ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2002
Πλήθος πρωτοβουλιών για την οργάνωση του ταξικού γιορτασμού

«Τη Μεγάλη Τετάρτη δε θα δουλέψει κανείς», αποφασίζουν το ένα μετά το άλλο τα συνδικάτα.

Χαρακτηριστικά πανεργατικού συναγερμού και ολομέτωπης ταξικής αντιπαράθεσης αποκτά ο φετινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς. Με όλα τα κεντρικά μέτωπα ανοιχτά (Ασφαλιστικό, Μισθολογικό, Φορολογικό, Υγεία) και εκφρασμένη την επιδίωξη κυβέρνησης και βιομηχάνων να μετατρέψουν τη γιορτή της εργατικής τάξης σε γιορτή των λουλουδιών (με μετάθεση της αργίας την Τρίτη 7 Μάη), οι εργαζόμενοι, μέσα από τα ταξικά συνδικάτα, παίρνουν την υπόθεση του γιορτασμού στα χέρια τους και οργανώνουν πολύμορφα τη δράση τους, ώστε την 1η Μάη, τη Μεγάλη Τετάρτη, να γίνει μια καθαρόαιμη πανεργατική απεργία με όλα εκείνα τα ενωτικά ταξικά χαρακτηριστικά που αρμόζουν στην Πρωτομαγιά.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) έχει δώσει, ήδη, το σύνθημα του φετινού γιορτασμού: Αγωνιστική απάντηση στους σφαγείς των λαών και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Εργατική αντεπίθεση κόντρα στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.

Το ΠΑΜΕ έχει ορίσει ως χώρο της κεντρικής απεργιακής συγκέντρωσης το Σύνταγμα, απ' όπου στη συνέχεια θα γίνει πορεία προς τις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, πλήθος συνδικαλιστικοί φορείς σ' όλη τη χώρα παίρνουν ειδικές αποφάσεις για την οργάνωση της πρωτομαγιάτικης απεργίας κανονικά τη Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μάη. Δίνουν έτσι και μία πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση, που, καθ' υπόδειξη των εργοδοτών, αποφάσισε τη μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς την Τρίτη μετά το Πάσχα, με στόχο την υπονόμευση του ταξικού απεργιακού χαρακτήρα της Πρωτομαγιάς και την εξυπηρέτηση της οικονομίας της ελεύθερης αγοράς του κεφαλαίου.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους εργαζόμενους, τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις Συντονιστικές Επιτροπές, σε κάθε πόλη, σε ολόκληρη τη χώρα, να πάρουν πρωτοβουλίες, που στο περιεχόμενό τους να αποτυπώνουν τον αγωνιστικό, ταξικό και ενωτικό γιορτασμό της 1ης Μάη. Να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις αντιλαϊκές πολιτικές κυβέρνησης - ΕΕ, στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, αλλά και στη στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που καλλιεργεί την ψευδαίσθηση της ταξικής συνεργασίας.

Στα πλαίσια αυτά, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν στον ενωτικό ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, επισημαίνοντας ότι η 1η Μάη είναι «μέρα διεκδίκησης των αιτημάτων της εργατικής τάξης».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης για μετάθεση της αργίας της Πρωτομαγιάς και καλεί τους οικοδόμους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης στο Σύνταγμα, καθώς και στις εκδηλώσεις και στάσεις εργασίας που θα γίνουν για την προετοιμασία της Πρωτομαγιάς: Δευτέρα 29 Απρίλη: Πιάτσα Δημαρχείου (6 π.μ. - 6.30 π.μ.), Χαλάνδρι στην Αττική Οδό - Δουκίσσης Πλακεντίας (7.30 π.μ. - 8.30 π.μ.), Ολυμπιακό Χωριό (12.30 μ.μ. - 2.30 μ.μ.), Ζεφύρι στην «Παντεχνική» (7.30 π.μ. - 8.30 π.μ.), Μαρκόπουλο (11 π.μ. - 12 μ.), «Χίλτον» (11 π.μ. - 12 μ.). Τρίτη 30 Απρίλη: Μετρό Μοναστηράκι (7 π.μ. - 8 π.μ.), Μετρό Ηλιούπολη (11 π.μ. - 12 μ.), Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Γαλάτσι (7.30 π.μ. - 8.30 π.μ.), ΑΒΑΞ, Αττική Οδός, Θριάσιο (7.30 π.μ. - 8.30 π.μ.), Δυτική Περιφερειακή Υμηττού (7.30 π.μ. - 8.30 π.μ.), Δημοσιογραφικό Χωριό (7.30 π.μ. - 8.30 π.μ.).

Ειδική απόφαση για 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά, συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση, που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 10.30 το πρωί, στην πλατεία Συντάγματος και μέτρα για την περιφρούρηση της απεργίας, πήρε και η διοίκηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, απαντώντας ευθέως στην πρόκληση των μεγαλεμπόρων, που αξιώνουν να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά εκείνη τη μέρα.

Στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, το ΠΑΜΕ, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τους εργαζόμενους της πόλης σε ενωτικό, ταξικό, αγωνιστικό γιορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, για να δοθεί απάντηση στους σφαγείς των λαών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, για να εκφραστεί η αντίθεση της εργατικής τάξης στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για να προβληθούν δυναμικά οι διεκδικήσεις των εργαζομένων. Οι γιορταστικές εκδηλώσεις της εργατικής Πρωτομαγιάς ξεκινούν την Τρίτη, 30 Απρίλη, στις 7 μ.μ. με ειδική εκδήλωση αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους και κορυφώνονται την Τετάρτη 1η Μάη με την απεργιακή συγκέντρωση, στις 10 το πρωί, στο άγαλμα του Βενιζέλου. Για την καλύτερη προετοιμασία και οργάνωση του αγωνιστικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, το ΠΑΜΕ οργανώνει πλατιά σύσκεψη συνδικαλιστών και εκπροσώπων σωματείων, σήμερα στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο.

Θεσσαλία

Στη Λάρισα, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, που έχει πάρει απόφαση για απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 1η Μάη, καλεί τους εργαζόμενους της Λάρισας να πάρουν μαζικά και δυναμικά μέρος. Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου για την προετοιμασία του αγωνιστικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς.

Επίσης, στο Βόλο πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Μαγνησίας. Θέμα, η οργάνωση της απεργιακής πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης, που θα γίνει στην πλατεία Δημαρχείου, στις 10 το πρωί.

Στην Καρδίτσα, το Εργατικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους στην απεργιακή συγκέντρωση τη Μ. Τετάρτη, στις 10 το πρωί, έξω από το γραφεία του, ύστερα από ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

Στερεά Ελλάδα - Εύβοια

Στη Φωκίδα, με απόφαση του Εργατικού Κέντρου, ο ταξικός γιορτασμός θα γίνει στην πλατεία Λαού της Αμφισσας στις 10.30 π.μ., ενώ αύριο συνεδριάζει το ΔΣ του ΕΚ για την καλύτερη οργάνωση της δράσης.

Στην Εύβοια, έγινε χθες σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών για την επιτυχία της απεργίας και της απεργιακής συγκέντρωσης που θα πραγματοποιηθεί στα αγάλματα της Αντίστασης, στην παραλία της Χαλκίδας στις 10.30 π.μ.

Ακόμα, στο Αλιβέρι, τα Σωματεία Οικοδόμων και ΒΙΟΜΕΚ καλούν τα σωματεία ΑΓΕΤ, Εβιέσκ και ΑΗΣ ΔΕΗ σε σύσκεψη αύριο Πέμπτη 25 Απρίλη (στο Εργατικό Κέντρο και ώρα 7 μ.μ.) για την οργάνωση της πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης, που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο, στις 10.30 π.μ. Στη Φθιώτιδα, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στον ταξικό γιορτασμό της 1ης Μάη, στην πλατεία Πάρκου, στις 10.30 π.μ.

Στη Βοιωτία, το Συντονιστικό Σωματείων και Συνδικαλιστών διοργανώνει συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς, στις 10.30 π.μ.

Στη Θήβα, σωματεία και συνδικαλιστές καλούν στην απεργιακή συγκέντρωση, που θα γίνει στις 10.30 π.μ., στο πρώην Δημοτικό Καφενείο στην αρχή του πεζόδρομου.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα αποφάσεις έχουν πάρει μέχρι στιγμής:

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, που οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του την 1 Μάη και ώρα 10 π.μ.

Στην Καλαμάτα, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί τους εργαζόμενους στη συγκέντρωση που θα γίνει στην πλατεία 23ης Μαρτίου στις 10 π.μ.

Στη Μυτιλήνη, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί τους εργαζόμενους στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 1η Μάη στην πλατεία Σαπφούς και ώρα 10 π.μ.

Ακόμα, τη συμμετοχή της στην πανεργατική πρωτομαγιάτικη απεργία ανακοίνωσε και η Γενική Ομοσπονδία Προσωπικού ΔΕΗ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Η μάχη θα δοθεί και σε όλα τα γκέτο

Επί ποδός βρίσκονται και οι εργαζόμενοι του Πειραιά για την προετοιμασία της πανεργατικής Πρωτομαγιάτικης απεργίας. Οπως αποφασίστηκε χτες το βράδυ σε μαζική σύσκεψη που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει τη Μεγάλη Τετάρτη στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Κοραή, ενώ στις 10 το πρωί θα γίνει προσυγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων έξω από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου. Παράλληλα από σήμερα θα ξεκινήσουν περιοδείες και συσκέψεις, σε κάθε εργοστάσιο, βιοτεχνία και εμπορικό κατάστημα για την προετοιμασία των εργαζομένων, ενώ στόχος είναι να παρθούν αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία από τις διοικήσεις όλων των εργοστασιακών και επιχειρησιακών σωματείων. Ακόμα χτες καθορίστηκαν και οι χώροι όπου θα δοθεί μεγαλύτερο βάρος στην περιφρούρηση, όπως είναι τα εργοστάσια ΠΙΤΣΟΣ, ΚΕΡΑΝΗΣ, ΙΟΝ, οι μεταλλουργικές επιχειρήσεις και άλλα. Αποφασίστηκε ακόμα ότι παραμονή της Πρωτομαγιάς και στα πλαίσια της προετοιμασίας της απεργίας, θα γίνουν οι καθιερωμένες πλέον εκδηλώσεις στους χώρους δουλιάς, που περιλαμβάνουν στάσεις εργασίας και ομιλίες.

Οπως επισήμανε ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, πρώτος ομιλητής στη σύσκεψη, «οι δύο τελευταίες απεργίες που έγιναν στον Πειραιά, τις οποίες προετοίμασαν οι ταξικές δυνάμεις της Συντονιστικής Επιτροπής που συσπειρώνονται στις γραμμές του ΠΑΜΕ, έδειξαν ότι οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι μεγάλες. Απήργησαν χώροι που δεν απεργούσαν υπό άλλες συνθήκες. Χιλιάδες εργάτες του Πειραιά πήραν μέρος και έγιναν μαζικές συγκεντρώσεις. Τώρα τα μέτρα που πρέπει να πάρουμε θα πρέπει να είναι ακόμα πιο δραστικά, να ριχτούν ακόμα περισσότερες δυνάμεις μας στη μάχη για την καθολική πλέον συμμετοχή των εργαζομένων όλων των κλάδων σ' αυτήν την απεργία. Με όλες μας τις δυνάμεις θα αναδείξουμε το αγωνιστικό, ταξικό, ενωτικό περιεχόμενο της Πρωτομαγιάς, όμως σε καμία περίπτωση δε θα επιτρέψουμε ο γιορτασμός αυτός, αυτή η απεργία, να γίνει η "κολυμπήθρα του Σιλωάμ" για τους απεργοσπάστες της ΠΑΣΚΕ».


ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΔΕΔΥ
Δε θέλουν συντονισμό με τον ιδιωτικό τομέα

Κηρύχτηκε ομόφωνα απεργία για την Πρωτομαγιά. Παραπέμφθηκε στο Γενικό Συμβούλιο η απόφαση για τη συνέχεια του αγώνα για το Ασφαλιστικό

Φιλότιμες προσπάθειες, για να αποφύγει τον αγωνιστικό συντονισμό των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την απόκρουση των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης, καταβάλλει η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, η οποία ταυτόχρονα προσπαθεί να επιδείξει ένα αγωνιστικό προσωπείο, για να μην έρθει σε ευθεία αντίθεση με την εκφρασμένη εντολή των δημοσίων υπαλλήλων για συνέχιση του αγώνα.

Στη χτεσινή συνεδρίασή της, η ΕΕ αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη απεργίας την Πρωτομαγιά. Παράλληλα, συζητήθηκε η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα. Η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση πρότεινε την κήρυξη δύο απεργιών, μιας μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Μάη και μιας το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη. Για την πρώτη, επισήμανε ότι το Γενικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει την Παρασκευή πρέπει να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ωστόσο, πιστός στο πνεύμα και στο τύπο προηγούμενης δήλωσής του ότι δε θέλει απεργία μαζί με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα -προκειμένου να μην φέρει σε δεινή θέση την κυβέρνηση - ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος, επιδόθηκε σε ελιγμούς, ώστε να μην υπάρξει δέσμευση για την ακριβή ημερομηνία της πρώτης απεργίας. Ανάλογα αόριστος ήταν για το αν θα κηρυχτούν δυο απεργιακές κινητοποιήσεις ή μία που θα είναι 48ωρη. Ιδιαίτερα επίμονος ήταν για την ανακοίνωση της μέρας πραγματοποίησης της απεργίας στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, χωρίς να υπάρχει καμία λογική σε αυτή την κίνηση.

Με την άποψη αυτή συγκρούστηκαν οι σύμβουλοι της ΤΑΔΗΣΥ, οι οποίοι έδωσαν μάχη για τη δημιουργία των προϋποθέσεων κοινής δράσης των εργαζομένων στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, καθώς είναι μια δοκιμασμένη μέθοδος που πέρσι έφερε αποτελέσματα και ανάλογα μπορεί να λειτουργήσει και αυτή την κρίσιμη στιγμή. Αυτό το σκοπό εξυπηρέτησε και η επιμονή τους να καταληχτεί η ημερομηνία της πρώτης απεργιακής κινητοποίησης στο ΓΣ της Παρασκευής, ώστε τα υπόλοιπα συνδικάτα να μπορέσουν εάν καταστεί δυνατό να συντονιστούν. Τελικά, το όλο θέμα θα συζητηθεί εξαρχής στο Γενικό Συμβούλιο.

Ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και της γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι είναι ανεπίτρεπτο να επαναληφθεί η τακτική του προηγούμενου διαστήματος, όπου η ΑΔΕΔΥ αδράνησε για έναν περίπου μήνα και επιδόθηκε σε τακτικισμούς, για να αποτρέψει κάθε κοινή κάθοδο σε απεργία των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Ετσι αρνήθηκε να στηρίξει τις απεργίες στις 3, αλλά και στις 18 Απρίλη.

Για άλλη μια φορά θέση της ΤΑΔΗΣΥ είναι η πλήρης απόρριψη των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης, η κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και η κατάκτηση νέων, σύγχρονων δικαιωμάτων για τους δημόσιους υπάλληλους και όλους τους εργαζόμενους.

Εξάλλου, ήταν η μόνη παράταξη που ψήφισε κατά της συμμετοχής της ΑΔΕΔΥ σε έναν ακόμη στημένο «κοινωνικό διάλογο», αυτόν για το φορολογικό, ενώ οι υπόλοιπες παρατάξεις πρόθυμα συναίνεσαν στο όνομα της «ενημέρωσης» για τις προτάσεις τις κυβέρνησης.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Εκδήλωση για τον Μήτσο Παπαρήγα

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας και το Συνδικάτο Οικοδόμων, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, οργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής στον δολοφονημένο από την άρχουσα τάξη, το 1949, κομμουνιστή γραμματέα της ΓΣΕΕ Μήτσο Παπαρήγα.

Η εκδήλωση θα γίνει την Τρίτη 30 Απρίλη, στις 6.30 μ.μ, στο θέατρο «Γκλόρια» (στην οδό Ιπποκράτους). Θα γίνουν ομιλίες για τη δράση του ταξικού εργατικού κινήματος από την περίοδο των «πέτρινων χρόνων» μέχρι σήμερα και την προοπτική των αγώνων. Αναφορά στη δράση του κομμουνιστή συνδικαλιστή, απαγγελίες ποιημάτων και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με εργατικά τραγούδια.

«Σικάγο 1886. Θεσσαλονίκη 1936. Καισαριανή 1944»

Εκδήλωση του ΚΣ της ΚΝΕ αύριο, Πέμπτη, στον Περισσό

Η ματωμένη ιστορία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, αλλά και η σημασία αυτής της επετείου σήμερα, είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνει αύριο, Πέμπτη, το ΚΣ της ΚΝΕ, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ (Περισσός). Η εργατική αυτή γιορτή έχει μια μακρόχρονη ιστορία, που είναι πλούσια αγωνιστική κληρονομιά για τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης. Ετσι κάθε νέος χρειάζεται να γνωρίζει τι σημαίνει η Πρωτομαγιά, πώς συνδέονται οι αγώνες του 1886 με τον αγώνα της εργατικής τάξης σήμερα, γιατί όπως αναφέρεται - παραφράζοντας τον ποιητή - στην αφίσα - κάλεσμα της ΚΝΕ «την πιο όμορφη Πρωτομαγιά δεν την έχουμε ζήσει ακόμα».

Στην αυριανή εκδήλωση, θα μιλήσει ο παλαίμαχος συνδικαλιστής και στέλεχος του ΚΚΕ, Διαμαντής Μαυροδόγλου, θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας από παλιότερους εορτασμούς της Πρωτομαγιάς και αντίστοιχο ιστορικό αφιέρωμα, με κείμενα και σλάιτς, ενώ στο δεύτερο μέρος της η εκδήλωση θα περιλαμβάνει εργατικά τραγούδια από το Στέφανο Ψαραδάκο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ