ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 2002
Σελ. /40
«ΘεσσαλοΝΙΚΗ - Τώρα»
Για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού

Σε συνεδρίαση της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας συμμετείχε ο υποψήφιος δήμαρχος Αγάπιος Σαχίνης

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Αγάπιος Σαχίνης

Eurokinissi

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Αγάπιος Σαχίνης
Τον πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού που παίζει η Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (ΕΠΣΜ), υπογράμμισε ο υποψήφιος δήμαρχος Αγάπιος Σαχίνης, που επικεφαλής κλιμακίου της δημοτικής παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ - Τώρα» επισκέφθηκε τα γραφεία της Ενωσης και παρακολούθησε τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Καταθέτοντας τις σκέψεις του, όσον αφορά τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, σημείωσε ότι η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης αδιαφόρησε εντελώς για την αξιοποίηση των ελεύθερων χώρων που ανήκουν στο δήμο προκειμένου να δημιουργηθούν χώροι άθλησης για τους νέους. Επίσης, αντί να συμπαρασταθεί στο μεγάλο έργο που κάνει η Ενωση, αγνόησε τις προτάσεις της και δεν της στάθηκε αρωγός. «Το ενδιαφέρον της διοίκησης του δήμου περιορίζεται στην απονομή μεταλλείων που αισίως το προηγούμενο έτος έφθασε τον αριθμό των 2.000!», σημείωσε ο Αγ. Σαχίνης. Τέλος, πρότεινε η δημοτική αρχή να σταθεί δίπλα στην Ενωση, προκειμένου αυτή να αναλάβει την πρωτοβουλία της συνάντησης ερασιτεχνικών ομάδων από όλες τις βαλκανικές χώρες.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Δ. Ψωμιάδης, συμφωνώντας με την πρόταση αυτή, δήλωσε ότι μέσα στα σχέδια της ΕΠΣΜ είναι η διοργάνωση τουρνουά ποδοσφαίρου με ερασιτεχνικές ομάδες από τις βαλκανικές χώρες που θα γίνονται κάθε Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. «Θέλουμε να δείξουμε με αυτούς τους αγώνες ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να γίνει γέφυρα φιλίας και αλληλογνωριμίας των βαλκανικών λαών», πρόσθεσε. Κατά τ' άλλα, ο πρόεδρος και τα άλλα μέλη του ΔΣ της Ενωσης σημείωσαν ότι τόσο ο Δήμος Θεσσαλονίκης όσο και η Νομαρχία αδιαφόρησαν για τους χώρους που υπέδειξε η ΕΠΣΜ και δεν έκαναν το παραμικρό για την αξιοποίησή τους ώστε τα παιδιά να έχουν γήπεδα για να παίζουν. «Αυτή την ώρα στον τομέα του ερασιτεχνικού αθλητισμού τα πράγματα είναι τραγικά», πρόσθεσαν. «Τα παιδιά στην Τούμπα παίζουν ποδόσφαιρο στα τσιμέντα και στο κέντρο στα πεζοδρόμια, ενώ ξεντύνονται στα αυτοκίνητα. Στην Ξηροκρήνη ένα γηπεδάκι εξυπηρετεί 10 ομάδες».


ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ
Η Ιωάννα Λαζάρου υποψήφια δήμαρχος

Η Ιωάννα Λαζάρου θα είναι η υποψήφια δήμαρχος της Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης στους Αγίους Θεοδώρους.

Σε εκδήλωση που έγινε το περασμένο Σάββατο, στους Αγίους Θεοδώρους, η Ιωάννα Λαζάρου, αφού αναφέρθηκε στο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που ισχύει στην ΤΑ, στην κριτική της προς την υπάρχουσα Δημοτική Αρχή σημείωσε ότι όλα αυτά τα χρόνια κινήθηκε σε αυτό το πλαίσιο. Οπως προκύπτει από τις αποφάσεις που έλαβαν υπογράμμισε η Ι. Λαζάρου, σκοπός τους ήταν να ιδιωτικοποιηθούν και να ξεπουληθούν τα πάντα (Πράθι, Πευκάκια) να μεταβληθεί ο δήμος σε φορομπηχτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό (αύξηση 100% των δημοτικών τελών), να καταχρεωθούμε όλοι και οι επόμενες γενιές, με τη λήψη δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με υψηλό επιτόκιο τα οποία κατασπαταλήθηκαν χωρίς να γίνουν έργα, να επιδειχτεί δουλική συμπεριφορά και άνευ όρων παράδοση στα κελεύσματα του μεγάλου κεφαλαίου της περιοχής (συναίνεση στην επέκταση της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ) κ.ά.

Τέλος, κάλεσε το λαό της περιοχής να αντισταθεί και να αντιπαρατεθεί σε αυτή τη λογική, να καταδικάσει τους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ώστε να αναδειχτεί δημοτική αρχή που θα ενώνει το λαό και τη νεολαία και θα μάχεται, θα αγωνίζεται να διεκδικεί για το λαό, μαζί με το λαό.


Ο Παν. Ροδάς υποψήφιος στη Θάσο

Παρουσία πλήθους κατοίκων από όλες τις κοινότητες της Θάσου, που κατέκλυσαν τη μεγάλη αίθουσα, έγινε στα Λιμενάρια, την Κυριακή 14 του Απρίλη, η ανακήρυξη του Παναγιώτη Ροδά ως υποψήφιου δημάρχου Θάσου.

Στην εκδήλωση μίλησαν αρκετοί πολιτικοί και κοινωνικοί παράγοντες του νησιού για την ανάγκη εκλογής ενός Δημοτικού Συμβουλίου, που θα αγωνίζεται μαζί με το λαό για τη λύση των πολλών και πιεστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί.

Την πρόταση για τον Παναγιώτη Ροδά έκανε ο Δημήτρης Βακρατσάς, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Θάσου, πρώην υποψήφιος δήμαρχος της Δημοτικής Αγωνιστικής Ενότητας Θάσου. Η υποψηφιότητα του Παν. Ροδά υποστηρίζεται από το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ, καθώς και πολλούς ανένταχτους πολίτες του νησιού που εκτιμούν την αγωνιστική του στάση και συμφωνούν με το πρόγραμμα της ΔΑΕΘ. Ο Παν. Ροδάς είναι στέλεχος του ΚΚΕ. Διατέλεσε πρόεδρος της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Καβάλας, κοινοτικός σύμβουλος Καλλιρράχης Θάσου και σε πολλές περιπτώσεις ήταν υποψήφιος βουλευτής.


Ερώτηση:

- Ποιες οι συνέπειες από τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του κράτους στην ΤΑ, στο όνομα της «αποκέντρωσης»;

Απάντηση:

Αρμοδιότητες που ανατίθενται στην ΤΑ είναι η δυνατότητα να εισπράττει και να διαχειρίζεται φόρους (φορολογική εξουσία), κατασταλτικές δράσεις (Δημοτική Αστυνομία), επιβάλλοντάς της να συμμετάσχει στη γιγάντωση των κατασταλτικών μηχανισμών ενάντια στο λαϊκό κίνημα, αρμοδιότητες τομέων Παιδείας, Υγείας, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για τη διάσπαση του δημόσιου ενιαίου χαρακτήρα τους. Η ΤΑ έχει τη δυνατότητα να ιδρύει και να λειτουργεί Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), παρέχοντας υποτυπώδη τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση, δηλαδή δεξιότητες για απασχολήσιμους, αλλά και Πανεπιστήμια, ανοίγοντας το δρόμο στην ιδιωτικοποίησή τους.

Επίσης, συμμετέχει στη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου, (νηπιαγωγεία - δημοτικά), με ενίσχυση, υποτίθεται, του σχολικού προγράμματος με πρόσθετες «δεξιότητες», δηλαδή αυτές που χρειάζεται η «οικονομία της αγοράς». Αλλά συμμετέχει και στα σχολεία με διευρυμένο ωράριο, με πρόγραμμα, που καθορίζεται από την ΤΑ σε συνεργασία με τους συλλόγους γονιών. Τους εκπαιδευτικούς τους πληρώνουν οι γονείς.

Ετοιμάζονται να μεταφέρουν, επίσης, αρμοδιότητες του κράτους σε τομείς Υγείας, (π.χ. δημοτικά ιατρεία, Ψυχική Υγεία και πρόγραμμα «Ψυχαργώ», που δημιουργούν ξενώνες για ψυχικά ασθενείς), Πρόνοιας (π.χ. κρατικοί παιδικοί σταθμοί).


Η μεταφορά αρμοδιοτήτων γίνεται χωρίς τη θεσμοθετημένη μεταφορά πόρων. Τα χρήματα που δίνονται δεν επαρκούν για την εύρυθμη υλοποίηση αυτών των αρμοδιοτήτων, ούτε, πολύ περισσότερο, για την ανάπτυξή τους για την ικανοποίηση νέων αναγκών.

Η ΤΑ καλλιεργεί τη συνείδηση στους εργαζομένους ότι για να έχουν κάποια κοινωνική υπηρεσία πρέπει να ξαναπληρώσουν, και τους υποχρεώνει να το κάνουν.

Επίσης, χρησιμοποιείται η ΤΑ ως μηχανισμός για την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων με την εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ), που στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας, δημιουργούν τοπικά προγράμματα, μέσω δημοτικών επιχειρήσεων και με ιδιώτες, στα οποία οι εργαζόμενοι αμείβονται κάτω από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας, με ελαστικά ωράρια ή με μερική απασχόληση, κάποτε και χωρίς ασφάλιση κλπ.

Ταυτόχρονα, το κράτος επιβάλλει κανόνες για τη λειτουργία και κυρίως για την άσκηση της πολιτικής της ΤΑ, της ασκεί ολοένα και πιο αυστηρό έλεγχο στη δράση της. Αυτή η διαδικασία βοηθά την κεντρική εξουσία να μεταθέτει τις δικές της ευθύνες, για τη μη ικανοποίηση μεγάλων λαϊκών προβλημάτων, στην ΤΑ. Αποπροσανατολίζει για το ποιος έχει την ευθύνη και υποβαθμίζει τις διεκδικήσεις σε τοπικό επίπεδο, ενώ μετατρέπει τους εκλεγμένους σε μάνατζερ, λογιστές, διαχειριστές.

Παράλληλα, ενισχύονται οι μηχανισμοί ελέγχου της ΤΑ από το κράτος.

Ηδη η Περιφέρεια αποτελεί έναν αναβαθμισμένο κυβερνητικό μηχανισμό συγκεντρωτικής εξουσίας προς τα κατώτερα όργανα, με σκοπό τον περιορισμό του πεδίου δράσης της ΤΑ, της συμμετοχής ή της έκφρασης γνώμης, τη διόγκωση της κρατικής παρέμβασης στην ΤΑ, ώστε αυτή να εφαρμόζει χωρίς παρεκκλίσεις το πλαίσιο και την πολιτική που έχει θεσπιστεί γι' αυτήν.

Σ' αυτά τα πλαίσια ελέγχου και εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής, οι προϋπολογισμοί της ΤΑ, ιδιαίτερα της Νομαρχιακής, πρέπει να υπηρετούν τους στόχους και τις προτεραιότητες του Κρατικού Προϋπολογισμού ακόμη και να συντάσσονται με την ίδια μορφή με αυτόν.

Το τεχνικό πρόγραμμα επενδύσεων είναι ενταγμένο στις προτεραιότητες του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και στις «επιλεξιμότητες», που καθορίζει η ΕΕ.

Ο έλεγχος των πράξεων της ΤΑ γίνεται από διορισμένες από τον ΓΓ Περιφέρειας επιτροπές και καταργήθηκε η δυνατότητα προσφυγής κατά των αποφάσεων του Περιφερειάρχη.

Ολ' αυτά δημιουργούν το ασφυκτικό πλαίσιο δράσης της σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, γι' αυτό χρειάζονται τοπικές αρχές που να το αντιπαλεύουν, μαζί με το λαϊκό κίνημα, προκειμένου να δημιουργούν προϋποθέσεις για να λύνουν προβλήματα σε όφελος του λαού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ