσμοθετεί την υποταγή της Ελλάδας στην ΕΕ και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην κατάργηση του ελληνικού Συντάγματος.

2. Τη Συνθήκη της Νίκαιας, που θεσμοθετεί την έτσι κι αλλιώς δεδομένη κυριαρχία του διευθυντηρίου των πολυεθνικών στην ΕΕ, ενώ ο αυταρχισμός σε βάρος διαδηλωτών και απεργών είναι πια καθημερινό φαινόμενο.

Ενα από τα επιχειρήματα εκείνων που νομοθετούν ή στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα τα αντιδημοκρατικά αυτά μέτρα είναι ότι διαθέτουν την πλειοψηφία του λαού. Με αυτή την έννοια έχει ξεχωριστή σημασία να υπενθυμίσουμε ότι:

- Η συντριπτική πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης διενεργούν καθημερινή, συνεχή, ανελέητη, επιστημονικά επεξεργασμένη προπαγάνδα και πλύση εγκεφάλου σε όφελος των καθεστωτικών δυνάμεων, ενώ παράλληλα αποκλείουν ή διαστρεβλώνουν και συκοφαντούν κάθε φωνή αμφισβήτησης,

- Στην Ελλάδα ίσχυσαν και ισχύουν εκλογικά συστήματα που αλλοιώνουν, για την ακρίβεια νοθεύουν, τα εκλογικά αποτελέσματα αφού μετατρέπουν τη λαϊκή μειοψηφία σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Δεν μπορεί να αποσιωπάται το γεγονός της μόνιμης παραβίασης του Συντάγματος με όποιο εκλογικό σύστημα έχει ισχύσει μεταπολιτευτικά. Γιατί το Σύνταγμα μιλά για την ισότητα της ψήφου. Μόνο που η ψήφος εκείνου που ψηφίζει το πρώτο ή το δεύτερο κόμμα έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από τις ψήφους των υπόλοιπων πολιτών, καθώς απαιτείται μικρότερος αριθμός ψήφων για την εκλογή ενός βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ απ' ό,τι για την εκλογή ενός βουλευτή του ΚΚΕ, του ΣΥΝ ή του ΔΗΚΚΙ.

Και δε φτάνουν αυτά, αλλά καλλιεργείται η φιλολογία περί αλλαγής του εκλογικού συστήματος σε ακόμη πιο καλπονοθευτική κατεύθυνση, στη λογική του πλειοψηφικού, όπου τα ψευτοδιλήμματα του ψηφοφόρου σε όφελος των δύο μεγάλων κομμάτων θα γίνουν πιο ισχυρά. Παράλληλα, καλλιεργείται η φημολογία περί υιοθέτησης ενός δήθεν πιο «αναλογικού» συστήματος με αντάλλαγμα την υποταγή στη λογική της κεντροαριστεράς και τη συναίνεση στα αντιλαϊκά μέτρα και νομοθετήματα της κυβέρνησης.

Η επιμονή στην προώθηση νέων καλπονοθευτικών συστημάτων δείχνει την επιμονή να συνεχιστεί και να βαθύνει η νόθευση της λαϊκής βούλησης. Αποτελεί πλευρά της γενικότερης επίθεσης στις δημοκρατικές κατακτήσεις. Ετσι, προβάλλει έντονη η ανάγκη να υιοθετηθεί σε όλα τα επίπεδα (βουλευτικές εκλογές, δημοτικές και νομαρχιακές, εκλογές φορέων κλπ.) η απλή αναλογική ως πάγιο εκλογικό σύστημα. Καθήκον κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενου ανθρώπου είναι να αντιταχθεί ενεργά στις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, να αγωνιστεί για την απλή αναλογική, για την υπεράσπιση γενικότερα των δημοκρατικών δικαιωμάτων, για την υπεράσπιση του δικαιώματος κάθε λαού να ζει με αξιοπρέπεια, χωρίς ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις και κηδεμονία, να είναι ελεύθερος να διαλέγει όποιο δρόμο θεωρεί καλύτερο.

Σε αυτή τη συζήτηση, σε αυτό τον αγώνα, επιθυμούμε ως «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» να είμαστε παρόντες. Μια τέτοια ευκαιρία είναι ίσως και η εκδήλωση της προσεχούς Τρίτης 23/4 στο Πανεπιστήμιο Αθήνας με προοπτική την ενδυνάμωση του κινήματος για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τη συμβολή σε αυτό ολοένα και περισσότερων αγωνιστών από πολύ διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες. Carpe diem! (άδραξε τη μέρα). Αυτό είναι το σύνθημά μας για την ανατροπή της σκοτεινής, απάνθρωπης, αντιδημοκρατικής τάξης πραγμάτων.


Δημήτρης ΚΑΛΤΣΩΝΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΟΧΙ στο «ευρωσύνταγμα» σημαίνει ΝΑΙ στην ειρήνη (2004-11-11 00:00:00.0)
Τα εκλογικά συστήματα (2004-01-20 00:00:00.0)
Προς καλπονοθευτικότερο εκλογικό σύστημα (2002-03-03 00:00:00.0)
Ματαιοπονούν (2001-11-21 00:00:00.0)
Προσαρμογή στην εντός ΟΝΕ εποχή (2000-04-23 00:00:00.0)
Περί εκλογικού συστήματος (1998-02-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ