Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΥΓΕΙΑ
ΦΟΝΙΚΕΣ ΙΩΣΕΙΣ
Κατ' αρχάς αναξιοπιστία

Ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος παραδέχτηκε ότι κατ' αρχάς πρόκειται για επιδημία

Κι εκεί που οι αρμόδιες υπηρεσίες διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για τους φονικούς ιούς, ήρθε χτες το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος με μια έκτακτη συνέντευξη Τύπου να ανακοινώσει ότι κατ' αρχήν πρόκειται για επιδημία και να διαβεβαιώσει και πάλι ότι τα μέτρα που πάρθηκαν είναι άκρως προληπτικά.

Ομως ο οποιοσδήποτε προληπτικός χαρακτήρας των μέτρων αναιρείται απ' το γεγονός ότι η εξαγγελία τους δε βασίζεται σε ολοκληρωμένη καταγραφή των στοιχείων μιας επιδημίας που σε γενικές γραμμές διαπιστώνεται απ' το διπλασιασμό των περιστατικών χρονικά ή τοπικά. Μια τέτοια καταγραφή είναι αδύνατη καθώς οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας είναι εντελώς ανύπαρκτες και υπάρχουν μόνο στα χαρτιά.

Οι όποιες καταγραφές έγιναν είναι και αυτές ανεπαρκείς λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων. Ετσι αντί των διαβεβαιώσεων ότι δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας, εκείνο που καταγράφηκε είναι η αναξιοπιστία των υπαρχουσών δομών του δημόσιου συστήματος.

Αυτή την αναξιοπιστία ήρθαν να ενισχύσουν και οι - με στοιχεία πανικού - εσπευσμένες ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας Αλ. Παπαδόπουλου, οι οποίες έχουν σημαντικά στοιχεία αλλά, ταυτόχρονα, συνολικά κρίνονται ως ανεπαρκή μέτρα.

Το σημαντικό στοιχείο των εξαγγελιών μπορεί να εντοπιστεί στο γεγονός ότι με το κλείσιμο των σχολείων περιορίζεται η διασπορά των επικίνδυνων ιών. Ομως τα μέτρα αυτά δεν επεκτείνονται σε κρίσιμες πληθυσμιακές κατηγορίες στην παραγωγή ή τη διαβίωση των κατοίκων.

Και τέτοιες κατηγορίες - όσον αφορά την παραγωγή - είναι ο επισιτισμός, ενώ όσον αφορά τη διαβίωση είναι οι καταυλισμοί, όπως είναι στις περιοχές που επλήγησαν απ' το σεισμό ή τους πρόσφυγες. Για αυτές τις κατηγορίες ο υπουργός Υγείας δεν ανακοίνωσε τίποτε αν και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των επιπτώσεων.

Και δεν έγινε καμιά αναφορά σε αυτές τις κατηγορίες όταν τα μέτρα της προφύλαξης είναι - δυστυχώς - πολύ απλά, αλλά λόγω της ταξικής θέσης αυτών των ανθρώπων δεν μπορούν να τα εφαρμόσουν και χρειάζονται - όσο κι αν φαίνεται ακατανόητο - τη συνδρομή της συντεταγμένης πολιτείας.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Αλ. Παπαδόπουλος μεταξύ των άλλων είπε: «Δεν είναι επιβεβαιωμένο ότι οι μυοκαρδίτιδες ή περικαρδίτιδες έχουν προκληθεί από τους ύποπτους ιούς. Τα μέτρα είναι άκρως προληπτικά». «Λόγω των αυξημένων περιστατικών και ιδιαίτερα σήμερα (σ.σ. χτες) μπορεί να πει κανείς κατ' αρχάς ναι. Ομως αυτό μένει να επιβεβαιωθεί από τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Εκεί θα αποδειχθεί αν πρόκειται για τους ύποπτους ιούς ή για συνήθεις ιούς».

Ερωτώμενος ο υπουργός στο αν υπήρξε καθυστέρηση για τη λήψη προληπτικών μέτρων, αρνήθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση λέγοντας ότι υπήρχε επιδημιολογική παρατήρηση από την πρώτη στιγμή και ότι τα περιστατικά καταγράφτηκαν. «Τώρα που τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 13 λαμβάνουμε άκρως προληπτικά μέτρα», είπε ο υπουργός.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεκάδες κρούσματα ιογενούς γαστρεντερίτιδας (2015-08-13 00:00:00.0)
Πληρώνει τους εργαζόμενους ανά κατηγορίες! (2009-08-15 00:00:00.0)
Απάνθρωπο στοίβαγμα των αρρώστων (2008-01-29 00:00:00.0)
Αμηχανία με δηλώσεις για ύφεση (2002-04-25 00:00:00.0)
Πιθανή επιδημία και κυβερνητική αναξιοπιστία (2002-04-24 00:00:00.0)
Δίκη - κόλαφος για το "Νηογνώμονα" (1998-09-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ