ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Απρίλη 2002
Σελ. /40
Η αποστολή του Κ. Πάουελ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στις ΗΠΑ επέστρεψε ο Κ. Πάουελ, μετά την πολυήμερη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή και η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ μιλά για αποτυχία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Ετσι έχουν, όμως, τα πράγματα; Πράγματι ο Κ. Πάουελ πήγε στη Μέση Ανατολή, για να πετύχει - το λιγότερο μάλιστα - την κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων;

Ας μας επιτρέψουν, όλοι όσοι γράφουν αυτές τις εκτιμήσεις, να παρατηρήσουμε ότι πέφτουν πολύ έξω. Η περιοδεία του Κ. Πάουελ είχε τους παρακάτω βασικούς στόχους και επιδιώξεις: Πρώτον, να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες, που συνεπάγονται για τα αμερικανικά συμφέροντα οι τραγικές εξελίξεις στην Παλαιστίνη και να «στηρίξει» τα φιλοαμερικανικά αραβικά καθεστώτα, τα οποία δέχονται έντονες πιέσεις από τους αντίστοιχους λαούς. Δεύτερον, να διερευνήσει τις δυνατότητες και να προετοιμάσει το έδαφος για μια βοσνιακού τύπου διέξοδο στο Παλαιστινιακό πρόβλημα, σε συνεννόηση και συνεργασία, πάντα, με τον στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ, την ηγεσία του Ισραήλ. Τρίτον, να προσθέσει και το βάρος των αμερικανικών εκβιασμών και απειλών, πάνω στις πλάτες της ευρισκόμενης σε πολύ δύσκολη θέση ηγεσίας των Παλαιστινίων. Τέταρτον, να δημιουργήσει την ψευδή εντύπωση, ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την ειρήνευση στην περιοχή, δεν εγκρίνουν τα εγκλήματα του Σαρόν, κλπ., κλπ.

Με δυο λόγια, ο Κ. Πάουελ πήγε στη Μέση Ανατολή για να προωθήσει την αμερικανική ιμπεριαλιστική πολιτική και αυτό έκανε. Το πόσο πέτυχε ή όχι, ίσως, είναι γρήγορα ακόμη να εκτιμηθεί.

Μαζική συμμετοχή τραπεζοϋπαλλήλων

Αρκετούς ξάφνιασε η μαζική συμμετοχή των τραπεζοϋπαλλήλων στη χτεσινή απεργία. Μια συμμετοχή, η οποία θα προκάλεσε, σίγουρα, δυσάρεστες σκέψεις στην ηγεσία της ΟΤΟΕ, η οποία είχε αντιταχθεί στην απεργία, στηρίζει την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης και τα προτεινόμενα απ' αυτή μέτρα για το ασφαλιστικό των τραπεζοϋπαλλήλων και προτιμά, τέλος πάντων, να ασχολείται με άλλα πράγματα, όπως η διοργάνωση ηλεκτρονικών ημερίδων, μέσω Ιντερνετ...

Οι τραπεζοϋπάλληλοι, πάντως, απέργησαν, χωρίς απόφαση της Ομοσπονδίας τους, καλυμμένοι από το ΕΚΑ στην Αθήνα και από τα υπόλοιπα Εργατικά Κέντρα στις άλλες περιοχές, κάνοντας τη σημερινή απεργία για την κλαδική Συλλογική Σύμβαση, δεύτερη μέρα απεργιακής κινητοποίησης, στην οποία συμπεριέλαβαν από μόνοι τους και το Ασφαλιστικό, με την ηγεσία της ΟΤΟΕ απούσα, να προσπαθεί να στηρίξει την αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης.

Η... αυτοκριτική του Ρ. Πρόντι

«Η Ευρώπη έπρεπε να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο, αλλά δεν το έπραξε». Η δήλωση ανήκει στον Ρομάνο Πρόντι, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δεν αφορά τη Μέση Ανατολή. Εγινε πρόσφατα, με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Βοσνία και θέλουμε να σημειώσουμε, ότι δεν περιέχει ίχνος αυτοκριτικής, παρά την εντύπωση που δίνει. Δεν εννοεί ο κ. Πρόντι, ότι κακώς η Γερμανία και η Ε.Ε. γενικότερα έπαιξαν πρωταγωνιστικό και, ταυτόχρονα, εγκληματικό ρόλο στην καλλιέργεια και συνδαύλιση των εθνικιστικών, θρησκευτικών και φυλετικών συγκρούσεων στην πρώην ΟΔ της Γιουγκοσλαβίας και στη σταδιακή διαλυση αυτής της χώρας, που είχε ξεκινήσει πριν ακομη τον εμφύλιο πόλεμο στη Βοσνία. Η μόνη ...αυτοκριτική του αφορά την αδυναμία μιας περισσότερο περισσότερο ωμής και ανοιχτής επέμβασης της ΕΕ στην πρώην Γιουγκοσλαβία και ειδικά στη Βοσνία, στα πλαίσια, πάντα, των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών με τις ΗΠΑ.

Το ίδιο, ακριβώς, νόημα έχουν και τα όσα σχετικά λέγονται τις μέρες αυτές, για την Ε.Ε. και την Μέση Ανατολή. Την αδυναμία της πρώτης να παίξει έναν αποφασιστικο ρόλο, την αναγκαιότητα ενιαίας και χειραφετημένης απο τις ΗΠΑ κοινοτικής εξωτερικής πολιτικής, κλπ, κλπ. Για το μοίρασμα των ζωνών επιρροής και εκμετάλλευσης κλαίγονται οι άνθρωποι...

Προς «ΜΕΓΚΑ»

Η χτεσινή πανεργατική απεργία και, βέβαια και οι απεργιακές συγκεντρώσεις όλης της χώρας - όπως κι αυτή της Αθήνας - δεν πραγματοποιήθηκαν από τη ΓΣΕΕ, όπως μεταδώσατε στο χτεσινό, κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων των 8. Αναρωτιόμαστε, πού οφείλεται η τόσο εξόφθαλμη και χονδροειδής διαστρέβλωση.


Οι «ταραξίες»

Δε σας αρέσουν

οι μισθοί,

«όχι» λέτε

στους νόμους,

όλο απεργίες κάνετε

και βγαίνετε

στους δρόμους,

πάντα εσείς φωνάζετε,

που είστε η βιοπάλη,

δείτε, μωρέ,

βγάζουν μιλιά

οι άλλοι, οι μεγάλοι;

* * *

Βγάζουν μιλιά

οι εφοπλιστές

ή οι βιομηχάνοι,

είδατε βρε να απεργούν

του τόπου οι σουλτάνοι;

άντε λοιπόν

σαν και αυτούς

γίνε απαθής, εργάτη

κι ας είσαι συ

ο νηστικός

κι εκείνοι

οι χορτάτοι!


Ο οίστρος

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κλιμάκωση τώρα!

Ηχηρό χαστούκι και μάλιστα το δεύτερο μέσα σε λίγες μέρες έδωσε χτες η εργατική τάξη της χώρας στους κήρυκες της υποταγής, παίρνοντας στα δικά της στιβαρά χέρια την υπόθεση του αγώνα, της μαχητικής υπεράσπισης των κεκτημένων της και της διεκδίκησης όσων της ανήκουν. Η πολύπλευρη επιτυχία της απεργιακής κινητοποίησης ανέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, επιβεβαίωσε όσους πίστεψαν και πιστεύουν σ' αυτές, όσους αγωνίζονται για να μετουσιωθεί η δυσφορία και η οργή σε συνειδητή πάλη.

Χιλιάδες εργαζόμενοι απ' άκρη σ' άκρη της χώρας αψήφησαν τους εκβιασμούς και τις απειλές. Εσπασαν την εργοδοτική τρομοκρατία. Εμειναν ανεπηρέαστοι από την κυβερνητική προπαγάνδα. Ακύρωσαν στην πράξη την απεργοσπαστική τακτική των κυβερνητικών συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ. Γύρισαν την πλάτη σε όσους τους καλούν να σκύψουν κι άλλο το κεφάλι, να υπομείνουν αγόγγυστα κι άλλα βάρη στις πλάτες τους. Και για όλους αυτούς τους λόγους η επιτυχία της χτεσινής απεργίας μετράει διπλά, μετράει περισσότερο. Ακριβώς γιατί για την αποτυχία της επιστρατεύτηκαν λυτοί και δεμένοι, όλα τα πρόσφορα μέσα, όλοι οι διαθέσιμοι μηχανισμοί.

Τίποτα όμως δεν κατάφερε να συγκρατήσει την ομόθυμη διάθεση και απόφαση των χιλιάδων απεργών και διαδηλωτών να γίνουν ασπίδα προστασίας του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, να μην επιτρέψουν την ανατροπή του. Τίποτα δε στάθηκε ικανό να καταστείλει αγωνιστικές διαθέσεις που γεννιούνται και φουντώνουν από την εφαρμοζόμενη αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική. Γιατί δεν είναι μόνο το Ασφαλιστικό. Οι χιλιάδες διαδηλωτές χτες κατέβηκαν στο δρόμο και για το φορολογικό και για το ξεπούλημα της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και για το ότι τα ισχνά εισοδήματά τους εξανεμίζονται πριν προλάβουν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες τους. Για όλα αυτά και για πολλά περισσότερα πήραν θέσεις μάχης χτες.

Το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής και όχι κάποιες πλευρές της, οδήγησε χιλιάδες στους δρόμους του αγώνα - χωρίς να παραγνωρίζουμε την πραγματικά τεράστια συμβολή των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής επιτάσσει κλιμάκωση της πάλης, άμεσα και αποτελεσματικά. Επιταγή που υπογραμμίστηκε από την επιτυχία της χτεσινής απεργίας.

Νέοι αγώνες τώρα! Αυτό είναι το μήνυμα και η απαίτηση των χιλιάδων απεργών. Στον απόηχο αυτής της απαίτησης θα συνεδριάσουν τα γενικά συμβούλια της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και καλά θα κάνουν να τη λάβουν σοβαρά υπόψη τους, να μην την αγνοήσουν. Και δε θα το κάνουν στο βαθμό που η πίεση από τα κάτω, από τους εργατοϋπαλλήλους όλης της χώρας, ενταθεί, γίνει ασφυκτική. Τότε και μόνο τότε θα αναγκαστούν να συμπλεύσουν με τις διαθέσεις των εργαζομένων. Ως τότε καμία επανάπαυση. Οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, κάθε αγωνιστής συνδικαλιστής, μπορούν εντείνοντας τη δράση τους να πραγματώσουν την πανεργατική εντολή για κλιμάκωση ΤΩΡΑ του αγώνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ