Παρασκευή 19 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η αποστολή του Κ. Πάουελ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στις ΗΠΑ επέστρεψε ο Κ. Πάουελ, μετά την πολυήμερη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή και η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ μιλά για αποτυχία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Ετσι έχουν, όμως, τα πράγματα; Πράγματι ο Κ. Πάουελ πήγε στη Μέση Ανατολή, για να πετύχει - το λιγότερο μάλιστα - την κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων;

Ας μας επιτρέψουν, όλοι όσοι γράφουν αυτές τις εκτιμήσεις, να παρατηρήσουμε ότι πέφτουν πολύ έξω. Η περιοδεία του Κ. Πάουελ είχε τους παρακάτω βασικούς στόχους και επιδιώξεις: Πρώτον, να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες, που συνεπάγονται για τα αμερικανικά συμφέροντα οι τραγικές εξελίξεις στην Παλαιστίνη και να «στηρίξει» τα φιλοαμερικανικά αραβικά καθεστώτα, τα οποία δέχονται έντονες πιέσεις από τους αντίστοιχους λαούς. Δεύτερον, να διερευνήσει τις δυνατότητες και να προετοιμάσει το έδαφος για μια βοσνιακού τύπου διέξοδο στο Παλαιστινιακό πρόβλημα, σε συνεννόηση και συνεργασία, πάντα, με τον στρατηγικό σύμμαχο των ΗΠΑ, την ηγεσία του Ισραήλ. Τρίτον, να προσθέσει και το βάρος των αμερικανικών εκβιασμών και απειλών, πάνω στις πλάτες της ευρισκόμενης σε πολύ δύσκολη θέση ηγεσίας των Παλαιστινίων. Τέταρτον, να δημιουργήσει την ψευδή εντύπωση, ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την ειρήνευση στην περιοχή, δεν εγκρίνουν τα εγκλήματα του Σαρόν, κλπ., κλπ.

Με δυο λόγια, ο Κ. Πάουελ πήγε στη Μέση Ανατολή για να προωθήσει την αμερικανική ιμπεριαλιστική πολιτική και αυτό έκανε. Το πόσο πέτυχε ή όχι, ίσως, είναι γρήγορα ακόμη να εκτιμηθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ