Παρασκευή 19 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μια διαδήλωση που δεν έλεγε να τελειώσει

Από τις πρωινές απεργιακές προσυγκεντρώσεις έξω από τους χώρους δουλιάς, ως αργότερα στο Πεδίον του Αρεως και από κει στη Βουλή, η εργατική τάξη της Αθήνας έκανε καθαρό πως βγήκε στο δρόμο και σκοπεύει να συνεχίσει

Η λέξη απεργία αντηχούσε χτες από τα ξημερώματα σε εκατοντάδες χώρους δουλιάς σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής. Από τις πύλες των εργοστασίων νωρίς το πρωί, αργότερα στο Πεδίον του Αρεως και στη συνέχεια στην πορεία προς τη Βουλή. Ηταν η δυναμική μαζική απάντηση της εργατικής τάξης, το μήνυμα χιλιάδων εργαζομένων μέσα από τους ίδιους τους εργασιακούς χώρους, ότι δε θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια. Θα προτάξουν τον ενωτικό ταξικό τους αγώνα έχοντας πάρει ήδη στα δικά τους χέρια την υπόθεση υπεράσπισης και διεύρυνσης των κοινωνικοασφαλιστικών τους δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι κόντρα στην τακτική του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού δήλωσαν χτες την ξεκάθαρη διάθεσή τους για συνέχεια του αγώνα και έδωσαν εντολή για πανελλαδική - πανεργατική κλιμάκωση. Σ' αυτό συνέβαλαν τα μέγιστα οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που μέχρι την τελευταία στιγμή έδωσαν τη μάχη της ενημέρωσης και της οργάνωσης των εργαζομένων μέσα στους ίδιους τους χώρους δουλιάς.

Η μάχη της απεργίας δόθηκε από τα ξημερώματα στα γιαπιά, στα μηχανουργεία, στα αμαξοστάσια, στα εργοστάσια, στις φαρμακοβιομηχανίες, στα τυπογραφεία. Μια μάχη που ήταν δύσκολη, καθώς έπρεπε να αντιμετωπιστεί η υπονομευτική τακτική κυβερνητικών και εργοδοτικών συνδικαλιστών, αλλά και η τρομοκρατία της κυβέρνησης και των εργοδοτών στους χώρους δουλιάς. Η χτεσινή απεργία ήταν μια ταξική αναμέτρηση που ξεκίνησε νωρίς το πρωί με δεκάδες συνδικαλιστές να περιφρουρούν την απεργία. Αποτέλεσμα αυτής της μάχης είναι τα ποσοστά συμμετοχής σε εργοστάσια. Ενδεικτικά αναφέρουμε, στο Μέταλλο: ΚΑΖΗΣ 90%, ΦΥΡΟΓΕΝΗΣ 90%, ΛΑΡΚΟ 100%, ΑΛΣΤΟΜ 100%, ΒΙΕΧ 100%. Στο Φάρμακο: ΑΝΤΕΛΚΟ 80%, ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ 90%, ΣΥΝΦΑ 70%, ΑΝΕΛΟΡ 100%, ΛΑΒΙΦΑΡΜ 85%, ΦΑΜΑΡ 80%, ΜΙΝΕΡΒΑ 90%, ΚΟΠΕΡ 90%, ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ 70%. Στην Κλωστοϋφαντουργία: ΣΕΞ ΦΟΡΜ: 100%, ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ 100%, ΕΛΙΤ 100%.


Κατά τις 10 το πρωί οι απεργοί κάτω από τα πανό των ταξικών σωματείων συναντήθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος στην προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Εκεί, δε χρειάστηκε πολύ ώρα για να γεμίσει η πλατεία από εργαζόμενους, νέους, συνταξιούχους. Το πανό του ΠΑΜΕ με σύνθημα «Ολοι στους δρόμους. Ολοι στον αγώνα» μπήκε μπροστά και με σηκωμένες γροθιές, πανό, σημαίες και σύνθημα «Μέτωπο αγώνα πανελλαδικό, κόντρα στην κυβέρνηση και το συμβιβασμό» ξεκίνησαν για το χώρο της κεντρικής συγκέντρωσης στο Πεδίον του Αρεως.

Μετά το τέλος της συγκέντρωσης η διαδήλωση ξεχύθηκε στην οδό Πατησίων και μετά στη Σταδίου και χιλιάδες απεργοί διαδήλωσαν μέχρι τη Βουλή.

Στην κεφαλή το πανό του Εργατικού Κέντρου Αθήνας με σύνθημα: «Οχι στα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης. Ναι σε ένα δημόσιο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα». Πιο πίσω μια σειρά απεργιακές ομάδες. Οταν η κεφαλή αυτού του πρώτου τμήματος έφτανε στην Κλαυθμώνος η ουρά ήταν ακόμα στην αρχή της Σταδίου.

Ενα δεύτερο τμήμα άρχιζε από εκεί και η ουρά του βρίσκονταν ακόμα στο Πεδίον του Αρεως. Εδώ τον ξεχωριστό παλμό έδιναν τα μπλοκ του ΠΑΜΕ με συνθήματα «ΓΣΕΕ εργατών όχι των εργοδοτών», «Μ' αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση». Το ένα μετά το άλλο τα απεργιακά μπλοκ έδιναν το «παρών» τους. Των μεταλλεργατών, λιθογράφων, εμποροϋπαλλήλων, ιδιωτικών υπαλλήλων, λογιστών, στον επισιτισμό, στα τρόφιμα - ποτά, κλωστοϋφαντουργών, τραπεζών και δήμων. Ιδιαίτερα μαχητικό το μπλοκ των οικοδόμων καλούσε σε ξεσηκωμό για δημόσια κοινωνική ασφάλιση και ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης διαδήλωναν και οι εργαζόμενοι από τις πρώην ΔΕΚΟ, οι καθηγητές φροντιστηρίων, οι ηθοποιοί. Ξεχωριστό στιγμιότυπο της πορείας η εμφάνιση του μπλοκ των μουσικών που κατέβασαν ολόκληρη μπάντα και διαδήλωσαν μετά μουσικής. Στη Βουλή το ραντεβού ανανεώθηκε για την Πρωτομαγιά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σκληρή μάχη με αποτέλεσμα (2010-03-13 00:00:00.0)
«Νέκρωσαν» οι μεγάλες επιχειρήσεις (2010-03-13 00:00:00.0)
Κλιμακώνουν τον αγώνα οι ταξικές δυνάμεις (2007-12-15 00:00:00.0)
Υπόσχεση αγωνιστικής ανατροπής (2005-07-27 00:00:00.0)
Εδωσαν τη μάχη της απεργίας (2003-03-22 00:00:00.0)
Μαζικά, δυναμικά, για άλλη μια φορά! (2002-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ