ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΗΜΟΣ ΒΥΡΩΝΑ
Στην ίδια δυναμική πορεία με δήμαρχο τον Ν. Ρογκάκο

Στην κατάμεστη από δημότες αίθουσα του κινηματογράφου «Λουίζα» ο νυν δήμαρχος και η Ενωτική Παμβυρωνιώτικη Δημοτική Κίνηση ζήτησαν την ανανέωση της λαϊκής εντολής για μια νέα θητεία στο Δήμο

Ο Νίκος Ρογκάκος
Ο Νίκος Ρογκάκος
«Με εγγύηση τα έργα μας, συνεχίζουμε την ίδια δυναμική πορεία». Με αυτό το σύνθημα, στο κατάμεστο δημοτικό θέατρο - κινηματογράφο «Λουίζα», στο Βύρωνα, ανανεώθηκε, προχτές το απόγευμα, η εντολή των Βυρωνιωτών στον Δήμαρχό τους Νίκο Ρογκάκο και την παράταξη Ενωτική Παμβυρωνιώτικη Δημοτική Κίνηση, να διεκδικήσουν εκ νέου τη δημαρχία της πόλης. Από νωρίς, η αίθουσα είχε γεμίσει ασφυκτικά και πολλοί ήταν αυτοί που παρέμειναν αναγκαστικά συγκεντρωμένοι έξω από το κτίριο.

Οι δημότες του Βύρωνα, έστειλαν, το πρώτο αγωνιστικό μήνυμα: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει στο κέντρο της τον εργαζόμενο άνθρωπο, του χεριού και του πνεύματος. Κάτι που έχει κατακτήσει ο Δήμος Βύρωνα τα τελευταία οκτώ χρόνια. Και για το λόγο αυτό, ο δήμαρχος Ρογκάκος, πραγματοποίησε κάλεσμα πλατιάς ενότητας, σημειώνοντας ότι «δεν έχουν χρώματα τα προβλήματα των ανθρώπων».

Ο Γ. Μαντάς, πανεπιστημιακός, ανοίγοντας την εκδήλωση, έδωσε το στίγμα: «Εμπιστευόμαστε τους εργαζόμενους στο Δήμο και στη Δημοτική Επιχείρηση. Είναι, άλλωστε, πάγια θέση μας, να είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης». Συνέχισε, αναπτύσσοντας τα έργα που έχει πραγματοποιήσει η Δημοτική Αρχή, τα περασμένα χρόνια: Για τη νεολαία, το μαζικό λαϊκό Αθλητισμό, τον Πολιτισμό, την τρίτη ηλικία, την Παιδεία, την Ειρήνη.

Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας του δημάρχου και εκ νέου υποψήφιου Ν. Ρογκάκου, το λόγο πήρε ο Χρ. Σκεπετάρης, μέλος της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ, ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξη του κόμματος στον Ν. Ρογκάκο, επισημαίνοντας πως η από κοινού αυτή προσπάθεια - για την αντιμετώπιση της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας που έχει εξαπολυθεί σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων - έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια.

Κατάμεστη η αίθουσα του δημοτικού κινηματογράφου από Βυρωνιώτες, αρκετοί οι συγκεντρωμένοι και έξω από το κτίριο
Κατάμεστη η αίθουσα του δημοτικού κινηματογράφου από Βυρωνιώτες, αρκετοί οι συγκεντρωμένοι και έξω από το κτίριο
Ο Β. Φραγκίσκος θα συνεργαστεί στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, με το συνδυασμό Ενωτική Παμβυρωνιώτικη Δημοτική Κίνηση, την Κίνηση - όπως είπε - «που ένωσε όλους τους Βυρωνιώτες». Τέλος, μίλησε ο Στ. Αλεβιζόπουλος, ο οποίος θα είναι υποψήφιος με το συνδυασμό του Ν. Ρογκάκου, μιας και η πόλη, «είχε, έχει και θα έχει δήμαρχο», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

Στο κέντρο της προσοχής ο άνθρωπος

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Βύρωνα, Ν. Ρογκάκος, σημείωσε ότι η «Ενωτική Παμβυρωνιώτικη Δημοτική Κίνηση» δεν ανέχεται τον «πονηρό ρόλο που προσπαθούν κάποιοι να προσδώσουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση». Συμπλήρωσε πως ο ρόλος της ΤΑ είναι μεν να υπηρετήσει τα δευτερεύοντα τοπικά ζητήματα, αλλά και τα μεγάλα, «τα οποία δεν πιστεύουμε ότι κάποιοι σοφοί θα μας τα λύσουν. Εμείς πιστεύουμε ότι η ατομική σκέψη, ενταγμένη στη συλλογική προσπάθεια ξεπερνά και τους μεγαλύτερους σοφούς». Ο δήμαρχος κατέληξε στο σημείο αυτό: «Θέλουμε μια ΤΑ που να έχει στο κέντρο της προσοχής της τον εργαζόμενο, τον συνταξιούχο, τη νεολαία, τον άνεργο».

Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο δήμαρχος σημείωσε ότι η ΤΑ δεν είναι ανεξάρτητη και ότι «είναι ανώμαλο να αποφασίζουν οι κεντρικοί φορείς για την τοπική κοινωνία, όταν δεν την έχουν ποτέ επισκεφτεί, δεν ξέρουν κατά πού πέφτει. Λειτουργεί μια λογική ότι κάποιοι είναι θεόσταλτοι κάθε φορά, για να μας σώσουν». Ακολούθως, ο Ν. Ρογκάκος, απαντώντας στη «λάσπη» συνυποψηφίων του για τα δικαστήρια στα οποία έχει «συρθεί», τόνισε: «Ο δήμαρχος δεν μπορεί να είναι υποχωρησίας. Γιατί αν είναι υποχωρησίας, μόνο καρεκλοκένταυρος μπορεί να είναι και να υπηρετεί το τομάρι του». Συμπλήρωσε πως η «Ενωτική Παμβυρωνιώτικη Δημοτική Κίνηση» δεν πρόκειται να μεταφέρει τη λάσπη, ενώ στηλίτευσε την «προσπάθεια να εκπορθήσουν έναν δήμαρχο που είναι πετυχημένος».

Κάλεσμα ενότητας

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες του δήμου, ο Ν. Ρογκάκος υπογράμμισε το έργο που έγινε ιδιαίτερα στον τομέα του πολιτισμού, του αθλητισμού, στα θέματα ειρήνης και νεολαίας. Συγκεκριμένα, σημείωσε τη λειτουργία του Πολυατρείου, την τοποθέτηση φυλάκων στα σχολεία, «με κατοχυρωμένες θέσεις εργασίας, από ανέργους», τα πολιτιστικά φεστιβάλ. «Η ΤΑ πρέπει να κάνει όπλο τον πολιτισμό ενάντια στην ισοπέδωση της παγκοσμιοποίησης», είπε ο Ν. Ρογκάκος. Ενώ στη συνέχεια, σημείωσε πως το κολυμβητήριο που δρομολογείται στα νταμάρια «θα γίνει, μαζί με συνεδριακό κέντρο, ρεστοράν και αναψυκτήρια και θα είναι το καλύτερο της Ελλάδας».

Ακολούθως ο Ν. Ρογκάκος τόνισε για τα οικονομικά του δήμου: «Λένε ότι ο δήμος χρωστά. Η ΤΑ δεν είναι και δεν μπορεί να είναι επιχείρηση». Κλείνοντας την ομιλία του, ο υποψήφιος και νυν δήμαρχος απηύθυνε κάλεσμα ενότητας, «για να πάμε όσο μπορούμε, στο μέλλον μαζί». Ζήτησε από τους Βυρωνιώτες να ψάχνουν. «Τα παπαγαλάκια, μπορεί να λειτουργούν στο χρηματιστήριο, αλλά όχι στην κοινωνία», δήλωσε χαρακτηριστικά για τη λάσπη που εξαπολύουν διάφοροι αντίπαλοί του, για τους οποίους είπε: «Να προσέξουμε πως εκτιθέμεθα ο καθένας μας. Εύχομαι σιδερένια υγεία και καλή επιτυχία στη βάση της αναβαθμισμένης αντιπαράθεσης σε επίπεδο διακηρύξεων».

Ο Ν. Ρογκάκος κατέληξε, λέγοντας: «Στην υπόθεση της εξυπηρέτησης του δημότη είμαι αποφασισμένος να δώσω την ψυχή και το σώμα μου».

Στην εκδήλωση ανακήρυξης της υποψηφιότητας του Ν. Ρογκάκου, παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής το Δ. Κατσανάκο μέλος της ΚΕ, η πλειοψηφία των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και οι αντιδήμαρχοί του, τα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων του Δήμου, δεκάδες φορείς και σύλλογοι της περιοχής, αθλητικοί σύλλογοι, ο Σύλλογος Εργαζομένων Δ. Βύρωνα, Αντιστασιακές Οργανώσεις, αντιπρόσωποι της Α' βάθμιας και Β' βάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και πλήθος αγωνιστών και προσωπικοτήτων της πόλης.

Απαραίτητη διόρθωση

Στο χτεσινό φύλλο του «Ριζοσπάστη» και στο ρεπορτάζ στη σελίδα 16 που αφορούσε στην ανακήρυξη της Κατερίνας Μπασούκου σε υποψήφια δήμαρχο Λυκόβρυσης εκ παραδρομής δεν αναφέρθηκε ότι στην εκδήλωση παραβρίσκονταν πολυμελής αντιπροσωπεία της Βορειοδυτικής Αχτίδας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, καθώς και της ΚΟΒ Λυκόβρυσης του Κόμματος.

Εκδηλώσεις νομαρχιακών παρατάξεων
  • ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Σε ανοιχτή συγκέντρωση, σήμερα Τετάρτη στις 7.30 μ.μ., στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βόλου, θα γίνει η ανακήρυξη της υποψηφιότητας του Αποστόλη Νάνου για τη Νομαρχία της Μαγνησίας.

  • ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗ

Η ΝΑΣ Δυτ. Αττικής προσκαλεί σε συγκέντρωση σήμερα Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ. στη Λέσχη Πολιτισμού (Πάγκαλου 56) στην Ελευσίνα, όπου θα συζητηθούν οι θέσεις της ΝΑΣ για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στη Δυτική Αττική και η πρόταση για υποψήφιο νομάρχη.

  • ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Η ΝΑΣ Κορινθίας διοργανώνει συγκέντρωση σήμερα Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ. στον κινηματογράφο «Λαΐς» της Κορίνθου με θέματα: Απολογισμός δράσης, διαμόρφωση διακήρυξης για τις επερχόμενες εκλογές και ανακήρυξη του υποψήφιου νομάρχη.

  • ΚΕΡΚΥΡΑ

Ανακήρυξη του υποψηφίου νομάρχη της ΝΑΣ Κέρκυρας, απολογισμός δράσης, προγραμματισμός και εκλογή γραμματείας γίνεται σήμερα Τετάρτη στις 8 μ.μ. στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου της Κέρκυρας.

  • ΤΡΙΚΑΛΑ

Σε εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη 25 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ. στο κέντρο «Φρούριο», θα γίνει η ανακήρυξη ως υποψήφιου νομάρχη Τρικάλων, με το συνδυασμό της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, του Γιώργου Παπασίμου.

  • ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Ανοιχτή εκδήλωση, στην οποία θα παρουσιαστεί η υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μπούτα για τη Νομαρχία Καρδίτσας, διοργανώνει την Κυριακή 28 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στο «Παυσίλυπο» η ΝΑΣ Καρδίτσας.

O Π. Καπαρέλης υποψήφιος στον Πύργο

O Πέτρος Καπαρέλης, οικονομολόγος, θα είναι ο υποψήφιος δήμαρχος της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΔΑΣ) Πύργου, στις εκλογές του Οκτώβρη.

Η επίσημη ανακήρυξή του έγινε προχτές, Δευτέρα, στο Δημαρχείο του Πύργου, παρουσία πλήθους κόσμου, από τον μέχρι πρότινος επικεφαλής της παράταξης, Πέτρο Γιάνναρο.

Ο Πέτρος Γιάνναρος στην ομιλία του σημείωσε πως «ως ΔΑΣ Πύργου παλεύουμε για μια ΤΑ με το λαό για το λαό. Αντίπαλοί μας είναι τα προβλήματα, οι πολιτικές που τα γεννούν και τα αναπαράγουν καθώς και τα πρόσωπα που τις υπηρετούν, που καλλιεργούν αυταπάτες για να περνά αυτή η πολιτική πιο ανώδυνα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σωρεία προβλημάτων που ταλανίζουν την πόλη του Πύργου εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και της παθητικής στάσης της δημοτικής αρχής, που αντί να εναντιωθεί στο αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που έχει επιβληθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δέχεται να αναλάβει το ρόλο του υποχείριου της κυβερνητικής εξουσίας.

«Η ΔΑΣ -- κατέληξε ο ομιλητής -- θα συγκροτήσει ένα πλατύ ριζοσπαστικό ψηφοδέλτιο που θα εκπροσωπεί όλα τα κοινωνικά στρώματα της πόλης, που με την τίμια και ειλικρινή συνεργασία πρωτοπόρων συμπολιτών μας, ανεξάρτητα από το κόμμα που ανήκουν, αλλά που θα συμφωνούν στην ανάπτυξη και προκοπή της πόλης μας, που θα συμφωνούν στην ενεργοποίηση και όχι στον παροπλισμό του λαϊκού παράγοντα, θα εκφράσουν τη διάθεση απεγκλωβισμού των λαϊκών μαζών από την πολιτική του νεοφιλελευθερισμού. Η ΤΑ έχει ρόλο και λόγο, δεν είναι ούτε ουδέτερη, ούτε αμέτοχη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ