Παρασκευή 19 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Υψηλή συμμετοχή, προετοιμάζουν τη συνέχεια

Motion Team

Ούτε η βροχή, ούτε το κρύο μπόρεσαν να τους σταθούν εμπόδιο. Οι απεργοί ήταν στα πόστα τους απ' τα χαράματα. Και μάλιστα, σε αρκετά περισσότερους χώρους απ' ό,τι στις 3 του Απρίλη. Το μπόλι της προηγούμενης απεργίας, η εργάτη τον εργάτη, υπάλληλο τον υπάλληλο δουλιά που έγινε στο μεσοδιάστημα έκαναν χτες τη Θεσσαλονίκη να 'ναι ντυμένη απεργιακά απ' άκρη σ' άκρη. Είχαν πολλούς λόγους να οργανώσουν καλύτερα αυτήν την απεργία. Εχουν έναν ακόμα πρόσθετο να παίρνουν από τώρα μέτρα: Κοντά στην κόντρα με το σύνολο των μέτρων της κυβερνητικής πολιτικής και τη γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου στα εργατικά δικαιώματα, η Θεσσαλονίκη προετοιμάζεται από τώρα και για τη μεγάλη μάχη που θα δοθεί το καλοκαίρι του 2003, καθώς στην πόλη έχει προγραμματιστεί να γίνει η επόμενη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Ηδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους και τα πρώτα πανό της πρωτοβουλίας «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», που έχει συγκροτηθεί για την οργάνωση των κινητοποιήσεων.

Η συμμετοχή στη χτεσινή απεργία αποτελεί από μόνη της απόδειξη των διαθέσεων. Καθολική (100%) ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στα εργοστάσια: Φίλκεραμ Τζόνσον, ΑΓΝΟ, ΒΑΛΚΑΝ, ΟΓΣΘ, Σωματείο ΔΕΘ, Χένιγκερ, ΙΝΤΕΡΜΕΤΟΝ, ΕΒΖ, Σωματείο ΕΓΣ Λαγκαδά, ΕΛΛΕΝΙΤ. Σε ΚΑΡΤΟΝΠΑΚ 75%, ΜΕΒΓΑΛ 65%, ΖΑΝΑΕ 60%, ΤΙΤΑΝ 55%. Καθολική ήταν επίσης και η συμμετοχή των εργαζομένων της ΠΕΤ-ΟΤΕ, των οικοδόμων, των χειριστών μηχανημάτων, των καπνεργατών, των εργαζομένων στον κλάδο του Δέρματος, στα Εμφιαλωμένα. Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν και οι στάσεις εργασίας στον ΟΑΣΘ και στα ΕΛΠΕ.


Motion Team

Παρά τη δυνατή βροχή οι εργαζόμενοι έδωσαν μαζικό και δυναμικό «παρών» στην απεργιακή προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 από το άγαλμα Βενιζέλου και κατευθύνθηκε στο χώρο της συγκέντρωσης έξω από το Εργατικό Κέντρο. Μαζί με τα κεντρικά αιτήματα προέβαλαν και τις ειδικές διεκδικήσεις τους. Οι εργαζόμενοι της ΑΓΝΟ απαίτησαν να μην ξεπουληθεί η συνεταιριστική επιχείρηση. Οι εμποροϋπάλληλοι απαίτησαν κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Και ο κατάλογος των αιτημάτων ήταν μακρύς. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης υιοθετήθηκε ψήφισμα συμπαράστασης στον παλαιστινιακό λαό. Στη συνέχεια μίλησαν ο ταμίας του ΕΚΘ, Θ. Τούσης, ο αντιπρόεδρος του ΕΚΘ, Η. Περπερίδης, και ο γραμματέας του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, Θ. Κυριακίδης, που κάλεσε όλους να ενταχθούν στον αγώνα. «Εμείς παράγουμε τον τεράστιο πλούτο που καρπώνονται οι μεγαλοεργοδότες καπιταλιστές. Υπάρχουν τα μέσα να καλυφθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Η κυβέρνηση, η εργοδοσία και οι συμβιβασμένες ηγεσίες δεν είναι ανίκητοι. Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια», είπε.

Ακολούθησε μαχητική πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Με τα πανό υψωμένα, τις ομπρέλες ως ελάχιστο μέτρο προστασίας από τη δυνατή βροχή, πορεύτηκαν διαδηλώνοντας: «Με αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση». Διεκδίκησαν «ΓΣΕΕ ταξική, όχι εργοδοτική». Με τη λήξη της πορείας επιβεβαίωσαν ότι «Μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη» και ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τον ταξικό γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σφήνα» σε επιχειρηματικά παιχνίδια το σωματείο της ΑΓΝΟ (2014-02-28 00:00:00.0)
Με απεργία απάντησαν στις απολύσεις (2002-09-18 00:00:00.0)
Πανεργατική εντολή για κλιμάκωση (2002-04-19 00:00:00.0)
Νεκρά τα γιαπιά (2001-06-15 00:00:00.0)
Σε θέσεις «μάχης» οι εργαζόμενοι (2000-10-06 00:00:00.0)
Πανθεσσαλονικιώτικο συλλαλητήριο σήμερα (1998-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ