ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Δεδομένη η κλιμάκωση

«Εμπρός λαέ...»! Το σύνθημα αυτό δονούσε χτες για 3 ώρες απ' άκρη σ' άκρη το πρώτο λιμάνι της χώρας, δίνοντας το μήνυμα του γενικού ξεσηκωμού. Το βροντοφώναξαν οι χιλιάδες απεργοί εργάτες της στεριάς και της θάλασσας που ξεχύθηκαν χτες στους δρόμους του Πειραιά. Οικοδόμοι, καπνεργάτες, εργάτες από τα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας, τα τσαγκαράδικα, τις επιχειρήσεις ιματισμού και δέρματος, μεταλλεργάτες της Ζώνης και των μεταλλουργικών επιχειρήσεων, αλλά και οι συμβασιούχοι γιατροί του ΙΚΑ, ναυτιλιακοί υπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι και ναυτεργάτες. Η μάχη της απεργίας ξεκίνησε από τα χαράματα. Ομάδες περιφρούρησης είχαν παραταχτεί σε κάθε χώρο δουλιάς μπλοκάροντας τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και το κλίμα τρομοκρατίας που είχαν εξαπολύσει εργοδοσία και κυβέρνηση θέτοντας σε κίνηση και τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Στη «ΝΤΟΜΟΥΣ» δόθηκε μάχη μέχρι το μεσημέρι και τελικά ο ιδιοκτήτης Κουνέλης «λουκέτο». Στον ΚΕΡΑΝΗ, παρά την ανοιχτή απεργοσπασία από την ΠΑΣΚΕ η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Στα βαπόρια η συμμετοχή ήταν απόλυτη. Στην απεργιακή συγκέντρωση ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Μ. Νουφαρίτσης ανακοίνωσε το δεδομένο της παραπέρα κλιμάκωσης, με πρώτο επόμενο σταθμό την Πρωτομαγιά, ενώ για κλιμάκωση μίλησαν επίσης η αντιπρόεδρος του ΕΚΠ Ρ. Γκούβερη και ο Γ. Γαβρίλης μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου.

Εργοστάσιο το εργοστάσιο δόθηκε η μάχη...
Εργοστάσιο το εργοστάσιο δόθηκε η μάχη...
Στις 12 άρχισε η πορεία η οποία κατευθύνθηκε προς το ΥΕΝ, πέρασε από το εμπορικό κέντρο της πόλης και συνεχίστηκε μέσα στο λιμάνι για να περιφρουρηθεί η απεργία στα καράβια. Ενώ τα συνθήματα «Κάτω τα χέρια από την Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Αγώνας ταξικός θα είναι η απάντηση από δω και μπρος» και «Ο διάλογος είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» σήκωσαν στο πόδι όλο τον Πειραιά.

...όπως και στους καταπέλτες
...όπως και στους καταπέλτες
...ώσπου έγινε διαδήλωση στους δρόμους του λιμανιού
...ώσπου έγινε διαδήλωση στους δρόμους του λιμανιού
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Επιτυχής και η δεύτερη μάχη!

Οι βιομηχανικές περιοχές έδωσαν τον τόνο

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η δεύτερη μεγάλη μάχη για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης στη Θεσσαλία, καθώς οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν όλα τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής, ενώ, παρά τη βροχή, δυναμικές ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις πρωτεύουσες των νομών και σε άλλες πόλεις.

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι σε πολλά μεγάλα εργοστάσια το ποσοστό συμμετοχής στην απεργία έφτασε στο 100%, γεγονός που σημαίνει ότι η εργατική τάξη, ξεπερνώντας τα εμπόδια που τίθενται από πολλές πλευρές, έχει μπει αποφασιστικά στο δρόμο της πάλης.

Η επιτυχία κι αυτής της απεργιακής κινητοποίησης οφείλεται πρώτα και κύρια στη «δουλιά» των ταξικών δυνάμεων του συνδικαλιστικού κινήματος. Κι αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αρκετές περιπτώσεις, οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ όχι μόνο δε δούλεψαν για την επιτυχία της απεργίας, αλλά απ' ό,τι φαίνεται ενήργησαν σ' αντίθετη κατεύθυνση. Είναι χαρακτηριστικό ότι συνδικαλίστρια της ΠΑΣΚΕ, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, ήταν απεργοσπάστρια. Οι εργαζόμενοι της Θεσσαλίας, με τη συμμετοχή τους και στη χτεσινή απεργία, έδωσαν και σ' αυτούς απάντηση και, ταυτόχρονα, «έκλεισαν» νέο αγωνιστικό ραντεβού, για την Πρωτομαγιά.

Καθολικά συμμετείχαν στην απεργία οι εργαζόμενοι σε πολλά μεγάλα εργοστάσια κι άλλες επιχειρήσεις της Λάρισας, παρά την εργοδοτική επιχείρηση τρομοκράτησής τους, όπως έγινε στα εργοστάσια «ΡΑΠΤΕΞ» και «ΙΝΤΡΑΜΕΤ», όπου οι εργοδότες κάλεσαν αστυνομικές δυνάμεις. Στο 100% έφτασε η συμμετοχή σε «ΒΙΟΜΕΤΑΛΚΟ», «ΒΙΟΜΕΤ», «ΚΑΤΣΙΑΝΑΣ», «ΚΑΡΚΑΝΙΑΣ», «ΟΣΚΑΡ», «ΓΚΡΟΥΠ ΦΑΣΙΟΝ», «ΜΠΕΤΙΝΑ», «ΣΤΑΦ», «ΣΚΙΦΤ», Οικοδόμοι 100%, ΔΕΤΠΟΛ, «ΤΕΓΟΣ», «ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ», στο 99% στην «ΕΥΡΩΚΑΤ» στο 90% στο «ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ» και στην «ΠΕΛΑΣΓΙΣ», στο 80% στην «ΙΝΤΡΑΜΕΤ» και στο «ΣΤΟΥΝΤΙΟ ΤΕΞΤΙΛ».

Ιδιαίτερα μαχητική ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία της Λάρισας και η πορεία που ακολούθησε, παρά τη δυνατή βροχή που έπεφτε. Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απεργία και οι συγκεντρώσεις που έγιναν στα Φάρσαλα και στην Ελασσόνα.

Με μεγάλα ποσοστά συμμετοχής πραγματοποιήθηκε η 24ωρη απεργία που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Στο 100% έφτασε η συμμετοχή σε «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ», «ΕΒΙΕΣΚ», «ΒΙΣ», ΟΣΕ, «ΛΕΒΕΝΤΕΡΗΣ», «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ», «ΣΤΑΛΚΟ», «ΜΕΤΚΑ», «ΣΕΡΒΙΣ ΣΤΥΛ», «ΙΡΔΑ», «ΚΑΝΑΚΗΣ», «ΓΑΛΑΝΟΣ», «ΒΕΚ», στο 95% σε «ΒΜΤ», Δημοτικές επιχειρήσεις, Λιμενεργάτες, στο 90% σε Εμπορική Τράπεζα, Τεχνικούς ΔΕΗ, στο 80% σε Οικοδόμους, «ΚΟΝΤΙ», στο 50% στο «Χόντος Σέντερ».

Ιδιαίτερα μεγάλη και δυναμική ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση, που έγινε έξω από το Εργατικό Κέντρο Βόλου. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου, που κατέληξε στη Νομαρχία Μαγνησίας. Μαχητική ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση που έγινε και στο Εργατικό Κέντρο Αλμυρού.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι έδωσαν το «παρών» τους και στην απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στην Καρδίτσα, όπου το Εργατικό Κέντρο κήρυξε 24ωρη απεργία. Με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζομένων έγινε και η απεργιακή συγκέντρωση στα Τρίκαλα, στα πλαίσια της απεργίας που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο. Η συγκέντρωση έγινε στο ΕΚ. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους των Τρικάλων.

Στους καταπέλτες

Στους καταπέλτες των επιβατικών πλοίων, οι ναυτεργάτες έσπασαν και χτες τον «τσαμπουκά» των εφοπλιστών, συνέτριψαν τους απεργοσπαστικούς και τρομοκρατικούς μηχανισμούς, που είχε στήσει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και «έστειλαν» στην απομόνωση τη θλιβερή νόθα πλειοψηφία της διοίκησης της ΠΝΟ. Ανταποκρίθηκαν με εμπιστοσύνη στο κάλεσμα των ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Από τα χαράματα ολόκληρο το λιμάνι ήταν ζωσμένο από λιμενικούς, «βατραχανθρώπους» και ειδικές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος. Η αρχή έγινε από το επιβατηγό «ΕΞΠΡΕΣ ΑΔΩΝΙΣ». Οι λιμενικοί απαιτούν από τον πλοίαρχο να τους δώσει την κατάσταση των μελών του πληρώματος που απεργούν! Η αντίδραση των ναυτεργατών ήταν άμεση και αποφασιστική. «Να ρωτήσετε ποιοι δεν απεργούν»! Οι απεργοί βρίσκονται, ήδη, μπροστά στον καταπέλτη, δίνοντας με το «παρών» τους την απάντηση. Το ίδιο περιστατικό εκτυλίσσεται και στο επιβατηγό «ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΙΘΑΚΗ». Η απάντηση των ναυτεργατών είναι το ίδιο παλικαρίσια. Λίγο πριν τις 7.30 το πρωί, το μπλοκ εφοπλιστών - ΥΕΝ αντιλαμβάνεται πια ότι δεν τους «βγαίνει»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ