Σάββατο 15 Αυγούστου 2009 - Κυριακή 16 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«TASTY»
Πληρώνει τους εργαζόμενους ανά κατηγορίες!

Στην Tasty, ακόμα εκκρεμεί η υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Στις αυξήσεις που ζητούν οι εργαζόμενοι, η εργοδοσία επιμένει να δώσει κατά μέσο όρο 3,8%
Στην Tasty, ακόμα εκκρεμεί η υπογραφή συλλογικής σύμβασης. Στις αυξήσεις που ζητούν οι εργαζόμενοι, η εργοδοσία επιμένει να δώσει κατά μέσο όρο 3,8%
Μπορεί η «Tasty» να ανακοίνωσε περήφανη στους εργαζόμενους ότι βραβεύτηκε μαζί με άλλες 20 επιχειρήσεις για το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον, αλλά με βάση τα κριτήρια που πραγματικά «καίνε» τους εργαζόμενους, μισθός, υγιεινή και ασφάλεια κλπ., η επιχείρηση παίρνει μηδέν. Απλά γιατί μπροστά στο κέρδος, ο εργαζόμενος και οι ανάγκες του πάνε περίπατο.

Ετσι, στην «Tasty», ακόμα δεν έχει υπογραφεί επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση. Στις αυξήσεις που ζητούν οι εργαζόμενοι, η εργοδοσία επιμένει να δώσει κατά μέσο όρο 3,8%. Η επιχείρηση, μάλιστα, χωρίζει τους εργαζόμενους μέσα από ένα «σύστημα αξιολογήσεων» σε τέσσερις κατηγορίες, ανάλογα με την κρίση της. Οι εργαζόμενοι χωρίζονται στους πολύ καλούς, τους καλούς, τους μέτριους και τους αναξιόπιστους! Αυτό φυσικά δημιουργεί ένα κλίμα καχυποψίας, αντιπαλότητας, αναπτύσσει έναν κακώς εννοούμενο ανταγωνισμό, τους φέρνει σε σύγκρουση και αντικειμενικά υπονομεύει την ενότητά τους, τη δυνατότητα να δράσουν συλλογικά. Απτή απόδειξη, ότι η εταιρεία θέλει να κατανείμει το μέσο όρο 3,8% αύξηση, ως εξής: Οι «πολύ καλοί» να πάρουν 4% αύξηση, οι «καλοί» να πάρουν 3,5%, οι «μέτριοι» 3% και οι «αναξιόπιστοι» 2,5%.

Τα κριτήρια, σύμφωνα με την άποψη της επιχείρησης είναι «αντικειμενικά»: Η παραγωγικότητα της εργασίας, η συνέπεια, η συμπεριφορά. Ωστόσο, κάθε άλλο παρά αξιοκρατικά κρίνει η πλουτοκρατία μέσω του κάθε προϊστάμενου και του κάθε διευθυντή. Για παράδειγμα, αν κάποιος έχει συνδικαλιστική δράση, έχει πολλές πιθανότητες να ανήκει στους «αναξιόπιστους» εργαζομένους και να του γίνονται «επιπλήξεις». Οι τελευταίες είναι μια μέθοδος της επιχείρησης, μια προειδοποίηση για να συνετιστεί ο εργαζόμενος, που θυμίζει την «αναφορά» στο στρατό. Αλλά και αντικειμενικά να ήταν πράγματι τα κριτήρια, η επιχείρηση πάλι θα χρησιμοποιούσε προσχηματικά το διαχωρισμό της παραγωγικότητας για να σπάει την ενότητα των εργαζομένων. Εξάλλου, η επιχείρηση δεν εξασφαλίζει στους «πολύ καλούς» ότι δε θα απολυθούν, αφού στον καπιταλισμό μια εταιρία είναι ελεύθερη να απολύει, να κλείνει και να μεταφάρεται αλλού κ.ά., αν τα συμφέροντά της αυτό υπαγορεύουν.

Οταν ανακοινώθηκε η βράβευση, τα στελέχη της εταιρίας φρόντισαν πρώτα και κύρια να πουν στους εργαζόμενους «να σε τι εταιρία δουλεύουμε». Για να τους κόψουν τα φτερά, να μη διεκδικήσουν τίποτα παραπάνω. Ωστόσο, από το Γενάρη έχουν συμβεί 2 εργατικά «ατυχήματα», όπου μετά από αυτά πάρθηκαν τα κατάλληλα μέτρα. Το ένα αφορούσε σε κακή συντήρηση και το άλλο σε ελλιπή μέτρα ασφάλειας. Επιπλέον, η Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας του εργοστασίου είχε αδρανήσει για 2 χρόνια και άρχισε πρόσφατα να λειτουργεί κάτω από την πίεση του σωματείου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ