ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Απρίλη 2002
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
ΠΚΣ: Ενισχυμένη σε ψήφους και ποσοστά

Αύξησε τις δυνάμεις της σε ψήφους και ποσοστά η Πανσπουδαστική στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας, στις φοιτητικές εκλογές της Τετάρτης, με τη συμμετοχή των φοιτητών στις κάλπες να συνεχίζει ανοδική πορεία των τελευταίων χρόνων. Στο σύνολο των φοιτητικών συλλόγων (21) η ΠΚΣ συγκέντρωσε 887 ψήφους και ποσοστό 15,47% (από 809 και 15,07% πέρσι αντίστοιχα).

Οι φοιτητές ανέδειξαν σε πρώτη δύναμη την Πανσπουδαστική στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών, όπου η παράταξη τριπλασίασε τις δυνάμεις της από πέρσι, ενώ διατήρησε την πρωτιά στο τμήμα Χημικών Μηχανικών, με ποσοστό 30%.

Ξεχώρισαν τα αποτελέσματα στο τμήμα Αρχιτεκτόνων, όπου η ΠΚΣ αναδείχτηκε σε δεύτερη δύναμη, διπλασιάζοντας τις δυνάμεις της και στο τμήμα Φιλοσοφίας, επίσης δεύτερη δύναμη, οκταπλασιάζοντας τις περσινές δυνάμεις της σε ψήφους!

Σημαντική αύξηση σε ψήφους και σε ποσοστά εμφάνισε η Πανσπουδαστική στο ΤΕΙ της Πάτρας. Για μεγάλη νίκη μιλάνε τα μέλη και οι φίλοι της παράταξης, καθώς κατακτήθηκε και δεύτερη έδρα στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΣΕΥΠ, ενώ η αύξηση του ποσοστού κατά 4,7% δηλώνει τις μεγάλες δυνατότητες της παράταξης. Ολα αυτά βέβαια δε θα είχαν συμβεί αν η παρέμβαση της ΠΚΣ δεν είχε αναπτυχθεί σε όλα τα τμήματα και αν δεν είχαν πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη αντιστάσεων. Με την ψήφο τους οι σπουδαστές έδωσαν μια βροντερή απάντηση σε αυτούς που θέλουν το σπουδαστικό κίνημα στο γύψο (ΠΑΣΠ - ΔΑΠ) και σε αυτούς που με γνωστές πλέον τακτικές θέλουν να αποπροσανατολίσουν τους σπουδαστές, κρύβοντας τον πραγματικό ένοχο για την κατάσταση στα ΤΕΙ.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
Ισχυρός πόλος αντίστασης

Σε πόλο αντίστασης όλο και μεγαλύτερου τμήματος των φοιτητών ενάντια στις αντιδραστικές επιλογές της κυβέρνησης και της ΕΕ, σε μοναδικό αγωνιστικό φορέα διεκδίκησης της σύγχρονης εκπαίδευσης με βάση τις ανάγκες του λαού και της κοινωνίας, αναδεικνύεται η ΠΚΣ στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Με αύξηση του ποσοστού της κατά 1,3%, συγκέντρωσε το 19,76% στο Πανεπιστήμιο, ενώ δεν έλειψαν οι πρωτιές και οι σημαντικές αυξήσεις των δυνάμεών της.

Πρώτη δύναμη και φέτος στο Φυσικό, με ποσοστό 32%, ενώ την πρώτη θέση κέρδισε στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογικών με ποσοστό 46%. Σε δεύτερη δύναμη αναδείχτηκε στο Τμήμα Πληροφορικής (23,7%) στο Τμήμα Επιστημών της Τέχνης (25%) και στο Χημικό (35%).

Τα θετικά αποτελέσματα της Πανσπουδαστικής συνδικαλιστές της σχολίασαν στο «Ρ». Ο Κ. Κοκκινίδης, από το Φυσικό, σημείωσε: «Η αύξηση συμμετοχής των φοιτητών αλλά και η ενίσχυση της παράταξης αποδεικνύουν το γεγονός ότι εκτίμησαν την πρωτοπόρα δράση της ΠΚΣ, τόσο ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές επιλογές της κυβέρνησης και της ΕΕ όσο και στην πάλη για τα ειδικά ζητήματα της σχολής. Η ΠΚΣ συνέβαλε στην ενεργοποίηση του συλλόγου και στην πάλη των φοιτητών». Η Β. Λαζάνη, από το τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, τόνισε τη συνεχή δράση της παράταξης για την ενημέρωση των φοιτητών, αλλά και την ολοκληρωμένη πρόταση διεκδίκησης που πρότεινε σε αντίθεση με τις άλλες παρατάξεις που στηρίζουν την αντιεκπεδευτική πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ.

Πρώτη δύναμη για 2η συνεχή χρονιά η ΠΚΣ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με 24,1% όπως δηλώνουν φοιτητές - μέλη της, έδρεψε καρπούς γιατί πρωτοστάτησε τόσο στα ειδικά όσο και στα γενικότερα προβλήματα του πανεπιστημίου. Ταυτόχρονα έφερε σε επαφή τους φοιτητικούς συλλόγους με μαζικούς φορείς της Κέρκυρας. Από καλύτερες θέσεις προχωράει η ΠΚΣ και στα ΤΕΙ με σημαντική αύξηση 4,14% στα Γιάννενα και στο Μεσολόγγι.

Πλούσια μαθητική δραστηριότητα

Εκθεση φωτογραφίας, συναυλίες, θεατρικά δρώμενα, συζητήσεις για θέματα που απασχολούν τη νεολαία είναι οι πρωτοβουλίες που παίρνουν οι μαθητές γι' αυτό το Σαββατοκύριακο στον Πειραιά και στο Περιστέρι.

Η αρχή έγινε πέρσι και τώρα δίνεται η συνέχεια. Ετσι, σήμερα Σάββατο, ξεκινά και το 2ο Μαθητικό Πολιτιστικό Διήμερο της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά. Το πρόγραμμα ξεκινά στις 6.30 το απόγευμα με συζήτηση για τα ναρκωτικά. Θα ακολουθήσει θεατρικό και στη συνέχεια θα γίνουν συναυλίες με μαθητικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα. Τη δεύτερη μέρα, την Κυριακή, οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 10 το πρωί με αγώνες μπάσκετ, ενώ στις 7 το απόγευμα θα υπάρχει θεατρικό. Το διήμερο θα κλείσει με συναυλίες από μαθητικά ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

Σήμερα θα πραγματοποιηθεί επίσης, μαθητική συναυλία αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Τη συναυλία διοργανώνει το 13ο ΕΛ Πειραιά και θα γίνει στο χώρο του σχολείου τους στις 7 το απόγευμα.

«Σεργιάνι στις γειτονιές της πόλης μας από τη δεκαετία του '20 μέχρι σήμερα. Τα ήθη, τα έθιμα, οι αγώνες του λαού μας», είναι το θέμα της έκθεσης φωτογραφίας που ξεκινά σήμερα με πρωτοβουλία των μαθητών του 10ου ΕΛ Περιστερίου και θα ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή. Η έκθεση φωτογραφίας θα φιλοξενηθεί στο Δημαρχείο Περιστερίου και θα λειτουργήσει την πρώτη μέρα από τις 11 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και τη δεύτερη από τις 9 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι. Σήμερα, μάλιστα έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί μια ειδική εκδήλωση, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στο Λουτράκι το 1ο, 2ο, 3ο, 4ο Ενιαίο Λύκειο, 1ο και 2ο ΤΕΕ Λ διοργανώνουν εκδήλωση ενάντια στα ναρκωτικά σήμερα Σάββατο 20 Απρίλη στα Περιβολάκια, στην κεντρική πλατεία της Κορίνθου.

Ημερίδα στην Καρδίτσα

Ημερίδα με θέμα «Σχολείο κοινωνικής διαπαιδαγώγησης - Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση: Αναγκαιότητα του σήμερα και του αύριο», οργανώνει η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ αύριο Κυριακή 21 του Απρίλη, στις 10.30 πμ, στην αίθουσα του ΕΒΕΚ (Ηρώων Πολυτεχνείου 3) στην Καρδίτσα. Η ημερίδα αποτελεί συνέχεια και αποκορύφωμα των δραστηριοτήτων της ΝΕ. Προέκυψε από το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τη σφαιρική γνώση των απόψεων του ΚΚΕ για τα ζητήματα Παιδείας.

Στη διάρκεια της ημερίδας θα παρουσιαστούν οι εισηγήσεις του Γ. Χαρίτου, μέλους της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ: «Ενιαίο Δωδεκάχρονο Σχολείο», και της Ελένης Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνης του Τμήματος Παιδείας του ΚΚΕ: «Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση».

Θα γίνουν παρεμβάσεις από φορείς της πόλης (Δήμο, ΕΛΜΕ, Σύλλογο Δασκάλων, Ενωση Γονέων, Σύλλογο Γυναικών κλπ.) με αναφορές και στα τοπικά προβλήματα.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΕΙ
Απεργούν τη Δευτέρα

...εκτός από το ΤΕΙ Αθήνας

Σε 24ωρη απεργία προχωρά τη Δευτέρα 22 Απρίλη το εκπαιδευτικό προσωπικό των ΤΕΙ με θεσμικά και οικονομικά αιτήματα. Η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ) των ΤΕΙ έχει, ήδη, εξαγγείλει 24ωρη απεργία και για τις 17 Μάη, οπότε και εκδικάζονται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσφυγές των εκπαιδευτικών κατά του νόμου 2916/01, της ψευτο-«ανωτατοποίησης».

Ωστόσο, το ΤΕΙ Αθήνας τη Δευτέρα θα λειτουργήσει κανονικά και θα γίνουν μαθήματα, ενώ οι εκπαιδευτικοί του αποφάσισαν να συμμετάσχουν με τη μορφή ψηφίσματος στην κινητοποίηση. Εάν δεν κάνει κινήσεις το υπουργείο που να υλοποιεί τις δεσμεύσεις του, οι εκπαιδευτικοί του ΤΕΙ Αθήνας σκοπεύουν να αναστείλουν στις 17 Μάη τη λειτουργία του Ιδρύματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ