Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΔΕΔΥ
Δε θέλουν συντονισμό με τον ιδιωτικό τομέα

Κηρύχτηκε ομόφωνα απεργία για την Πρωτομαγιά. Παραπέμφθηκε στο Γενικό Συμβούλιο η απόφαση για τη συνέχεια του αγώνα για το Ασφαλιστικό

Φιλότιμες προσπάθειες, για να αποφύγει τον αγωνιστικό συντονισμό των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την απόκρουση των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης, καταβάλλει η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, η οποία ταυτόχρονα προσπαθεί να επιδείξει ένα αγωνιστικό προσωπείο, για να μην έρθει σε ευθεία αντίθεση με την εκφρασμένη εντολή των δημοσίων υπαλλήλων για συνέχιση του αγώνα.

Στη χτεσινή συνεδρίασή της, η ΕΕ αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη απεργίας την Πρωτομαγιά. Παράλληλα, συζητήθηκε η συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα. Η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση πρότεινε την κήρυξη δύο απεργιών, μιας μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Μάη και μιας το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη. Για την πρώτη, επισήμανε ότι το Γενικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει την Παρασκευή πρέπει να ορίσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ωστόσο, πιστός στο πνεύμα και στο τύπο προηγούμενης δήλωσής του ότι δε θέλει απεργία μαζί με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα -προκειμένου να μην φέρει σε δεινή θέση την κυβέρνηση - ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σ. Παπασπύρος, επιδόθηκε σε ελιγμούς, ώστε να μην υπάρξει δέσμευση για την ακριβή ημερομηνία της πρώτης απεργίας. Ανάλογα αόριστος ήταν για το αν θα κηρυχτούν δυο απεργιακές κινητοποιήσεις ή μία που θα είναι 48ωρη. Ιδιαίτερα επίμονος ήταν για την ανακοίνωση της μέρας πραγματοποίησης της απεργίας στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, χωρίς να υπάρχει καμία λογική σε αυτή την κίνηση.

Με την άποψη αυτή συγκρούστηκαν οι σύμβουλοι της ΤΑΔΗΣΥ, οι οποίοι έδωσαν μάχη για τη δημιουργία των προϋποθέσεων κοινής δράσης των εργαζομένων στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα, καθώς είναι μια δοκιμασμένη μέθοδος που πέρσι έφερε αποτελέσματα και ανάλογα μπορεί να λειτουργήσει και αυτή την κρίσιμη στιγμή. Αυτό το σκοπό εξυπηρέτησε και η επιμονή τους να καταληχτεί η ημερομηνία της πρώτης απεργιακής κινητοποίησης στο ΓΣ της Παρασκευής, ώστε τα υπόλοιπα συνδικάτα να μπορέσουν εάν καταστεί δυνατό να συντονιστούν. Τελικά, το όλο θέμα θα συζητηθεί εξαρχής στο Γενικό Συμβούλιο.

Ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και της γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι είναι ανεπίτρεπτο να επαναληφθεί η τακτική του προηγούμενου διαστήματος, όπου η ΑΔΕΔΥ αδράνησε για έναν περίπου μήνα και επιδόθηκε σε τακτικισμούς, για να αποτρέψει κάθε κοινή κάθοδο σε απεργία των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Ετσι αρνήθηκε να στηρίξει τις απεργίες στις 3, αλλά και στις 18 Απρίλη.

Για άλλη μια φορά θέση της ΤΑΔΗΣΥ είναι η πλήρης απόρριψη των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης, η κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και η κατάκτηση νέων, σύγχρονων δικαιωμάτων για τους δημόσιους υπάλληλους και όλους τους εργαζόμενους.

Εξάλλου, ήταν η μόνη παράταξη που ψήφισε κατά της συμμετοχής της ΑΔΕΔΥ σε έναν ακόμη στημένο «κοινωνικό διάλογο», αυτόν για το φορολογικό, ενώ οι υπόλοιπες παρατάξεις πρόθυμα συναίνεσαν στο όνομα της «ενημέρωσης» για τις προτάσεις τις κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ