Παρασκευή 19 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Απολογητής της νέας τάξης

«Ο νέος αιώνας δεν επιτρέπει άλλες επιλογές», ισχυρίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ υπερασπιζόμενος τις επιλογές των ΗΠΑ και της ΕΕ

Αναμάσημα των θέσεων και επεμβάσεων των ΗΠΑ και της ΕΕ στον κόσμο και υποστήριξη της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Σημίτη, αποτέλεσαν τα όσα είπε ο Κ. Καραμανλής στη χτεσινή ομιλία του στο συνέδριο του «Εκόνομιστ». Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΝΔ εμφάνισε τις επιλογές της νέας τάξης ως σύγχρονες και αιώνιες: «Ο νέος αιώνας δεν επιτρέπει σε κανέναν άλλες επιλογές»(!), είπε αφήνοντας να διαφανεί ο δογματισμός του.

Για τη σφαγή των Παλαιστινίων ο Κ. Καραμανλής επέμεινε στην τακτική των «ίσων αποστάσεων» από θύμα και θύτη, ντύνοντάς τη με όμορφα αλλά καθόλου πειστικά λόγια περί «υπέρβασης του χτες», «καταδίκης κάθε πράξης βίας» και «επιστροφής της ειρήνης». Στο διά ταύτα, τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΗΕ και της σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή και της ΕΕ, αλλά «και οι Παλαιστίνιοι στο ανώτατο δυνατό επίπεδο εκπροσώπησης».

Αναφερόμενος στο θέμα του ευρωστρατού, ο Κ. Καραμανλής «έβγαλε λάδι» ΗΠΑ και Βρετανία για το κείμενο της Αγκυρας, ρίχνοντας όλη την ευθύνη στην Τουρκία που «αξίωσε να περιληφθούν όροι που αποκαλύπτουν ουσιαστικά όχι μόνο θέσεις, αλλά και προθέσεις αντιπαλότητας», αφού «υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις στο κείμενο που προωθήθηκαν από την Αγκυρα και αφορούν στην πρόθεσή της να απειλεί την Ελλάδα και να εκβιάζει τους εταίρους και τους συμμάχους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Επιπλέον, ορισμένα άρθρα του κειμένου της Αγκυρας «υπονομεύουν τα όσα προβλέπει η Συνθήκη της Νίκαιας» και «θα συνιστούσε αυτοχειρία» αν η Ελλάδα δεχόταν προκαταβολικά τον αποκλεισμό κάθε δυνατότητας εφαρμογής στον τομέα της ασφάλειας, της αρχής της αλληλεγγύης, αλλά και της αυτονομίας των αποφάσεών της. Το κείμενο αυτό, τόνισε, δεν μπορεί να γίνει δεκτό, από καμία ελληνική κυβέρνηση.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί άμεση λύση του πολιτικού προβλήματος, σημειώνοντας ότι το κλειδί της λύσης βρίσκεται στην Αγκυρα. Οι διακοινοτικές συνομιλίες, συνέχισε, δεν μπορεί να συνεχίζονται ούτε σαν φάρσα ούτε σαν προκάλυμμα καπνού, πίσω από το οποίο κρύβεται η πολιτική της «μη λύσης», την οποία ακολουθεί για ένα τέταρτο του αιώνα η Αγκυρα. Σημείωσε ακόμη, ότι αν και εφόσον η τουρκική πλευρά έχει αλλάξει τακτική, θα πρέπει οι διακοινοτικές συνομιλίες να αποδώσουν απτά αποτελέσματα μέχρι τον Ιούνη.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο Κ. Καραμανλής απέδωσε τα πάντα σε «εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας, που έχει τη βάση του στην οικονομική και τη γενικότερη εσωτερική κατάσταση της χώρας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε εκτενή αναφορά στην κατάσταση στα Βαλκάνια (πάντα τα ανέφερε ως Νοτιοανατολική Ευρώπη), κυρίως ως τοποτηρητής του ΕΛΚ. Το μεγάλο ζητούμενο - είπε - για την περιοχή είναι σήμερα η ενίσχυση της δημοκρατίας και της οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης. Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή η ελπίδα των χωρών της Βαλκανικής για το ευρωπαϊκό μέλλον και επανέφερε την πρότασή του για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στενότερης περιφερειακής συνεργασίας, που θα λειτουργεί ενισχυτικά στις προσπάθειες των κρατών της περιοχής να ενταχθούν στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ