ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
«Μόνο γενοκτονία μπορεί να χαρακτηριστεί»

Ο Στρ.Κόρακας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, περιγράφει συγκλονιστικές εικόνες από την επίσκεψή του στην Τζενίν

Ομαδικοί τάφοι στην Τζενίν

Associated Press

Ομαδικοί τάφοι στην Τζενίν
Τα παλαιστινιακά εδάφη επισκέπτεται, από τη Δευτέρα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας. Συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, Αχμέντ Κορέι ή Αμπού Αλά, ο οποίος του διατύπωσε, για άλλη μια φορά, το δίκαιο αίτημα για τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Αίτημα αυτονόητο, όπως σημείωσε ο Αμπού Αλά, για όλους εκτός από τον Σαρόν.

Ο Στρατής Κόρακας, που επισκέφθηκε και την πόλη Τζενίν, διαβεβαίωσε τους Παλαιστίνιους συνομιλητές του ότι το ΚΚΕ, σύσσωμος ο ελληνικός λαός, θα συνεχίσει και θα αυξήσει την έμπρακτη αλληλεγγύη του με όλες τις μορφές και τους τρόπους, ενώ θα κάνει ό,τι μπορεί για να συγκεντρωθεί υλική και φαρμακευτική υποστήριξη στον θαρραλέο και ανυπότακτο λαό, πράγμα που ήδη πράττουν εργατικές και φιλειρηνικές οργανώσεις. Επισήμανε, επίσης, ότι είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρο το αίτημα για διάλυση των εποικισμών, που αποτελούν και πρόσχημα για την ισραηλινή κατοχή.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του «902», ο Στρατής Κόρακας μετέφερε μερικές από τις συγκλονιστικές εικόνες που αντίκρισε στην Τζενίν:

«Βλέπουμε χαλάσματα. Ο κόσμος πέφτει πάνω μας και μας λέει ότι οι δικοί τους είναι χαμένοι κάτω από τα χαλάσματα. Ηρθε ένας 35χρονος άνθρωπος και μας είπε ότι ο αδελφός του βρισκόταν σε ένα σπίτι που βομβαρδίστηκε και βρίσκεται ακόμα κάτω νεκρός. Και μετά λέει το Ισραήλ ότι καταπολεμά την τρομοκρατία και προωθεί την ασφάλεια. Είναι φανερό ότι μόνο γενοκτονία μπορεί να χαρακτηριστεί.

Ο Σαρόν θέλει ή να τους διώξει τους Παλαιστινίους από τον τόπο τους, από τη γη τους ή να τους εξοντώσει. Ας όψονται οι αίτιοι και ας χαίρονται για το έγκλημά τους. Είναι τραγική κατάσταση, διαβαίνουμε στους δρόμους και βλέπουμε μόνο χαλάσματα. Μια γυναίκα πριν από λίγο, καθισμένη σε μια τεράστια τρύπα, που πριν ήταν το σπίτι της, με τα παιδιά της, μας είπε ότι ο Μπους έδωσε το "πράσινο φως" στον Σαρόν.

Ο παλαιστινιακός λαός αντιστέκεται. Πρέπει όλοι να νιώσουμε περισσότερο υπεύθυνοι και να κάνουμε κάτι περισσότερο γι' αυτόν το λαό. Αλλά αυτά που βλέπουμε εδώ είναι πραγματικά απίστευτα. Είναι απίστευτο με πόσο μίσος προσπαθούν να εξοντώσουν ένα λαό και για ποιο λόγο. Και, βέβαια, το ερώτημα, που πρέπει πάντα να θέτουμε: Ποιοι στηρίζουν το Ισραήλ, ποιοι το οπλίζουν. Ξέρουμε ότι κάθε μέρα οι ΗΠΑ δίνουν στο Ισραήλ 10 εκατ. δολάρια. Κάθε μέρα, κάθε μέρα, το ίδιο από την πλευρά των εξοπλισμών. Το ίδιο κάνει και η ΕΕ.

Ο ηγέτης της Φατάχ, μας είπε ότι ο Σαρόν δεν είχε το δικαίωμα να τον συλλάβει και μας ζήτησε κάτι να κάνουμε παραπάνω για να αφεθεί ελεύθερος. Ας τα ακούσει αυτά ο κ. Παπανδρέου, αν τα ακούει, και αν έχει τη στοιχειώδη ευαισθησία, ας ζητήσει και να σταματήσει το έγκλημα και να δοθεί λύση. Ο πρόεδρος του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, μας είπε ότι φοβάται από στιγμή σε στιγμή ότι θα υπάρξει επίθεση κατά του κτιρίου που βρίσκεται ο Αραφάτ και ο κίνδυνος να τον σκοτώσουν είναι άμεσος. Είπε ακόμη ότι, αν ακόμη τολμήσουν να ακουμπήσουν τον Γιάσερ Αραφάτ, αυτό θα είναι πραγματικά ένα πολύ μεγάλο λάθος που θα κάνουν, γιατί ο Αραφάτ δεν είναι ο οποιοσδήποτε, αλλά ο εκλεγμένος ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, του παλαιστινιακού λαού και, κατά συνέπεια, θα υποστούν τις συνέπειες.

Είμαστε σε ένα ύψωμα και βλέπουμε μπροστά μας όλο τον καταυλισμό κατεστραμμένο. Είναι αδύνατο να περιγραφούν αυτά που ακούσαμε, αυτά που βλέπουμε εδώ. Η μυρωδιά είναι πολύ έντονη. Ορισμένα πτώματα είδαμε. Αλλα είναι ακόμα θαμμένα, είδαμε τανκς, είδαμε πάνοπλους Ισραηλινούς.

Η εικόνα είναι πολύ χειρότερη από σεισμό. Δεν μπορεί να γίνει τέτοιου είδους καταστροφή με το σεισμό. Ανθρωποι έκαναν αυτό το έγκλημα».

Ελληνοτουρκική «εκδρομή» στα ερείπια της Παλαιστίνης

Την ίδια στιγμή που ο Ρ. Ντενκτάς κάνει λόγο για προσάρτηση των Κατεχομένων στην Τουρκία και οι Αμερικανοί υπονομεύουν το χρονοδιάγραμμα των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, συνεχίζει να προσφέρει στην Αγκυρα εχέγγυα καλής συμπεριφοράς, συμμετέχοντας σε συμβολικές κινήσεις αμφιβόλου σημασίας με τον Τούρκο ομόλογό του στη Μέση Ανατολή.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, αφού είχαν την υπομονή να περιμένουν το Ισραήλ να ολοκληρώσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις και να χαλαρώσει τον κλοιό γύρω από τον Γ. Αραφάτ, ετοιμάζονται να... φωτογραφηθούν στα ερείπια.

Οπως ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Π. Μπεγλίτης, οι Γ. Παπανδρέου και Ι. Τζεμ θα συναντηθούν αύριο με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Γ. Αραφάτ, στη Ραμάλα και στη συνέχεια θα συναντηθούν στο Τελ Αβίβ με τον πρωθυπουργό Α. Σαρόν και τον υπουργό Εξωτερικών Σ. Πέρες.

«Πολύ σημαντική σε συμβολικό επίπεδο» χαρακτήρισε την επίσκεψη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Πρωτόπαππας. Ως προς τις προσδοκίες που έχει η κυβέρνηση γι' αυτή την κοινή ελληνοτουρκική κίνηση, ο υπουργός Τύπου σημείωσε: «Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Δύο χώρες που -- όπως γνωρίζετε -- έχουν περάσει από πολλές και δύσκολες φάσεις, εχθρότητας και αντιπαλότητας, οι οποίες προσπαθούν να βρουν κοινή γλώσσα για να συνεννοηθούν πάνω στις διαφορές τους και που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν συνθήκες ειρήνης και ομαλότητας στην περιοχή, αναλαμβάνουν, με την επίσκεψη των δύο υπουργών Εξωτερικών στη φλεγόμενη περιοχή της Μ. Ανατολής, μια κοινή πρωτοβουλία στην κατεύθυνση υλοποίησης των αποφάσεων του ΟΗΕ. Και αυτό είναι ιδιαίτερα και συμβολικά σημαντικό».

Τηλεφωνική συνομιλία με Κόφι Ανάν

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με τον οποίο συζήτησε τις εξελίξεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Κ. Ανάν χαρακτήρισε θετική κίνηση την κοινή πρωτοβουλία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας να επισκεφθούν το Ισραήλ και τα παλαιστινιακά εδάφη, τονίζοντας ότι μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των ειρηνευτικών προσπαθειών.

Παράλληλα, ενημέρωσε τον υπουργό Εξωτερικών για την απόφαση του ΟΗΕ να συστήσει επιτροπή που θα διερευνήσει τις καταγγελίες για τα τραγικά γεγονότα στην παλαιστινιακή πόλη Τζενίν.

Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην κατάσταση που επικρατεί στον ανθρωπιστικό τομέα και τον ενημέρωσε για τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στις παλαιστινιακές περιοχές αλλά και για την προστασία του ναού της Γεννήσεως, στη Βηθλεέμ, στην οποία η Αθήνα προσδίδει ιδιαίτερη σημασία.

Ο Ι. Τζεμ

«Η Τουρκία, μέσω του κ. Παπανδρέου, θα οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ενωση στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk. Οπως είπε ο Ι. Τζεμ, θα υπάρξει συνάντηση «με τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης, Γιάσερ Αραφάτ, τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, και, ενδεχομένως, με τον πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν». Ο Τούρκος υπουργός επισήμανε ότι «εκπρόσωποι της ΕΕ δεν κατάφεραν μέχρι σήμερα να συναντηθούν με τον Αραφάτ», και πρόσθεσε ότι «κατά μία έννοια, η Τουρκία θα οδηγήσει μέσω του κ. Παπανδρέου την ΕΕ στη Μέση Ανατολή». Ο Ι. Τζεμ είπε επίσης ότι «ο κόσμος και ιδιαίτερα η ΕΕ έχουν δει με την εν λόγω πρωτοβουλία ότι η προσπάθεια αυτή γίνεται μαζί με την Τουρκία, πράγμα που θα προσφέρει μεγάλο όφελος για το κύρος της Τουρκίας» και τόνισε ότι «θα είναι μήνυμα ειρήνης οι επαφές που θα έχουν στο Ισραήλ οι υπουργοί Εξωτερικών δύο χωρών, οι οποίες έχουν ξεκινήσει διαδικασία διαλόγου, παρότι έχουν μεταξύ τους άλυτα προβλήματα».

Στην Τζενίν συντροφιά με τον... Τζεμ!

«

Μέγιστη συμβολική αξία» έχει η κοινή παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας στην κατεχόμενη Παλαιστίνη, ανακοίνωσε χτες η ελληνική κυβέρνηση. Πράγματι: Καλύτερη συντροφιά δε θα μπορούσε να έχει ο κ. Παπανδρέου επισκεπτόμενος τα Κατεχόμενα στη Μέση Ανατολή. Αλλωστε ποιος μπορεί καλύτερα από τον κ. Τζεμ, ποιος άλλος μπορεί καλύτερα από το καθεστώς της Αγκυρας, να εκπροσωπήσει το σεβασμό στο δικαίωμα ενός λαού να ζει ελεύθερος και αξιοπρεπής. Πρώτοι από όλους το γνωρίζουν οι Κούρδοι. Οπως και οι Αρμένιοι...

***

Καλύτερη συντροφιά δε θα μπορούσε να έχει ο κ. Παπανδρέου πηγαίνοντας στην κατεχόμενη Παλαιστίνη. Ποιος μπορεί να αμφιβάλει ότι ο κ. Τζεμ, ποιος μπορεί να αμφιβάλει ότι το καθεστώς της Αγκυρας, εκπροσωπούν με τον καλύτερο τρόπο το σεβασμό στο δικαίωμα της ελευθερίας και της εθνικής κυριαρχίας απέναντι σε μια τρίτη χώρα; Πρώτοι από όλους το γνωρίζουν οι Κύπριοι...

***

Καλύτερη συντροφιά δε θα μπορούσε να έχει ο κ. Παπανδρέου πηγαίνοντας στην Παλαιστίνη. Αλήθεια, τη στιγμή που ο καταυλισμός της Τζενίν αναδίδει ακόμα την οσμή του θανάτου και της θηριωδίας, ποιος μπορεί καλύτερα από τον κ. Τζεμ, ποιος μπορεί καλύτερα από το καθεστώς της Αγκυρας, να εκπροσωπήσει το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα; Περί τούτου δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη από τα όσα συμβαίνουν στα «λευκά κελιά» της Τουρκίας. Ηδη οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 90...

***

Ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται σήμερα στην Παλαιστίνη συντροφιά με τον Τζεμ. Ο Τζεμ, ο εκπρόσωπος του «Αττίλα», των εγκληματιών στα «λευκά κελιά», των εκκαθαρίσεων στα κουρδικά χωριά, αφού ο κ. Παπανδρέου του άνοιξε το ΕΑΤ - ΕΣΑ για να κάνει εκθέσεις φωτογραφίας, τώρα περιφέρεται ξανά αλά μπρατσέτα με τον κ. Παπανδρέου στον μαρτυρικό τόπο της Παλαιστίνης, με το διαβατήριο της απενοχοποίησης του τουρκικού καθεστώτος «σφραγισμένο» από την ελληνική κυβέρνηση!

Πράγματι, ο συμβολισμός είναι ιδιαίτερος. Ο συμβολισμός αναδεικνύει ότι αυτοί που μας κυβερνούν δεν έχουν αίσθηση ούτε του μέτρου, ούτε της ιστορίας.


Ν. Μπ.

Εκδηλώσεις συμπαράστασης τις επόμενες μέρες

Συνεχίζονται στην Αθήνα, καθώς και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, οι εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Συγκεκριμένα:

  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Ηρακλείου διοργανώνει εκδήλωση στην πλατεία Ηλεκτρικού Σταθμού, την Πέμπτη 25 Απρίλη στις 7.00 μ.μ. με ομιλητή τον αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ Ν. Φωτιάδη.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ταύρου το Σάββατο 27 Απρίλη, με τη συνδρομή των μαθητών του 1ου και 2ου Γυμνασίου Ταύρου θα κάνουν οικονομική εξόρμηση για ενίσχυση των Παλαιστινίων.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ν. Φιλαδελφείας, την Κυριακή 28 Απρίλη, διοργανώνει εκδήλωση στην πλατεία Κέρκυρας - στις εργατικές πολυκατοικίες - στις 6.30 μ.μ. με ομιλητές τον Δ. Καλτσώνη, μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, και εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Παροικίας. Θα ακολουθήσει συναυλία.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ταύρου διοργανώνει εκδήλωση στην πλατεία Ατταλείας στις 6.00 μ.μ. Θα ακολουθήσει πικετοφορία - λαμπαδηδρομία στους δρόμους της πόλης.
  • Οι Επιτροπές Ειρήνης Εξαρχείων - Νεάπολης, Γκύζη, Κολωνακίου, Αμπελοκήπων, καθώς και η ΠΕΑΕΑ των περιοχών αυτών, η ΟΓΕ και άλλοι μαζικοί φορείς διοργανώνουν στις 25 Απρίλη στις 7.00 μ.μ. στο πάρκο Παναθήναια (Λεωφ. Αλεξάνδρας) συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστών του Ισραήλ με την πλήρη κάλυψη των ΗΠΑ και της ΕΕ ενάντια στο λαό της Παλαιστίνης.
  • Εκδήλωση - διαμαρτυρία διοργανώνει την Πέμπτη, 25 Απρίλη, στις 7.00 μ.μ., στην κεντρική πλατεία του Ηρακλείου, η Επιτροπή Ειρήνης Ηρακλείου.

Ψήφισμα καταδίκης της σφαγής του παλαιστινιακού λαού από το στρατό του Ισραήλ με τις ευλογίες των ΗΠΑ και την ανοχή της ΕΕ εξέδωσε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

ΠΑΤΡΑ
Κινητοποίηση αλληλεγγύης

Το δικό του κρίκο στην αλυσίδα των κινητοποιήσεων αλληλεγγύης στον αγώνα των Παλαιστινίων, πρόσθεσε ο λαός της Πάτρας, σε ένα μαζικό συλλαλητήριο που έγινε χτες το βράδυ στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Πλήθος κόσμου, εργάτες, φοιτητές, επαγγελματίες, άνθρωποι του Πνεύματος, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Αντιπολεμικής Επιτροπής Αχαΐας κι έδωσαν τη δική τους οργισμένη απάντηση στην κυβέρνηση του Ισραήλ και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που τη στηρίζουν.

Με μια τεράστια παλαιστινιακή σημαία στην κεφαλή της πορείας, οι διαδηλωτές φωνάζοντας αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, απαίτησαν, τον άμεσο τερματισμό του δολοφονικού πολέμου που άρχισε το Ισραήλ και την ικανοποίηση του αιτήματος των παλαιστινίων για δική τους ανεξάρτητη πατρίδα.

Λίγο νωρίτερα, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, όπου έγινε η συγκέντρωση, ο πρόξενος της Παλαιστίνης Μοχάμεντ Αμπού Ασαμπέτ, από το βήμα τόνισε πως η Ιντιφάντα του παλαιστινιακού λαού σε συνδυασμό με την αλληλεγγύη των λαών του κόσμου θα καταλήξει νικηφόρα κι ευχαρίστησε τον ελληνικό λαό για την αμέριστη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα τους.

ΣΑΜΟΣ
Συμπαράσταση στον παλαιστινιακό λαό

Καταδίκη της γενοκτονίας, τερματισμό της Κατοχής, ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα για τον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους. Να σταματήσει η ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή. Να τερματιστεί άμεσα η ομηρία του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ.

Αυτά πρόταξαν στο ψήφισμα που εξέδωσαν στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, που διοργάνωσαν οι φορείς της Σάμου στο κλειστό γυμναστήριο Βαθέος με πρωτοβουλία της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών, το περασμένο Σάββατο, όπου χαιρέτισε ως εκπρόσωπος των Παλαιστινίων φοιτητών και η Παλαιστίνια φοιτήτρια Τζενίν Αλτουνσί.

Την κεντρική ομιλία έκανε η Αγγελική Βαλεοντή - Δεμερτζή, πρόεδρος της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών και υποψήφια δήμαρχος Δ. Βαθέος, και ο Π. Σοφιανός, εκπρόσωπος της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης. Χαιρετισμό απηύθυναν πολλοί δημοτικοί και άλλοι παράγοντες του νησιού.

Ακολούθησε συναυλία με τα μουσικά σχήματα, των Γιάννη Λουλουργά και Μαν. Βουλαρίνου και το συγκρότημα ΝΕΜΕΣΙΣ. Στην εκδήλωση συγκεντρώθηκε οικονομική βοήθεια 1.107 ευρώ για τη στήριξη των Παλαιστίνιων φοιτητών στην Ελλάδα.

Οι μαθητές

Με μία συμβολική κίνηση μαθητές από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία μαζί με αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ και της ΟΙΕΛΕ, εξέφρασαν χτες τη συμπαράστασή τους στο λαό της Παλαιστίνης. Αφιέρωσαν δύο από τα βραβεία των περιφερειακών μαθητικών καλλιτεχνικών αγώνων της Αττικής, στους Παλαιστίνιους μαθητές, παραδίνοντάς τα στον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Αθήνα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ