Πέμπτη 18 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΑΓΩΝΩΝ»
Βιβλίο - ντοκουμέντο για την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας

Παρουσιάστηκε χτες από τη «Σύγχρονη Εποχή» το βιβλίο του Α. Παπαγεωργίου για την κρίσιμη δεκαετία 1940- 1950

«Σημαντική προσφορά στη νέα γενιά, να μάθει την αλήθεια», χαρακτηρίζει ο Χ. Φλωράκης στον πρόλογό του, το βιβλίο «Εμπειρίες Ενόπλων Αγώνων» του λαϊκού αγωνιστή, του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ Αλέκου Παπαγεωργίου. Ο λιτός, ο σεμνός αυτός χαρακτηρισμός, που ταιριάζει απόλυτα στον συγγραφέα του βιβλίου και στη γενιά του, επιβεβαιώθηκε, συμπληρώθηκε κα ενισχύθηκε χθες το βράδυ με μια εξίσου λιτή και σεμνή τελετή, που οργάνωσαν οι εκδόσεις ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ, στην αίθουσα της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, για να παρουσιάσουν το βιβλίο στο ευρύ αναγνωστικό κοινό.

Η αίθουσα, κατάμεστη από κόσμο, αποδείχτηκε μικρή για να χωρέσει όσους έδωσαν το «παρών».

Στο βήμα τρεις άνθρωποι, που από την αρχή των λόγων τους ξεκαθάρισαν πως η παρουσία τους δεν είχε τυπικό χαρακτήρα, αλλά την πρόθεση και την απαίτηση να συζητήσουν σε βάθος την πολυτάραχη δεκαετία 1940- 1950. Ηταν ο αντιστράτηγος ε.α. Δημήτρης Αλευρομάγειρος, ο ιστορικός και επιστημονικός συνεργάτης της Βουλής, το ανταρτόπαιδο του ΔΣΕ, Τριαντάφυλλος Γεροζήσης και ο δημοσιογράφος - ιστορικός Χρ. Τσιντζιλώνης. Συντονίστρια της συζήτησης, που με τις εύστοχες παρεμβάσεις της ωθούσε τον προβληματισμό, η φιλόλογος - ιστορικός, μέλος του Τμήματος Ιστορίας του ΚΚΕ Δ. Μόσχου.

Βιβλίο - αγωνία για μια πραγματικά Ελεύθερη Ελλάδα

«Το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει από το βιβλίο που έχουμε μπροστά μας - είπε ευθύς εξαρχής στην ομιλία του ο στρατηγός Δ. Αλευρομάγειρος - είναι ότι κλείνει μέσα του την αγωνία για μια πραγματικά ελεύθερη, δημοκρατική Ελλάδα». Και πρόσθεσε: «Θα προσπαθήσω να αντιπαρέλθω την όποια συναισθηματική μου φόρτιση και να παρουσιάσω - όσο είναι δυνατόν - την ευθύτητα του Αλέκου Παπαγεωργίου, που διακρίνει την εξιστόρησή του, το σεβασμό και την προσπάθεια να περιγράψει με αντικειμενικότητα τα γεγονότα που αυτός έζησε, σε πολλά από τα οποία και πρωταγωνίστησε».

Στη συνέχεια, ο ομιλητής αναφέρθηκε εκτενώς στις σελίδες του βιβλίου, τόνισε την προσφορά του ΕΛΑΣ στην Εθνική Αντίσταση και το γεγονός ότι «έτυχε της υποστήριξης του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού λαού» και δε δίστασε να επισημάνει ότι η συκοφάντηση του αγώνα του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ είχε ως αποτέλεσμα για πολλά χρόνια «να αποσιωπηθεί μια επική σελίδα της Ελλάδας με παγκόσμια διάσταση». Αναφερόμενος δε στον εμφύλιο πόλεμο, άφησε με σαφήνεια να εννοηθεί ότι αυτός θα μπορούσε να είχε λήξει με έναν έντιμο συμβιβασμό των δύο πλευρών, αν δεν υπήρχαν στη μέση οι Αμερικανοί, που απέτρεψαν μια τέτοια εξέλιξη. Το γεγονός αυτό ο ομιλητής το τόνισε ιδιαίτερα ως στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη για το σήμερα, δεδομένου ότι «οι πάτρωνες καιροφυλακτούν και το διεθνές σύστημα είναι πιο εξαρτημένο, αφού υπάρχει ένα μόνο κέντρο αποφάσεων». Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε, «η μελέτη του βιβλίου του Α. Παπαγεωργίου είναι μια πολύτιμη συμβολή στο σημερινό πολιτικό γίγνεσθαι».

Βιβλίο που απαντάει σε βασανιστικά ιστορικά ερωτήματα

«Εργο ζωής», χαρακτήρισε το βιβλίο του Α. Παπαγεωργίου ο Τρ. Γεροζήσης, τονίζοντας ότι διαβάζοντάς το «ο αναγνώστης μελετητής θα βρει απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν τους Ελληνες δεκαετίες τώρα και ενδεχόμενα να ενταθεί ο προβληματισμός τους». Στη συνέχεια, ο ομιλητής έκανε μια σύντομη, περιεκτική και σε βάθος ανάλυση της πραγματικότητας που επικρατούσε στην Ελλάδα τη δεκαετία του '40, απέδειξε με ατράνταχτα ιστορικά στοιχεία την προδοσία του λαού από την κυρίαρχη τάξη, μίλησε εκτενώς για την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ και κάλεσε το αναγνωστικό κοινό να μελετήσει το βιβλίο, για το οποίο υπογράμμισε ότι «αποτελεί μια σοβαρή συμβολή στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας».

«Το βιβλίο του Αλ. Παπαγεωργίου χαρακτηρίζεται από επιστημονική επάρκεια και αντικειμενικότητα», είπε, στη δική του παρέμβαση, ο Χρ. Τσιντζιλώνης, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στις προσπάθειες που έκανε η αντίπαλη πλευρά, αλλά και οι κατά καιρούς αποστάτες του Κόμματος και του λαϊκού κινήματος να διαστρεβλώσουν την ιστορική αλήθεια.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε σημείο προς σημείο στο περιεχόμενο του βιβλίου, αποδεικνύοντας με στοιχεία την ιστορική τεκμηρίωση και την αντικειμενική κρίση του συγγραφέα και κατέληξε, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα έργο που πρέπει να διαβαστεί απ' όλους και κυρίως από τη νέα γενιά, στην οποία ανήκει το μέλλον, αλλά και η υποχρέωση να δικαιώσει αγώνες και οράματα.

Να διδαχτούμε για το σήμερα

Στη σύντομη παρέμβασή του, ο συγγραφέας χρησιμοποίησε το παράδειγμα της δικής του γενιάς, που δεν έσκυψε το κεφάλι στις μεγάλες δυνάμεις της εποχής εκείνης, που δεν υποτάχτηκε, που σήκωσε το κεφάλι σε μεγαθήρια, για να υπογραμμίσει την ανάγκη αντίστασης στη σημερινή Νέα Τάξη Πραγμάτων και στον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό. «Οι ΗΠΑ - είπε - σκάρωσαν τη Νέα Τάξη κα με πρόσχημα τα γεγονότα της Νέας Υόρκης εφάρμοσαν ένα βρωμερό πόλεμο. Γιουγκοσλαβία, Αφγανιστάν, Παλαιστίνη και συνεχίζουν. Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός είναι ισχυρός, αλλά δεν είναι αήττητος». Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι Ελληνόπουλα φαντάροι στέλνονται στη Βοσνία, στο Κοσσυφοπέδιο, στο Αφγανιστάν και όπου αλλού για να στηρίζουν τη Νέα Τάξη. «Να γυρίσουν πίσω», είπε με αγανάκτηση. «Οι νέοι να μη γίνουν κρέας στα πυροβόλα για τα αμερικανικά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα».

Την εκδήλωση και τον συγγραφέα τίμησαν, με την παρουσία τους, πλήθος αγωνιστών και σημαντικών ανθρώπων. Ανάμεσά τους, πολλά μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Δ. Γόντικας μέλος του ΠΓ και ο Σπ. Χαλβατζής, επίσης μέλος του ΠΓ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ