Τετάρτη 24 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΝΕ ΓΣΕΕ
Γνωμοδότησαν ό,τι τους παράγγειλαν!

Σε κολυμπήθρα του Σιλωάμ για την επιβολή του οικονομικού στραγγαλισμού του ΙΚΑ και του εξαγνισμού του χρηματοδοτικού πακέτου που αποφάσισε η κυβέρνηση, μετατρέπει το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, η ηγετική ομάδα της Συνομοσπονδίας. Σε μια κατά παραγγελία ανάθεση από την πλειοψηφία της διοίκησης για επιστημονική εκτίμηση του νέου μοντέλου χρηματοδότησης του ΙΚΑ, από το επόμενο έτος, το ΙΝΕ απαντά με μια κατά παραγγελία εκτίμηση που πόρρω απέχει από μια αντικειμενική και σε βάθος ανάλυση των οικονομικών δεδομένων της κυβερνητικής πρότασης. Και αυτό για τον απλούστατο λόγο ότι τα δεδομένα και οι παραδοχές του ΥΠΕΘΟ, πάνω στα οποία βασίστηκε το μοντέλο χρηματοδότησης γίνονται a priori αποδεκτά από το ΙΝΕ.

Χτες, με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρ.Πολυζωγόπουλου, οι τρεις επιστημονικοί συνεργάτες του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, Σ.Ρομπόλης, Γ.Ρωμανιάς και Β.Μαργιός τον ενημερώνουν ότι η αναλογιστική προσέγγιση που έκαναν, προσέγγισε σε αποδεκτό βαθμό αξιοπιστίας το προταθέν από το ΥΠΕΘΟ χρηματοδοτικό σχήμα. Βέβαια, την ίδια στιγμή, οι μελετητές σπεύδουν να κρατήσουν αποστάσεις από τα συμπέρασμά τους, αφού όπως λένε η αξιολόγηση του χρηματοδοτικού σχήματος του ΥΠΕΘΟ, «βασίστηκε στην υπόθεση ότι τα στοιχεία και οι παραδοχές του ΥΠΕΘΟ, προσεγγίζουν την πραγματικότητα». Μα εδώ ακριβώς βρίσκεται και η ουσία του προβλήματος, αφού μια αξιολόγηση της πρότασης του ΥΠΕΘΟ, θα είχε κάποια αξία, μόνο στην περίπτωση που μπορούσαν να ελεγχθούν τα μεγέθη και οικονομικά δεδομένα που χρησιμοποιούνται στη χρηματοδοτική πρόταση της κυβέρνησης. Αν, π.χ. μπορούσαν να ελεγχθούν το ύψος των ελλειμμάτων του ΙΚΑ, από τα οποία εξαρτώνται οι ετήσιες χρηματορροές. Από τη στιγμή, λοιπόν, που το ύψος των ελλειμμάτων θεωρείται δεδομένο -όπως δηλαδή προσδιορίζονται από το ΥΠΕΘΟ- σε τι συνίσταται η αξιολόγηση και επιστημονική κρίση της κυβερνητικής πρότασης;

Μάλιστα, σε άλλο σημείο της επιστολής, οι συνεργάτες του ΙΝΕ, σημειώνουν ότι εξαιτίας της δυσκολίας στη συλλογή στοιχείων, χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι εκτιμήσεων και αναγωγών από επιμέρους δειγματοληπτικά στοιχεία, με αποτέλεσμα την ύπαρξη αποκλίσεων από τα αντίστοιχα δεδομένα του ΥΠΕΘΟ και άλλων πηγών. Οι αποκλείσεις μάλιστα αυτές αφορούν κρίσιμα μεγέθη, όπως είναι ο αριθμός ασφαλισμένων και συνταξιούχων, οι κατανομές αυτών ανά ηλικία και φύλο, οι ημέρες ασφάλισής τους, αλλά και στις τιμές βασικών μεγεθών όπως οι εισροές και εκροές του συστήματος.

Στο διά ταύτα το ΙΝΕ καταλήγει ότι για να υπάρξει διασφάλιση πρέπει να υπάρξει σχετική ρήτρα βάσει της οποίας το κράτος θα αναλάμβανε τη ρητή υποχρέωση για την κάλυψη των απαιτούμενων αναγκών του ΙΚΑ, που θα του εξασφάλιζαν την πλεονασματική του λειτουργία. Είναι ακριβώς η ίδια πρόταση, που μόλις μια ημέρα πριν είχε διατυπώσει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σε συνέντευξη τύπου της ΠΑΣΚΕ. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις για το χρηματοδοτικό που πλέον διατυπώνονται και από στελέχη της ΠΑΣΚΕ. Η γνωμάτευση αυτή είναι ένα ακόμη χαρτί στα χέρια της ηγετικής της ομάδας, για να ξεπεράσει τις δυσκολίες στο σημερινό Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ. Το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι αποκόβοντας το «χρηματοδοτικό» από το σύνολο των αντιασφαλιστικών μέτρων, δίνεται η δυνατότητα στην κυβέρνηση να προωθήσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση δεν έχει πρόβλημα να θεσμοθετήσει όχι μία αλλά εκατό «ρήτρες». Αφού όπως και στο παρελθόν δε θα τις τηρήσει, όπως δεν τήρησε τους νόμους του κράτους και όλα τα νομοσχέδια που καθόριζαν τις οικονομικές υποχρεώσεις του κράτους απέναντι στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Γιατί, τελικά, το μόνο που μπορεί να υποχρεώσει τις κυβερνήσεις στη χρηματοδότηση του ΣΚΑ, αυτό δεν είναι οι ρήτρες, αλλά ο συσχετισμός δύναμης και η ταξική πάλη των ίδιων των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ