ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 2002
Σελ. /40
Τα φρου φρου...

Γρηγοριάδης Κώστας

Τρία κομματικά στελέχη, δύο υπουργοί και δυο συνεργάτες του πρωθυπουργού θα αποτελούν το νέο 7μελές όργανο, με αρμοδιότητες τον πολιτικό σχεδιασμό και, ιδιαίτερα, το χειρισμό ζητημάτων επικοινωνιακής πολιτικής, που συγκρότησε ο Κ. Σημίτης.

Και δε λέμε, δίκιο έχει ο άνθρωπος απ' την πλευρά του. Οσα στελέχη του κόμματός του έχουν κάνει κριτική μέχρι σήμερα, σε διάφορες πλευρές της κυβερνητικής πολιτικής, σημείωναν κάθε φορά ότι το πρόβλημα οφειλόταν σε ζητήματα επικοινωνιακής πολιτικής... Αυτό έγινε, για παράδειγμα, με τις προτάσεις Γιαννίτση και ξανάγινε πάλι, πρόσφατα, με το φορολογικό. Είδε και απόειδε και ο Κ. Σημίτης και, παίρνοντας υπόψη του τις κριτικές αυτές, έφτιαξε και το ανάλογο όργανο.

Τώρα, πώς θα πάψουν οι συντάξεις να είναι συντάξεις πείνας, με τη χρήση επικοινωνιακών τρικ και κομπίνων, το γνωρίζουν μόνον οι μετέχοντες στο όργανο και οι εταιρίες που χρυσοπληρώνονται για να τους συμβουλεύουν. Εμείς, πάντως, είμαστε απολύτως σίγουροι ότι με τέτοιες μεθόδους ούτε τα μεροκάματα αυξάνουν, ούτε οι συντάξεις. Οπως και να την ντύσουν την πολιτική τους, όσα φρου φρου κι αν της προσθέσουν, δεν μπορούν να κρύψουν το βαθιά αντιλαϊκό της περιεχόμενο.

Προς υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ

Τι περιμένετε κ. Τσακλίδη και δώσατε παράταση κατά 12 μήνες στην προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για δάνεια στους σεισμόπληκτους της Αττικής, των οποίων τα σπίτια κρίθηκαν «κόκκινα»; Εχετε την εντύπωση ότι ήταν μικρός ο μέχρι σήμερα χρόνος των 20 μηνών και δεν έχει υποβάλει αίτηση παρά ένα μικρό μέρος των θεωρητικά δικαιούχων; `Η μήπως νομίζετε ότι θα αλλάξουν ριζικά και σαφώς προς το καλύτερο οι οικονομικές δυνατότητες των χιλιάδων αυτών οικογενειών, μέσα στον επόμενο χρόνο και, επομένως, παρά τους απαράδεκτους όρους αυτών των δανείων θα υποβάλουν τα δικαιολογητικά; Και καλά, εσείς μπορείτε, να νομίζετε ό,τι θέλετε. Γιατί δε ρωτάτε, όμως, και τους συναδέλφους σας στην κυβέρνηση, για να σας πουν ποιες είναι οι προοπτικές των μισθωτών και συνταξιούχων;

Η... κριτική της ΚΕΔΑ

Μέρα πανεργατικής απεργίας η χτεσινή και η ΚΕΔΑ τη θεώρησε κατάλληλη, για να εξαντλήσει την... αυστηρή της κριτική στην ΠΑΣΚΕ, μιλώντας για «ελιγμούς» και «όπως - όπως υπογραφή της ΕΓΣΣΕ». Λες και οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν για να υπονομεύσουν τη χτεσινή μεγάλη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό. Λες και δε στηρίζουν την αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης και δεν ξεπούλησαν την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Για να μιλήσουμε για ορισμένα μόνο από τα... κατορθώματά τους.

Φαίνεται, όμως, πως η όποια ουσιαστική κριτική είναι απαγορευμένη για την ΚΕΔΑ, αφού ξεφεύγει από το δόγμα της, περί «κοινής δράσης πάνω στο πρόβλημα». Βλέπετε, ακόμη και ο Πολυζωγόπουλος αποδέχεται, ότι το Ασφαλιστικό, το φορολογικό, η ακρίβεια κλπ, κλπ, είναι προβλήματα. Τώρα, αν θέλει την αντιμετώπισή τους, με βάση τις φιλομονοπωλιακές θέσεις της κυβέρνησης, δε φαίνεται να πολυπειράζει την ΚΕΔΑ...

Το αναπάντητο ερώτημα

Ανεβαίνουν οι προεκλογικοί τόνοι στη Γαλλία, καθώς λίγα εικοσιτετράωρα απομένουν από τις προεδρικές εκλογές, αλλά είμαστε σίγουροι, ότι το ερώτημα «υπάρχουν κι αν ναι, ποιες είναι οι ουσιαστικές διαφορές, μεταξύ των δυο βασικών διεκδικητών της προεδρίας», του γκολικού Ζακ Σιράκ και του... σοσιαλιστή Λιονέλ Ζοσπέν, θα παραμένει αναπάντητο στο μυαλό ενός σημαντικού αριθμού Γάλλων ψηφοφόρων. Η σιγουριά μας δε στηρίζεται μόνον ή κυρίως στο γεγονός, πως τα προγράμματα των δυο υποψηφίων δεν παρουσιάζουν την παραμικρή ουσιαστική διαφορά. Στηρίζεται, πρώτα και κύρια, στο γεγονός, πως οι σημερινοί «μονομάχοι» ήταν μέχρι χτες «συγκάτοικοι» στην εξουσία. Από κοινού εφάρμοσαν τις φιλομονοπωλιακές πολιτικές στο εσωτερικό της χώρας. Μαζί αποφάσισαν και έστειλαν τα γαλλικά πολεμικά αεροπλάνα να βομβαρδίσουν τη Γιουγκοσλαβία και τόσα άλλα.

Οσο και να επιχείρησαν τα γαλλικά ΜΜΕ να χειραγωγήσουν τις συνειδήσεις. Οσο και να προσπάθησαν οι δυο «μονομάχοι» να κρύψουν τα προαναφερόμενα, με θεατρινίστικες «διαφωνίες» και «λεξιμαχίες», η «συγκατοίκηση» και οι συνέπειες της πολιτικής της δεν ξεχνιέται. Και διακινδυνεύουμε την πρόβλεψη, ότι αυτό θα εκφραστεί και στο εκλογικό αποτέλεσμα. Οπως, θα εκφραστεί- δυστυχώς - και το γεγονός της ανύπαρκτης ουσιαστικά, στη γαλλική πολιτική σκηνή, πραγματικά αριστερής και φιλολαϊκής διεξόδου.

Τα παράλογα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΩΡΑΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ επέλεξε η κυβέρνηση! Ολοι όσοι απεργούσαν χτες και σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων, που αντιτίθεται στην περίφημη «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» είναι, κατά τη γνώμη της, τρελοί.

Διότι, αφού, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαππας, οι προτάσεις της κυβέρνησης ευνοούν το 58% των Ελλήνων εργαζομένων, στερείται κάθε λογικής η εναντίωση σ' αυτά τα μέτρα.

Γίνεται, όμως, να έχουμε όλοι άδικο κι ο Σημίτης με τον Πρωτόπαππα δίκιο; Γίνεται, εκεί που όλοι βλέπουμε μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις ορίων ηλικίας, να είναι σωστή η δική τους εκτίμηση, που βλέπουν ακριβώς το αντίθετο;

Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η απώλεια της ψυχραιμίας τους. Είναι κατανοητό. Ομως, καλό θα είναι να τις σκέφτονται λίγο παραπάνω σε τέτοιες περιπτώσεις τις δηλώσεις που κάνουν. Εκτίθενται...

Οσο για τη συνέχιση του «διαλόγου», που εξήγγειλε ο Χρήστος Πρωτόπαππας, μάλλον πρέπει να διευκρινίσει τι εννοεί. Γιατί ένας διάλογος χρειάζεται δυο πλευρές και, όπως πάνε τα πράγματα, μόνο για μονόλογο μπορούμε να μιλάμε.

ΑΣ ΜΗΝ ΠΟΛΥΚΟΥΡΑΖΕΤΑΙ η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομίας να μας πείσει για το νυστέρι, που θα βάλει στις περίφημες «οφ σορ» εταιρίες, που έχουν ακίνητα και κρύβουν τους πραγματικούς μετόχους τους. Τις διαθέσεις της για τέτοια θέματα τις διαπιστώσαμε.

Η μέχρι τώρα συμπεριφορά της απέναντι στα «διαπλεκόμενα» μάς έχει αποδείξει περίτρανα ότι όχι μόνο δεν αγγίζει τέτοια πράγματα με το σκεπτικό των διεθνών πρακτικών της οικονομίας, αλλά, αντίθετα, τα ενισχύει με το παραπάνω.

Μόνο στους 700 χιλιάδες μικρεμπόρους και μικροβιοτέχνες ξέρει η κυβέρνηση, να εξαντλεί την άτεγκτη τακτική της. Και το απέδειξε με τις ανέλεγκτες υποθέσεις από το 1993, συνεχίζοντας κανονικότατα τη διατήρηση του καθεστώτος ομηρίας.

Γρηγοριάδης Κώστας

Η «τρομοκρα-CIA» απειλεί το DNA μας!

Ωστε, λοιπόν, οι κύριοι που συνιστούν τον «εθνικό κορμό» προβαίνουν σε ...«πλησιάσματα» διαφόρων αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα, ώστε να προσφέρουν εκδούλεψη στις μυστικές υπηρεσίες που αλωνίζουν τη χώρα, διά της ...«ανακάλυψης «τρομοκρατών»! Και πού «ψάχνουν» να τους «ανακαλύψουν» τους «τρομοκράτες»; Οχι, φυσικά, στο εσωτερικό της αμερικάνικης πρεσβείας (πρόκειται για το εκκολαπτήριο των προβοκατόρων παντός τύπου), αλλά μεταξύ εκείνων που πολέμησαν τη χούντα, την οποία βεβαίως έστησαν στην Ελλάδα οι «αντιτρομοκράτες» Αμερικάνοι!

Αυτές είναι οι δραστηριότητες των «φυλάκων της τάξης» επί εποχής «εκσυγχρονισμού». Η καταγγελία είναι επώνυμη και σταράτη. Αραγε, ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει να πει κάτι...

***

Ωστε, λοιπόν, από το σχεδιασμό της παραγωγής «ενόχων» δε λείπουν και εκείνες οι «πληροφορίες» που επιχειρούν να τις «συλλέξουν» από υπουργούς! Η ερώτηση που τέθηκε χτες ήταν σαφής: Οι πράκτορες της CIA εκτός από τα υπόλοιπα ...«πλησιάσματα» προέβησαν σε ...«πλησίασμα» ακόμα και του υπουργού Παιδείας;

Αραγε ο κ.Ευθυμίου αντιλαμβάνεται ότι επί του προκειμένου η σιωπή δεν είναι χρυσός;...

***

Η υπόθεση «τρομοκρατία» καλά κρατεί. Το ίδιο και η αθλιότητα όσων αναζητούν τις «καταβολές της στην Αριστερά». Αλλά το κλίμα ενοχοποίησης δεν αφορά μόνο τους αριστερούς. Αφορά τους πάντες. Και όποιος κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει, τελικά, ούτε θα καταλάβει - κατά το κοινώς λεγόμενο - από πού θα του 'ρθει. Ας πάρουμε, για παράδειγμα, την περίπτωση κάποιου εντελώς «αθώου». Που σημαίνει:

α) ακόμα κι αν αυτός ο «κάποιος» δε διαδήλωνε κατά του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και επομένως δεν έχει καταγραφεί σαν «τρομοκράτης»(!) στα κιτάπια του Στέιτ Ντιπάρτμεντ,

β) ακόμα κι αν δε βρέθηκε ούτε στη Γένοβα, ούτε στην Πράγα, ούτε στο Σιάτλ και επομένως δεν αποτελεί «προκάλυμμα των τρομοκρατών»(!), όπως λέει η ΕΕ,

γ) ακόμα κι αν δεν έδωσε ποτέ οικονομική ενίσχυση ούτε για τους Παλαιστίνιους, ούτε για τους Κούρδους, και επομένως δε «χρηματοδότησε τρομοκρατικές οργανώσεις»(!), όπως λέει ο νόμος που ψήφισε προχτές κατ΄αρχήν η επιτροπή της ελληνικής Βουλής (!),

δ) ακόμα κι αν την εποχή της χούντας δεν ήταν στην αντίσταση επομένως δεν «είναι ύποπτος για τρομοκρατία»(!), όπως λένε οι κατασκευαστές των διαφόρων «λιστών» με «πιθανούς τρομοκράτες»,

αλήθεια, πώς μπορεί να είναι βέβαιος αυτός ο «αθώος» άνθρωπος ότι το DNA του είναι εξίσου... «αθώο»; Γιατί, με βάση τον «τρομονόμο» που ενέκρινε η ελληνική Βουλή υπό την εποπτεία των Αμερικανών, ακόμα και το DNA (όλων μας) τελεί «υπό εξέταση»... Γι' αυτό καλό είναι να τελούμε εν εγρηγόρσει.


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ