Παρασκευή 19 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Θα λειτουργήσει το 2004!

Αρχίζει με αποσπασμένο προσωπικό και απ' τον Ιούνη θα λειτουργήσουν τα εξωτερικά ιατρεία

6.3.2000: Προεκλογική φιέστα στο Νοσοκομείο Χαϊδαρίου με μεγαλόστομες διακηρύξεις. Ομως, ένα νοσοκομείο δεν μπαίνει σε λειτουργία με λόγια
6.3.2000: Προεκλογική φιέστα στο Νοσοκομείο Χαϊδαρίου με μεγαλόστομες διακηρύξεις. Ομως, ένα νοσοκομείο δεν μπαίνει σε λειτουργία με λόγια
Τελικά το «ανάκτορο της υγείας» -- όπως χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, το Νοσοκομείο Χαϊδαρίου -- θα ξεκινήσει τη λειτουργία του ως ένα διαγνωστικό κέντρο στις αρχές του Ιούνη 2002, ενώ η ολοκληρωμένη λειτουργία του μετατίθεται για το καλοκαίρι του 2004! Η κατάληξη αυτή έρχεται ως συνέπεια της πολιτικής της κυβέρνησης, που κινήθηκε χωρίς σχεδιασμό και επαρκή χρηματοδότηση για τη λειτουργία του νοσοκομείου, ενώ χαρακτηρίστηκε και απ' τη διένεξη με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, στα πλαίσια της διαβόητης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ.

Χτες το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να λειτουργήσει το νοσοκομείο με γιατρούς του ΕΣΥ, ενώ οι υπουργοί Τύπου και Υγείας κατηγόρησαν την Ιατρική Σχολή για προσχηματική άρνηση να μεταφερθεί στο Χαϊδάρι. Ετσι, η Δυτική Αττική, που έχει άμεση ανάγκη από 3.000 νοσοκομειακά κρεβάτια, θα περιμένει έως το 2004 τη λειτουργία 735 έτοιμων κρεβατιών.

Οπως δήλωσε χτες ο διοικητής του νοσοκομείου στο Χαϊδάρι, Ν. Πολύζος, στον «902 Αριστερά στα FM», και αυτή η περιορισμένη λειτουργία θα γίνει με αποσπάσεις από άλλα νοσοκομεία. Οι αποσπάσεις ανήκουν στη διακριτική ευχέρεια του υπουργού Υγείας και θα είναι 30-40 γιατροί και 100 άτομα νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού. Επίσης, θα προσληφθούν και 40 έκτακτοι εργαζόμενοι.

Το προσωπικό αυτό δεν αποτελεί ούτε το ένα δέκατο που απαιτεί η πλήρης λειτουργία του νοσοκομείου. Μόνο το προσωπικό που θα στελεχώσει τη νοσηλευτική υπηρεσία είναι κοντά στα 1.000 άτομα, σύμφωνα με τον Οργανισμό του νοσοκομείου, που υπέγραψαν στις 27.3.2002 ο υπουργός Υγείας, Αλ. Παπαδόπουλος, και οι υφυπουργοί Οικονομικών Γ. Φλωρίδης και Εσωτερικών Στ. Μπένος. Η υπουργική απόφαση με τον Οργανισμό δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως 406 της 3.4.2002.

Με δεδομένο, λοιπόν, τον Οργανισμό του νοσοκομείου και χωρίς να ικανοποιηθεί ένα απ' τα βασικά αιτήματα των πανεπιστημιακών για το διορισμό της διοίκησης από το Πανεπιστήμιο, μάλλον ήταν εσκεμμένη η έλλειψη απαρτίας στη Γενική Συνέλευση της Ιατρικής Σχολής, που θα αποφάσιζε για τη μεταφορά ή όχι στο Χαϊδάρι. Ετσι η τελική απόφαση προήλθε απ' την κυβέρνηση και εντάσσεται στη γενικότερη διένεξη με τους πανεπιστημιακούς.

Η εργολήπτρια εταιρία θα παραδώσει το νοσοκομείο στη ΔΕΠΑΝΟΜ στα τέλη του Ιούνη.

Οι δηλώσεις

Μετά το Υπουργικό Συμβούλιο ο Αλ. Παπαδόπουλος πλειοδότησε σε κορόνες για σεβασμό στον πολίτη. Μεταξύ των άλλων είπε: Η κυβέρνηση επί διετία εξάντλησε τις διαπραγματευτικές της δυνατότητες. «Είχαμε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον πρύτανη και την ηγεσία της Ιατρικής Σχολής, τους δώσαμε τη δυνατότητα να προτείνουν το μάνατζερ. Ηταν προσχηματική η άρνηση της Ιατρικής Σχολής. Προσχηματική άρνηση τύπου τακτικής Ντενκτάς. Η Ιατρική Σχολή έχει την αποκλειστική αλλά και ιστορική ευθύνη για το ναυάγιο. Η άρνηση της Ιατρικής Σχολής υποκρύπτει ιδιοτελή συμφέροντα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππα, ο οποίος έδωσε ρέστα στις κορόνες με εκφράσεις ότι το νοσοκομείο «θα έχει ιδιοκτήτη τον ελληνικό λαό».

Χωρίς χαρακτηρισμούς ή κρίσεις για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς ήταν η γραπτή δήλωση του υπουργού Παιδείας, Π. Ευθυμίου, ο οποίος έδωσε χτες στη δημοσιότητα και τις επιστολές που αντάλλαξε με τον πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής Αθηνών, Χρ. Κίττα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ