ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Δυναμώνει ο αγωνιστικός πόλος

Η μεγάλη άνοδος της συμμετοχής των φοιτητών και σπουδαστών στις προχτεσινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές και η σταθερή ενίσχυση της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας είναι τα σημαντικά στοιχεία που αναδεικνύονται από τα φετινά αποτελέσματα. Η ΠΚΣ αυξάνει τις ψήφους της στα ΑΕΙ κατά 1.652 και το ποσοστό της κατά 0,7%, ενώ αντίστοιχα αυξάνει τις ψήφους της και στα ΤΕΙ κατά 287, διατηρώντας το ποσοστό της σε σχέση με πέρσι.

«Οι φοιτητές και σπουδαστές ισχυροποιούν τον πόλο της αγωνιστικής συσπείρωσης, ενάντια στην πολιτική που υποβαθμίζει το παρόν και το μέλλον τους», είπε χαρακτηριστικά χτες ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης, τονίζοντας ότι «με τη συνεχιζόμενη άνοδό της η Πανσπουδαστική βρίσκεται μπροστά σε νέες δυνατότητες και ευθύνες για την αντιμετώπιση της κυρίαρχης πολιτικής, για τη συμβολή της σε νέους μαζικούς αγώνες στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ».

Παράλληλα, οι 113.918 φοιτητές και σπουδαστές που προσήλθαν φέτος στις κάλπες, σχεδόν 10.000 παραπάνω από πέρσι, δείχνουν ότι συνεχίζεται και στις φετινές εκλογές η αυξημένη συμμετοχή φοιτητών και σπουδαστών και δίνουν απάντηση σ' αυτούς που έσπευσαν και φέτος, όντας εκτός τόπου και χρόνου, να μιλήσουν για το «μεγαλείο της αποχής».


Για άλλη μια χρονιά, επίσης, η Πανσπουδαστική έδωσε στη δημοσιότητα εγκαίρως τα πλήρη αποτελέσματα από το σύνολο των συλλόγων, ενώ οι άλλες παρατάξεις προτίμησαν να αφαιρέσουν από το τελικό αποτέλεσμα κάποιους συλλόγους ώστε να φανεί ένα αποτέλεσμα πιο ευνοϊκό γι' αυτές, πέραν άλλων «μαγειρεμάτων» που μπορεί να γίνονται.

Πέρα από το τελικό αποτέλεσμα, σε μεμονωμένες περιπτώσεις συλλόγων, ιδρυμάτων και πόλεων, η επιτυχία της Πανσπουδαστικής είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Εκτός από τα αποτελέσματα που δημοσιεύουμε στους πίνακες, αξίζει να παραθέσουμε ότι η ΠΚΣ κατέκτησε την πρώτη θέση και αυτοδυναμία στα ΔΣ των Συλλόγων Νηπιαγωγών Αθήνας και Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) του ΤΕΙ Αθήνας.

Μεγάλος ήταν ο ενθουσιασμός της Πανσπουδαστικής όταν βγήκαν τα τελικά αποτελέσματα από τις κάλπες του συλλόγου Νομικού Αθήνας. Εκεί, λοιπόν, με μια αύξηση 70 ψήφων (2,15% σε ποσοστά) έφτασε να αναδειχτεί σε δεύτερη δύναμη, πίσω από τη ΔΑΠ, αφήνοντας την ΠΑΣΠ στην τρίτη θέση. Μεγάλη ήταν επίσης η άνοδός της στη Φιλοσοφική της Αθήνας, όπου με 100 ψήφους παραπάνω από πέρσι αυξάνει το ποσοστό της κατά 2,25%. Για τις πολλές ακόμα επιτυχίες της στα ΑΕΙ θα αναφερθούμε και σε επόμενα δημοσιεύματα.

Παράλληλα, σε πολλούς συλλόγους των ΤΕΙ αναδείχτηκε ή διατήρησε τη δεύτερη θέση, και συγκεκριμένα στους: ΣΤΕΤΡΟΔ και ΣΕΥΠ Αθήνας, ΣΕΥΠ Πάτρας, ΣΤΕΓ Καλαμάτας, ΣΤΕΦ Λαμίας.





ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Σταθερά ανοδική πορεία

Από τη μεγάλη εκδήλωση της ΠΚΣ στη Θεσσαλονίκη με τη συναυλία του Π.Θαλασσινού

Eurokinissi

Από τη μεγάλη εκδήλωση της ΠΚΣ στη Θεσσαλονίκη με τη συναυλία του Π.Θαλασσινού
Σταθερά ανοδική πορεία εμφάνισε και φέτος η Πανσπουδαστική στα ΑΕΙ της Μακεδονίας και της Θράκης. Στη Θεσσαλονίκη στο σύνολο των 36 Φοιτητικών Συλλόγων του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, η ΠΚΣ έλαβε 2.656 ψήφους και ποσοστό 14,84% έναντι 2.414 ψήφων και 14,21% που είχε πέρσι.

Η συμμετοχή των φοιτητών στις φετινές εκλογές αυξήθηκε, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις ορισμένων «αναλυτών». Αυτό μαρτυρά πως οι φοιτητές χρόνο με το χρόνο κατανοούν την ανάγκη συμμετοχής και παρέμβασής τους στην κατεύθυνση ενίσχυσης των συλλογικών διαδικασιών και αλλαγής των συσχετισμών στα πανεπιστήμια.

Η Πανσπουδαστική και φέτος αναδείχτηκε στο σταθερά ανερχόμενο πόλο συσπείρωσης των φοιτητών. Διατήρησε την πρωτιά της σε Ψυχολογικό με 35,63% και Φυσικό με 31, 28%. Αναδείχτηκε σε δεύτερη δύναμη στους Συλλόγους: Ιατρικής, με 351 ψήφους και 23,21% έναντι 230 και 16,92 πέρσι. Χημικών Μηχανικών με 12,77% έναντι 4,95% πέρσι. Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων με 30,35% έναντι 26,28% πέρσι. Μαθηματικού με 16,88% έναντι 10,95% πέρσι.

Επίσης, σημαντική αύξηση κατέγραψε στους Συλλόγους: ΜΜΕ και Δημοσιογραφίας όπου από 10,43% πέρσι, ανέβηκε στο 15,47%. Στην Οδοντιατρική σχεδόν διπλασίασε τις δυνάμεις της και έφτασε στο 12,62% από 6,99% πέρσι. Στο Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής φέτος έλαβε 13,99% έναντι 9,03% πέρσι.

Στη Θράκη

Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης η ΠΚΣ φέτος έκανε σαρωτική εμφάνιση. Ειδικότερα στους Πανεπιστημιακούς Συλλόγους του Εβρου αλλά και της Κομοτηνής. Στον Εβρο στο σύνολο των 6 σχολών παρουσίασε θεαματική αύξηση της δύναμής της σε ψήφους και ποσοστά. Κατέλαβε 15,07%, έναντι 9,18% πέρσι και έτσι αναδείχτηκε σε δεύτερη δύναμη, μετά τη ΔΑΠ.

Ειδικά στην Αλεξανδρούπολη η ΠΚΣ εκτινάχτηκε από το 6,59% στο 14,44%, υπερδιπλασιάζοντας ψήφους και ποσοστά. Στην Ιατρική Αλεξανδρούπολης από 5,01%, έφτασε στο 12,40% και αναδείχτηκε 2η δύναμη. Στους Νηπιαγωγούς πήρε 18,86% από 8,93% πέρσι. Για πρώτη φορά κατέβασε ψηφοδέλτιο στη σχολή Μοριακής Βιολογίας και αναδείχτηκε σε δεύτερη δύναμη με 15,28%.

«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ισχυροποιήθηκε ο πόλος συσπείρωσης της ΠΚΣ. Οι φοιτητές δήλωσαν την εναντίωσή τους στην κυβερνητική πολιτική και την πολιτική της ΕΕ, για τις σπουδές και το μέλλον που τους καθορίζουν. Αυτή η αύξηση δείχνει και την παρουσία της παράταξης όλη τη χρονιά και την προσπάθειά της για μαζικοποίηση των διαδικασιών και αγωνιστικές διεργασίες. Είναι μια άνοδος που αναδείχνει νέες δυνατότητες, αλλά μας βάζει και μπροστά σε νέες ευθύνες», δήλωσε η Αίγλη Αραβανή φοιτήτριας της ΠΤΔΕ στην Αλεξανδρούπολη.


ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Εμπιστεύονται την Πανσπουδαστική!

Αύξησε τις δυνάμεις της η Πανσπουδαστική στις φοιτητικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, γεγονός που θα βοηθήσει στη συγκρότηση πιο μαχητικών και διεκδικητικών συλλόγων, δίνοντας τη δυνατότητα στο φοιτητικό κίνημα της περιοχής να αναπτύξει πιο μαζικούς και δυναμικούς αγώνες κατά της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μεγάλη άνοδο είχε η Πανσπουδαστική στη Σχολή Βιοχημείας που εδρεύει στη Λάρισα - όπου αναδείχτηκε πρώτη δύναμη - όπως επίσης και στα ΤΕΦΑΑ που λειτουργούν στα Τρίκαλα, ενώ καλή παρουσία είχαν τα ψηφοδέλτια της παράταξης και σε πολλές άλλες σχολές του πανεπιστημίου.

Νίκη μπορεί να χαρακτηριστεί το αποτέλεσμα στα ΤΕΙ της Καρδίτσας, ενώ στα ΤΕΙ της Λάρισας, όπου η μάχη ήταν πολύ δύσκολη, σε κάποιες σχολές υπήρξε άνοδος.

Οπως εκτιμούν τα στελέχη της Πανσπουδαστικής που φοιτούν στη Σχολή της Βιοχημείας η μεγάλη εκλογική επιτυχία ήταν αποτέλεσμα μιας σημαντικής δουλιάς που η παράταξη ανέπτυξε όλο το προηγούμενο διάστημα με παρεμβάσεις σε Γενικές Συνελεύσεις, συζητήσεις με τους φοιτητές για τα προβλήματα και τις λύσεις, με ψηφίσματα συμπαράστασης στον αγώνα των αγροτών και σε άλλους κοινωνικούς αγώνες, με παρεμβάσεις για τον Πολιτισμό κ.ά.

Την εξήγηση για την άνοδο της Πανσπουδαστικής στα ΤΕΦΑΑ μας δίνει η Γιώτα Πολάτου, φοιτήτρια της σχολής, που τονίζει: «Θεωρούμε ότι είμαστε νικητές, αυξήσαμε τις δυνάμεις μας, συσπειρώθηκαν πολλοί φοιτητές γύρω από τις θέσεις μας, παίρνοντας μέρος στον αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων μας. Οι φοιτητές μας εμπιστεύτηκαν, γι' αυτό χρειάζεται από σήμερα κιόλας να στρωθούμε στη δουλιά».

Μικρή άνοδο είχαμε συνολικά στα ΤΕΙ της Θεσσαλίας, καθώς και οι σπουδαστές έδειξαν ότι εμπιστεύτηκαν και ψήφισαν την Πανσπουδαστική. Οπως λέει στο «Ρ» ο Μπάμπης Κορφιάτης, σπουδαστής στα ΤΕΙ της Καρδίτσας, «με αυτά τα αποτελέσματα μπορούμε να δουλέψουμε από καλύτερες θέσεις. Οι σπουδαστές που είναι δυσαρεστημένοι από τη στάση των άλλων παρατάξεων στηρίζουν και ψηφίζουν Πανσπουδαστική».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ