Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Εχουν εντολή να αποφασίσουν αγωνιστικά

Συνέρχεται σήμερα το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ

Από παλιότερη πανεργατική απεργία για την Κοινωνική Ασφάλιση στη Θεσσαλονίκη

Avaton

Από παλιότερη πανεργατική απεργία για την Κοινωνική Ασφάλιση στη Θεσσαλονίκη
«Κλιμάκωση του αγώνα με προκήρυξη πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας στο τέλος Μάη. Συνέχιση πολύμορφων αγωνιστικών κινητοποιήσεων και μέσα στον Ιούνη». Αυτή είναι η μόνη απόφαση που έχει δικαίωμα να πάρει σήμερα το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ για να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ανταποκριθεί στην ξεκάθαρη εντολή που έδωσαν οι εργαζόμενοι μέσα από τις δύο μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στις 3 και 18 Απρίλη.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ συνέρχεται σε μία κρίσιμη στιγμή για να εξετάσει τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, καθώς η κυβέρνηση προχωρά ολοταχώς στη διαμόρφωση του τελικού κειμένου που θα αποτελέσει και το νομοσχέδιο, το οποίο θα προωθήσει για ψήφιση μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Ηδη από προχτές, ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας απέστειλε προς τις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ και στις εργοδοτικές οργανώσεις έγγραφο στο οποίο περιγράφεται το σύνολο των αντιασφαλιστικών ανατροπών, οι οποίες όπως λέει «προέκυψαν μέσα από τη διαδικασία του κοινωνικού διαλόγου».

Και αυτό το έγγραφο επιβεβαιώνει ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με μια συνολική επίθεση, ότι και το νέο πακέτο συνεχίζει και ενισχύει το ξήλωμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που προώθησε η ΝΔ την περίοδο 1990-1992.

Τα μέτρα της κυβέρνησης βάζουν στο στόχαστρο όλους τους εργαζόμενους, καθώς αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για άνδρες και γυναίκες, ενώ όσοι συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα καταδικάζονται σε μείωση των συντάξεων. Μέσω αυτών μειώνονται ακόμα οι ήδη υποβαθμισμένες συντάξεις και επιφέρεται αποφασιστικό χτύπημα στα βαρέα και ανθυγιεινά. Η εφαρμογή κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση, η καταλήστευση των αποθεματικών των ταμείων από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, η ενίσχυση του χρηματιστηριακού τζόγου με τα χρήματα των εργαζομένων, η αποσύνδεση της επικουρικής σύνταξης από το συντάξιμο μισθό, η ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων, με στόχο τη χειροτέρευση και την προς τα κάτω εξίσωση των ασφαλισμένων, είναι μόνο ορισμένα «άνθη του κακού» που φυτεύει η κυβέρνηση στο θερμοκήπιο της αντιασφαλιστικής «μεταρρύθμισης».

Μπροστά σε αυτή την απροκάλυπτη επίθεση όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν θέση. Ολα τα συνδικαλιστικά στελέχη αναλαμβάνουν ιστορικές ευθύνες. Τα στελέχη της ΔΑΣ προσέρχονται σήμερα στο Γενικό Συμβούλιο με ξεκάθαρες θέσεις. Απέρριψαν και απορρίπτουν τα κυβερνητικά μέτρα, γιατί θίγουν όλους τους εργαζόμενους, αλλά και κυρίως γιατί βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και της λαϊκής οικογένειας. Η ΔΑΣ θεωρεί ότι η αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, η τρομακτική πρόοδος της επιστήμης και της τεχνικής μπορούν και πρέπει να εξασφαλίσουν μειωμένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση των συντάξεων και ενίσχυση του δημόσιου, καθολικού και δωρεάν χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Γι' αυτό τα στελέχη του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα καλούν τους εργαζόμενους - όπως έκαναν και με τις τελευταίες απεργιακές κινητοποιήσεις - να παλέψουν για σύνταξη στα 60 χρόνια (άντρες) και στα 55 (γυναίκες), για πλήρη συνταξιοδότηση στα 30 χρόνια ανεξαρτήτως ηλικίας, κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ημέρες εργασίας. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, υπεράσπιση και επέκταση των βαρέων και ανθυγιεινών, πλήρη σταθερή απασχόληση με 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο.

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ εκτιμούν ότι απέναντι στα τεχνάσματα της κυβέρνησης για «δήθεν περίοδο χάριτος», για «ενίσχυση των κατώτερων συντάξεων», που είναι συντάξεις της πείνας, και για «δικαιοσύνη» στο σύστημα, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να αντισταθεί. Να οργανώσει την άμυνα και την αντεπίθεσή του. Υπάρχουν οι προϋποθέσεις να αποκρουστεί και πάλι η κυβερνητική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ