ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
Η απάντησή μας στο ΙΔΙΣ

Σχετικά με την απαντητική επιστολή του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, προς το «Ρ», που δημοσιεύσαμε χτες και αφορούσε στο δημοσίευμα της εφημερίδας μας στις 5/4/2002, με τίτλο «"Ερευνητική" δραστηριότητα αμερικανικών συμφερόντων», οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:

Το ΙΔΙΣ λέει ότι τα παραδείγματα που χρησιμοποιούμε στο δημοσίευμα της 5ης του Απρίλη, σχετικά με τους εκπροσώπους της αμερικανικής πρεσβείας και του ΝΑΤΟ που έκαναν διαλέξεις και καταγράφονται στους διδάσκοντες των σεμιναρίων του, δεν αποτελούν έρευνα και άρα υπάρχει αναντιστοιχία του τίτλου και του περιεχομένου στο ρεπορτάζ μας. Η προσεκτική ανάγνωση του ρεπορτάζ του «Ρ» δείχνει ότι η λέξη «ερευνητική» (δραστηριότητα) στον τίτλο μπαίνει σε εισαγωγικά. Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν, ότι η δραστηριότητα αυτή και για μας σαφώς δεν αποτελεί έρευνα. Σύμφωνα με την παρουσίαση του ΙΔΙΣ, μέσα από τον οδηγό σπουδών του Τμήματος (Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Παντείου Πανεπιστημίου), το Ινστιτούτο εντάσσεται στο κεφάλαιο «Η έρευνα στο Τμήμα». Το σύνολο, λοιπόν, των δραστηριοτήτων που παρουσιάσαμε εντάσσονται στον οδηγό σπουδών στις δραστηριότητες «έρευνας». Ταυτόχρονα, θεωρούμε και είναι κοινώς αποδεκτό στον επιστημονικό κόσμο, ότι οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ένα ερευνητικό ίδρυμα, οι διαλέξεις και τα στοιχεία που παρουσιάζονται σ' αυτές, μπορούν να αποτελέσουν πηγές έρευνας και συνολικά αυτή η δραστηριότητα ενός ερευνητικού ιδρύματος δεν είναι εύκολο να απομονωθεί από την ερευνητική του προσφορά. Πάντως, επαναλαμβάνουμε, ότι τα παραδείγματα που παραθέτουμε δεν αποτελούν για μας πραγματική έρευνα, γι' αυτό και στον τίτλο μπαίνουν εισαγωγικά, τα οποία η απαντητική επιστολή του ΙΔΙΣ τα παραλείπει.

Επί της ουσίας του δημοσιεύματος και της απάντησης του ΙΔΙΣ, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως η εφημερίδα μας κάνει μια γενικότερη πολιτική εκτίμηση ότι ο αμερικανικός παράγοντας και το ΝΑΤΟ δραστηριοποιούνται, παρεμβαίνουν στα ακαδημαϊκά πράγματα. Αυτή μας την εκτίμηση την επιβεβαιώνει και το ίδιο το ΙΔΙΣ στην απάντησή του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το Ι.ΔΙ.Σ είναι ο μόνος ελληνικός και πιθανότατα ευρωπαϊκός διεθνολογικός φορέας ο οποίος δεν έχει επιδιώξει και ασφαλώς δεν έχει λάβει από την ίδρυσή του το 1989 μέχρι σήμερα, χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων από αμερικανικά ιδρύματα ή διεθνείς στρατιωτικούς οργανισμούς». Δηλαδή, επιβεβαιώνει την παρέμβαση αυτή του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα και μέσα από χρηματοδοτήσεις στα ακαδημαϊκά πράγματα.

Εμείς, φυσικά, δεν κατηγορήσαμε σε καμιά περίπτωση το ΙΔΙΣ ότι χρηματοδοτείται από την αμερικανική πρεσβεία και το ΝΑΤΟ. Διατηρούμε, όμως, το δικαίωμα να ασκούμε κριτική στη δραστηριότητα και στις επιλογές τέτοιων ιδρυμάτων, που λειτουργούν στο πλαίσιο των πανεπιστημίων. Εξάλλου, και το ίδιο το ΙΔΙΣ στην επιστολή του ασκεί κριτική στο ΚΚΕ («...αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι το ΚΚΕ θα δεχόταν ως όργανό του ένα ερευνητικό ινστιτούτο που δε θα απέκλειε από τις εκδηλώσεις του εκπροσώπους κρατών και γενικά άτομα που δε συμφωνούν με την πολιτική του»). Εφόσον, λοιπόν, ένα τέτοιο ίδρυμα, που θέλει να είναι αντικειμενικό, έχει το δικαίωμα να κάνει κριτική σε ένα κόμμα και στις θέσεις του, δεν μπορεί να αρνηθεί το δικαίωμα αυτό στο ίδιο το κόμμα, πολύ περισσότερο στην εφημερίδα του.

Σε καμιά περίπτωση δεν ήταν πρόθεσή μας να ταυτίσουμε το ΙΔΙΣ με το σύνολο της προσπάθειας παρέμβασης του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα στα ακαδημαϊκά πράγματα της χώρας μας. Τα παραδείγματα πάντως που αναφέρουμε, και ο καθένας μπορεί να τα δει στον οδηγό σπουδών του Τμήματος, δεν αμφισβητούνται ούτε από το ΙΔΙΣ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ινστιτούτο συνδιοργανώνει με την αμερικανική πρεσβεία κάθε χρόνο ένα σεμινάριο «Αμερικανικών Σπουδών». Δε συνδιοργανώνει κανένα αντίστοιχο «Αραβικών» ή «Γαλλικών» σπουδών. Επιπλέον, θεωρούμε χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στους 37 ξένους διδάσκοντες της περιόδου 1992-2001, που πήραν μέρος στις εκδηλώσεις του ΙΔΙΣ, οι 13 ήταν από τις ΗΠΑ, την Αγγλία, το Ισραήλ και το ΝΑΤΟ. Το γεγονός ότι συμμετείχαν σ' αυτές κι ένας από την Ιορδανία, ένας από τη Ρωσία, δυο από τη Γερμανία κτλ., δεν μπορεί να οδηγήσει κανέναν να χαρακτηρίσει το ΙΔΙΣ «όργανο των Αράβων, των Ρώσων κτλ.», όπως ισχυρίζεται το ΙΔΙΣ. Δεν αρνούμαστε, δηλαδή, ότι το ΙΔΙΣ έχει να επιδείξει και άλλο έργο. Γνωρίζουμε ότι φιλοξένησε και εκπροσώπους του ΚΚΕ και μακάρι αυτοί να ήταν περισσότεροι, ώστε να ακουγόταν συχνότερα και η άλλη άποψη. Τα στοιχεία που έχουμε παραθέσει είναι προσβάσιμα για όλους από τον οδηγό σπουδών του Τμήματος και διατηρούμε το δικαίωμα πολιτικής κριτικής σε αυτά.

Τέλος, δεν ξεχνάμε ότι απαντάμε στο Διοικητικό Συμβούλιο ενός Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου (ΕΠΙ), που, όπως όλα τα ΕΠΙ, είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Τα ΕΠΙ λειτουργούν στο πλαίσιο των πανεπιστημίων, χωρίς όμως να ελέγχονται από τα εκλεγμένα όργανα της πανεπιστημιακής κοινότητας κάθε ιδρύματος και αποτελεί πάγια θέση μας ότι συνολικά η λειτουργία τους θα ήταν διαφορετική, αν υπόκεινταν σε έναν τέτοιου είδους έλεγχο. Πρόθεσή μας, επίσης, δεν ήταν σε καμιά περίπτωση να θίξουμε τους καθηγητές και ερευνητές που συμμετέχουν στο ινστιτούτο.

Η κυβερνητική πολιτική γεννά την αδιοριστία

Σύσκεψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών στο Περιστέρι

Στην απόφαση των εκπαιδευτικών να πάρουν όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες ενημέρωσης, ενότητας και συντονισμού για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών και του λαού στη μόρφωση των παιδιών τους κατέληξε η σύσκεψη που πραγματοποίησε το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου» με αναπληρωτές εκπαιδευτικούς.

Κατά τη σύσκεψη επαναβεβαιώθηκε η στήριξη του αιτήματος για διατήρηση της επετηρίδας και μαζικούς διορισμούς μέσα από αυτή και για κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι «οι υποσχέσεις και ρυθμίσεις διασπούν τον κόσμο της εκπαίδευσης και προκαλούν την εργασιακή αβεβαιότητα των αναπληρωτών, αφού συνολικά δε λύνουν το πρόβλημα των διορισμών». Σε ό,τι αφορά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η επετηρίδα δεν μπορεί να λειτουργήσει, οι εκπαιδευτικοί απαντούν ότι «αν εφαρμοζόταν μια άλλη πολιτική αναβάθμισης της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης θα απαιτούνταν να διοριστούν άμεσα χιλιάδες εκπαιδευτικοί (πραγματικά κενά, μείωση της αναλογίας των μαθητών σε 1/20, σύνταξη στα 30 χρόνια υπηρεσίας, ετήσια περιοδική επιμόρφωση με πλήρη απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα). Αρα το πρόβλημα είναι η πολιτική της κυβέρνησης και όχι η επετηρίδα», διαπιστώνουν οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Καταργούνται οι εξετάσεις προσομοίωσης

Στην απόφαση να εκδοθεί πράξη νομοθετικού περιεχομένου που θα καταργεί τις λεγόμενες «εξετάσεις προσομοίωσης» τις οποίες ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν τα φροντιστήρια, αποφάσισε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο υπουργός Παιδείας, σε δηλώσεις του μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε ότι με τις εξετάσεις προσομοίωσης «υπάρχει ο ορατός κίνδυνος της έμμεσης ποδηγέτησης και καθοδήγησης των θεμάτων έτσι ώστε να τεθεί ζήτημα διαβλητότητας της διαγωνιστικής διαδικασίας. Γι' αυτό υπάρχει πλήρης αποδοκιμασία αυτού του εγχειρήματος, όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από την κοινή γνώμη», δήλωσε. Η προώθηση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, αποτελεί ουσιαστικά μία προσπάθεια της κυβέρνησης να επιλύσει με διοικητικά μέτρα ένα πρόβλημα που η ίδια η πολιτική της δημιούργησε, καθώς η διενέργεια των «εξετάσεων προσομοίωσης» αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα γιγάντωσης της παραπαιδείας μετά τη «μεταρρύθμιση».

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΕΙ
Απεργούν τη Δευτέρα 22 Απρίλη

Σε 24ωρη απεργία προχωρά τη Δευτέρα 22 Απρίλη το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ με θεσμικά και οικονομικά αιτήματα. Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ) των ΤΕΙ έχει, ήδη, εξαγγείλει 24ωρη απεργία και για τις 17 Μάη, οπότε και εκδικάζονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσφυγές των εκπαιδευτικών κατά του νόμου 2916/01, της περίφημης «ανωτατοποίησης».

Η ιστορία του Περιστερίου μέσα από φωτογραφίες

Μια πρωτοβουλία του 10ου ΕΛ Περιστερίου

Γνωριμία με «τα ήθη και τα έθιμα, τους αγώνες, τις χαρές και τις πίκρες των Περιστεριωτών, που έχτισαν πέτρα πέτρα τη ζωή πάνω σ' ένα σωρό από συντρίμμια όνειρά τους», καλούν οι μαθητές του 10ου ΕΛ Περιστερίου να έχει ο λαός της πόλης. Και αυτή η γνωριμία θα γίνει μέσα από φωτογραφίες από τη δεκαετία του '20 μέχρι και σήμερα. Μια έκθεση φωτογραφίας, που έχει ετοιμάσει η φωτογραφική ομάδα του 10ου ΕΛ και θα φιλοξενηθεί για δύο μέρες, το Σάββατο και την Κυριακή, στο Δημαρχείο του Περιστερίου.

Η έκθεση θα λειτουργήσει την πρώτη μέρα από τις 11 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και τη δεύτερη από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Το Σάββατο, οι μαθητές διοργανώνουν μια ειδική εκδήλωση, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Το φωτογραφικό ταξίδι, που υπόσχονται οι μαθητές, θα γίνει «στο διάβα του αιώνα, στο Περιστέρι της προσφυγιάς, της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης, στα "πέτρινα χρόνια". Στο Περιστέρι της Ειρήνης (δεκαετία 1960), του "1 1 4", της "προίκας για την Παιδεία 15%", της αντιδικτατορικής πάλης και στην πόλη του σήμερα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ