ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 2002
Σελ. /40
Η «ειρήνη» των κατακτητών

«Δε θα παραδοθούμε ποτέ, δε θα ξεχάσουμε ποτέ»

Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Του Στάθη από την «Ελευθεροτυπία»
Σειρά έχουν τώρα τα «ειρηνευτικά σχέδια». Αφού έσφαξαν, μακέλεψαν, μαγάρισαν έναν ολόκληρο λαό μέσα σε λίγες μέρες, οι δολοφόνοι αρχίζουν τώρα να εμφανίζονται «διαλλακτικοί». Πατώντας, στην κυριολεξία, πάνω στα ερείπια με τα αναρίθμητα πτώματα και με το αίμα να τρέχει ακόμα νωπό κάτω από τις ερπύστριες των τανκς, παίρνουν το «διπλωματικό» ύφος.

Οι κατακτητές θέλουν, βέβαια, «ειρήνη» στην «αποικία» τους. Δεν έχουν αντίρρηση για ένα «αυτόνομο» παλαιστινιακό κράτος, αρκεί να βρίσκεται υπό στρατιωτική κατοχή (δέχονται μέχρι και αμερικανικό στρατό να βοηθήσει) και να δεχτεί μια «φιλική» ηγεσία. Θα φροντίσουν, επίσης, να «εξαφανιστούν» όλα τα «τρομοκρατικά στοιχεία» μέσα στο λαό. Θέλουν έναν λαό σκλάβο.

Οι ΗΠΑ, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, θα «διαφημίσουν» την «καλή θέληση» των σφαγέων. Πάλι, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, οι Παλαιστίνιοι θα εμφανιστούν ως «αδιάλλακτοι» και «κακοί». «Ο Σαρόν είναι άνθρωπος της ειρήνης», επανέλαβε χτες ο Μπους.

Διόλου «ατυχής» η ικανοποίηση του προεδρεύοντος της ΕΕ, Ισπανού υπουργού Εξωτερικών, Χοσέ Πικέ, για την «τεράστια επιτυχία» που σημείωσε το ταξίδι Πάουελ. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση: Τρέχουν ξοπίσω από τους ηγεμόνες της «νέας τάξης» μη τυχόν και αρπάξουν κανένα αποφάι από την πλανητική πίτα. Με την ευκαιρία: Ο Χ. Πικέ ήταν που είχε σπεύσει, για λογαριασμό της ΕΕ, να αναγνωρίσει και το πραξικόπημα στη Βενεζουέλα...

«Είμαστε καλύτεροι από τους μάρτυρες της Τζενίν! Θα βγούμε έξω πυροβολώντας». Ο 16χρονος Τζιχάντ Ραχμάν, που κατάφερε να διαφύγει από το Ναό της Γέννησης, στους ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ-ΝΕΑ.

«Δε θα παραδοθούμε ποτέ, δε θα ξεχάσουμε ποτέ». Το αιματοβαμμένο σύνθημα στην μπλούζα του νεκρού 19χρονου Αχμέντ Αμπού Σελμπίπ στο νεκροτομείο της Γάζας. Στον αιώνα τον άπαντα δε θα μπορέσουν οι ιμπεριαλιστές να είναι «νικητές».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

ΟΣΜΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΟ ΝΑΟ: «Μέσα στο Ναό της Γεννήσεως κυριαρχεί η μυρωδιά των πτωμάτων σε αποσύνθεση και η οσμή της γάγγραινας. Ισραηλινά μεγάφωνα αναστατώνουν τις άγρυπνες νύχτες, αλλά 250 Παλαιστίνιοι παραμένουν αποφασισμένοι να μην παραδοθούν. Ενα νεαρό αγόρι, το οποίο κατάφερε να διαφύγει από την εκκλησία, περιέγραψε χτες την κατάσταση στο εσωτερικό του Ναού. Η δυσωδία και το κρύο ήταν που τον εξώθησαν στην απελπισμένη έξοδό του. Ο Αμπντούλ Ραχμάν, ένας ζωηρός νέος, που μοιάζει νεότερος από 16 ετών, μας μίλησε περικυκλωμένος από χαμογελαστά αδέλφια σε ένα ταπεινό σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Ντεϊσέχ... Μας είπε ότι εντόσθια ενός τραυματία ήταν εκτεθειμένα, βγάζοντας μια φρικτή οσμή. Το πόδι ενός άλλου είχε θρυμματιστεί από χειροβομβίδα και η σάρκα γύρω από τα εκτεθειμένα οστά είχε προσβληθεί από γάγγραινα. Οι σοροί δύο Παλαιστινίων αστυνομικών, που δολοφονήθηκαν από τους Ισραηλινούς, αποθηκεύτηκαν σε ένα υπόγειο της εκκλησίας... Ο Ραχμάν ανέφερε ότι οι άνδρες στο εσωτερικό της εκκλησίας έχουν αυτο-οργανωθεί με βάση τις παραστρατιωτικές ομάδες ή τις γειτονιές τους. Σε πρόσφατες συζητήσεις που κρυφάκουσε, οι άνδρες διατύπωσαν την ελπίδα ότι ο Πάουελ θα διαπραγματευτεί την απελευθέρωσή τους» (Σουζάν Γκόλντεμπεργκ -ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΙΜΕΣ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ: «Είναι αλήθεια πως δε γνωρίζουμε πόσοι άνθρωποι σκοτώθηκαν. Αλλά αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην άρνηση των ισραηλινών αρχών, εδώ και οκτώ ημέρες, να μας επιτρέψουν την πρόσβαση. Δεν έχω συναντήσει ούτε έναν άνθρωπο από τη διεθνή κοινότητα που να είχε κάποια άλλη εξήγηση για αυτή τη στάση πέρα από το ότι κρύβουν ένα έγκλημα πολέμου -στην πραγματικότητα δύο εγκλήματα πολέμου: τις μαζικές δολοφονίες και την άρνηση της ανθρωπιστικής βοήθειας» (ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ για την Τζανίν στην ανταποκρίτρια των ΤΑΪΜΣ -ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΕΠ' ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΔΑΝΕΙΟ - ΜΑΜΟΥΘ 1,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ξαφνικά: Στο φως χθες προβλήματα που ζητούν λύση - ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ.

ΑΥΓΗ: ΚΡΙΣΙΜΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΗ ΠΟΛΗ ΕΧΤΙΣΑΝ ΣΤΗ ΜΥΚΟΝΟ.

ΕΘΝΟΣ: ΕΛ.ΑΣ.: «ΝΥΣΤΕΡΙ» ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΣΤΗ ΔΙΩΞΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Αρπαξαν 25 δισ. με 80 εικονικές εταιρείες! - Η ΚΟΜΠΙΝΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ - Οι βουλευτές βάζουν στην τσέπη τους 25% του εισοδήματος αφορολόγητο.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΛΙΓΑ ΨΙΧΟΥΛΑ «ΑΓΑΠΗΣ» ΛΟΓΩ ΜΑΥΡΗΣ ΚΑΛΠΗΣ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΕΙ - ΤΕΙ: ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΓΕΝΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.

ΧΩΡΑ: 48% Η Ν.Δ. ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αρχηγική εμφάνιση στην Αθήνα με 45 βουλευτές - ΚΙΝΗΜΑ ΓΙΩΡΓΑΚΗ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΤΗΝΟΥΝ ΠΑΓΙΔΑ ΣΤΟΝ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΠΟΤΑ - ΦΑΡΜΑΚΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.

ΕΣΤΙΑ: Ο ΚΟΜΒΟΣ ΤΗΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ - Διετής ταλαιπωρία για ένα 15θήμερο!

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 2.150 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Αμερικανική ειρήνη: «Να βάλει κάτω (σ.σ. ο Πρόεδρος Μπους) ένα σαφές αμερικανικό σχέδιο ειρήνης που, πρώτον, θα θέτει τη Δυτική Οχθη και τη Γάζα υπό νέα εντολή του ΟΗΕ για τη συγκρότηση μιας νέας Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία θα είναι σε θέση να ασκήσει εξουσία σε αυτές τις περιοχές, δεύτερον, να προβλέπει τη σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων, όπως την προέβλεπε το σχέδιο Κλίντον και τρίτον, θα βάζει αμερικανικές ή ΝΑΤΟικές δυνάμεις να εξασφαλίζουν την εφαρμογή της συμφωνίας». (Τόμας Φρίντμαν ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ - ΝΕΑ).

Καθεστώς κατοχής: «Ο Αριέλ Σαρόν προωθεί το αρχικό σχέδιό του, της κατάλυσης της Παλαιστινιακής Αρχής και της εξόντωσης της ηγεσίας της παλαιστινιακής αντίστασης, με τη σύλληψη χιλιάδων στελεχών της, παραλλήλως με την ουσιαστική επανεπιβολή καθεστώτος κατοχής επί των Παλαιστινίων. Ευελπιστεί ότι διά της γραμμής αυτής θα καθυποτάξει και θα εξανδραποδίσει τους Παλαιστίνιους για μερικά χρόνια». (Από το κύριο άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

Τάξη του αίματος και του τρόμου: «Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο δυτικός Τύπος πίστεψε και πρόβαλε ως ειρηνευτική την αποστολή του Κόλιν Πάουελ στη Μέση Ανατολή και προεξοφλούσε την επιτυχία της. Η ισχυρότερη δύναμη και μόνον αυτή, κατά την κρατούσα αντίληψη, μπορεί να τηρήσει την παγκόσμια τάξη, όπως άλλοτε οι αυτοκρατορίες. Είναι η γνωστή τάξη του αίματος και του τρόμου». (Από το άρθρο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

Κατέστρεψαν την οικονομία: «Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times ο Ερυθρός Σταυρός, η Παγκόσμια Τράπεζα και το Γραφείο Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συμφωνούν, σε εμπιστευτική τους έκθεση, ότι ο ισραηλινός στρατός έχει καταστρέψει με τις επιχειρήσεις του στη Δυτική Οχθη την οικονομία και την υποδομή των Παλαιστινίων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι ζημίες της δημόσιας υποδομής ξεπερνούν τα 700 εκατομμύρια δολάρια». (Από τα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ