ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μια διαδήλωση που δεν έλεγε να τελειώσει

Από τις πρωινές απεργιακές προσυγκεντρώσεις έξω από τους χώρους δουλιάς, ως αργότερα στο Πεδίον του Αρεως και από κει στη Βουλή, η εργατική τάξη της Αθήνας έκανε καθαρό πως βγήκε στο δρόμο και σκοπεύει να συνεχίσει

Η λέξη απεργία αντηχούσε χτες από τα ξημερώματα σε εκατοντάδες χώρους δουλιάς σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής. Από τις πύλες των εργοστασίων νωρίς το πρωί, αργότερα στο Πεδίον του Αρεως και στη συνέχεια στην πορεία προς τη Βουλή. Ηταν η δυναμική μαζική απάντηση της εργατικής τάξης, το μήνυμα χιλιάδων εργαζομένων μέσα από τους ίδιους τους εργασιακούς χώρους, ότι δε θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια. Θα προτάξουν τον ενωτικό ταξικό τους αγώνα έχοντας πάρει ήδη στα δικά τους χέρια την υπόθεση υπεράσπισης και διεύρυνσης των κοινωνικοασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι κόντρα στην τακτική του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού δήλωσαν χτες την ξεκάθαρη διάθεσή τους για συνέχεια του αγώνα και έδωσαν εντολή για πανελλαδική - πανεργατική κλιμάκωση. Σ' αυτό συνέβαλαν τα μέγιστα οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που μέχρι την τελευταία στιγμή έδωσαν τη μάχη της ενημέρωσης και της οργάνωσης των εργαζομένων μέσα στους ίδιους τους χώρους δουλιάς.

Η μάχη της απεργίας δόθηκε από τα ξημερώματα στα γιαπιά, στα μηχανουργεία, στα αμαξοστάσια, στα εργοστάσια, στις φαρμακοβιομηχανίες, στα τυπογραφεία. Μια μάχη που ήταν δύσκολη, καθώς έπρεπε να αντιμετωπιστεί η υπονομευτική τακτική κυβερνητικών και εργοδοτικών συνδικαλιστών, αλλά και η τρομοκρατία της κυβέρνησης και των εργοδοτών στους χώρους δουλιάς. Η χτεσινή απεργία ήταν μια ταξική αναμέτρηση που ξεκίνησε νωρίς το πρωί με δεκάδες συνδικαλιστές να περιφρουρούν την απεργία. Αποτέλεσμα αυτής της μάχης είναι τα ποσοστά συμμετοχής σε εργοστάσια. Ενδεικτικά αναφέρουμε, στο Μέταλλο: ΚΑΖΗΣ 90%, ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ 90%, ΛΑΡΚΟ 100%, ΑΛΣΤΟΜ 100%, ΒΙΕΧ 100%. Στο Φάρμακο: ΑΝΤΕΛΚΟ 80%, ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ 90%, ΣΥΝΦΑ 70%, ΑΝΕΛΟΡ 100%, ΛΑΒΙΦΑΡΜ 85%, ΦΑΜΑΡ 80%, ΜΙΝΕΡΒΑ 90%, ΚΟΠΕΡ 90%, ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ 70%. Στην Κλωστοϋφαντουργία: ΣΕΞ ΦΟΡΜ: 100%, ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ 100%, ΕΛΙΤ 100%.

Κατά τις 10 το πρωί οι απεργοί κάτω από τα πανό των ταξικών σωματείων συναντήθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Εκεί, δε χρειάστηκε πολύ ώρα για να γεμίσει η πλατεία από εργαζόμενους, νέους, συνταξιούχους. Το πανό του ΠΑΜΕ με σύνθημα «Ολοι στους δρόμους. Ολοι στον αγώνα» μπήκε μπροστά και με σηκωμένες γροθιές, πανό, σημαίες και σύνθημα «Μέτωπο αγώνα πανελλαδικό, κόντρα στην κυβέρνηση και το συμβιβασμό» ξεκίνησαν για το χώρο της κεντρικής συγκέντρωσης στο Πεδίον του Αρεως.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης η διαδήλωση ξεχύθηκε στην οδό Πατησίων και μετά στη Σταδίου και χιλιάδες απεργοί διαδήλωσαν μέχρι τη Βουλή.

Στην κεφαλή το πανό του Εργατικού Κέντρου Αθήνας με σύνθημα: «Οχι στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης. Ναι σε ένα δημόσιο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα». Πιο πίσω μια σειρά απεργιακές ομάδες. Οταν η κεφαλή αυτού του πρώτου τμήματος έφτανε στην Κλαυθμώνος η ουρά ήταν ακόμα στην αρχή της Σταδίου.

Ενα δεύτερο τμήμα άρχιζε από εκεί και η ουρά του βρίσκονταν ακόμα στο Πεδίον του Αρεως. Εδώ τον ξεχωριστό παλμό έδιναν τα μπλοκ του ΠΑΜΕ με συνθήματα «ΓΣΕΕ εργατών όχι των εργοδοτών», «Μ' αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση». Το ένα μετά το άλλο τα απεργιακά μπλοκ έδιναν το «παρών» τους. Των μεταλλεργατών, λιθογράφων, εμποροϋπαλλήλων, ιδιωτικών υπαλλήλων, λογιστών, στον επισιτισμό, στα τρόφιμα - ποτά, κλωστοϋφαντουργών, τραπεζών και δήμων. Ιδιαίτερα μαχητικό το μπλοκ των οικοδόμων καλούσε σε ξεσηκωμό για δημόσια κοινωνική ασφάλιση και ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης διαδήλωναν και οι εργαζόμενοι από τις πρώην ΔΕΚΟ, οι καθηγητές φροντιστηρίων, οι ηθοποιοί. Ξεχωριστό στιγμιότυπο της πορείας η εμφάνιση του μπλοκ των μουσικών που κατέβασαν ολόκληρη μπάντα και διαδήλωσαν μετά μουσικής. Στη Βουλή το ραντεβού ανανεώθηκε για την Πρωτομαγιά.

Απεργός τον απεργό πλημμύρισαν τον τόπο

Μια μεγάλη γιορτή ήταν η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως. Από το νότιο κομμάτι της Πατησίων προς την Ομόνοια, ως ανατολικά πάνω στην Αλεξάνδρας δίπλα στο πάρκο και βόρεια προς τη Χέυδεν γέμισε από ένα πλήθος σωματείων και εργαζομένων. Ηρθαν ακόμα κι από χώρους όπου οι ηγεσίες διαφόρων ελεγχόμενων από την κυβέρνηση σωματείων επέλεξαν το δρόμο της ανοιχτής απεργοσπασίας. Οι εργαζόμενοι μέσα από Επιτροπές Αγώνα πήραν μέρος στην απεργία και έδωσαν αγωνιστικό «παρών» στη συγκέντρωση. Κυρίαρχη ήταν η παρουσία των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου. Τα συνθήματα στα δεκάδες πανό έδειχναν ξεκάθαρα ότι ο δρόμος του ανυποχώρητου εντεινόμενου αγώνα αποτελεί πλέον μοναδική επιλογή για τους εργαζόμενους. Διαδήλωναν ακόμα την ανάγκη για ανάπτυξη του διεθνιστικού ταξικού αγώνα, καλώντας σε αγωνιστική δράση το καλοκαίρι του 2003 στη Θεσσαλονίκη, όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό και σε όλους τους λαούς που βρίσκονται στο στόχαστρο των διεθνών ιμπεριαλιστικών μηχανισμών. Μάλιστα, πριν την έναρξη των ομιλιών, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Μ' όλες τις μορφές πάλης κλιμακώνουμε

«Η σημερινή απεργία (σ.σ. χτεσινή), όπως και η προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση στις 3 Απρίλη - που έγινε μετά από κάλεσμα του ΠΑΜΕ - δίνουν ισχυρό "χαστούκι" στην αντεργατική πολιτική και τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης», επισήμανε στην ομιλία του ο Γ. Πέρρος, γενικός γραμματέας του ΕΚΑ. Το μήνυμα που στέλνουν χιλιάδες εργαζόμενοι, είπε, είναι ότι μπορούμε να ανατρέψουμε τα αντεργατικά μέτρα.

Ο συνδικαλιστής κάλεσε τους εργαζόμενους να συνταχθούν με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και να καταδικάσουν την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ, που σε ρόλο απεργοσπάστη στηρίζει την κυβερνητική πολιτική. Χαρακτήρισε σαν «άλλο ένα αισχρό ξεπούλημα των συμφερόντων των εργαζομένων» τη στάση της κυβερνητικής παράταξης τόσο στο Ασφαλιστικό όσο και στη Γενική Συλλογική Σύμβαση. Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην παρασυρθούν ούτε από τη δημαγωγία της συνένοχης ΝΔ, που στηρίζει επί της ουσίας την κυβερνητική πολιτική.

Χρειαζόμαστε, είπε, ακόμα πιο ισχυρό ταξικό κίνημα, για να αντικρούσουμε την εντεινόμενη γενικευμένη επίθεση της κυβέρνησης, της ΕΕ, του μεγάλου κεφαλαίου. Να δημιουργήσουμε παντού, σε κάθε τόπο δουλιάς Επιτροπές Αγώνα, να ενισχύσουμε τη δράση κόντρα στην κρατική εργοδοτική τρομοκρατία, στις προσπάθειες της διαίρεσης και της υποταγής. Ετσι, χρησιμοποιώντας όλες τις μορφές πάλης, ασκώντας ασφυκτική πίεση σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για κλιμάκωση του αγώνα, προετοιμάζοντας τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Τέλος, προειδοποίησε πως τα σενάρια κυβέρνησης και εργοδοτών για μετάθεση του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, που ισοδυναμούν με προσπάθεια κατάργησής της, θα βρουν τη σθεναρή αντίσταση του εργατικού κινήματος. «Καλούμε, είπε, τους εργαζόμενους να μην αποδεχτούν τέτοιου είδους μεθοδεύσεις και να προετοιμάσουμε τον ταξικό εορτασμό της 1ης Μάη την ημέρα που είναι».

Ο Φ. Ταυρής, αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΚΑ, τόνισε στην ομιλία του ότι για χρόνια μεγάλο μέρος των εισφορών των εργαζομένων «πήγαν για την ανάπτυξη της προσωπικής περιουσίας κάποιων», ενώ ένα άλλο μέρος των εισφορών χρησιμοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις για να ασκήσουν κοινωνική πολιτική που «εκείνες αποφάσιζαν και όφειλαν να ασκούν». Και όταν - σημείωσε - φθάνει η στιγμή μετά από χρόνια δουλιάς ο εργαζόμενος να απολαύσει τη σύνταξή του, το κράτος του απαντά ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν αντέχει. Αναφερόμενος στο διάλογο, αναρωτήθηκε τι διάλογος μπορεί να γίνει με αυτούς που επέβαλαν λύσεις πείνας με την εισοδηματική τους πολιτική και τη βαρβαρότητα, με την εργασιακή τους πολιτική.

Ο αναπληρωτής αντιπρόεδρος του ΕΚΑ Κ. Γκουτζαμάνης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, με τη στήριξη της κυβερνητικής συνδικαλιστικής παράταξης, επιχειρεί «να βαφτίσει το κρέας ψάρι και να παρουσιάσει τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις ότι κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Ολα αυτά τα τεχνάσματα δεν μπορούν να ξεγελάσουν κανέναν εργαζόμενο». Ακόμα επισήμανε ότι η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ πρέπει να απορρίψουν την κυβερνητική πρόταση, να αρνηθούν τη συμμετοχή τους σε ένα προσχηματικό διάλογο και να προχωρήσουν σε αγώνες που θα οδηγούν στη δικαίωση των αιτημάτων του συνδικαλιστικού κινήματος.

Απορρίπτονται τα κυβερνητικά μέτρα

Με το ψήφισμα, που διάβασε στη συγκέντρωση ο Α. Αβραμίδης, μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ, και εγκρίθηκε από τους απεργούς, επισημαίνεται ότι το συνδικαλιστικό κίνημα απορρίπτει τα μέτρα της κυβέρνησης και γι' αυτό πρέπει να διακοπεί η συμμετοχή του στον «κοινωνικό διάλογο». Αντιτίθεται στη μείωση των συντάξεων, στην αύξηση των ορίων ηλικίας, στην υποβάθμιση των επικουρικών συντάξεων και στη διατήρηση των κατώτερων συντάξεων σε εξευτελιστικά επίπεδα. Ενώ γίνεται σαφές ότι η λύση του προβλήματος του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να γίνει με τους όρους που θέτουν τα συνδικάτα.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σαφή μηνύματα αντίθεσης και αντεπίθεσης

Τη μεγάλη επιτυχία της απεργίας και τους εκατοντάδες χιλιάδες απεργούς χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, τους καλεί να κλιμακώσουν τώρα τον αγώνα τους, και σημειώνει ότι, παρά την έντονη υπονομευτική του δράση, ο κυβερνητικός συνδικαλισμός απομονώθηκε.

«Το ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους που πήραν μέρος στη σημερινή 24ωρη απεργία και τις αντίστοιχες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, διεκδικώντας την απόσυρση των αντιασφαλιστικών μέτρων και την προώθηση ενός νέου ασφαλιστικού συστήματος, που να αντανακλά τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Η εργατική τάξη, όλοι οι εργαζόμενοι με τη σημερινή τους μαχητική συμμετοχή στην απεργία, έστειλαν σαφή μηνύματα αντίστασης και αντεπίθεσης, στην επιχειρούμενη νέα αντιασφαλιστική επέλαση της κυβέρνησης.

Μέσα από τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις της Αθήνας και των άλλων πόλεων, οι απεργοί διαδήλωσαν την αποφασιστικότητά τους για συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, μέχρι την τελική τους δικαίωση».

Οι εργαζόμενοι - σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ - με τη μεγάλη επιτυχία της σημερινής τους απεργίας, απέδειξαν ότι μπορούν να παραμερίζουν τα όποια εμπόδια, την απεργοσπασία και τις υπονομεύσεις του αγώνα, που επιχειρήθηκαν από την κυβέρνηση αλλά και από τους εκπροσώπους του κυβερνητικού συνδικαλισμού στη Διοίκηση της ΓΣΕΕ.

Και το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει: «Εκείνο που προέχει τώρα, είναι η συνέχιση, κλιμάκωση και ένταση των κινητοποιήσεων, του μετώπου των εργαζομένων. Το ΠΑΜΕ, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις θα πρωτοστατήσουν σ' αυτή την κατεύθυνση. Τώρα, ο επόμενος μεγάλος σταθμός, είναι την Τετάρτη 1η Μάη, όπου η εργατική τάξη καλείται να επιθεωρήσει τις δυνάμεις της και να οργανώσει τον αγώνα της για τα αιτήματά της».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Μπορούν να παρεμποδίσουν πολλά

Σε δήλωσή της για τη χτεσινή απεργία, η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που παραβρέθηκε στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση, σημειώνει:

«Πίσω από αυτήν την πετυχημένη απεργία και συγκέντρωση βρίσκεται η μαχητική στάση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και η ανάγκη να αντιπαλέψουμε την εργοδοσία.

Είναι μεγάλη ευκαιρία για την εργατική τάξη να δει και να μετρήσει τις δυνάμεις της, οι οποίες είναι μεγάλες και μπορούν να παρεμποδίσουν πολλά από τα αντιλαϊκά μέτρα, που αφορούν τόσο στην Κοινωνική Ασφάλιση όσο και στην εισοδηματική πολιτική και το Φορολογικό.

Οι εργαζόμενοι έχουν ανάγκη από την ικανοποίηση των αναγκών για ένα καλό βιοτικό επίπεδο, αλλά και για Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμό, Ελεύθερο Χρόνο, Αναψυχή, Ψυχαγωγία και Διακοπές, τα οποία σήμερα καρατομούνται στη χώρα μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ