ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Είκοσι τοις εκατό πάνω η συμμετοχή

Από την πορεία στα Γιάννενα

Πέτροβας Σπύρος

Από την πορεία στα Γιάννενα
Υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία και μεγαλύτερη συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις, κατά 20% συνολικά, σε σύγκριση με αυτή της απεργίας της 3ης Απρίλη, παρατηρήθηκαν στις πρωτεύουσες των νομών των Ιωαννίνων, της Κέρκυρας, της Αρτας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Πρέβεζας, της Λευκάδας, αλλά και σε μικρότερες πόλεις της Δυτικής Ελλάδας, όπως η Ναύπακτος και το Μεσολόγγι.

Εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο παλιό Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, όπου εγκρίθηκε ψήφισμα και στη συνέχεια έκαναν πορεία, η οποία κατέληξε στη Νομαρχία. Στο εργοστάσιο «Νητσιάκος» στα Γιάννενα, την παραμονή της απεργίας απειλήθηκαν οι εργαζόμενες, ενώ τοιχοκολλήθηκαν και αφίσες που ανέφεραν ρητά πως θα πρέπει οι εργαζόμενες να μη φεύγουν χωρίς να ενημερώσουν τον εργοδότη τους, αλλιώς, όταν επιστρέφουν, θα πηγαίνουν να εργαστούν στο «κρέμασμα» (πρόκειται για το πιο σκληρό στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας του εργοστασίου).

Στην Κέρκυρα οι απεργοί με τη μαζική τους παρουσία έξω από το ΕΚ ενέκριναν ψήφισμα και στη συνέχεια έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης που κατέληξε στην πλατεία Σαρόκο. Το συλλαλητήριο στάθηκε έξω από το πολυκατάστημα «Λίντο Μόντα», καταδικάζοντας τη στάση του εργοδότη του καταστήματος (μέλος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Κέρκυρας), ο οποίος είχε ειδοποιήσει τους εργαζόμενους να πάνε μια ώρα πιο νωρίς, ενώ δε λειτουργούσε, φοβούμενος την περιφρούρηση της απεργίας.

Στην Αρτα μαζικότατη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στη συγκέντρωση έξω από το ΕΚ και στη διαδήλωση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Στη συγκέντρωση εγκρίθηκε ψήφισμα και επιδόθηκε στο τέλος του συλλαλητηρίου στο Νομάρχη. Η μαζικότητα του συλλαλητηρίου και η απροσδόκητα μεγάλη συμμετοχή στην απεργία ανάγκασε να αναδιπλωθούν μέλη της ΠΑΣΚΕ, τα οποία προσπάθησαν να υποσκάψουν την απεργία με τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς τους που δούλευαν αρκετές μέρες πριν τις 18 Απρίλη, αλλά και πριν το ΕΚ της Αρτας πάρει απόφαση συμμετοχής.

Στο Αγρίνιο έγινε μαζική συγκέντρωση και συλλαλητήριο που κατέληξε στο ΙΚΑ, το οποίο βρισκόταν σε κατάληψη από συνδικαλιστές του ΕΚ και του ΠΑΜΕ. Οι συνδικαλιστές κατέλαβαν το κτίριο από τις 6 π.μ. έως τις 9 μ.μ. και η μαζικότητά τους ενισχύθηκε από διαδηλωτές.

Δυναμικές συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στη Λευκάδα, τη Ναύπακτο και το Μεσολόγγι. Στην Πρέβεζα έγινε μαχητικό συλλαλητήριο που είχε οργανώσει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών. Συμμετείχαν και αρκετοί εργαζόμενοι από τα «Κλωστήρια Πρεβέζης» παρ' όλη την εργοδοτική τρομοκρατία που τους ασκείται και μέσω των απολύσεων το τελευταίο διάστημα, αλλά και με την προσπάθεια του διευθυντή του εργοστασίου χτες το πρωί να σπάσει την περιφρούρηση της απεργίας. Ακόμα στην Ηγουμενίτσα έγινε συγκέντρωση και συλλαλητήριο στους δρόμους της πόλης και συμβολική κατάληψη του ΙΚΑ για δυο περίπου ώρες.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Ενα ακόμα σημαντικό βήμα μπροστά

Στην Πάτρα, μετά την παλικαρίσια στάση των αντιπροσώπων όλων των σωματείων στην προ τριών ημερών Γενική Συνέλευση του Εργατικού Κέντρου, όπου πήραν την απόφαση για απεργία, από νωρίς το πρωί, εκατοντάδες απεργοί δώσανε τη μάχη με απεργιακές αλυσίδες, έξω από τα εργοστάσια, τα γιαπιά, τις υπηρεσίες, τα πολυκαταστήματα. Ιδιαίτερα, βροντερό «παρών» δόθηκε στη Βιομηχανική Περιοχή όπου κανένα εργοστάσιο δε λειτούργησε, στο χώρο της Περιμετρικής όπου κανένα εργοτάξιο δε δούλεψε, καθώς επίσης και στα εργοστάσια ιματισμού και τα πολυκαταστήματα.

Το ποσοστό όλων των κλάδων που απέργησαν κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα, ενώ στους μεγάλους εργασιακούς χώρους άγγιξε το 100% με καθολική συμμετοχή παντού: Στα εργοστάσια, στους οικοδόμους, στους μεταλλεργάτες, στην κλωστοϋφαντουργία και το δέρμα, στα τσαγκαράδικα και τον ιματισμό.

Στην απεργιακή συγκέντρωση, που έγινε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, συμμετείχαν περισσότεροι από 3.000 απεργοί, συνταξιούχοι και φοιτητές, που με αγωνιστικό ενθουσιασμό και παλμό προχώρησαν σε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, διατρανώνοντας την απαίτησή τους για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. «Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «ΓΣΕΕ εργατών, όχι των εργοδοτών», ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη χθεσινή πορεία, η οποία κατέληξε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, όπου λίγο νωρίτερα είχαν προηγηθεί ομιλίες και χαιρετισμοί συνδικαλιστών.

Στην Καλαμάτα, με καλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, οι απεργοί συγκεντρώθηκαν στην πλατεία 23ης Μάρτη και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με πορεία προς τα γραφεία του ΙΚΑ. Στην Τρίπολη, η συγκέντρωση των απεργών που υπήρξε ιδιαίτερα μαζική έγινε στην κεντρική πλατεία και ακολούθησε πορεία προς τη Νομαρχία, ενώ στην Ηλεία είχαμε δύο απεργιακές συγκεντρώσεις, η μια στον Πύργο και η άλλη στην Αμαλιάδα. Στη Σπάρτη η απεργιακή συγκέντρωση έγινε στην κεντρική πλατεία. Στην Κορινθία, συγκεντρώσεις εργαζομένων έγιναν στην Κόρινθο και το Λουτράκι. Στο Αίγιο, η απεργιακή συγκέντρωση έγινε μπροστά από το Εργατικό Κέντρο. Τέλος, συγκεντρώσεις είχαμε στο Ναύπλιο και το Αργος.

Στην Κεφαλλονιά, έγινε απεργιακή συγκέντρωση μπροστά από το Εργατικό Κέντρο. Στην απεργία συμμετείχαν με τρίωρη στάση εργασίας οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης. Στη Ζάκυνθο, η απεργιακή συγκέντρωση έγινε έξω από το Εργατικό Κέντρο με υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία.

ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Απεργιακή απάντηση στην τρομοκρατία

Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν στη Χαλκίδα και τη Θήβα, ενώ και πορείες έγιναν σε Αμφισσα, Λαμία και Αλιβέρι. Απ' την αντίθετη πλευρά αυτών των συμφερόντων, που παλεύει η εργατική τάξη, στάθηκαν, ανοιχτά τούτη τη φορά, οι ηγετικές ομάδες της ΠΑΣΚΕ και στα 4 Εργατικά Κέντρα (Εύβοιας, Φθιώτιδας, Θήβας, Λιβαδειάς), που έχουν την πλειοψηφία, ενώ, την ίδια τακτική ακολούθησε και η ΔΑΚΕ στην περιοχή. Αρωγός στην υπονόμευση και απεργοσπασία, ήταν η εργοδοτική τρομοκρατία. Π.χ., η διορισμένη (από την κυβέρνηση) διοίκηση της ΛΑΡΚΟ (στο εργοστάσιο της Λάρυμνας), όπως και η διοίκηση της πολυεθνικής ΠΕΣΙΝΕ «έβγαλαν» την απεργία, που κήρυξε η διοίκηση της ΠΟΕΜ, παράνομη! Η καλύτερη απάντηση, όμως, ήρθε από τους ίδιους τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, που συμμετείχαν «μέχρι ενός» στην 24ωρη απεργία. Τις αντεργατικές και επικίνδυνες ενέργειες της διοίκησης κατήγγειλε το ΔΣ του σωματείου, επιφυλασσόμενο κάθε νόμιμου δικαιώματός του και καθιστώντας τους υπεύθυνους.

Στην ίδια αντεργατική κατεύθυνση - δικαίωμα που έδωσε η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ στο σωματείο - ήταν και η εντολή της διοίκησης της «Αλουμίνιον της Ελλάδας» (θυγατρικής της ΠΕΣΙΝΕ) προς τους τομεάρχες, να θεωρήσουν την απεργία παράνομη και ως τέτοια να θεωρήσουν τη συμμετοχή εργαζομένων σ' αυτήν.

Στη χτεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν με 24ωρη απεργία ή στάσεις εργασίας, εργαζόμενοι από 23 εργασιακούς χώρους με ποσοστά συμμετοχής από 25-100%. ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας 100%, ΠΕΤ ΟΤΕ(παράρτημα Χαλκίδας) 100%, Βίντερ 100%, Σούλις 95%, Οικοδόμοι Αμφισσας 100%, ΔΑΡΙΓΚ(στάση εργασίας) 100%, Κελαϊδίτης (στάση) 60%, Ιντεάλ Στάνταρντ 50%, ΕΓΣ Φωκίδας 60%, Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης 30%, ΟΤΕ Αμφισσας 30%, Τεχνικοί ΟΤΕ Αμφισσας 100%, Οικοδόμοι Αλιβερίου 90%, ΒΙΟΜΕΚ 100%, ΕΑΒ(απόφαση ΠΟΕΜ) 30%.

Και στα νησιά υψηλή συμμετοχή

Παρά τις αφόρητες πιέσεις της εργοδοσίας και των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ, οι εργαζόμενοι της Λέσβου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου και συμμετείχαν δυναμικά στην 24ωρη απεργία. Εργαζόμενοι από τις οικοδομές, τα καταστήματα της Μυτιλήνης, τις υπηρεσίες, τους ΟΤΑ και από όλους τους χώρους δουλιάς κατέκλυσαν το πρωί την πλατεία Σαπφούς, συμμετέχοντας στην απεργιακή συγκέντρωση. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στο υπουργείο Αιγαίου.

Μαζική ήταν η συγκέντρωση που οργάνωσαν σωματεία έξω από το Εργατικό Κέντρο Χίου. Οι απεργοί μοίρασαν προκηρύξεις στα σούπερ μάρκετ και μίλησαν με εργαζόμενους για την ανάγκη ν' αγωνιστούν για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης. Συγκέντρωση και πορεία έγινε και στη Μύρινα της Λήμνου, όπου συμμετείχαν με τρίωρη στάση και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Στη Σάμο έγινε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και πορεία προς της Νομαρχία. Συγκέντρωση έγινε και στον Εύδηλο Ικαρίας.

Υψηλά ποσοστά σημείωσε η απεργία στη Ρόδο. Η συμμετοχή ξεπέρασε το 90% στις πρώην ΔΕΚΟ, έφτασε στο 60% στις Τράπεζες, στις οικοδομές στο 70%, στις βιοτεχνίες στο 60%. Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Κρήτη: Ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων, σε σχέση με την απεργία στις 3 Απρίλη, σημειώθηκε στη χτεσινή απεργία στο Ηράκλειο. Στο πλαίσιο της απεργίας πραγματοποιήθηκε μια μαζική και αγωνιστική συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο, μεγαλύτερη σε συμμετοχή επίσης από την προηγούμενη απεργία. Ακολούθησε πορεία στο ΙΚΑ και στη Νομαρχία. Στα Χανιά η συγκέντρωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών και τα Σωματεία Οικοδόμων και Φαρμακοϋπαλλήλων έγινε στο Εργατικό Κέντρο. Πλήθος νοσηλευτών με τις λευκές ποδιές τους φώναζαν όχι μόνο ενάντια στην κατεδάφιση του Ασφαλιστικού, αλλά και για τα προβλήματα που έχει το Νοσοκομείο. Μεγάλη επιτυχία είχε η απεργία και η συγκέντρωση στο Λασίθι. Αρκεί να σημειωθεί ότι στον ιδιωτικό τομέα το ποσοστό συμμετοχής ξεπέρασε το 90%. Μόνο στο Λασίθι είχε πάρει απόφαση το Εργατικό Κέντρο για απεργία. Στο Ρέθυμνο η συγκέντρωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό και το Σωματείο Οικοδόμων έγινε στο Εργατικό Κέντρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ